15. marts 2006

Venstrelyrik af Carl Pedersen, annonceret i P1 – kritiseret af David Gress

Jeg kom idag for skade at tænde for P1, men nåede kun at høre følgende, så blev der slukket igen. Sangen er hørt før. [P1 Eftermiddag, Den forkerte krig?, 7,40 min]

Amerikanske soldater der under Anden Verdenskrig ruller ind i jublende europæiske byer – sådan forestiller de neokonservative i USA sig også, at det ville gå i Irak. Men, sådan gik det som bekendt ikke, og derfor bliver USA nødt til at gennemgå en selvransagelsesprocess, og gøre op med tanken om et amerikansk imperium. Det argumenterer USA-kender og universitetslektor Carl Pedersen for i bogen Den forkerte krig…”

Istedet for at lade Carl Pedersen sælge reklamere for sin bog, kunne P1 passende have ringet til David Gress. Her lidt fra hans anmeldelse af bogen i dagens Jyllandsposten – Storpolitik: Frihedens imperium.

“Pedersen, der har ideologisk hjemsted i radikale amerikanske tænketanke og i 1960’ernes amerikanske nye venstre, har i virkeligheden skrevet to bøger. Den ene er et partsindlæg mod Bush, Det Republikanske Parti og det, som Pedersen kalder den »konservative hypernationalisme«. […]

Pedersen skriver lettilgængeligt og læservenligt, og det kan forlede læseren til at tro, at hans version er den eneste sande og fornuftige. Fremstillingen har imidlertid to problemer. Det ene er, at det er forvanskende at opstille geografisk og økonomisk ekspansion som den afgørende krumtap i amerikansk politik og historie, hvorom alt drejer sig, og som kan forklare alt. Det andet er, at Pedersen skaber det indtryk, at amerikanske magthavere mere eller mindre vilkårligt selv finder på at ville gå ud og beherske verden. At verden også omfatter andre aktører, herunder storpolitiske fjender af USA, hvis handlinger og hensigter også kan være med til at forklare, hvorfor USA gør, hvad det gør, forsvinder. […]

Denne facon har Pedersen arvet af sine kilder, især den prokommunistiske historiker William Appleman Williams, som i 1950’erne var ophavsmand til, hvad man kaldte revisionismen om Den Kolde Krig. Den gik ud på, at Den Kolde Krig ikke skyldtes, at Sovjetunionen under Stalin ønskede at forvandle så meget af verden, den kunne, til en kommunistisk fangelejr, men at USA provokerede Stalin ved at optræde aggressivt i Europa. Selv ikke Pedersen kan dog længere hævde, at USA fremprovokerede Korea-krigen i 1950, en påstand, der tidligere hørte til venstrefløjens dogmer. Det var Stalin, der opfordrede Kina og Nordkorea til at angribe Sydkorea i den tro, at USA ikke ville turde reagere. […]

Hos Pedersen får vi Williams-versionen i formildet form. USA har siden sin oprindelse været båret af en identitet, der kræver ekspansion. Denne tager i vore dage form af en storpolitisk imperialisme, der søger magt snarere end samarbejde. Første sætning er delvis rigtig. Anden er kun rigtig i den radikale optik, hvor USA handler vilkårligt og egoistisk, og hvor andres hensigter og ønsker udblændes. […]

Det er endelig problematisk at tale om et amerikansk imperium, fordi USA netop ikke opfører sig som et klassisk imperium. Intet imperium har nogensinde tilladt sine fjender at udfolde sig så frit, som USA gør. Intet imperium har nogensinde været så blødsødent i sin adfærd. […]

Man kan skændes om definitionerne. Afgørende er, at den amerikanske grundværdi netop ikke er ekspansion for sin egen skyld, men frihed. Kampen for frihed kan medføre fejl, fordi mennesker ikke er fejlfri. Men ved at stille ekspansion i centrum skaber Pedersen et vrangbillede, der er desto mere misvisende, som det er velskrevet.

Oploadet Kl. 19:50 af Kim Møller — Direkte link4 kommentarer

4 Comments »

 1. Jeg hørte faktisk hele indslaget som anmeldes herover på P1.
  Carl Pedersen er uudholdeligt uvidende og ensporet og det er ærgerligt fordi en del af kritikken af George Bush er velbegrundet – han evner bare ikke at finde de reelle begrundelser og derfor forsvinder kritikkens saglige berettigelse – den bliver til betændt og useriøs politisk pseudo-videnskab.

  Kunne Carl og formanden for Dansk PEN, Politikens debatredaktør Anders Jerichow, ikke tage hinanden i hånden og hoppe ud fra Domus Vista uden faldskærm… Se dét ville få mig til at smile 

  /Jens

  Kommentar by Jens — 15. marts 2006 @ 20:26

 2. Og det var beskæmmende at høre DR-medarbejderen falde på halen for ham og tale med om den ‘ameikanske imperialisme’.

  Kommentar by Hodja — 16. marts 2006 @ 10:55

 3. “Og det var beskæmmende at høre DR-medarbejderen falde på halen for ham og tale med om den ‘ameikanske imperialisme’.”

  Dragsdahl leverede for nogle uger siden et længere forsvar for retten til at kalde USAs udenrigspolitik for ‘imperialistisk’. Han bekæmper nu USA på fuld tid og fast løn – P1 Orientering.

  Kommentar by Kim Møller — 16. marts 2006 @ 11:30

 4. Da der i kølvandet på “gudebilleder” konferencen på Københavnsunivervisetet blev slået til lyd for en ny “politisk korrekthed”, greb orientering på P1 bolden og inviterede en debattør de vidste ville støtte synspunktet, nemlig Carl Pedersen. Han siger så om politisk korrekthed “Højrefløjen vil gerne se det som en politisk bevæglse … det er det ikke”. Det viser sig i stedet at bunde i “nogen historiske erfaringer omkring racisme”, og som sådan fremstår amerikansk politisk korrekthed, som en naturlig konsekvens af ikke-racisme, og politisk neutral, hvilket IMO er meget tvivlsomt. Man kan se på tilslutning til republikanerene på amerikanske univervisteter der ifølge min hukommelse ligger på ca. 10-15% (så HVIS det var en politisk bevægelse ville den være UMÅDELIGT succesfuld) – og endvidere synes politisk korrekthed ikke at omfatte fuldstændigt uacceptable angreb som f.eks. da prof. Ward Churchill kaldte ofrene for 9/11 for “little Eichmans”. (hvilket Noam Chomsky kaldte “of inestimable value”).

  Kommentar by Lars — 16. marts 2006 @ 14:04

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper