8. januar 2012

Niels Lillelund om “de statsstøttede socialdemokratiske gulvvioliner” der mindes ‘Svend’

Sublim kommentar til DR’s dokumentar om Svend Auken af Jyllands-Postens Niels Lillelund. Fra Svend, Svend.

“… dette være sagt for at foregribe forudsigelige forargelser: Nej, jeg spytter ikke på sorgen eller på den kræftsyge. Tværtimod, faktisk. Jeg gør stilfærdigt opmærksom på, at også venstrefolk, ja, sågar medlemmer af Dansk Folkeparti, kan blive ramt af kræft og dømt til en for tidlig død, at også de og deres nære sørger, og at den sorg er lige så fin og ægte som den, der får støtte af filminstituttet og Danmarks Radio. …

Reaktionen på dokumentarfilmen har været gråd og tænders gnidsel, en strøm af tårer hældt ud over allehånde medier, også de såkaldt sociale, og der er da også fine passager. Alligevel sidder man tilbage med den samme fornemmelse, som når man har fået fugtige øjenkroge af en dårlig amerikansk film. Man føler sig omklamret, ja, man føler sig som krammet af Poul Nyrup, og det er sågu en fugtig følelse.

Anne Wivels film handler nemlig ikke kun om døden, den handler nok så meget om en socialdemokratisk selvforståelse, et selvbillede og en aldrig svigtende selvretfærdighed. Vel var Svend Auken en usædvanlig politiker… Men han havde en slem hang til det floskuløse og det studentikose. Det ser man også i Wivel-filmen eksempler på…

Der krydsklippes mellem den døende mand i sommerhuset og den hulkende taler ved et arrangement for Bedsteborgere, undskyld, Bedstemødre for Asyl, og her spændes buen for alvor. Auken taler grådkvalt om en fremmed som »en ven, du ikke har mødt,« og om, at det her altså handler om »mennesker« (som om al politik ikke i sidste ende gør det). Eller han runder den utopiske drøm om »absolut lighed,« der lyder som ren automatskrift, men jo dog er tankevækkende i al sin mangel på refleksion over begreberne.

Han taler engelsk, og i underteksterne oversætter man uden videre ordet equality til ”retfærdighed”, en både afslørende og illustrativ fejloversættelse. I et lyserødt dansk univers betyder ordene jo det samme.

Oploadet Kl. 14:44 af Kim Møller — Direkte link17 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/33221/trackback

17 Comments »

 1. Jeg var studerende for 30 år siden, da jeg for første gang mødte Svend Auken på et et eller andet stormøde på Skjoldhøjkollegiet i Århus. Fra starten kunne jeg ikke lide ham og protesterede højlydt mod hans argumenter. Det var vist noget om socialisme. Kjeld Albrechsen fra Enhedslisten var der også og var enig med mig.

  To gange modsagde jeg ham. Han blev gal, og da jeg bagefter ville forklare, at hans analyser haltede vendte han 2 gange ryggen til mig. Stymper. jeg var på det tidspunkt medlem af DKP og kunne Marx på fingere. Det kunne han ikke.

  Min intuition viste sig at være rigtig. Han kunne ikke tåle modgang, fordi han ikke kunne tale sig ud af det. Ingen roser herfra. Som en bibemærkning kunne jeg til gengæld godt lide Knud Jespersen, som var en personlighed, selv om han ikke kunne danse.

  Kommentar by machiavelli — 8. januar 2012 @ 15:09

 2. Respekt for, at hans familie savner ham. Men som offentlig person fortjener han efter min mening ingen respekt. Han var jo egentlig SF’er, men valgte tidligt at sejle under socialdemokratisk bekvemmelighedsflag, fordi det var der, magten og fordelene var. Fuldstændig ligesom Ritt Bjerregård, og mange andre.

  Han har næppe nogensinde bidraget til at skabe merværdi for Danmark, men var fra start til slut optaget af at trække til venstre: Større offentlig sektor, flere indvandrere, anti-vestlig under den kolde krig…

  Og de menige socialdemokratiske vælgere i Århus fandt sig sløvt i det. Ligesom Ritts vælgere på Fyn og i København.

  Eneste lyspunkt var måske, at han var interesseret i et godt fysisk miljø. Men hvem er ikke det, når andre skal betale for det? Han har sikkert kørt i privatbil op til sit sommerhus i Nordsjælland. Som cyklist i København var han kendt for at blæse på færdselsreglerne.

  Kommentar by Gunnar Biering — 8. januar 2012 @ 16:23

 3. Svend Auken var blandt selvretfærdige, salvelsesfulde pampere, hvad Moby Dick var blandt hvaler.

  Kommentar by Crass Børsting — 8. januar 2012 @ 16:50

 4. Arbejderens ven? Næppe. Ved servicearbejde på hans kontor blev vi ‘arbejdere’ smidt ud da hans Velærværdighed mødte op, og det var af Velærværdigheden himself. Ret ubehagelig i den situation.

  Kommentar by synopsis-olsen — 8. januar 2012 @ 17:12

 5. Han var et overklasseløg. Han var typen der gik forbi mennesker der ikke var på positivlisten, politisk modstander eller ej, med blikket stift rettet fremad uden overhovedet at se dem. Det gjaldt også nyvalgte MF’er, som man ellers hilser velkommenm, uanset om man er enig med dem eller ej. Uhøflig kold person, fuld at løgn var han også.

  Da hans ministerium havde skrevet en rapport om begroningshæmmende bundmaling til skibe, og fremhævet produkter som malingsindustrien intet kendte til, mente han at man i en ministeriel rapport gerne måtte have lidt journalistisk frihed. Altså at man gerne måtte fylde folketinget, pressen og befolkningen med løgn.

  Han var sikkert en rar familiefar og mand, men politisk var han dybt uvederhæftig.

  Kommentar by Georg Hansen — 8. januar 2012 @ 17:30

 6. Who cares. En død kommunist er en god kommunist.

  Kommentar by Tolder — 8. januar 2012 @ 19:59

 7. Ak ja, nu sidder der igen en Auken i Miljøministeriet – hvornår stopper festen??

  Kommentar by Erik — 8. januar 2012 @ 22:12

 8. Prøve

  Kommentar by machiavelli — 9. januar 2012 @ 07:39

 9. GUNNAR BIERING har fuldstændig ret i sine betragtninger, men glemte lige det værste: DAGPENGESKANDALEN.

  Alle normale mennesker ved, at Svend Auken stod til en RIGSRETSSAG, da han lavede numre med dagpengene, som ARBEJDERNES LANDSBANK tjente en formue på. Auken tilsidesatte regler og lovgivning og favoriserede sine røde venner. Skatteyderne betalte.

  Som skik var på den tid, holdt de andre politikere hånden over ham og afstod fra en retssag. Understået, så skyldte Auken de andre en gentjeneste.

  Det havde han glemt alt om, da hans ven og partifælle Gammeltoft-Hansen fik fældet Ninn-Hansen. Det kunne ikke være sket, dersom Auken, der var formand for Soc. Demokratiet, ikke havde tilskyndet til det.

  Hvad kaldes sådan en adfærd ?????

  Lumpen ?? Gemen?? Falsk?? Usympatisk ??

  VÆLG SELV

  Kommentar by ramses-2 — 9. januar 2012 @ 12:41

 10. Da vi taler om socialdemokrater, ligger ordet naturlig vel på tungen.

  Kommentar by machiavelli — 9. januar 2012 @ 14:42

 11. Hvorfor skal familien ikke selv betale filmen om Svend Auken?
  Der er noget i DR og Tv2’s beretninger om filmen om Margaret Thatcher, der bedrøver mig, når jeg tænker på, at DR uden videre brugte flere millioner kroner på helligkåringen af Svend Auken (hvis far oprindeligt hed Jensen)
  Myte og antimyte – Auken og Thatcher. Gode og onde ? :(

  Kommentar by anti-marx anno dazumal — 9. januar 2012 @ 16:23

 12. > anti-marx

  Forleden læste jeg at Thatcher var kontroversiel. Det er alle der stiller spørgsmålstegn ved marxistiske dogmer.

  Kommentar by Kim Møller — 9. januar 2012 @ 16:44

 13. > Ramses:

  Ja, jeg havde glemt dagpengesagen. Han sikrede Arbejdernes Landsbank en rentegevinst i multi-million-klassen. Ingen konsekvenser.

  Men det måske værste var, da han fra Folketingets formandsstol groft chikanerede DFs nyvalgte medlemmer i starten af 2000’erne – iøvrigt ligesom sin mærkelige søster. Det var et angreb på selve folkestyret og i klasse med chikanen i Sverige af Sverigesdemokraterne.

  Kommentar by Gunnar Biering — 9. januar 2012 @ 17:44

 14. Udover den offentlige støtte på ca 3 mil. kr, så gav Vestas kr. 100.000 til kærestens hjemmevideo, om deres velynder.

  Kommentar by Hans Und — 10. januar 2012 @ 06:26

 15. Åh, hvor jeg dog hadede Svend Auken. Der var ingen andre som ham der kunne sætte mit pis i kog. Zenia Stampe har nu indtaget førstepladsen.

  Hvem glemmer ikke hans småperfide kommentarer og løgne. Han var så falsk og gemen. Evigt og altid blev han hevet frem som ekspert i amerikanske forhold, der var pinligt.

  Man skal tale pænt om de døde, også selvom det er svært.

  Kommentar by Frank P — 10. januar 2012 @ 11:03

 16. Frank P. siger: “Man skal tale pænt om de døde, også selvom det er svært.”
  Jeg synes det er let:
  “Svend Auken er død. Godt!”

  Kommentar by FMO — 12. januar 2012 @ 17:47

 17. Det var sjovt at opleve hans mange 180 grader vendinger.

  Som Arbejdsminister fik han anskaffet den største og mest benzinforbrugende ministerbil. Det skete med henvisning til at lange Svend ikke kunne sidde i en almindelig limosine.
  Da han gik af som minister blev han grøn.
  Så nu så vi ham i alverdens medier i sin nye bil, en lille 2CV.
  Ihh hvor den minimale bil god at komme rundt i, var hans udtalelser.

  Kommentar by Morten Dreyer — 3. september 2013 @ 13:40

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper