19. februar 2006

Muhammedtegningerne på svensk: Peter Hervik, Jonas Otterbeck og Håkon Arvidsson

Malmø Højskole har netop afholdt et Seminarium om Jyllands Postens Muhammedteckningar. Her lidt fra den officielle præsentation:

“En av tidens största globala mediestormar har utlösts av den danska tidningen Jyllands Postens kontroversiella beslut att publicera tolv teckningar av Muhammed. Politiker och journalister fokuserar enligt den norske fredsforskaren Johan Galtung allt oftare enbart på våldet utan att se till våldets eller konfliktens historiska sammanhang. Således kan man ställa frågan hur Jyllands Posten de senaste åren har behandlat material som rör islam, och hur detta förhåller sig till uppkomsten av nynationalism och nyrasism i det danska samhället sedan 1989. Detta är några av de frågor som kommer att tas upp under seminariet.Peter Hervik kommer att prata om Jyllands Postens förhållande till islam och den danska utvecklingen under de senaste årtiondena. Peter Hervik är docent i antropologi vid Malmö högskola och han har skrivit flera böcker om mediebevakningen i Danmark. I både “Den generende forskellighed. Danske svar på den stigende forskellighed” (1999) och i “Mediernes Muslimer. Antropologisk undersøgelse af mediernes dækning af religioner i Danmark” (2002) skriver Peter Hervik om hur Jyllands Posten bevakar islam och etniska minoriteter i Danmark. […]

Jonas Otterbeck kommer att tala om förståelsen av muslimska reaktioner på Muhammedteckningarna. Jonas Otterbeck är doktor i islamologi och lektor vid Malmö högskola. Han har skrivit om hur islam representeras både av muslimer och av icke-muslimer i Sverige,  till exempel avhandlingen ”Islam på svenska: Tidskriften Salaam och islams globalisering (2000)”, “The depiction of Islam in Sweden” i The Muslim World,  nr.1 & 2, 2002, ”What is Reasonable to Demand? Islam in Swedish Textbooks” i Journal of Ethnic and Migration Studies, nr. 4, 2005 och ”Stereotyper styr vår syn – orientalism och islam” i Mathiasson (red) Utanförskap och gemenskap (2004). Jonas Otterbeck forskar för tillfället om islamofobins begreppshistoria.

To repræsentanter for Edward Saids postkoloniale tankesæt, og mon ikke konklusionen ender et sted mellem “Jyllandsposten er ond” og “Jyllandsposten er meget ond”.

Seminaret kommer således ikke til at omhandle idehistoriske problematikker vedrørende truslen mod demokratiske lande fra det islamistiske Mellemøsten, men om den postulerede danske ‘nyracisme’, den danske debattone og Jyllandspostens højreorienterethed. Pluralisme på ‘nysvensk’.

Svenske avislæsere fodres også med Politiken-udgaven. Her formuleret af RUC-lektor Håkon Arvidsson i lyserøde i Svenska Dagbladet:

Jyllands-Posten som närmast är ett högerliberalt husorgan för den danska regeringen har under senare år legat mycket tätt på Dansk Folkepartis uttalat främlingsfientliga linje. Teckningarna var ett led i en sådan kampanj…

Om Fogh Rasmussen tagit diplomaternas reaktion på allvar hade han kunnat avsluta affären på detta stadium. Han hade kunnat ta emot dem, lyssnat på dem och förklarat att han enligt demokratins grundregler inte kunde blanda sig i pressens frihet. Det hade varit en klok och samtidigt offensiv strategi för att föra saken till ett hedervärt slut. Men frestelsen att plocka några inrikespolitiska poäng blev honom övermäktig… 

Visserligen har såväl Jyllands-Posten som Fogh Rasmussen gjort precis det som de tidigare menade var otänkbart, de har bett om ursäkt och backat från yttrandefrihetens principer. Det har varit halvkvädna ursäkter, uttalade med tveeggad tunga i ett försök att släta över publiceringen inför den muslimska reaktionen och samtidigt behålla ansiktet inför Danmarks främlingsfientliga opinion.”

 

Oploadet Kl. 20:16 af Kim Møller — Direkte link3 kommentarer

3 Comments »

  1. Nyracisme og nynationalisme… der er godt nok langt fremme (i ksoene) i svensk humanistisk forskning…

    Kommentar by KK — 19. februar 2006 @ 20:32

  2. Typisk Håkon – hvorfor er han inta dråt hinsadan med de meninger?

    Kommentar by Hodja — 20. februar 2006 @ 02:02

  3. Man fristes til snart at blive fremmedfjendsk – overfor svenske antropologer/politikere/journalister og andet godtfolk

    Kommentar by Nosferatu — 20. februar 2006 @ 19:04

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper