30. december 2005

Poul Martinsen om ondskaben der fremkalder terrorisme

Er man til relativisme, så er DR altid leveringsdygtig – snart med en dokumentarserie i fire dele kaldet ‘Krigerne’ . DRs papirudgave – Politiken bragte i tirsdags et interview med instruktøren Poul Martinsen. Et citat fra Krigsleg: Ondskaben ligger på spring i os alle:

“Undervejs må også tv-tilrettelæggeren holde krisemøde med værten og eksperten i teambuilding. For som Poul Martinsen siger: »Hvem er den ondeste? Soldaten, der i kampens hede forsøger at presse oplysninger ud af sin fange? Eller den, der har udtænkt og planlagt den situation, fangen og hans vogter bliver bragt i?«.

Ideen til serien har Poul Martinsen fra den amerikanske psykolog Philip Zimbardos forsøg fra 1970’erne, hvor frivillige studerende blev opdelt i vogtere og fanger i et fængsel. Vogterne fik til opgave at drive et velordnet fængsel og modtog derudover ingen instrukser. Forsøget skulle have kørt i to uger, men måtte stoppes allerede efter seks døgn, fordi vogternes overgreb på fangerne var for brutale.

»Mange vil sikkert mene, at det er folk med en speciel psyke, der bliver bødler. Men ‘Krigerne’ viser ved hjælp af psykologiske eksperimenter, at det er en simpel sag at skabe fjendebilleder og få bødlen til at titte frem i os alle«, siger Poul Martinsen.”

Oploadet Kl. 16:06 af Kim Møller — Direkte linkEn kommentar

1 kommentar »

 1. Ingen behøver ej heller at anstrenge sig for at være en idiot, det er den naturlige tilstand som nogen har bedre evner til at arbejde sig ud af end andre.
  Problemet er svag karakter, manglen på selvstændighed og mod, moralsk integritet samt manglende lys i pæren.
  Et stærkt selvstændigt, moralsk individ med fuld klarhed i sin ånd vil aldrig kunne presses til noget som helst om så resten af verdenen forsøgte med alle midler.

  En kultur som er totalitær og med alt magt forsøger at nedbryde, knække, diktere, slavegøre, fængsle individer, at knuse ånden, friheden, latteren, sjælen, kærligheden i et menneske gør intet mod ondskaben og da slet ikke når den under visse omstændigheder betragter ondskaben som idéel.

  Kun et samfund som tillader og opelsker fritænkning, et samfund som baseres på individer og deres lige værdi, baseret på næstekærlighed og god vilje mod alle uanset om de er bøsser, går med slør eller i miniskørt, er dumme eller kloge, uanset om de tror på gud eller ej.

  Kun et samfund præget af både oplysning i hovede og hjerte kan bevæge sig bort fra ondskaben mod en lysere dag.

  Hvor mennesket ikke er frit, ikke fri til at elske, tænke, tale uden frygt, der dør ånden, glæden, livet og ondskaben fylder mere og mere.
  Hvor menneskeånden er svag er faren for at dette sker altid til stede – også i et tilsyneladende velfungerende demokrati.

  Kommentar by Thomas Bolding Hansen — 30. december 2005 @ 17:38

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper