20. december 2005

Orkanen Katrina og racismen i USA – om en historie der var for god til at være sand

Et par dage i september hærgede orkanen Katrina et par amerikanske sydstater, og katastrofen blev set som et udtryk for Bushs postulerede inkompetence, hvad blev suppleret med en solid gang racisme-beskyldning, promoveret af dele af den amerikanske venstrefløj. De europæiske medier åd det råt, orkanen var The Perfect Storm for Bush-basherne, og de journalister der betragter konservatisme i den amerikanske variant som racistisk og ond. Der er nu gået 3-4 måneder, og nu hvor Bush alligevel ikke kan genvælges, vil Katrina med sikkerhed blive et symbol på racismen i USA.

Men ak – det var for godt til at være sandt. Fra Cybercast News Service:

Statistics Suggest Race Not a Factor in Katrina Deaths

… the state’s demographic information suggests that whites in New Orleans died at a higher rate than minorities. According to the 2000 census, whites make up 28 percent of the city’s population, but the Louisiana Department of Health and Hospitals indicates that whites constitute 36.6 percent of the storm’s fatalities in the city.

African-Americans make up 67.25 percent of the population and 59.1 percent of the deceased. Other minorities constitute approximately 5 percent of the population and represented 4.3 percent of the storm’s fatalities.

Overall for the state, 658 bodies have been identified. Forty-seven percent were African-American and 42 percent were Caucasian. The remaining bodies were either non-black minorities or undetermined. […]

The storm also did not discriminate based on gender. Fifty percent of the victims were male and 49 percent were female, with 1 percent being undetermined.”

Her 15 pluk fra danske medier – kunne snildt have fundet 100.

Politiken, 12/11-05 (Michael Jarlner): “Ligesom orkanen Katrina for nylig afdækkede bagsiden af Den Amerikanske Drøm og præsident Bushs manglende sans for samfundets store og voksende masse af fattige….

Information, 10/11-05 (Bjarke Møller, cit. Trevor Phillips): “Synet af tusindvis af fattige, aldrende afrikanske amerikanere, som afsondret fra Katrina-stormen fik lov til at rådne op på sportsstadioner, rev den maske væk, der fejrede sort succes i underholdning, sport og politik, og afslørede i stedet en nation, der er dybt splittet af etnicitet.”.

Berlingske Tidende, 26/10-05 (Poul Høi): “Der findes stadig i USA et sort og hvidt samfund, et sort og et hvidt samfundsbillede, som orkanen Katrina bekræftede. De nødstedte i de lavtliggende områder i New Orleans var alle sorte, og i en meningsmåling bagefter sagde to tredjedele af de sorte, at regeringen ville have reageret meget hurtigere, hvis hvide havde været i knibe….

Information , 17/10-05 (Ritzaus Bureau): Sorte i USA demonstrerer imod racisme. Omkring 100.000 amerikanere, de fleste sorte, var sent lørdag samlet nær kongresbygningen i Washington for at demonstrere imod fattigdom og racediskrimination, som den efter deres opfattelse senest kom til udtryk med myndighedernes håndering af orkanen ‘Katrina’: »Vi anklager Amerika for en strafbar forsømmelse,« sagde Farakkhan, leder af den muslimske organisation Nation of Islam for afrikansk-amerikanere under den såkaldte ‘Millions More Movement’.”.

Information, 13/9 (unavn leder): “Var præsidenten ligeglad, eller var han inkompetent?”.

Information, 10/9-05 (Martin Burcharth, cit. WSJ): “- Bekymrer det dig ikke, at det tog fire dage for Bush at sende tropper til New Orleans, antageligt, fordi han ikke er i stand til at begribe de fattige sortes lidelser. Det tyder ikke godt for Afrika. Var det ikke udslag af racisme?.

Information, 10/9-05 (Glen Mikkelsen): “Billederne fik juraprofessor Lani Guinier til at se rødt. Hun blev i 1998 den første fastansatte afro-american professor på Harvard Law School, og hun er ikke ikke i tvivl om, at racisme stadig er dybt indgroet i det amerikanske samfunds magtstrukturer. ‘Fattige sorte er på mange måder det amerikanske samfunds pendant til de kanariefugle, der i minerne skulle advare minearbejdere om gasudslip i tunnelerne,’ fortæller hun.” .

Weekendavisen, 9/9-05 (Edward Ashbee): “Den amerikanske regerings fejltagelser – både før og efter ødelæggelsen af New Orleans – er veldokumenterede. Forbundsregeringen er blevet anklaget for at vise skødesløs inkompetence og ligegyldighed. Anklager om racisme florerer. De, der var ladt tilbage i byen, da dæmningerne gav efter, var i langt overvejende grad sorte og fattige..

Berlingske Tidende, 7/9-05 (Poul Høi citerer Nicholas Kristoff): “De er jo sorte… I andre lande har regeringerne ifølge Kristoff skabt en social sammenhæng, et skæbnesfællesskab, men det har amerikanske regeringer ikke gjort, og da slet ikke under præsident Bush, siger han.”.

Information, 7/9-05 (Rune Lykkeberg cit. Kanya): “‘Niggerne har ikke en chance for at stemme, de har en chance for at bliver pushere. Derfor hører jeg ny musik – jeg kan bare ikke mærke det. Racismen lever stadig – den er bare gemt væk.’ Og så kom den forfærdelige Katrina og viste hele verden, hvem der var fattige og blev tilbage: Det var de sorte...

Politiken, 5/9-05 (Dorte Holm Abrams): “Katrina: En katastrofe i sort… Er det fordi alle kræfter bliver brugt på at bekæmpe den globale terror? Eller er det, som en radiolytter udtalte, udtryk for racisme? Havde situationen set anderledes ud, hvis det var den hvide middelklasse, som sad tilbage i vandmasserne?.

Ekstra Bladet, 4/9-05 (unavn.): “Dødens by: Sorte og fattige svigtet… En hed debat er startet i USA, fordi New Orleans’ afroamerikanere er blevet hårdest ramt af katastrofen. Det har næret spekulationerne om, hvorvidt de er bliver udsat for racemæssig diskrimination i forhold til redningsindsatsten. – Hvis disse mennesker ikke havde været fattige og sorte… – Når historien skal fortælles, kan forskellen mellem dem, der overlevede, og dem, der døde, i denne store storm og oversvømmelse i 2005, indskrænkes til fattigdom, race og hudfarve, siger kongresmedlem Elijah Cummings..

BT, 4/9-05 (Henning Høeg): “De sorte skal ikke komme her… magtfulde sorte senatsmedlemmer som Diane Watson og Carolyn Cheeks anklagede direkte George Bush’ administration for racisme.”.

Berlingske Tidende, 4/9-05 (Poul Høi): “Amerikanerne skammer sig… I New Orleans florerer en historie om, at forretningsinteresser og myndighederne med vilje manipulerede pumpe- og kanalsystemet for at redde det franske kvarter og det aristokratiske Garden District og lade de fattige og sorte bydele tage al vandet, og sorte politikere og kunstnere har hævdet, at der kun kan være en forklaring på det hele – og det er racisme.”.

Berlingske Tidende, 2/9-05 (Poul Høi): “Som mediekritikeren Jack Schafer skrev i webmagasinet Slate: – Næsten hver eneste reddet person, hver eneste evakueret i Superdome og hver eneste tyv, vi ser på tv, er sort. Orkanen har tydeligvis ramt sorte meget mere end hvide, men tv-journalisterne nævner det nærmest ikke. Hvorfor – fortsatte Schafer – var der ikke én eneste tv-journalist, som spurgte en ekspert: Kan du fortælle vores seere, hvorfor 99 procent af de evakuerede fra New Orleans er sorte? I stedet nærer medierne med deres tavshed den latente racisme…”.

PS: Cybercast News Service er ikke den bedste kilde, men oplysningerne er efterprøvet: Updated Number of Deceased Victims Recovered Following Hurricane Katrina (9/12-05) & Vital Statistics of All Bodies at St. Gabriel Morgue (12/9-05, pdf 11 s.).

Opdate 21/12-05. Kristeligt Dagblad – Katrina var farveblind i New Orleans.

12 Comments »

 1. “Når historien skal fortælles, kan forskellen mellem dem, der overlevede, og dem, der døde, i denne store storm og oversvømmelse i 2005, indskrænkes til fattigdom, race og hudfarve, siger kongresmedlem Elijah Cummings.“.

  Kunne man forestille sig, at Elijah har fået remsen “fattigdom, race og hudfarve” galt i halsen?

  Kunne sandheden være: “fattigdom pga. race(hudfarve)”? Det ville da forklare stort set alt.

  Ok – sådan en tanke er rendyrket racisme i antiracistiske kredse, men til min undskyldning: Kunne man tænke sig, at skaberværket har lavet forskellige racer?

  Mvh. Børge.

  Kommentar by Børge — 20. december 2005 @ 12:55

 2. De sædvanlige refleksfremkaldte ytringer i dansk presse. Og aldrig, eller i hvert fald meget sjældent, en korrektion, en uddybning, en beklagelse, når sandheden dukker frem.

  Vi må lave vore egne nye medier og være kritiske over for dem hele tiden. Uriasposten er et skridt på vejen hertil.

  Glædelig jul og (trods alt) et godt nytår, venner!

  Kommentar by Lama Q — 20. december 2005 @ 14:16

 3. Som bosiddende i England, måtte jeg og min familie dagligt lægge øre til propagandaen fra BBC; den måles og tåles ikke værre i USSR.

  Her var rapporterne reelt tabt. De, bogstaveligt talt, råbte og skreg i mikrofonen omkring anti-bush temaet, i en grad; der burde have kostet jobbet. Alt neutralitet var VÆK, og havde deres blodsrus været for alle andre emner, var disse ‘journalister’ blevet kølhalet.

  Men når man kritiserer de hvide, præsident eller ej, så er ALT within the playing field.

  Dét som skete på BBC så I kun 20% på DR……….

  Kommentar by ck — 20. december 2005 @ 14:59

 4. ck, scary business over there!

  Kommentar by Per — 20. december 2005 @ 15:16

 5. CK> Laes ogsaa NPR’s ombudsmands kritik af BBC’s daekning (NPR sender tit BBC-nyheder, specielt om natten):

  http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=4845302

  “I am sure that the BBC is not inventing these interviews. But the effect is that it sounds less like reporting than like caricature. Public radio listeners likely understand what is going on — that BBC cultural assumptions about the United States remain mired in a reflex European opposition to American foreign policy. But what comes through the radio sounds mean-spirited and not particularly helpful; it probably evokes knowing glances and smirks among editors and producers back in London.”

  /JRB

  Kommentar by Jesper Rautell Balle — 20. december 2005 @ 15:32

 6. Igen problemer af globale dimensioner, når antiracister og humanister går på banen mhp definitioner af racisme og humanisme. Det er tilsyneladende fuldstændigt ligemeget, hvad den konkrete situation er…. i selve situationen.
  Alle overordentligt selvgode og “vidende” notabiliteter fyrer svinet af og lader de angrebne stå tilbage som personificerede racister.
  Jeg forestiller mig, hvor fredeligt der ville være i det globale politiske rum, hvis de frelste personer tog en kraftig indånding og holdt vejret til der var nogle konkrete facts på bordet. Derpå kunne man komme med en seriøs kritik.
  Skammerretorikken (dette udmærkede og beskrivende udtryk er brugt af Kim flere gange i forskellige indlæg på Uriasposten om racisme og er noteret i den “lokale” ordbøg:-)), er ubønhørligt samhørende med globalismen, humanismen og dens selvsanktificerende udøveres selvforståelse. Tidens (fravær af?) ånd….

  Kommentar by Marianne — 20. december 2005 @ 16:20

 7. > hvis de frelste personer tog en kraftig indånding
  > og holdt vejret til der var nogle konkrete facts
  > på bordet. Derpå kunne man komme med en seriøs kritik

  Jamen, Marianne, dog, hvor er det sjovt i det?

  Kommentar by jdm — 20. december 2005 @ 18:34

 8. NPR Ombudsman (By Jeffrey A. Dvorkin)

  Katrina: Different Stories on NPR and BBC

  NPR.org, September 13, 2005·
  Listeners are still writing to say that much of NPR’s reporting on the aftermath of Hurricane Katrina is excellent and compelling.

  Julie Leavitt writes:

  I have been moved to tears by the various heartbreaking stories and predictions. I am so angry at your revelations about our administration’s bumbling I cannot speak of it in civilized tones. And your stories that show the extraordinary heroism in everyday people allow me to hope we will survive this crisis.

  While mainstream media have been sensationalizing, over-simplifying, trivializing and sometimes obfuscating the hellish reality of a once-great city, NPR, in its quiet, calm and authoritative tones, has delivered the Truth.

  Never, never, never let anyone say “NPR is for elitists.” Without NPR… the rest of the country would be startlingly ignorant. God bless you all, and the vital work you do.

  I thought the timeline reporting on All Things Considered on Friday, Sept. 9 was especially impressive. For more than 20 minutes, NPR’s Danny Zwerdling and Laura Sullivan jointly reported on the sequence of terrible events. Zwerdling and Sullivan showed how heroism was overwhelmed by a combination of incompetence and bad luck to produce the disaster that is now covered by news outlets everywhere.

  Fewer Kudos and More Complaints

  Ombudsmen don’t receive only kudos, of course. People are naturally more motivated to complain than to praise. So there has been no shortage of suggestions about how to improve NPR’s coverage.

  Many of the complaints are directed at NPR’s reports on government responsiveness (or lack thereof) to the catastrophe. Some listeners insist that it is NPR’s job to assign specific blame for what happened.

  Giving a Pass to Local Authorities?

  Listener Valerie Mock writes:

  I’m listening to you do the Katrina timeline at 4 p.m. Friday, and its amazing how you shift all the blame to the federal government, and gave Gov. Blanco and Mayor Nagin, who didn’t follow his own Comprehensive Emergency Management Plan for evacuation, a complete pass. Incredible! You are amazingly proficient at leaving out critical information so people hear the story how you want to be told and what supports your agenda.

  The head of the Red Cross did a television interview stating they were ready to come in Monday before the flooding, but were denied permission by the State of LA Homeland Security Office. Where was this stated in the timeline?

  Daniel Zwerdling responds:

  I don’t recall our shifting the blame to anybody… we told as much as we could learn and just put it out there for listeners to ponder, without judgment. As for the line about Mayor Nagin… this listener seems to have missed the part in the story about 100,000 people not evacuating, partly because the city’s evacuation buses didn’t show up…

  ‘Crony Incompetents’

  Listener Perrin Lam sees it from another perspective:

  How many other crony incompetents are damaging Health and Human Services, Department of the Interior, CIA, FBI, and the Environmental Protection Agency, just for starters? There has been an outcry over the gutting of competency by Bush for five years now…

  Democracy demands of its participants a passionate participation. So does journalism, even if NPR loses access to infuriated Republicans who can’t bear the light of transparency. As we watch an administration more destructive than Sept. 11 and Katrina combined, what are we to do but to demand accountability and responsibility from our elected officials?

  I think that NPR has been right to concentrate on the hurricane story. It is, as NPR reminds us, the worst natural disaster in American history and we will all live the social, economic and political consequences for years to come.

  NPR listeners are, in my experience, insatiable for more news about everything. But the size of this story is unprecedented, and NPR has thrown its considerable journalistic resources into it. Reporters and producers have been moved from their usual locations and beats to cover this story in ways that have stretched the news department never before imagined. NPR.org has also provided enormous amounts of information about the story, its aftermath and how listeners can donate to the recovery.

  The BBC on U.S. Public Radio

  But even NPR, with its recently enhanced capacity to cover the news, has its limits. Consider the massive ability of the BBC in America, however.

  Public radio stations rely primarily on NPR to be the backbone of their information offerings. But NPR isn’t the only news service that listeners hear on their local stations. Many public radio stations choose to air news programs provided by the BBC World Service from London.

  For the most part, BBC reporting has been, as is usually is, eminently clear, comprehensive and thorough. It adds a unique and useful voice to public radio in America. The BBC also has a journalistic overview of seeing the “big story” that fits in well alongside NPR’s more detailed reportage from an American perspective.

  For the most part, I am glad the BBC and other foreign media are reporting this story.

  But occasionally, I have heard BBC reporting on my local public radio station that sounds odd — even at variance with the tone of NPR.

  A Very British View of Katrina

  Specifically, the BBC appears to be focusing on the oddities of American culture and politics. There have been numerous interviews with spokespersons that seem to represent a view of America straight out of movies like Deliverance or In The Heat of the Night. They don’t sound like anything that would be heard on NPR.

  The BBC also seems to portray aspects of Southern culture in a less than flattering light, especially in its interviews with local religious leaders who see Katrina as divine retribution for New Orleans’ “sinfulness.”

  Knowing Glances and Smirks?

  I am sure that the BBC is not inventing these interviews. But the effect is that it sounds less like reporting than like caricature. Public radio listeners likely understand what is going on — that BBC cultural assumptions about the United States remain mired in a reflex European opposition to American foreign policy. But what comes through the radio sounds mean-spirited and not particularly helpful; it probably evokes knowing glances and smirks among editors and producers back in London.

  There is more right than wrong in the BBC’s coverage. But when it comes to portraying certain American cultural expressions, the BBC seems to have a tin ear.

  Listeners, I suspect, may be left wondering how to reconcile the differences between NPR and the BBC that they hear from their public radio stations.

  Kommentar by Kim Møller — 20. december 2005 @ 21:11

 9. Til Kim! Som lytter og seer føler jeg mig svigtet over den ensidige og tendentiøse dækning af katastrofen ifm. orkanen Katrina, og den grove og ensidige udnyttelse af katastrofen fra mange mediers side for at mele egne politiske kager. Jeg skal på omveje for at få facts og må i øvrigt indse, at jeg nogle må betragte mig heldig at få korrigeret mit perspektiv mange måneder efter at de ulykkelige begivenheder fandt sted. Tak for det!

  Til jdm, der efterlyser sjov! Jeg har hørt fra børn, at der ude på nettet er sider med vittigheder. Måske kunne du frekventere dem istedet?

  Kommentar by Marianne — 21. december 2005 @ 17:13

 10. –> Marianne

  Journalister har dårlige arbejdsbetingelser, men derfor gælder kildekritiske dyder stadigvæk. Det der undrer mig mest er den manglende dybde hos de borgerlige medier. Klart at Politiken, Information og DR ikke borer i gode historier.

  Kommentar by Kim Møller — 21. december 2005 @ 20:58

 11. Marianne, jeg drillede – fordi jeg var enige med dig. Det
  maa du undskylde.

  Kommentar by jdm — 22. december 2005 @ 04:17

 12. Alt forladt, jdm! Jeg forstod det dog ikke!

  Kommentar by Marianne — 23. december 2005 @ 19:45

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper