14. september 2005

Svensk religionshistoriker: Islamofobi er måske den største trussel mod demokrati…

Fra gårsdagens Dagens Nyheter – den appeasende religionshistoriker Matthias Gardell i fuld halal. Et citat fra ”Radikal islamism får ökat stöd” :

“Gardell menar att det senare till stor del beror på Bushregimens ”krig mot terrorismen”. I denna hårdnande strid möts parterna med en spegelvänd retorik. Bush och bin Ladin talar exempelvis om varand­ras riken som ”ondskans impe­rium”. Likheterna är lättförklarliga. Nationalism och moralisk absolutism utgör nya fotfästen i en värld där allting tycks relativiseras. På den punkten möts öst och väst. Det är i denna strävan efter fasta grunder man bör se Samuel Huntingtons dunkla tes om ”the clash of civilizations”, som Gardell hänvisar till i boken. I dammet efter denna gränsdragning i lösan sand växer den ömsesidiga rädslan.

– Islamofobin är kanske det största hotet mot demokratin i västvärlden i dag, anser Mattias Gardell.

Allan Bloom sagde vist det der skulle siges:

“Værdi-relativisme tilbyder en velkommen flugt fra det gode og ondes evige tyranni – med hele lasten af skyld og skam og det endeløse besvær med at stræbe efter det ene og undgå det andet.” (Allan Bloom:
Historien om vestens intellektuelle forfald, 1991. S. 130)

Oploadet Kl. 19:13 af Kim Møller — Direkte link6 kommentarer

6 Comments »

 1. Blooms bog burde være en del af pensum i Gymnasiet som modvægt !

  Kommentar by vivi andersen — 15. september 2005 @ 06:36

 2. Forudsat at det er den samme “religionshistoriker Mattias Gardell”, så er han noget af en hyggelig fætter. Se referatet i denne blog-kommentar af hvad han sagde på svensk radio den 8. juli, dagen efter London-bomberne – http://www.blogger.com/comment.g?blogID=11760247&postID=112073739875806704 – “Michael Rosendahl said…
  Tendensen att förskjuta ansvaret från de skyldiga terroristerna är tydlig i svenska medier. I radions Studio Ett 8 juli menade religionshistoriker Mattias Gardell att väst bär skulden till terrorn då den är ett resultat av västs orättvisa behandling av arabvärlden och av en sned resursfördelning! Vidare tyckte Gardell att araber minsann är jättebra på att skilja på folk och fä i väst och han exemplifierade med att araber hatar USA:s politiska ledning men älskar det amerikanska folket, men att väst beter sig vidrigt och drar alla araber över en kamm. Vidare menade Gardell att araber är förbannade på oss i väst eftersom vi håller arabiska diktaturer under armarna och samtidigt söker pådyvla araberna vårt västliga samhällssystem. Det är alltså västvärldens som enligt Gardell bär skulden till att oskyldigt blod flyter på Londons gator. En sjukt perspektiv minsann… “

  Kommentar by Spooky — 15. september 2005 @ 07:47

 3. Han lyder næsten som en Dansk radikal !!

  Kommentar by Whodares — 17. september 2005 @ 18:58

 4. WATCH OUT!

  Mattias Gardell (b. 1959) is a scholar on the fiercely anti-Semitic Nation of Islam and a defender of the Palestinian branch of the Muslim Brotherhood aka Hamas.

  Just a quote fom “Arbetaren” / “The Worker” 2001/39 (Swedish): http://www.arbetaren.se/2001/39/reportage.html

  “Den stora islamistiska huvudfåran, med organisationer som muslimska brödraskapet, palestinska Hamas och FIS i Algeriet, kan på det strategiska planet betraktas som en sorts muslimska socialdemokrater, enligt Mattias Gardell. De är reformister och vill bygga sitt samhälle underifrån, genom ABF-liknande folkbildningsverksamhet. De vinner folkligt stöd genom att engagera sig i sådant som staten försummar – soppkök, gratis utbildning, sjukvård och daghem.

  – De vill ta bort klassklyftorna, men behålla den privata äganderätten, precis som socialdemokraterna.”

  Remember carefully the Hamas charter (1988). A document that resembles the vision of Adolf Hitler in every detail (including international Jewry and Free-Masons): http://www.palestinecenter.org/cpap/documents/charter.html

  And the leather dressed semi-fascist punk Gardell is often presented as an “expert” by Swedish Television…

  Kommentar by A Swede — 28. november 2005 @ 03:58

 5. Mattias Gardell äe en fegis
  Mattias Gardell is a coward. He can´t face the idea of a violent
  religion so he chooses to pretend it can´t be true and then goes on
  to shoop the messenger. He is a coward.

  Kommentar by V Krishna — 28. november 2005 @ 16:51

 6. Matthias Gardell makes me sick. He represents the worst kind of Western intellectual who in the 1970´s would have been a hard-core marxist but now has found a new way to express his hatred and contempt of Western values and liberal democracy.

  Kommentar by From Denmark — 7. oktober 2006 @ 08:04

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper