28. september 2011

Ina-Mariam Rosenbaum om Joseph Goebbels, Victor Klemperer og Dansk Folkepartis retorik

I Københavns Musikteater spillede de tidligere på året Rhea Lemans ‘Hitler on the Roof’. Ina-Mariam Rosenbaum havde rollen som Goebbels, og i sit interview med Christian Have (Mabel, Kirkeasyl), fortæller hun om retorikkens betydning, blandt andet med henvisning til Victor Klemperers dagbogsnotater.

Fra HaveBackstage – Ina-Miriam Rosenbaum: På rundtur i sindet hos Dr. Goebbels.

“Til at begynde med havde Ina-Miriam Rosenbaum svært ved at befinde sig i Goebbels’ univers for lang tid af gangen. Og når hun endelig fandt ind til sin figur, måtte hun hurtigt trække sig væk. Derfor krævede rollen en hel del research.

”Jeg har set en del dokumentarfilm om ham, og jeg har blandt andet også læst den tysk-jødiske litteraturprofessor Victor Klempers dagbogsnotater,” fortæller hun. …

Goebbels’ mest virkningsfulde værktøj var kommunikation og sprog, og den magt sproget har, mener Ina-Miriam Rosenbaum også vi bør have respekt for i dag:

”Et begreb som for eksempel fanatisme har altid været negativt for mig. Men det endte Goebbels med at gøre til noget positivt. Han beskrev, hvordan de tyske styrker kæmpede fanatisk, med fanatisme for landet, og pludselig blev det et positivt ord,” siger hun og giver et nutidigt eksempel på sprogets betydning for folkestemningen:

Vi skal være herre i eget hus, proklamerer Dansk Folkeparti for tiden. Den vending har jeg hæftet mig ved, fordi den er et eksempel på den overskriftsretorik vi ser i dag. Vi hører ikke efter hvad vi siger til hinanden, men dømmer på den første overskrift. Der er i dag politikere verden over, der på samme måde er eksperter i at sætte ting i overskrifter, så folk som de er flest kan forstå dem. Det bliver farligt, når vi dropper nuancerne,” udtaler Ina-Miriam Rosenbaum.”

Kommentar af Ivan Dybdal om Victor Klemperer, sakset fra Klemperer.dk.

“Jeg vidste allerede dengang, at Victor Klemperer havde boet i DDR i Dresden efter krigen… det undrede mig, at han med de erfaringer, han havde fra Nazitiden kunne trives i DDR. Så jeg anskaffede derfor for et halvt år siden fortsættelsen af Klemperers dagbøger efter 1945 (The Lesser Evil, 1945 to 1959, So sitze Ich denn zwischen allen Stühlen. Tagebücher 1945-1959. 1999 Aufbau-Verlag Gmbh Berlin.), hvor han ærligt fortæller, hvordan kommunismen havde hans tilslutning. Han meldte sig straks i 1945 ind i og blev valgt til ledende organer i kommunistpartiet, der arbejdede under dække af at være et Enhedsparti i SED, Sozialistische Einheitspartei Deutschlands. Herfra gennemtrumfedes oprettelsen af DDR mod befolkningens ønsker ved hjælp af undertrykkelse, vold og magt i samarbejde med Moskva, Sovjethæren og dens tyske lakajer – som Victor Klemperer var én af.

Så meget for brugen af LTI til at hindre gentagelser! Folk forsvandt og man hørte aldrig fra dem sidenhen. De var blevet ofre for de systematiske udrensninger, som alle måtte frygte også venner og bekendte af Klemperer. Han nød imens tilværelsen som priviligeret partipamper med en af de første private biler i Dresden med egen chauffør osv. … Klemperers dagbøger 1933-1959 (og LTI) er en eksistentiel 360 graders indføring i totalitarismens ondskab – og fristelse. De bør ikke bruges af den danske, bedagede venstrefløj i dens overlevelses-/dødskamp efter kommunismens undergang efter jerntæppets fald i 1989. Den bør heller ikke bruges mod Dansk Folkeparti…”

Oploadet Kl. 13:21 af Kim Møller — Direkte link4 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/29424/trackback

4 Comments »

 1. Det største problem med National-socialisterne var socialismen. Jødehad, krig og folkemord var følgevirkninger.

  Kommentar by Henrik R Clausen — 28. september 2011 @ 14:14

 2. Ivan Dybdahl lyder ganske fornuftig.

  Desuden er jeg træt af alle de mennesker på venstrefløjen som mener sig i deres gode ret at skulle opdrage på mig og andre af de ikke-stuerene.

  Os der kalder en spade for en spade og ikke agter at lade som om vi har nogle sindsyge store problemer med islam og muslimer!

  Men Klemperers tekster skulle for nogle måneder tilbage hives frem og anvendes i belæringen af de ikke-stuerene om, hvor grufuldt og forkert det er at skrive og tale som vi gør.

  Sjovt nok har mine voksenår bl.a. givet mig den indsigt, at det meget ofte er de selverklærede læremestre der trænger gevaldigt til nogle lange kurser i pli og dannelse !

  Gæt hvem .

  Kommentar by Vivi Andersen — 28. september 2011 @ 14:43

 3. Netop.Lad os kalde en spade for en spade. Og Villy&Sohn og Helle Thorning-Schmidt ER spader! :)
  Enhedslisten er allieret med forbrydere mod menneskeheden – de vil i den sidste ende grave os ned med spade efter vi er blevet henrettet som dissidenter – det plejer de jo at gøre :(
  http://www.google.dk/imgres?q=tuol+sleng&um=1&hl=da&sa=N&tbm=isch&tbnid=2yBXD4p1JzQgbM:&imgrefurl=http://www.vagabonding.com/travelogue/000062.html&docid=LD4bC4iRt6oJDM&w=200&h=153&ei=YDuETvyFLJDZ4QSX87WiDw&zoom=1&iact=hc&vpx=435&vpy=131&dur=5440&hovh=122&hovw=160&tx=40&ty=75&page=1&tbnh=122&tbnw=160&start=0&ndsp=7&ved=1t:429,r:1,s:0&biw=911&bih=449

  Kommentar by anti-marx anno dazumal — 29. september 2011 @ 10:34

 4. http://library.columbia.edu/content/dam/libraryweb/libraries/humanrights/homepage/slideshow/images/12CambodiaWitness_skulls.JPG

  Kommentar by anti-marx anno dazumal — 29. september 2011 @ 10:37

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper