13. august 2005

Mere om Che-udstillingen – Marco Evaristti fortsætter lyrikken…

Et godt læserbrev i dagens BT. Geoffrey Cain om Che Guevara.

Venstrefløjs-darling var en dødens engel
“Under balladen om Che Guevara-fotoudstillingen i Aalborg er det igen kommet frem, at Che Guevara – venstrefløjens darling – oprettede »forbedringslejre« for politiske fanger, hvor mellem 7.000 og 10.000 dissidenter blev henrettet.
Lejrene var med andre ord koncentrationslejre, og Che Guevara var selv en dødens engel, der egenhændigt henrettede fangerne.
Det gjorde han bl a. i La Cabana-fængslet, hvor han var leder i et halvt år. I denne korte tid blev der i La Cabana henrettet 179 fanger (nogle kilder siger 400, andre 500), og nogle af fangerne var børn.

Her er det interessant at sammenligne Cubas Che Guevara med Chiles Pinochet. Sidstnævnte dræbte mellem 2.000 og 3.000 mennesker og har altid været venstrefløjens dæmon. Che Guevara – der dræbte dobbelt så mange – har altid været deres helt.
Fløjens forgudelse af ham er også et klokkeklart eksempel på deres menneskeforagt. I virkeligheden er fløjen ligeglad med, hvor mange der omkom. For dem er dødstallene bare et instrument, man kan slå politisk mønt af i en diskussion. Det er ideologien, de er forelsket i, og menneskeliv uden for denne snævre diskussionsramme har ringe betydning. Derfor sværmede de for massemordere som Lenin, Stalin, Tito, Mao, Hoxha og Pol Pot.

I et indlæg i Berlingske Tidende trækker Louise Frevert tråde til Lenin. Et citat fra Lenin og Che:

“Jeg håber, at Aalborg-borgmester Henning Jensen er undskyldt for sine naive udtalelser om Guevara af manglende historisk viden. I modsat fald finder jeg det direkte skræmmende. Der er forskel på, om man laver en udstilling om Asger Jorn eller om Che Guevara. Hvis man laver man en udstilling om førstnævnte, kan man fint nøjes med at lade publikum nyde Jorns smukke billeder, men laver man en udstilling med fotografier af Che Guevara, så nytter det ikke noget, at man skjuler det faktum, at Guevara var en folkemorder. Det hører med til billedet, fordi Guevara ikke først og fremmest var fotograf, men fordi manden altså tilfældigvis også var optaget af at myrde folk på samlebånd.

Både Politiken og Jyllandsposten har længere historier om Che-udstillingen idag. Politiken gør som de plejer, vender historien på hoved baseret på en ynkelig overfortolkning af Jacob Axel Nielsens kritik – og fortæller så om problemet med politisk påvirkning af den kunstneriske frihed. Et citat fra Ingen politisk indblanding i udstilling:

“Niks. Der bliver ikke så meget som skyggen af politisk indgriben i den internationale udstilling af revolutionsikonet Che Guevaras egne fotografier, der har verdenspremiere i Aalborg om to uger. Det fastslår Aalborg Kommunes servicechef, Anni G. Walther, der med kunstneren Marco Evaristti som kurator har stået i spidsen for arbejdet med udstillingen. Udmeldingen kommer oven på de seneste dages skriverier i Berlingske Tidende, hvor udstillingen er blevet kritiseret for at forherlige Che Guevara og ikke informere om de menneskeliv, den argentinske oprører havde på samvittigheden. Blandt kritikerne er formanden for den konservative byrådsgruppe i Aalborg, Rainer Dannemare, der også har krævet stop for udstillingens salg af fire forskellige T-shirts med Che Guevaras kontrafej. Det afviser Anni G. Walther dog totalt: »Vi skal ikke fedtes ind i politik. Hvis der skulle være nogen faktuelle fejl i materialet, skal de naturligvis rettes, men vi griber altså ikke ind i den kunstneriske frihed«, siger Anni G. Walther og tilføjer, at styregruppen bag udstillingen end ikke har villet have en politiker til at stå for indvielsen 30. august: »Det har vi fået Kunstakademiets rektor, Else Marie Bukdahl, til. Vi synes faktisk, at vi har gjort det her på den rigtige måde. Når vi har sat Marco Evaristti til at være konsulent på den her udstilling, så hverken kan eller vil kommunen blande sig i de kunstneriske forhold. Og vi er altså skide stolte af den her udstilling«, siger Anni G. Walther.”

Jyllandspostens version er ikke meget bedre. Journalist Peter Kongsten presser Jacob Axel Nielsen i forsvarsposition, fortæller lidt om IFFs kritik – og lader så ellers kuratorloonien gå i selvsving. To citater fra Che Guevara til debat:

“Inden publikum når frem til de ophængte billeder, skal de gennem Det røde rum, hvor der står biografiske oplysninger om Che Guevara. »Der vil stå alt relevant. Også at han var i guerillakrig. Men at skrive, at han har dræbt mennesker uden for krigene, er ikke bevist. Hvor mange har Bush og Fogh dræbt i Irak, ved vi det? Skriver kunstmuseer, at Jorn var aktivist i Cuba? Det er en kunstudstilling. Censur er ulovlig i Danmark,« siger Marco Evaristti, der først udleverer den biografiske tekst til kataloget og Det røde rum på åbningsdagen. Aalborg Kommune har givet 300.000 kr. til udstillingen og private sponsorer, 30 virksomheder, har givet de resterende 700.000 kr.Den kommunale institution, Aalborg Event, har bestilt udstillingen.”

“Et græsrodsinitiativ Fred og Frihed, der ønsker »at udtrykke almindelige menneskers opbakning til vestlige og demokratiske værdier«, bebuder, at de ved åbningen 30. august vil uddele »sand information om massemorderen Che Guevara«. Talsmand Kim Møller siger, at »udstillingen er ren propaganda for det cubanske diktatur for skattepenge.« “

3 Comments »

 1. Gad vide om Aalborg kommune ville tage samme syn på en udstilling af Hitlers malerier (han var faktisk ikke så ringe en maler endda selv om han ikke blev optaget på kunstskolen)?

  Kommentar by Thomas (aka Den Kutteklædte Hævner) — 14. august 2005 @ 11:27

 2. ” »Vi skal ikke fedtes ind i politik. Hvis der skulle være nogen faktuelle fejl i materialet, skal de naturligvis rettes, men vi griber altså ikke ind i den kunstneriske frihed«, siger Anni G. Walther ”

  At udstille fotografier af Guevara er sgu da politisering i den grad.

  Sagen er endnu et bevis på at statsministerens såkaldte kulturkamp er endt i en katastrofe.

  Kommentar by Christian — 14. august 2005 @ 16:47

 3. Hej Kim

  Var det ikke en idé at sende IFF’s artikel om Che til sponsorerne? Det må være muligt at fremskaffe en liste over bidragsyderne.

  Kommentar by Hicks — 15. august 2005 @ 11:07

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper