27. december 2011

Pludselig var ‘Vestbredden’ den eneste ukontroversielle betegnelse for Samaria og Judæa

Jo større ideologiske huller der er i massemedierne, jo vigtigere bliver alternative nyhedskilder. Elders of Zion har dagligt historier der udstiller mediernes manglende objektivitet. Herunder et eksempel på selektiv historiebevidsthed – Anti-Zionists freak over “Judea and Samaria”.

“Anti-Zionist activists are at it again, freaking out over a week-old story in Arutz-7:

‘According to a report in Israel National News, the commander of Israel Army Radio, the national radio station in Israel operated by the Israel Defense Forces, has determined that all the station’s reporters should refer to the West Bank as “Judea and Samaria.” The report states the decision was made as a result of complaints made by Israel Media Watch that the radio station’s referral to the area as the “West Bank” gives the impression to listeners that the territory does not in fact belong to Israel.

Israel Army Radio is a popular mainstream station in Israel listened to by people from across the political spectrum. It is thus significant that it is now being directed to use the same terminology used by the settler movement when invoking the Biblical, divine notion of “Greater Israel” that is completely detached from reality, diplomacy and human rights.

I love how these guys believe that “West Bank” is a historic term and “Judea and Samaria” are modern, rightist settler terms, a phrase daring enough to ring alarm bells in their little heads that cannot conceive of a Middle East before the 1970s. So here’s a quick look through the news archives from the 1950s through the 1970s.

From a National Geographic News Bulletin, from 1956… The Free Lance-Star, 1965…The term “west bank” was used between 1948 and 1967, almost exclusively without capitalization. Before there were any settlements, the Labor-led Israeli government called the area “Judea and Samaria” as this 1968 UPI article shows…

Soon, the anti-Israel crowd started to push the use of the term “West Bank” as a proper name. Note that happened after 1967, showing that it wasn’t a Jordanian initiative, Here’s an example of one of the earliest uses of the term as a proper name from an AP article written in 1971, referring to the “so-called West Bank… Soon the “so-called” part was dropped, but the two terms were used together for a while still. Here’s one from 1974, still with lower-case, from UPI…

But soon the Big Lie that only Israelis referred to the area as Judea and Samaria started to take hold. From Reuters, 1975…

(Reuters, 20. november 1975: Bedouin tribes face uncertainty under Israelis)

“… the West Bank, known is Israel as Judea and Samarea (min fremhævelse, Kim)

And this lie spread so quickly that only two years later AP accused Israel of trying to rename the “West Bank” to Judea and Samaria!

(Associated Press, 28. oktober 1977: Wheel of history comes full circle on West Bank)

“… now commonly called the West Bank of the Jordan River… Israel is trying to put the ancient name Samaria back on the map, along with Judea, the old name of an adjoining area” (min fremhævelse, Kim)

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/32859/trackback

6 Comments »

 1. Ak ja, fordrejning er er gammelt nyt, når emnet er mellemøsten.

  Nedenstående link giver adgang til en publiceret forskningsartikel fra Journal of Applied Business Research, som gennem sproglig-empiriske analyser påviser det, vi nok allesammen mistænker, nemlig at omskrivninger, revisionisme, forfalskning samt brugen af bevidst ordladning bliver forfattet allerede hos Reuters Bureau – og formentlig får en tand ekstra i mangen en dansk nyhedsredaktion:

  http://sites.roosevelt.edu/hsilverman/files/2011/11/Reuters-article-JABR.pdf

  Og serveret for en befolkning, hvis historiske viden tangerer den tomme mængde, går den slags propaganda naturligvis rent ind

  Kommentar by martin — 27. december 2011 @ 20:05

 2. jo jo, at jøder er onde kapitalister, der udnytter verdens befolkning; er venstreorienterede og muslimer rørende enige om. Desværre hyler nogle nationalister med i koret.
  http://www.youtube.com/watch?v=uIEeiDjdUuU

  Kommentar by Nielsen — 27. december 2011 @ 22:28

 3. Var der nogen der sagde nysprog?

  Kommentar by Robert R — 27. december 2011 @ 22:45

 4. Ja, sådan er det jo. I de senere år er Jesus jo også blevet palæstinenser…

  Kommentar by Michael Jensen — 27. december 2011 @ 23:19

 5. Det er dælme dulme godt spottet! Typisk Reuters. Ift “completely detached from reality, diplomacy and human rights” fandt jeg mine gamle kort fra før WWII, endda udgivet på Politikens forlag, der er Samaria og Judæa fint markeret som regionsnavne. Virkeligheden fandtes altså heller ikke før anden verdenskrig.

  Kommentar by dadk — 28. december 2011 @ 05:11

 6. Typisk

  Sådan opfører globalister sig alle vegne.

  Og hvis vi ikke kan lide det er det, ifølge dem, fordi vi har et problem med hudfarve.

  På den måde kan de gøre hvad der passer dem.

  De fleste mennesker er jo naturligt nok pisse bange for at have et problem med hudfarve.

  Alle ved at hudfarve er noget værre noget.

  Kommentar by Mikael Drachmann — 28. december 2011 @ 11:37

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper