8. januar 2006

Anvendt pacifisme ifølge Mahatma Gandhi: Lad jøderne dø i fred…

Venstrefløjen elsker ikoner, men de er ikke særlig kritiske i sine valg. Che Guevara’s gerninger er forlængst dokumenteret, og blandt fredselskerne er Mahatma Gandhi et ofte brugt ikon. Fredsloonie Jan Øberg har eksempelvis udgivet en artikelserie med titlen Following Gandhi’s path.

Ikke-vold er naturligvis en fin utopi, men lugter ikke desto mindre af gold kynisme når den møder virkeligheden. Gandhi er bestemt ikke et eksempel til efterfølgelse. Mahatma Gandhi blev myrdet af en hinduistisk ekstremist i 1948, Indira Gandhi blev myrdet af en sikhisk livvagt i 1984 – og hendes søn, Rajiv Gandhi led samme skæbne under valgkampen i 1991.

Et citat fra George Orwells Reflections on Gandhi udgivet i 1949, som fint illustrerer hvorledes pacifisme som realpolitisk paradigme enten medfører selvmord eller apati i forhold til massemord.

“Even after he had completely abjured violence he was honest enough to see that in war it is usually necessary to take sides. He did not – indeed, since his whole political life centred round a struggle for national independence, he could not – take the sterile and dishonest line of pretending that in every war both sides are exactly the same and it makes no difference who wins. Nor did he, like most Western pacifists, specialize in avoiding awkward questions. In relation to the late war, one question that every pacifist had a clear obligation to answer was: “What about the Jews? Are you prepared to see them exterminated? If not, how do you propose to save them without resorting to war?” I must say that I have never heard, from any Western pacifist, an honest answer to this question, though I have heard plenty of evasions, usually of the “you’re another” type. But it so happens that Gandhi was asked a somewhat similar question in 1938 and that his answer is on record in Mr. Louis Fischer’s Gandhi and Stalin. According to Mr. Fischer, Gandhi’s view was that the German Jews ought to commit collective suicide, which “would have aroused the world and the people of Germany to Hitler’s violence.” After the war he justified himself: the Jews had been killed anyway, and might as well have died significantly. One has the impression that this attitude staggered even so warm an admirer as Mr. Fischer, but Gandhi was merely being honest. If you are not prepared to take life, you must often be prepared for lives to be lost in some other way. When, in 1942, he urged non-violent resistance against a Japanese invasion, he was ready to admit that it might cost several million deaths.”

2 Comments »

 1. Jeg har læst en anden mærkelig vinkel på hans ikke-volds begreb, har dog glemt i hvilken bog men den var ihvertfald dansksproget:
  Han fortalte et eksempel med de problemer de havde på hans kooperativer med aber der plyndrede markerne og sagde (så vidt jeg forstod det) at han ville gå ud og skyde aberne hvis de blev ved, fordi det var abernes eller menneskenes overlevelse det handlede om.
  Meget meget mærkeligt og jeg forstår det stadig ikke. (men jeg læste det vist rigtigt nok)

  Kommentar by mikkel — 8. januar 2006 @ 15:18

 2. Ghandis essay om hvordan jødene skulle møte nazistene er her:
  http://die_meistersinger.tripod.com/gandhi9.html

  But if the Jewish mind could be prepared for voluntary suffering, even the massacre I have imagined could be turned into a day of thanksgiving and joy that Jehovah had wrought deliverance of the race even at the hands of the tyrant. For to the godfearing death has no terror. It is a joyful sleep to be followed by a waking that would be all the more refreshing for the long sleep.

  Kommentar by Rune fra Oslo — 9. januar 2006 @ 10:31

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper