4. november 2011

Lektor: Historieundervisning er ikke noget ‘uskyldigt’, men ‘re-nationalisering’ af identitet

Der er en hel del forskere som priser det multikulturelle, men de fleste pakker det ind i ‘kritik’ af nationalstaten. Således også lektor Claus Haas, der er interviewet til Videnskab.dk – Folkeskolen skal gøre os nationale.

“I klasseværelset sidder lille Bastian og lytter opmærksomt til historielæreren. Han kan godt lide historie. Læreren fortæller altid levende om Jellingstene, Absalon og Systemskiftet i 1901.

Men hvad Bastian ikke ved, er, at læreren er i færd med at give ham en ’national’ tankegang. Ikke fordi læreren synes, at Bastian skal være national. Men fordi den tidligere, borgerlige regering ville det sådan. Den brugte bevidst Folkeskolen til at påvirke danskernes verdensbillede i en national retning.

Det konkluderer Claus Haas, lektor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet i en artikel i det anerkendte tidsskrift Slagmark. I sin forskning har han analyseret Folkeskolens nyeste historie-faghæfte, ’Historie 09’. …

»Det overrasker sikkert mange, at et nyt faghæfte for historieundervisningen ikke bare er en uskyldig revision af hvilke perioder og personer, der skal undervises i,« siger Claus Haas.

»Noget så uskyldigt som dagligdagens historieundervisning er faktisk en del af et større historiepolitisk spil. Et spil, hvor den tidligere regering forsøgte at re-nationalisere befolkningens identitet

[…]

Claus Haas’ analyse viser, at politikerne vil ensrette den måde, vi tænker om historie på. De vil have, at alle borgere i Danmark kender en historie, der underbygger den nationale kultur, som Bertel Haarder og Søren Krarup føler sig som en del af.

Derfor er der en obligatorisk historiekanon i ’Historie 09’. Den indeholder blandt andet et katalog over nationale erindringssteder som fx ’Stormen på Dybbøl i 1864’ og ’Genforeningen med Sønderjylland’. Emner, som nogle mener er vigtige for at fastholde et dansk-nationalt syn på verden. På den måde ignorerer historiekanonen stort set det faktum, at der lever mange forskellige kulturer i Danmark.

»Bertel Haarders holdning til historieundervisningen er problematisk, fordi nogle borgere i Danmark kommer fra andre lande med andre kulturer. Andre deler bare ikke Bertel Haarders Grundvigsk-nationale måde at betragte historie og kultur,« siger Claus Haas.”

Oploadet Kl. 20:17 af Kim Møller — Direkte link26 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/30972/trackback

26 Comments »

 1. Det den gale professor prøver at sige, er nok at:

  Slaverne ikke må have en fælles identitet. Det kommer der kun ballade ud af.

  Det er bedre hvis vi alle er fremmedgjorte over for hinanden og tager vores piller.

  Og skal vi absolut have fællesskab, så skal det være omkring noget der ikke har reel betydning; Sport, vild med dans, x-faktor osv.

  Og når nu Nationalstaten alligevel skal afvikles, hvorfor så vide noget om hvordan den opstod ?. Man risikerer bare at nogen kunne få den ide at den er værd at bevare.

  Kommentar by Mikael Drachmann — 4. november 2011 @ 20:41

 2. Hvad er det at pædagogen Claus Haas ikke vil have at vi lærer vores børn ?

  Viden om historiske begivenheder er vel nødvendige for at forstå hvordan og hvorfor verden, og vores land, ser ud som det gør i dag.

  Mon ikke pædagogen i virkeligheden vil omskrive historien for selv at vildfører eleverne, frem for at fortælle de faktuelle begivenheder ?

  Kommentar by Santor — 4. november 2011 @ 21:20

 3. “Bertel Haarders holdning til historieundervisningen er problematisk, fordi nogle borgere i Danmark kommer fra andre lande med andre kulturer. Andre deler bare ikke Bertel Haarders Grundvigsk-nationale måde at betragte historie og kultur” siger Claus Haas.

  Vi skal ikke give positiv særbehandling til folk fra andre lande med andre kulturer. Kan de ikke lide lugten i bageriet, så må de gøre os glade og rejse hjem hvor de hører til! Vi skal heller ikke omskrive historien til ære for de venstreorienteret og etniske!
  Det var og er en pinlig adfære da man gjorde det efter sammenarbejdet med Tyskland 40-45

  Kommentar by Viking — 4. november 2011 @ 21:22

 4. #3. Viking
  Helt enig!

  falkeøje

  Kommentar by falkeøje — 4. november 2011 @ 21:28

 5. De venstreorienteret og etniske har også interesse i at omskrive historien fra 60 og frem. Da den lugter af landsforræderi, parasitvirksomhed og anden samfundsskadelig aktivitet!

  Kommentar by Viking — 4. november 2011 @ 21:38

 6. Jeg vil påstå at der er mange penge i historien og i at forstå den og handle herudfra.
  Derfor har nutidens historieløse generationer sat enorme værdier og muligheder overstyr fordi de ikke forstod verden.
  Havde vi forstået oliekrisen ud fra traditionel islamisk imperialisme kunne meget have set anderledes ud i dag.
  Havde vi og ejerne og lederne af vore virksomheder tænkt på vor nation ligesom på et firma, havde vi ikke ladet kineserne løbe med alle vore jobs.
  Havde vi forstået at alle ikke er som os havde vi måske ikke postet milliarder i umulige ulandsprojekter gennem årtier?
  Havde vi inddraget historiske erfaringer i overvejelserne inden angrebet på Libyen, var vi måske ikke endt med nærmest at optræde som Al Qaidas luftvåben?
  Og havde vi respekteret hinanden som nationer var vi måske ikke endt med lille Grækenland som en trussel mod hele verdensøkonomien?
  Osv.

  Så der burde være al mulig grund til at fastholde at det nationale bør tilbage på sin naturlige plads i historieundervisningen!

  Kommentar by Jens Hansen — 4. november 2011 @ 21:43

 7. #4. Falkeøje!
  Det glæder mig. Da jeg generelt er enig i hvad du skriver!
  #6 Jens Hansen.
  Enig. Jeg tror der er et sammenhæng mellem oliekrisen og muslimsk indvandring til Vesten!

  Kommentar by Viking — 4. november 2011 @ 22:04

 8. #6
  Ja. Når jeg tænker penge og historie så burde Grønland jo være en dansk kommune!

  Kommentar by Viking — 4. november 2011 @ 22:10

 9. Den gode lektor Claus Haas har da fuldstændig ret: Danmark har som nationalstat jo ikke nogen berettigelse længere! Alle røde gør jo, hvad de kan for at “nedbryde det gode gamle Danmark”. Som ældre dansker (>66år) smerter det mig meget, men skriften på væggen er klar: DK afvikler sig selv. Det er bare beklageligt. Jeg ønsker lykke og held til de unge mennesker, der skal leve deres liv i den kommende multikulturelle region “Dhimmi-Danmark”. Uha da da.

  Kommentar by Torben F — 4. november 2011 @ 22:16

 10. Jeg er fuldstændig måløs!
  Det er nu sådan at historien engang imellem er politisk ukorrekt! det har næppe været politisk korrekt at vikingerne drog på røvertogt i England, men det betyder da ikke at vi ikke skal lære børnene om det.
  På samme måde er gamle Gruntvig venstres fader, og som sådan en kontroversiel person set med de rødes øjne, men vi skal vel lære om ham?
  Vi må vende spørgsmålet hvilke emner skal der så undervises i? Stalins udrydelseslejre, det er der i alle tilfælde ikke mange på venstrefløjen der ved meget om. Eller hvad med de milioner der døde som følge det store spring fremad under kommunismen i Kina. Eller hvad med muslimske divisioner under Hitler. Eller hvis vi skal have noget nyere hvad mad muslimske horders udrydelse af kristne Sydsudanere.
  Eller er det meningen at vi ikke skal have historieundervisning, Nej fy for den lede, for så kunne vi jo selv opdage at de sidste 20-30 års indvandring er helt ekstrordinært i danmarkshistorien, det kunne jo også være at vi ville være i stand til at gennemskue at kommunismen og socialismen høre til på historiene lodseplads. Vi ville måske også kune gennemskue at Islam er en facistisk religion Ja måske ville vi være i stand til at gennemskue at Claus Haas er en nulitet og det ville jo ikke være så rart.

  Kommentar by Grisling — 4. november 2011 @ 22:21

 11. Jeg foreslår at vores kommunistiske ven her i artiklen, rejser til et kommunistisk land såsom Nord-Korea, og foreslår diktaturet dernede at de landets skoler skal give historieundervisning udfra en ikke-national identitet. Jeg er sikker på at han vil blive vel modtaget med åbne arme, og hans meninger og holdninger vil finde indpas i hos den kære leder Kim Jong Il. Mon ikke det er lektorens store forbillede i øvrigt?
  Jeg vil i øvrigt foreslå at lektoren kigger lidt på de islamiske friskoler i landet, hvis han har et problem med indoktrinering og forkert historie-fortælling.
  Jeg tror han vil finde ret mange problemstillinger, der kunne være interessante. Men det er nok sjovere at nedbryde det danske samfund bid for bid, istedet for at korrigere og belære disse friskoler hvordan man underviser børn uden at bruge koranen som grundlag for enhver historisk begivenhed.

  Kommunisterne og deres røde venner misser ALDRIG en chance for at kritisere noget som helst der ikke rimer på mao og stalin. Man ved altid hvor man har dem. Som udgangspunkt kan man trygt og roligt fortsætte med hvad man end har gang i, skulle disse fantaster kritisere eller stille spørgsmålstegn ved dine handlinger.
  Da de har et så skævt syn på verden og livet, kan man trygt gøre det præcist modsatte af hvad de anbefaler og foreslår. Så ved man at man er på rette vej. Jo flere kritikpunkter de kommer med, jo mere sikker kan man være i sin sag.

  Kommentar by Endnu en vantro — 4. november 2011 @ 23:01

 12. Ingen overraskelse at de kulturradikale ideologer ikke ønsker at vores børn skal kende historien – den står jo i vejen for skabelsen af det ny menneske.

  “You can’t handle the truth” er mottoet – i skolen, i medierne og i den praktiske politik.

  Meget a propos: Læs Jeppe Juels blændende gemme-indlæg på Sappho fra 4/10-2011: http://www.sappho.dk/det-store-hukommelsestab.html

  “Der er en forbindelse mellem Thorning-regeringens multikulti-renæssance og skolernes historieundervisning. Jeppe Juhl viser hvilken.”

  Kommentar by Tintin — 4. november 2011 @ 23:01

 13. Flyttet.

  “Den tidligere regering ændrede retningslinjerne for Folkeskolens historieundervisning. Bertel Haarder ville nemlig gøre os nationale. Det møder kritik fra historie-forsker” Ekstrabladet.

  Det er simpelthen til at blive vanvittig over, at de dumrianer står i kø for at ødelægge Danmark. Himmelråbende uvidenhed så det skriger til himlen.Men helt i overensstemmelse med psykopat partierne De Radikale og Enhedslisten.

  Det kan nemlig ikke gå hurtigt nok med at nedlægge nationalstaten og gøre samfundet multikulturelt. Men jo hurtigere nationalstaten falder sammen desto hurtigere moralsk forfald med rodløshed, vild vold, drab og sindssyg kriminalitet. Hvor har den idiot dog trukket sin eksamen, men han er sikkert radikal.

  I denne nedbrydnings -og opløsningstid må vi nemlig ikke være for nationale. Men det er det nationale, hr. idiot, der holder befolkningen sammen og skaber tillidt danskerne imellem.

  Men for at gentage mig selv igen og igen: Der er ikke noget at gøre. De vil have kaos. Derfor bliver tosserne ved og ved med deres multikulturelle nonsens, indtil de selv bliver kulturberiget.

  Men mister man sin fortid holder man op med at være menneske i ordets sociale betydning. Citat filosof Konrad Lorenz. Og han har 100% ret. I øvrigt er det interessant at se, at det intellektuelle forfald går så stærkt, fordi vi har fået et par indvandrere.

  Kommentar by machiavelli — 5. november 2011 @ 04:49

 14. Det er vigtigt at vide, at denne nedbrydning af historien og det nationale er fælles for alle totalitære ideologier. I alle islamiske lande er tiden før 622 (Muhammeds ankomst til Medina) afskaffet. Det er kun islams historie, der gælder. Kommunister og kulturradikale er inde på det samme med deres afskaffelse af nationalstaten og vor historieundervisning. Nazisterne ville også skabe et nyt menneske og en ny historie. Det multikulturelle og værdirelativistiske har ikke noget at gøre med det etniske, for det etniske har dyb historie i sig. Det multikulturelle har derimod ikke brug for historien, fordi de sætter lighedstegn mellem enhver kultur. Men gør man det med islam, er det som at give fanden en lillefinger. Han tager hele hånden. Se det ved den nye regering ikke. De eneste, der ved det i dag, er Dansk Folkeparti.

  Kommentar by Tim Pallis — 5. november 2011 @ 07:11

 15. Lad mig uddybe det lidt, for forståelsen af det nationale er særdeles vigtig.

  »Bertel Haarders holdning til historieundervisningen er problematisk, fordi nogle borgere i Danmark kommer fra andre lande med andre kulturer. Andre deler bare ikke Bertel Haarders Grundvigsk-nationale måde at betragte historie og kultur,« siger Claus Haas.”

  Vi kan uden videre konstatere, at vi har en tragisk samfundsudvikling. Måske kan man ikke forlange, at politikerne skal sætte sig ind i historiske fænomener, men man kan forlange, at historikere, sociologer og kriminologer og andre kloge hoveder informerer politikerne om, hvordan virkeligheden er indrettet.

  Men det sker generelt ikke, fordi multikulturen har hjernevasket og afrettet deres hjerner, ligesom når hundeejeren lærer kæledyret nogle husregler. Derfor ser multielskerne menneskerettighederne som det bærende element for det demokratiske samfund og glemmer, at abstrakte menneskesyn er lig nul, fordi et samfund eller en kultur ikke kan eksistere alene på baggrund af et sæt politiske og juridiske love.

  Ganske enkelt fordi, der skal være en fælles sum af værdier, erindringer og forestillinger til, for at der kan være et fungerende fællesskab. Det er nemlig de følelser og holdninger som altid vil styre et menneskes adfærd.

  Eller mere præcis: Stedet har betydning for ethvert menneske. Eller: Forholdet til vort naturlige og geografiske livsgrundlag er det centrale i forståelsen for et kollektivt og individuelt nationalitet.

  Overordnet set er det derfor afgørende at forstå, at den stigende indvandring et det forhold, som har den allerstørste betydning for Nationalstaten, idet den truer den kulturelle enhed. Ganske enkelt fordi følelser og holdninger kommer før alle abstrakte og juridiske begreber om demokrati og juridiske rettigheder.

  Nationalfølelse ikke kun er en følelse men forbinder sig også med en bevidsthed om at tilhøre et fællesskab. Det er bl.a. derfor ideerne går amok hos vores ”venstreorienterede venner” som ikke har noget fællesskab at slutte deres ideer til ud over deres abstrakt socialistiske nonsens.

  Men for vor historiker, er det at være dansk derfor ligegyldigt, det drejer sig alene om at besidde en række juridiske borgerrettigheder. Men denne indgangsvinkel til nationalstaten i lyset af den muslimske indvandring er på længere sigt katastrofal, ikke mindst fordi det direkte er at hælde vand på den muslimske mølle.

  Vi undergraver vores egen historie, og vor historiker kan ikke få ind i sine multikulturelle hjerneceller, at nationalitetens formål er at skabe borgere som er fælles om en politisk kultur. Dvs. de fortællinger og symboler der ligger i traditionen og som skaber og fastholder samfundet som et værdifællesskab. Ja skaber selvtillid.

  Derfor er smukke ord som dialog, åbenhed og tolerance ikke nok til at skabe en fælles national identitet. Det samme som De radikale, Enhedslisten, SF, Venstre, Socialdemokratiet og De konservative tror i deres politiske enfoldighed. Omdan Danmark til et ”folkehjem,” hvor der er plads til alle. Fx færinger, grønlændere og muslimer fra Afrika og Mellemøsten.

  Konsekvenserne af deres ideologiske ihærdighed vil kun medføre opløsning og splittelse i “Folkehjemmet.” Og det er lige så sikkert som Jorden bevæger sig om solen.

  Kommentar by machiavelli — 5. november 2011 @ 07:35

 16. Sjovt, samme argumentation har jeg set udfoldet af en underviser. Men. Skulle det være mindre uskyldigt, at anvende historieundervisningen til at gøre Bastian til en del af mangfoldighedens proletariat? Uvidende, uduelig, apatisk, upersonlig: En levende død.

  Kommentar by Stirner — 5. november 2011 @ 09:05

 17. Den där inte känner sin historia, kan inte sätta rätt kurs på nuets väg in i framtiden och är därmed ett lätt offer för manipulerande fenomen som lektor Claus Haas och liknande kommissarier, där anser sig former än andre.

  Kommentar by Peer Pedersen — 5. november 2011 @ 10:30

 18. Historie?
  Læren om da vi hentede slaver i afrika, så vi kan have dårlig samvittighed idag og støtte dem for vores sidste krone, selvom vores eget land er ved og gå fallit og vi sparer overalt.
  Læsning af anne franks dagbog, så vi kan hade tysk og DF. Alt på højrefløjen er nazi.
  At banker, usa og israel er the bad ones. Islam og muslimer er in.
  At kommunisme er det bedste for landet og vejen frem.

  Kommentar by Goofy — 5. november 2011 @ 10:51

 19. “Bertel Haarders holdning til historieundervisningen er problematisk, fordi nogle borgere i Danmark kommer fra andre lande med andre kulturer. Andre deler bare ikke Bertel Haarders Grundvigsk-nationale måde at betragte historie og kultur” siger Claus Haas.

  Claus Haas holdning til historieundervisningen er problematisk fordi nogle borgere i Danmark ikke kommer fra andre lande med andre kulturer. Andre deler bare ikke Claus Hass’ post-koloniale-flagellantiske måde at betragte historie og kultur”, siger fonss

  Kommentar by fonss — 6. november 2011 @ 09:25

 20. Linket i #12 til Sappho er forkert og giver en 404 document not found.

  Det korrekte link (dvs det der virker lige nu) ender med ‘htm’ ikke med ‘html’.

  Linket er derfor: http://www.sappho.dk/det-store-hukommelsestab.htm

  Kommentar by Anonym — 6. november 2011 @ 14:34

 21. Jeg tror den gode lektor har glemt hvor han befinder sig,nemlig i DANMARK !

  Skulle vi ikke sørge for vores unger får kendskab til eget lands historie ?

  Haas´håb er vel at gøre vores børn historieløse og dermed fremover lettere at manipulere for venstrefløjen.

  Et folk der ikke kender deres egen historie er ilde stedte !

  Det er foragteligt det Haas har gang i!

  Kommentar by Vivi Andersen — 6. november 2011 @ 19:58

 22. 7.Viking

  Ja, det ER en sammenhæng mellem Oliekrisen i 70´erne og indvandringerne hertil fra de arabisk-islamiske lande.

  Kravet om at lade disse muslimer indvandre til de europæiske lande var et af flere krav, som Saudierne fik afpresset de europæiske politikere dengang til at indgå på.

  Dertil kom, at europæerne skulle sikre de indvandrende muslimer retten til familiesammenføringer om de bad om dette!

  Desuden skulle de europæiske politikere sørge for, at kendskab til arabisk sprog og kultur ville blive udbredt i Europa.

  Garanterede de europæiske politikere disse punkter blev opfyldt ville araberne sørge for n vedvarende strøm af olie ogdesuden rimelige priser på olien.

  http://www.enpi-info.eu

  Euromed.

  Kommentar by Vivi Andersen — 6. november 2011 @ 20:17

 23. Ps

  At det drejede sig om dele af den islamiske overskudsbefolkning vidste man sikkert.

  Men at det blev de ringeste – DET vidste man sågu ikke.

  Og der er en årsag til alle de problemer som ikke alene Danmark, men samtlige de vestlige lande der har modtaget indvandrere fra de arabisk-islamiske lande, har og den fællesnævner er foruden islam lavt IQ niveau.

  Accepter dette eller lad være.

  Men det ændre ikke på de faktiske forhold og der står vi med konsekvenserne af disse forhold !

  Kommentar by Vivi Andersen — 6. november 2011 @ 20:22

 24. Vivi Andersen
  Tak, for informationen.
  Jeg accepterer det hele, især det med islam og lav IQ!
  Jeg vidste ikke og ønskede ikke at det var sandt!
  Det er jo landsforræderi!

  Kommentar by Viking — 7. november 2011 @ 22:39

 25. Tja, det kan jo siges så enkelt med ordet “arbejdsdeling”. Vi, der taler dansk, har enestående forudsætninger for at forstå de dansksprogede kilder. Og hvis vi ikke viderefører dansk historisk viden og finurlige skikke, så gør ingen det. Dermed ville en eksotisk minoritetskultur, som der ikke findes mage til andre steder i verden, gå tabt, til stor skade for mangfoldigheden.

  Claus Haas bør få et mere objektivt og realistisk billede på Danmark, og i stedet for at se os som et truende imperium, erkende at vi i globalt perspektiv er en mikrospisk, eksotisk etnisk minoritet, der alene af den grund bør værnes om og bevares.

  Vi er små, vi er få i en stor verden, og vores særlige perspektiv på tilværelsen er jo en kulturberigelse for folk med andre udgangspunkter. Hvis det går tabt, bliver hele verden fattigere.

  Kommentar by M — 9. november 2011 @ 16:54

 26. Desuden er det et supersmart system med sådan en akademisk arbejdsdeling. Altså at russerne underviser koncentreret i russisk historie, syrerne i syrisk, danskerne i dansk. Og interesserede kan så tage kurser de relevante steder. Hvis jeg virkelig vil lære noget om hinduisme, så vil jeg da også tage ned til Indien og studere det. Og ikke gøre det ved et dansk universitet. Idéen om, at man skulle kunne undervise “lige meget” i alle kulturer, kræver, at vi mennesker fik mange flere leveår tildelt hver, end vi har, og at vi gad lære alle de sprog, der skulle til. Den anden model, at hver kultur og hver sproggruppe hjælper til ved at forvalte sit eget “ekspertområde”, er derimod realistisk, praktisk og akademisk det mest forsvarlige.

  Kommentar by M — 9. november 2011 @ 16:56

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper