15. september 2005

Dom fastslår: Forbudt at skrive injurierende om Muhammed og bespotte Koranen

Sunde demokratiske traditioner og idealer går næsten upåagtet fløjten i multikulturens navn. Ignorerer den absurde overskrift, og læs Kristeligt Dagblads artikel om en nylig dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Et citat fra Religionsfrihed overtrumfer ytringsfrihed:

“Den tyrkiske forlægger blev dømt for at have offentliggjort en novelle af den tyrkiske forfatter R. Ergüven med titlen “Yasak Tümceler”, “De forbudte sætninger”.

Menneskeretsdomstolen skønner, at nok var den tyrkiske dom et indgreb i forlæggerens ytringsfrihed, men indgrebet var berettiget, fordi novellen var injurierende over for profeten Muhammed og bespottede Koranen. Retten finder desuden, at straffen stod i et rimeligt forhold til forseelsen. Ganske vist fik forlæggeren først en fængselsstraf på to år, men siden blev den ændret til en symbolsk bøde på 100 kroner. Dommerne er imidlertid langt fra enige, da tre af de syv dommere har stemt imod afgørelsen.”

Oploadet Kl. 08:17 af Kim Møller — Direkte link2 kommentarer

2 Comments »

 1. Uden at se dommen kunne det tolkes som om de anerkender en national ret til at krænke ytringsfriheden.

  Dette lyder dog som en modsætning til tidligere dom – også vedrørende Tyrkiet – hvor forbudet mod et islamisk parti blev godkendt da det byggede dets program på sharia som anses for at være i modstrid med demokratiske værdier.

  Denne afgørelse viser netop en despekt mod menneskeretslige værdier.

  Endnu en grund til snarest at få afskaffet den tåbelige blasfemiparagraf i Danmark som fundier kan bruge til at terroriserer anstændige mennesker med.

  Kommentar by Christian — 15. september 2005 @ 11:52

 2. Dommen findes endnu kun i en fransk udgave.

  http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/search.asp?sessionid=3819878&skin=hudoc-en

  AFFAIRE İ.A. c. TURQUIE

  (Requête no 42571/98)

  Datering d. 13. september 2005

  Kommentar by Christian — 18. september 2005 @ 07:38

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper