19. oktober 2011

Euro-regeringen kommer på søndag

Et føderalt EU nærmer sig med stomskridt. I en situation, hvor euroen er i krise, er løsningen mere EU, hvilket vil sige, at alle skal være tyskere, hvad enten de kan eller vil. En fælles økonomisk politik har hele tiden været den uudtalte reelle forudsætning for den fælles valuta, og når euro-landene ikke selv kan finde ud af at gå i takt, må de tvinges. Her nogle fakta hentet fra B.dk:

Danmark tiltrådte i marts den såkaldte Euro Plus Pagt, som blev vedtaget af S, SF, R, V og K. Pagten forpligter EU-landene til at nå specifikke mål for at styrke konkurrenceevnen, beskæftigelsespolitikken og finanspolitikken. Formålet er at genskabe den finansielle stabilitet og genoprette finansmarkedernes tillid til et gældsplaget Europa.

Da Folketinget accepterede, at Danmark tilsluttede sig Euro Plus Pagten, vurderede embedsmænd fra Udenrigsministeriet og Justitsministeriet, at pagten ikke er i strid med Danmarks euroforbehold, men de skrev bl.a., at Danmark skal »træffe alle nødvendige foranstaltninger« for at bidrage til holdbare offentlige finanser og styrke den finansielle stabilitet.

Nu får EU-landene bl.a. deres egen regeringsleder, EU-præsident Herman Van Rompuy. Danmark står uden for euroregeringen pga. forbeholdet, men skal via Euro Plus Pagten følge de 17 eurolandes beslutninger.

Hovsa! Den er åbenbart for tyk i et land med 4 tykke toldere fede forbehold, så partierne har travlt med den indledende rituelle afstandtagen. Nogle reaktioner:

Selvom Danmark ikke kommer med i regeringen pga. forbeholdet, skal landet alligevel følge EU-regeringens beslutninger, fordi Danmark er med i den såkaldte Euro Plus Pagt, som bl.a. betyder, at EU-landene skal nå bestemte mål for at styrke konkurrenceevnen, beskæftigelses- og finanspolitikken.

– Hvis man gerne vil have danskerne med til det, kan man jo bare tage en ny afstemning. At køre videre uden syn for hvad danskerne har besluttet sig for, er simpelthen så kynisk, at man ikke skulle tro, at det kunne lade sig gøre i et demokrati, lyder det fra Morten Messerschmidt.

Reelt nok. DF har hele tiden været på tværs. Næste levende billede:

Også Enhedslistens EU-ordfører Nikolaj Villumsen advarer imod at lade EU få indflydelse på den økonomiske politik, der føres i Danmark. Især fordi EU’s politik er langt mere borgerlig end den politik, som Socialdemokraterne og SF ønsker at føre, påpeger han.

(…)

Han anbefaler ligesom Messerschmidt en folkeafstemning om spørgsmålet. Alt andet er udemokratisk, påpeger han:

– Jeg synes på ingen måde, at man kan sige ja til de her ting uden at spørge befolkningen. Jeg vil opfordre S og SF til at sige fra og om ikke andet så spørge danskerne. Når man alligevel holder nogle forbeholdsafstemninger senere, så kunne man passende spørge danskerne, om de har lyst til, at EU skal blande sig i, hvordan vi håndterer krisen, siger han og tilføjer, at Danmark skal overveje at melde sig ud af Euro Plus Pagten.

Ligeledes i orden. Enhedslisten var også på tværs. Næste:

Den kommende euroregering risikerer at sætte Danmark endnu længere ud på sidelinjen i EU. Sådan lyder advarslen fra SF, der ønsker nye drøftelser med Socialdemokraterne om regeringens EU-linje. Selv om SF har sagt god for Danmarks tilslutning til den såkaldte Euro Plus Pagt, er europaparlamentsmedlem Emilie Turunen (SF) stærkt skeptisk over for ideen om en egentlig euroregering.

Så skulle SF måske have stemt imod, da det gjaldt. Europaminister Wammen er selvfølge “all in”:

Europaparlamentarikeren Emilie Turunen vil nu drøfte sagen med den danske europaminister.

»Jeg vil diskutere det med Nicolai Wammen og kunne godt tænke mig, at vi fandt en fælles dansk holdning,« siger Emilie Turunen.

Europaministeren ser derimod ingen store problemer i euroregeringen, men lover at respektere det danske forbehold.

»Selv om vi engagerer os politisk, så ligger der ingen juridiske bindinger, der er i strid med de forbehold, som danskerne har besluttet skal gælde,« siger Nicolai Wammen.

Vi tager lige en lille ekspertudtalelse på vej til sensationen:

Lektor i økonomi Christian Bjørnskov fra Aarhus Universitet vurderer, at det danske euroforbehold nu strækkes til det yderste.

»Danmark har klart sagt nej til euroen. Vi ønsker at stå uden for. Men med Euro Plus Pagt har vi fuldt og helt bundet os til den euroregering, der nu er på vej,« siger Christian Bjørnskov.

Og nu til sensationen, der mest består i Berlingskes sensationelle overskift R: Euroregering kan blive problematisk:

Europaparlamentsmedlem Emilie Turunen (SF) advarer mandag mod, at Danmark står i en problematisk situation uden indflydelse, hvis EU flytter beslutningskraften til en euroregering. Den betragtning deler europaordfører Sofie Carsten Nielsen (R).

– Der har hun jo ret i, at fordi vi ikke sidder med ved bordet til at tage beslutninger om euroen, så kan det også blive problematisk, siger Sofie Carsten Nielsen.

Ritzau: Hvordan sikrer man sig, at Danmark ikke ryger ud på et sidespor?

– Det gør man reelt først, når man kommer med ind i selskabet, og det kræver en afstemning om euroforbeholdet.

Men tiden er ikke gunstig for en afstemning, mener Sofie Carsten Nielsen. Danmark lever ikke op til kriterierne, og så skal der styr på, hvordan EU kommer til at stabilisere sig, forklarer europaordføreren.

★ Selve idéen om en euroregering støtter De Radikale dog varmt ★

Ja, det tænkte vi jo nok. Stillingen er altså den, at DF og Enhedslisten er modstandere af et føderalt Europa, SF skal lige blive enig med sig selv, S og R kan næsten ikke vente til på søndag, og V og K er påfaldende tavse.

Oploadet Kl. 00:30 af Kim Poulsen — Direkte link18 kommentarer
Arkiveret under:

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/30330/trackback

18 Comments »

 1. Venstre og de konservative elsker Unionen og al dens magt.

  Kommentar by machiavelli — 19. oktober 2011 @ 04:15

 2. Hvilket ikke betyder, at Venstre og Konservatives vælgere fuldt står bag partiernes ledelser, såfremt der var reel repræsentation af vælgernes opfattelser i ledelserne hos de to partier, ville der næppe være den opbakning, der aktuelt kan konstateres.

  Kommentar by Peter Buch — 19. oktober 2011 @ 04:38

 3. Rystende hvordan stort st alle “skræmme-scanrierne” fra EF- og EU modstanderne er stille og roligt blevet til skrækkelig virkelighed, mens alle de goder og fordele som EF- og EU tilhængerne konstant har sagt “lige er på trapperne” ikke er blevet til noget efter snart 40 års korruption, bureaukrati, teknokrati og politisk korrekte magt-fordrejning.

  Jeg synes det er på høje tide Danmark erklærede sin uafhængighed fra EU og blev en selvstændig nation igen, herre i eget hus og fri.

  EU er det rene sukker-klædte gift for demokratiet!

  Kommentar by Vantroende — 19. oktober 2011 @ 06:44

 4. EU-afstemning, a joke? Inden for EU har vi overstået den phase i udviklingen, hvor man beder folket om at stemme. Hvor laterligt, afstemninger er kun nødvendige i bananrepublikker. Ydermere giver afstemninger sometider et galt resultat, rent tidsspilde og pjat.

  Her, i det højt udviklede EU, er vi velsignet med en vis og ejegod herskende klasse af bureaukrater, som kun vil det bedste for den uvidende og lidt tilbagestående befolkning. Vi er med i en udvikling, som fører direkte til en politist og økonomisk utopia, hvor alle yder efter evne og nyder efter behov.

  Kommentar by Sailor — 19. oktober 2011 @ 08:14

 5. For mig at se er der lagt op til yderligere suverænitetsafgivelse.
  Så er det svært at komme udenom en EU folkeafstemning på lovlig vis.

  falkeøje

  Kommentar by falkeøje — 19. oktober 2011 @ 08:22

 6. DF havde UKIPs Nigel Farrage til landsmodet.

  Det kan naturligvis KUN vaere et sporgsmaal om kort tid inden fru Pia K melder rent ud. – En stor fordel ved ikke at skulle passe paa de utaknemmelige konservative og middelmaadige venstre-folk…

  Anti-sharia

  Kommentar by anti-sharia — 19. oktober 2011 @ 09:29

 7. Der bliver naturligvis ingen afstemning-glem det.

  Kommentar by machiavelli — 19. oktober 2011 @ 14:46

 8. Kan man sno sig uden om en afstemning om Lissabontraktaten med dens udvidede gummiparagraf, så kan man sno sig uden om alt – måske bortset fra de afstemninger om de fire forbehold, som man har lovet.

  Kommentar by Thomas Bolding Hansen — 19. oktober 2011 @ 14:52

 9. “Euro Plus Pagt, som blev vedtaget af S, SF, R, V og K.”

  Hvilket jo tydeligt viser, at der reelt er tale om et og samme socialkammeratiske parti. Det eneste de reelt slås om er hvilke kammeraters lommer der skal fyldes med de penge de har stjæler fra borgerne, samt hvilken Kammerat Idiot der skal være statsminister.

  Kommentar by Toldet — 19. oktober 2011 @ 15:09

 10. #7. Machiavelli
  Vi har en paragraf i Grundloven, der siger, at kan Folketinget præstere 60 underskrifter imod en lov, så skal den til folkeafstemning.
  Den har været altfor lidt brugt, men det skal være slut nu.

  falkeøje

  Kommentar by falkeøje — 19. oktober 2011 @ 16:07

 11. Vi sagde farvej til vores selvstændighed, da vi blev medlemmer af EF og efterhånden, som vi stemte ja til diverse “lovpakker”. Måske er danskerne efterhånden ved at finde ud af, at Folkebevægelsen mod EF i sin tid havde ret i forudsigelserne. Men nu er det for sent. Vi kommer til (vi = danske skatteydere) at betale de andre landes uendelige gæld.
  Arbejdskraften frie bevægelighed sender billige østarbejdere ind over os, kapitalens frie bevægelighed gør det muligt at anbringe og investere sine penge, hvor man får mest ud af det, og angive overskuddet i det billigste skatteland samt anbringe underskuddet i de dyre skattelande. Hvad er det ellers Q8 har gjort? Resultatet er, at mens danske virksomheder outsourcer arbejde til lande med billig arbejdskraft, strømmer billig arbejdskraft ind og tager arbejdet fra folk på danske overenskomster med mere arbejdsløshed til følge og lavere skatteindtægter. Tro mig, vi har kun set begyndelsen.

  Kommentar by detective — 19. oktober 2011 @ 16:27

 12. Det er frustrerende umuligt at køre et demokrati, når så vidtrækkende beslutninger tages hen over hovedet på os. Ingen kompetent debat, ingen kritiske spørgsmål, blot Deux ex Machina på en søndag.

  Jeg ved jo godt hvordan den slags topmøder fungerer – og har såmænd udpenslet det i min bog:

  Når et topmøde vedtages, begynder ministre og embedsmænd at arbejde på, hvad topmødet skal beslutte. Der bliver en heftig trafik mellem landene, men ude af pressen søgelys, for at finde en beslutning som alle statsledere kan skrive under på, og derefter få deres respektive parlamenter til at stemme igennem. Lidt drama skal der dog til, så parlamenterne kan se, at de Kære Ledere har gjort deres bedste, og at de ikke skal kritisere, blot stemme igennem.

  Kommentar by Henrik R Clausen — 19. oktober 2011 @ 18:51

 13. 11.detective

  Østarbejderne bliver ikke ved med at være de eneste der anvender ” arbejdskraftens frie bevægelighed”.

  Samtlige PARTNERLANDE = de arabisk-islamiske Middelhavslandes befolkninger er tilstået samme ret.

  Jeg ved ikke hvorfor de ikke allerede har taget denne i brug, men i det øjeblik det går op for disse landes befolkninger at de HAR denne ret, så vil de anvende den .

  Gad vide hvorfor de ikke allerede er i omdrejninger ?

  Kommentar by Vivi Andersen — 19. oktober 2011 @ 19:34

 14. Arbejdskraftens frie bevægelighed. Vi skal ikke glemme alle de afrikanske narkomaner og narkohandler der er kommet fra sydeuropa på den konto!

  Kommentar by Viking — 19. oktober 2011 @ 20:19

 15. Det er sikkert ‘racistisk’ at beklage sig over kriminelle fra Balkan…

  Kommentar by Henrik R Clausen — 19. oktober 2011 @ 20:56

 16. @15

  I det nyeste 3F blad vil de ellers gerne slippe for østarbejderne :-)
  Og når de røde synes noget, så er det jo helt legalt at mene det samme.

  Kommentar by Tolder — 19. oktober 2011 @ 21:15

 17. Venstre og de konservative elsker Unionen og al dens magt.
  Rigtig hrr machiavelli. Men det gør Liberal aliance, socialdemokrater, og de radikale sandelig også. Hvis ikke også Villy fra Waffen SF.
  Mht: suverænitetsafgivelse så skal der folkeafstemning til.
  Dennegang går den ikke, med grundlovsbrud, for så falder hammeren.
  Ud af EU, det kan kun gå for langsomt.!!

  Kommentar by CN — 19. oktober 2011 @ 23:08

 18. Hvor blev mig indlæg af Hrr povlsen. ?? Er der noget der irriterer dig, så kom frem så vi kan få en snak. Det ville være mere mandig af dig, det andet er noget tøseragtig. !!
  Husk: tringsfrihed Under ansvar.

  17 Venstre og de konservative elsker Unionen og al dens magt.
  Rigtig hrr machiavelli. Men det gør Liberal aliance, socialdemokrater, og de radikale sandelig også. Hvis ikke også Villy fra Waffen SF.
  Mht: suverænitetsafgivelse så skal der folkeafstemning til.
  Dennegang går den ikke, med grundlovsbrud, for så falder hammeren.
  Ud af EU, det kan kun gå for langsomt.!!

  Kommentar by CN — 19. oktober 2011 @ 23:08

  Det med hammeren her, gælder: At dem der overtræder denne lov bliver striffet. Her er der ikke mig der truer, det er loven der siger således.!!

  Kommentar by Charles Nielsen — 20. oktober 2011 @ 10:14

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper