31. marts 2006

Tegneserie-Ph.D og humorforsker om Muhammedtegningerne

Hvis man skal rose P1, så må det være evnen til at grave de mest vel-studerede typer frem som alle mener det samme. Onsdagens udgave af Apropos havde fået overskriften Hvorfor er der forskel på hvad vi griner af?, og som den erfarne P1-lytter jeg efterhånden er blevet ventede jeg stille og roligt på at det blev drejet ind på Jyllandspostens forbrydelse. Her et par citater fra udsendelsens to eksperter:

“Det der er typisk for humor i det hele taget, det er at det altid går nedefra og op. Det er en humor der vendt mod dominerende systemer og autoriteter, og det er derfor det ikke er sjovt for dem at lave grin med pædofili, børnemishandling og sådan nogle ting, for det går oppefra og ned. Og det er måske også en af bevæggrundene for den konflikt som vi har oplevet med Muhammedtegningerne, fordi muslimer har jo netop opfattet sig som en udsat gruppe i forhold til Vesten, og derfor har man måske oplevet at humoren er gået oppefra og ned, og det oplever man ikke som sjov, det er der ingen der oplever som sjov, og derfor skal man måske ikke klandre muslimerne så meget for manglende humor, det er jo et generelt fænomen med humor.” (Ph.D i tegneserier, Hans Christian Christiansen)

I forbindelse med spørgsmålet om profet-tegningerne, der burde vi have været klogere på baggrund af, når man har kendskab til hvad man må spøge med i forskellige kulturer, så burde man være mere eftertænksom inden man ytrer forskellige former for humor, som kan opfattes stødende, måske også fuldstændigt utilsigtet. […] Når man ved hvilken konsekvens humor som kommunikationsform kan have, så er jeg sikker på, at man vil være mere omhyggeligt i sin brug af humor, og en karikatur er jo bare en kommunikationsform for at udtrykke noget humoristisk. Der er nogle tegnere, som får et emne, og det her emne omsætter de via deres blyant eller deres farver til noget morsomt, og så kommer spørgsmålet – hvad er budskabet, hvem er modtageren, og vil modtageren betragte det her som morsomt. Eller er det overhovedet ikke vigtigt at modtageren betragter budskabet som morsomt. Er det kun vigtigt, at give udtryk for noget som man selv synes er morsomt. […]  Når man kommer med noget man selv betragter som morsomt, så er man nødt til at leve med, at der måske er nogle som reagerer på en anden måde end man har forventet. (Psykolog og humorforsker, Martin Führ)

For god ordens skyld, må jeg hellere fortælle at udsendelsen også omfattede et interview med en familie fra Højbjerg hvor manden var tysk indvandrer. Han mente det samme, men pakkede det ikke så fint ind.

Oploadet Kl. 19:13 af Kim Møller — Direkte link5 kommentarer
Arkiveret under:

5 Comments »

 1. Nu kan det godt være jeg er på dybt vand men hvem pokker har NOGENSINDE sagt at Muhammed tegningerne handlede om humor? Det er ikke en joke men 12 mennesker fra den vestlige verdens syn på Islam og Muhammed. Hvordan P1 får disse tegninger til minde om humor er mig en gåde. Er det mig som tager fejl her?

  Kommentar by Protector — 31. marts 2006 @ 19:39

 2. Jeg havde faktisk skrevet lidt om det, men kunne ikke rigtigt få de rigtige ord frem. Det er som om P1 slet ikke fatter, at konfrontation med det formål at nedbryde religiøse fordomme kunne tænkes at være et mål i sig selv.

  Kommentar by Kim Møller — 31. marts 2006 @ 20:24

 3. Jeg betragter Jyllandspostens initiativ som en LAKMUSPRØVE. Ingen kunne forudsige resultatet før det forelå, nok i bagklogskabens spejl. Men den lakmusprøve viste sig i den grad POSITIV. Det kan vi begræde eller juble over. Jeg synes det er fantastisk, at få så klart et resultat og at fårene bliver skildt fra bukkene.

  Kommentar by Tim Pallis — 1. april 2006 @ 04:33

 4. Har lige genhørt Apropos udsendelsen. Det synes som om Hans Christian Christiansen modsiger sig selv lidt. Som citeret af Kim : ” Det er typisk for humor, at den altid går nede fra og op “.

  I slutningen af udsendelsen siger han, at der i dag ikke er nogen tabuer, d.v.s man kan gøre grin med alting. Så burde man vel også kunne gøre grin med religiøse tabuer.

  I begyndelsen siger han – som støtte for sit synspunkt om at humoren altid går nedefra og op – at det er derfor man ikke gør grin med pædofili, børnemishandling o.s.v.

  Hvad så med denne her: ” Jeg har ikke noget mod incest, bare det bliver i familien ”

  eller denne: ” Det værste ved pædofili er, at man skal så tidlig i seng”

  Man kan synes disse vitser er sjove eller ej, men de findes.

  Prøv lige at læse Claus Kastholm´s betragtninger i Berlingeren i dag: “Latteren og lyset”

  http://www.berlingske.dk/grid/indland/artikel:aid=716934:fid=100100918

  Kommentar by Luffe — 1. april 2006 @ 11:19

 5. Igår bollede vi i badet men så gled hun og slog et par tænder ud, men heldigvis var det kun mælketænder.

  Den må da tage kegler i de muslimske lande, hvor den seksuelle lavalder er 9 år!!

  Kommentar by MIke — 1. april 2006 @ 13:07

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper