15. juli 2011

Radikal Ungdom (1973): Kollektiv ejendomsret til produktionsmidlerne

De fleste har hørt om Per Stig Møllers kollektivistiske sværmerier, og den berømte Mao-kronik fra 1970. Færre har hørt om de tanker der prægede Det Radikale Venstre langt op i 1980’erne kulminerende med engagementet i den Sovjetvenlige fredsfløj. Her et citat fra Tidens Tanker, medlemsblad for Radikal Ungdom, maj 1973.

I forslaget går Radikal Ungdom ind for kollektiv ejendomsret til produktionsmidlerne. Radikal Ungdom mener, at det nuværende økonomiske system og de nuværende ejerforhold i virksomhederne skaber en mængde uacceptable uligheder i samfundet.

Det er derfor nødvendigt, at der sker en fundamental ændring af ejendomsretten til produktionsmidlerne – de må ejes af samfundet.

Samtidig finder Radikal Ungdom, at centrale fonds er en nødvendighed, hvis nye uligheder – mellem kapitalrige og kapitalfattige virksomheder – skal undgås. Samtidig ønsker Radikal Ungdom styringsretten på virksomhederne lagt ud til de ansatte på virksomhederne og til forbrugerne, i et ikke nærmere defineret omfang.”

(Radikal Ungdom, Tidens Tanker, Maj 1973, s. 4f)

Under en spørgerunde på samme landsmøde, blev medlemmerne spurgt om, hvilket parti de ville stemme på hvis der var valg i morgen. 47 pct. svarede Det Radikale Venstre, 29 pct. Socialistisk Folkeparti, 6 pct. Danmarks Kommunistiske Parti, 5 pct. Venstresocialisterne og blot 2 pct. på Retsforbundet – eneste borgerlige parti. 11 pct. var uafklarede.

Oploadet Kl. 22:36 af Kim Møller — Direkte link8 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/26916/trackback

8 Comments »

 1. Jeg mindes, at have set en undersøgelser, der viste at omkring 70% af de radikale vælgere, hvis de ikke havde de radikale, ville vælge SF, EL eller S. I den rækkefølge.

  Med det in mente, så er det de radikale, der om nogen kan beskyldes for, at lave designer politik.

  Kommentar by Hans Und — 16. juli 2011 @ 14:32

 2. “Som sædvanlig tilbyder De Radikale en blanding af sunde og originale ideer. Uheldigvis er ingen af de sunde ideer originale og de originale er ikke sunde.” Sagde Harold Macmillan om Englands Radikale.

  Radikales overbevisning er skræmmende urealistisk og godtroende til det naive. Det er jo netop er ‘blomsten’ af den Radikale Ungdom fra 70’erne der præger partiets politik i dag.

  Kommentar by synopsis-olsen — 16. juli 2011 @ 16:52

 3. Smukt set Kim. Her har vi en af flere forklaringer på de radigales galskab.

  Kommentar by Nielsen — 16. juli 2011 @ 17:55

 4. Historisk set har de radikale først og fremmest været modstandere af NATO og tilhængere af et svagt neutralt Danmark. Det var Schlüter der neutraliserede deres Nato-fjendtlige linje ved efter folketingsvalget i 1988 at optage dem i regeringen: http://da.wikipedia.org/wiki/Folketingsvalg_1988.

  Nu går de radikale først og fremmest ind for at svække Danmark ved at åbne grænserne for islamisk indvandring og give EU overherredømmet over det der er tilbage af dansk suverænitet. Dertil kommer at man naturligvis ikke ønsker at udvise de ekstra mange kriminelle som deres politik medfører.

  Med hensyn til økonomisk politik er de højreorienterede.

  Kommentar by Niels P. — 16. juli 2011 @ 19:32

 5. SF’S PRINCIP-OG PERSPEKTIV PROGRAM
  Vedtaget af SF’s landsmøde 16.-18. Maj 2003

  2. STRATEGI: DEMOKRATISK SOCIALISME (det er da fremskridt!!!!)
  2.1.
  ? at den socialistiske markedsøkonomi er præget af forskellige former for fælleseje og råderet over de vigtigste produktionsmidler og den finansielle sektor. Der vil dog også være et islæt af privateje

  4.1.2. Demokratisk regulering af markedet Markedet er en meget væsentlig magtstruktur i det moderne samfund. Udover det er velegnet til effektivt at fordele goder mellem forbrugere, er der en lang række ting, markedet ikke kan. Markedet kan ikke tage sociale og miljømæssige hensyn.

  Markedet kan ikke skabe lighed. Og markedet kan ikke stille retsgarantier. SF ønsker derfor en nyordning af forholdet mellem samfund og marked, så menneskers frihed og reelle valgmuligheder bliver afgørende.

  For det første ved at afvikle markedsmekanismerne på vigtige dele af samfundslivet. Det gælder f.eks. i fordelingen af velfærd og sundhed, som i stedet skal fordeles efter medmenneskelige og demokratiske kriterier.

  For det andet ønsker SF, at markedet i øvrigt underlægges en politisk regulering, som medvirker til, at samfundsmæssige hensyn i vidt omfang indgår i beslutningsgrundlaget hos markedsaktørerne. Ved anvendelse af redskaber som konkurrenceregulering og monopollovgivning, miljøafgifter, forbud/påbud….

  Kommentar by tavsen — 16. juli 2011 @ 19:56

 6. Det er fuldstændig ligegyldigt om de sindsforvirrede tosser stemmer radigal eller einheizlisten, uanset hvad så vil det være en landsforræder de stemmer på.

  Kommentar by Fritz — 16. juli 2011 @ 20:50

 7. 1973?

  Kommentar by Daniel — 18. juli 2011 @ 10:08

 8. Dengang som i dag, har de radikale Venstre kommunistsympatier, i alle tilfælde støtter de en regering, med Danmarks Kommunistiske Partis tidligere formand på en tung ministerpost.

  Kommentar by Grisling — 18. juli 2011 @ 10:26

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper