24. februar 2006

Træk af tiden – P1 en torsdag eftermiddag

Jeg tændte for P1 lige før 17-radioavisen, og P1 Eftermiddag nåede lige at gøre reklame for et Orientering-indslag om konservative tyske politikeres dobbeltmoral ifm. en sag om ytringsfrihed.

17-Radioavisen lade herefter ud med et langt indslag om Muhammedsagen. Bemærk vinklen – det er som at se ud gennem Seidenfadens øjne.

“Oppositionen fastholder at der er behov for en undersøgelse af Muhammedkrisen…

Statsminister Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Per Stig Møller måtte tidligere idag bruge flere timer på at overbevise folketingets udenrigspolitiske nævn om at regeringen i efteråret gjorde hvad den kunne for at undgå at krisen om Jyllandspostens Muhammedtegninger udviklede sig som den gjorde. Alligevel fastholder en række partier i folketinget at der er brug for en undersøgelse, selvom det ikke skal være ligenu.

Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt sagde efter mødet: ‘Jeg er sikker på at regeringen, når sindene og når krisen har lagt sig lidt, så også vil have lyst til at få opklaret nogle af de misforståelser som de selv påpeger de er blevet udsat for, og derfor går jeg ud fra at statsministeren på et tidspunkt vil være enig i, at selvfølgelig skal vi lige gennemgå den her sag, foretage en evaluering, og svare på det enkelte spørgsmål – er der noget vi kunne have gjort bedre, hvad kan vi lære af denne her sag.’

Men regeringen og Dansk Folkeparti afviser stadig enhver tanke om en undersøgelse af forløbet om Muhammedsagen.

Vores politiske medarbejder Jens Ringberg er med fra Christiansborg – hvorfor har regeringen så meget imod en undersøgelse af det her forløb?: ‘ja, det er fordi hele tanken er Anders Fogh Rasmussen så inderligt imod – altså vi har en regering, der som til nød kan gå med til at få undersøgt nogle tekniske ting, der er endda noget igang inde på trafikministeriet om nogle tog, men tanken om at man skulle begynde at undersøge, og dermed på en eller anden måde også vurdere, det som statsministeren og udenrigsministeren har foretaget, de dispositioner i den her sag – det er dem inderligt imod, og derfor bliver det heller ikke til noget. Vi ved at Dansk Folkeparti også siger nej til det her.’

Det har vakt lidt opsigt, at Politiken idag kunne fortælle at Egypten tilsyneladende i løbet af efteråret tilsyneladende prøvede at fortælle regeringen, at det ikke var en straffeaktion mod Jyllandsposten der blev efterlyst, men bare en reaktion fra statsministeren – hvad siger regeringen til de oplysninger?: ‘De oplysninger og hele den udlægning af forløbet har regeringen afvist meget kraftigt idag. Anders Fogh Rasmussen brugte tid efter nævnsmødet overfor pressen at gennemgå hele forløbet, regeringens tolkning er stadigvæk den, at det brev der kom fra ambassadøren klart var et oplæg til at der skulle ske noget juridisk imod Jyllandsposten, og der er mange borgerlige politikere i det her hus, der er meget trætte af egypterne, der er meget trætte af egyptens ambassadør i Danmark – de har citater de går rundt og viser frem til journalisterne om, hvad hun også har sagt, om at hun krævede der skete overfor Jyllandsposten.’

Men nu ser det altså ud til at protesterne imod Danmark trods alt er ved at stilne af – hvad gør regeringen så for at hjælpe den proces på vej?: ‘Den prøver at fremskynde alle de her internationale kontakter vi har hørt så meget om de seneste par uger. Anders Fogh Rasmussen sagde idag, at FN må på banen på en eller anden måde, måske et møde i et eller andet FN-regi, og så holder regeringen, regeringen har betalt for en, eller om et par uger betaler regeringen for en stor konference om religiøs dialog, så der er nogle tillidsskabende foranstaltninger i gang på flere fronter.’ Det sagde Jens Ringberg fra vores Christiansborgstudie…” (Indslaget varer 3.15 min)

Herefter hørte jeg lidt af Orienterings føromtalte historie om tysk konservatisme. Bemærk titlen…

Det viser sig at tyske konservative blev betragtet som dobbeltmoralske fordi de støttede Jyllandspostens Muhammedtegninger, men samtidig er imod, eller forsøger at presse tyske biografer til at stoppe visningen af Valley of the Wolves Iraq. Filmen er den hidtil dyreste tyrkiske filmproduktion, som glimrer ved tyk antiamerikans/antisemitisk bias. Et meget sigende citat:

They [amerikanerne] kill dozens of innocent people with random machine-gun fire, shoot the groom in the head, and drag those left alive to Abu Ghraib prison — where a Jewish doctor cuts out their organs, which he sells to rich people in New York, London and Tel Aviv.” (CNN, 3/2-06)

Kan man ikke se forskel på tolv harmløse karikaturtegninger og soleklar antisemitisme fra et land hvor Mein Kampf er blevet en bestseller, så må det grunde i ideologiske blokeringer. Ville det ikke være mere hensigtsmæssigt at vende sagen om.

Er det ikke nærmere et paradoks at et stort flertal af tyske politikere forsvarer offentliggørelsen af en antisemitisk film om Irak-krigen, men omvendt vælger ikke at give sin støtte til Jyllandsposten i en principiel sag om ytringsfrihed. Uanset hvad, så burde man som et absolut minimum kunne forvente at dansk journalister ikke så det som sin opgave at bekæmpe hverken ytringsfriheden eller Danmark…

Tage Baumann foreslog dagen forinden at Danmark skulle være med til at finansiere opbygningen af shia-muslimernes Gyldne Moske i Bagdad, som en slags undskyldning. Man undres.

7 Comments »

 1. Normalt er P1 debat ret god til at favne flere virkelig divergerende holdninger, men i dag var det Line Barfoed og Henning Koch, der diskuterede :(((((

  Kommentar by Anders J. — 24. februar 2006 @ 12:51

 2. “Tage Baumann foreslog dagen forinden at Danmark skulle være med til at finansiere opbygningen af shia-muslimernes Gyldne Moske i Bagdad, som en slags undskyldning.”

  Det låter vidrigt i början, ja. Men det här är kanske en tanke som bör ej kastas direkt. Den här tanken bara behöver lite utveckling. Jag menar, muslimerna vill ju har sin moske i Köpenhamn. Eventuellt kunde dom ha sin moske i Gaza i stället, samt flygbiljettena dit. Då skulle dom ha sin moske där den är välkommen samt dom kunde bosätta sig kring den.

  Alltså både moskeer och flygbiljetter utan återvändo – inte illa, vad ?

  Kommentar by Matti från Finland — 24. februar 2006 @ 16:16

 3. Nope på de betingelser kunne jeg såmænd også gå med på det :-D

  Kommentar by whodares — 24. februar 2006 @ 17:52

 4. vedr. diskussionen om DRs politiske orientering. Så er min påstand at denne publik service station er mere højreorienteret end man umiddelbart fornemmer, selv om det modsatte er blevet påstået i mange år. Der er heller ingen videnskabelig undersøgelse som kan bevise at man på fx p1 er venstreorienteret, det er altsammen løse fornemmelser og påstande. Derfor er min påstand at DR overvejende er højreorientert.

  Kommentar by george — 24. februar 2006 @ 23:18

 5. –> George

  Intet kan dokumenteres definitivt, så derfor må det sandsynliggøres efter en subjektiv vurdering. Men det er da tilladt at tænke lidt. Venstreorienterede Flemming Leer linker dagligt til Orientering for indslag han finder interesse – jeg linker dagligt til Orientering for indslag jeg finder forrykte…

  Kommentar by Kim Møller — 24. februar 2006 @ 23:40

 6. #4 det var vist dagens joke :-D

  Kommentar by whodares — 25. februar 2006 @ 17:00

 7. Ja gu var det en joke!!

  Jeg havde bare håbet på flere protester. Jeg ville bare prøve at stille tingene modsat, så plejer man at kunne se problemet.

  Kommentar by george — 25. februar 2006 @ 22:03

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper