17. november 2011

Kulturhistoriker Mikkel Bolt om revolutionens komme og nationalstaternes endeligt

Mikkel Bolt ernærer sig som lektor i kulturhistorie på Københavns Universitet, og selvom det er trist at en så forvrænget virkelighedsopfattelse finansieres over skatten, så er der da i det mindste noget underholdningi hans luftige teorier om revolutionens komme og nationalstaternes endeligt. Grotesk kronik om Occupy-bevægelsen i dagens Politiken – Besæt alt!

“Begivenhederne i New Yorks finansdistrikt på Manhattan skal forstås som et punkt i et internationalt netværk af indbyrdes sammenhængende modstand, der er ved at tage form, hvor demonstranter inspirerer hinanden skaber en ny global protestbevægelse mod den neoliberale kapitalisme og dens enorme økonomiske ulighed. …

De forskellige protester har naturligvis specifikke karakteristika, der har at gøre med de lokale kontekster og den måde, krisen manifesterer sig på der, men der er en række fællestræk, man kan udlede fra Kairo over Madrid til New York. Overalt drejer det sig om finanskrisen. I Egypten og Tunesien var voldsomt stigende fødevarepriser med til at igangsætte protesterne mod de lokale magthavere, og i USA er en eksploderende ulighed med ekstremt rige på den ene side og en stadig mere forarmet middelklasse og fattig underklasse udgangspunkt for voksende utilfredshed. …

Afvisningen af det etablerede politiske system går imidlertid igen i Spanien, USA og andre steder… Protesterne er også alle sammen kendetegnet ved at eksperimentere demokratisk, og som allerede skrevet er der en fornemmelse af, at vi – hvis vi er mange nok – kan gøre en forskel. Der oprettes generalforsamlinger, hvor man diskuterer, planlægger og vedtager, hvad der skal ske, og hvordan det skal gøres. På den måde forsøger man at praktisere basale demokratiske idealer i protest imod, at disse er blevet knægtet i det etablerede politiske system. Den fortsatte diskussion og de konkrete eksperimenter er vigtige, idet de udgør et alternativ til den politiske repræsentations eksisterende strukturer og peger på, hvorledes den politiske offentlighed ikke lader folket komme til orde andet end gennem ritualiserede stemmeafgivelser.

De mange forskellige forsøg på at praktisere en art direkte demokrati, hvor alle stemmer tæller, og alle har mulighed for at blive hørt, er den anden side af den aktive og fysiske modstand, som protesterne naturligvis også er et udtryk for. … Man indtager eller snarere genindtager et fælles sted, den offentlige plads, og forsvarer så at sige den ’oprindelige’ idé om et demokratisk offentligt rum, hvor folket diskuterer og tager stilling. …

I et længere historisk perspektiv ser det ud, som om vi er konfronteret med begyndelsen på afslutningen af den neoliberale kapitalismes epoke. En periode, der strakte sig fra sidst i 1970’erne og frem til i dag. Den neoliberale kapitalisme erstattede keynesianismens og velfærdsstatens kapitalisme med en mere intensiv og voldelig form for udbytning. I retrospektiv kan vi læse den neoliberale fase af kapitalismen som et svar på de omfattende sociale og politiske kampe, der fandt sted i 1960’erne og 1970’erne. …

Kapitalismen fremstod i en lang periode således nærmest som en indiskutabel realitet, og den politiske horisont blev indskrænket til reformer og demokratisering. … Den omfattende omstrukturering fremprovokerede imidlertid en række ubalancer, som det i en længere periode lykkedes at holde i ave, men som nu truer ikke blot den neoliberale kapitalisme, men potentielt selve den kapitalistiske produktionsmåde. …

Alterglobaliseringsbevægelsens kritik blev imidlertid hurtigt umuliggjort af ’krigen mod terror’, der ikke blot skulle uskadeliggøre den islamiske fundamentalisme, men som i lige så høj grad var rettet mod den nye antikapitalistiske internationalisme, som alterglobaliseringsbevægelsen forsøgte at etablere. At ’krigen mod terror’ i høj grad også var et forsøg på at afspore kritikken af den neoliberale globalisering bekræftes af den måde, antiterrorlovene er blevet brugt på siden 9/11, hvor protestformer som civil ulydighed og direkte aktioner er blevet kriminaliseret og iscenesat som terrorisme. …

Tilsammen kan de meget vel vise sig at være ved at blive udgangspunktet for en global revolutionær proces, der måske endda på sigt opløser nationalstatssystemet og ophæver pengeøkonomien, selv om der vil blive gjort alt for at afspore den udvikling. Magthavernes holdning er at den potentielt revolutionære proces skal destabiliseres.”

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/31489/trackback

15 Comments »

 1. Chris Holmsted Larsen som kilde om ultra-nationalismen på fremmarch hos DR;

  http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2011/11/17/163345.htm

  Hvad mon forskellen er på nationalisme og ultranationalisme, og betyder brugen af ultra at alm. nationalisme nu er legitimt i en venstreekstremistisk demagogs univers ?

  Kommentar by Anonym — 17. november 2011 @ 17:48

 2. -> Anonym

  Enhver der ved bare lidt om det højreorienterede kredse herhjemme, ved at Danish Defence League ikke har 1600 betalende medlemmer, og hvis ikke CHL havde interesse i at tale ‘problemet’ op, så var det aldrig blevet refereret i et seriøst medie. Jeg har ikke set en manifestation fra DDL’s side der inkluderer mere end 10-12 stykker, der så igen ikke laver andet end at hænge plakater op og grave svin ned. Et aktivistisk niveau, den moderate venstrefløjsmiljø ville betragte som ciivil ulydighed, og den hårde venstrefløjsmiljø som spild af tid, en kedelig tirsdag.

  Kommentar by Kim Møller — 17. november 2011 @ 18:32

 3. Tak. Herlig læsning. Det er ligesom, at køre i rutchebane. De sorte strækninger der er markeret i teksten er sjove. Det er der, hvor vogntoget suser nedad i dubet og vi alle skriger af fryd.
  Gad vist om Mikkel Bolt har studerende, der æder det råt? Eller synes de Mikkel Bolt er som professor Tribini i sin tid på Dyrehavbakken? Jeg håber det sidste eller at de helt boykotter hans infantile ævl ;)

  Kommentar by anti-marx anno dazumal — 17. november 2011 @ 18:35

 4. Sådan en type som ham har lullet rundt i det offentlige for længe, penge er blevet til noget der bare ligesom er der. Han fører en subsidieret tilværelse, hvorfor han har en forvrænget og hyklerisk opfattelse af den økonomiske virkelighed.

  Kommentar by Johnson — 17. november 2011 @ 18:36

 5. God underholdning fra ham Mikkel Bolt.

  Hvis han står frem om et par år og siger, at det hele bare var en practical joke, så tager jeg hatten af. Det er ret gennemført!

  P.S. Mikkel Bolt på Wikipedia: http://da.wikipedia.org/wiki/Fil:Mikkel_Bolt.jpg :-)

  Kommentar by Vest — 17. november 2011 @ 19:05

 6. Hvorfor går mine skattekroner til den slags..?

  Kommentar by Henrik R Clausen — 17. november 2011 @ 19:34

 7. Niels Westy Munch-Holbech har skrevet en udmærket artikel om samme emne på Punditokraterne under overskriften “Kapitalisme, finanskrise og nyttige idioter”
  Helt fantastisk er dog artiklens medfølgende tegning.

  http://punditokraterne.dk/2011/10/16/kapitalisme-finanskriser-og-nyttige-idioter/

  Kommentar by Allez — 17. november 2011 @ 22:11

 8. Haha – ubetaleligt.

  Som at læse en DKP-analyse fra 80’erne – lige pånær den manglende snak om arbejderklassen.

  Populariteten er også af gammelkommunistiske dimensioner kan jeg se på Facebook:

  Uofficiel fanside for kunsthistoriker og -teoretiker Mikkel Bolt.
  3
  synes godt om dette
  2
  taler om dette

  Kommentar by Tintin — 17. november 2011 @ 22:43

 9. Forhåbentlig vil det knap så voldeligt udbyttende system som kommer til at erstatte den neoliberale kapitalisme ikke tvinge mig til at betale lallende idioters løn.

  Kommentar by Vagn Henning — 17. november 2011 @ 22:49

 10. @ 1

  Godt spørgsmål med ULTRA-nationalisme!

  Jeg gad også godt vide, hvad det mon betyder? Jeg er vant til at høre mine egne holdninger omtalt som “nationalisme”, på trods af at jeg selv snarere vil kalde det naturlig fædrelandskærlighed og oplevelse af kulturelt tilhørsforhold.

  Jeg tænker, at ultra-nationalisme må dække over personer, som mener, at Danmark er det eneste rigtige land og at Danmark skal dominere over hele verden. Hvis man er ULTRA-nationalist er man vel også imperialist og mener, at verden skal underkaste sig ens egen nation.

  Dét har jeg dog aldrig hørt én eneste dansker udtale. Faktisk har de fleste såkaldte “nationalister” det helt fint med at Danmark er skrumpet ind fra et stort rige til vores lille rige i dag. Og de fleste såkaldte “nationalister” har det egentlig også ok med at Grønland får mere og mere selvbestemmelse. Ja, jeg har sågar hørt flere såkaldte “nationalister” udtale, at Grønland skal have komplet selvstændighed og løsrivelse fra rigsfællesskabet. Det lyder da ikke særligt nationalistisk i mine ører, så jeg gad virkelig godt se et eksempel på en ULTRA-nationalist i Danmark. Jeg tror simpelthen ikke på, at de findes her.

  Det nærmeste man kommer decideret hardcore nationalister i Danmark er EU-nationalisterne. Nogle EU-tilhængere har en meget nationalistisk retorik, hvor de mere eller mindre direkte taler for at EU skal dominere i hele Europa, hvor de enkelte nationalstater skal underkaste sig eller opløses. Dét nærmer sig ultra-nationalisme, men det er da også det eneste, jeg kan komme i tanke om.

  Ellers er de såkaldte “nationalister” i Danmark jo egentlig bare folk, som ønsker at være i fred uden at EU skal blande sig i alt og uden at indvandringen skal eksplodere. Og det er vel egentlig ikke en særlig ekstrem holdning, når alt kommer til alt.

  Kommentar by Vest — 17. november 2011 @ 23:40

 11. Mikkel Bolt er ikke værd at beskæftige sig med. Han er en nar af rang, der mener, at alle samfundsformer er ok på nær den markedsøkonomiske.

  Kommentar by Frank P — 18. november 2011 @ 00:36

 12. Ho!ho! Hvor har han trukket sin eksamen. Vrøvl fra A til Z.

  Kommentar by machiavelli — 18. november 2011 @ 05:31

 13. Hvordan kan det være, at Viggo Hørups (“Folketinget er den højeste Myndighed, der har ingen over sig og ingen ved siden af sig”) gamle blad er blevet Land og Folks afløser. Hvornår og hvordan kunne det gå så galt? Land og Folk stod på skuldrene af Komintern (Kommunistisk Internationale). EU bevæger sig i den retning. Politiken “helliget vorde dit navn”. Nu går jeg snart i Zen kloster. Der er ikke politisk håb forude! I er meget søde og fulde af humor allesammen, men jeg er en gammel pessimist. God nat Jeronimus!

  Kommentar by Tim Pallis — 18. november 2011 @ 09:04

 14. En flot ung mand stod foran Forum, da der var bogmesse. Han delte løbesedler ud om de 99 % og forsøgte at få os i tale. Da vi gik videre råbte han efter os: Kærlighed vil snart afløse penge! Selv min sekstenårige datter slog en hjertelig latter op. Jeg begriber ikke, hvordan folk kan gå i skole i mange år og stadig på en eller anden måde få kringlet deres hjerne til at tro på den slags.

  Kommentar by Ulla Lauridsen — 18. november 2011 @ 09:24

 15. @den nye antikapitalistiske internationalisme

  Kaldet “Nationalsocialismen” før i tiden . . .

  Kommentar by Aglet Xander — 19. november 2011 @ 20:20

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper