10. marts 2012

Romper Stomper – lidt om den danske premiere i Palads, 6. august 1993 – og meget mere om filmen

Ifølge den autonome sociolog René Karpantchof var det en ’sejr for nazisterne’, at den tidligere nazist Daniel Carlsen tirsdag aften kunne deltage i et debatmøde med Venstres Ungdom, for som han sagde: “før i tiden ville det være umuligt for nazister at gennemføre et møde midt i København”. Den yderste venstrefløj er sjældent konkret om brugen om politiske vold. Det er ‘civil ulydighed’ eller ‘blokade’, omend argumentationen en sjælden gang vendes om – et angreb på ‘nazister’ er per definition selvforsvar.

Sådan har det været i årtier. Fredag den 6. august 1993 havde den australske kultfilm Romper Stomper (dansk titel: Årgang ’93) premiere i Palads Biografen i København, og mange var taget afsted for at se filmen om nazisten Hando og hans slængs kamp mod kvarterets vietnamesere. En blanding af Trainspotting, American History X og A clockwork Orange med en ung Russell Crowe i hovedrollen.

Antifascistisk Aktion fik en dansk aflægger året forinden, og der var en del i miljøet, som søgte volden og fandt den. Det er ikke noget de beklager eller undskylder, det er en ren tilståelsessag – en integreret del af identiteten.

“Der blev ringet rundt om, at der var nazister inde i Palads… når de kommer væltende sådan en flok, så gør de folk bange, og især udlændinge vil skynde sig langt væk – hvis de ikke får bank først. Og så vil vi skide på om det er ytringsfrihed eller ej. Når deres ”ytringer” undertrykker alle andre end dem selv, så skal de jages væk. Først var der noget tumult frem og tilbage, og vi havde ikke rigtig lyst til at starte et kæmpeslagsmål inde i biografen. Men til sidst fik vi dem jaget ud og givet dem nogen bank. De flygtede og søgte tilflugt på et nærliggende hotel. Det lignede lidt en scene fra filmen.” (Antifascistisk Aktion, Vi tilstår, 1997, s. 33)

(flygtende biografgængere i Vi tilstår, udgivet af AFA, 1997, s. 33)

Ugen efter trykte Ekstra Bladet er læserbrev fra D. Petersen (Frederiksberg) og K. Christiansen (Søborg).

“Efter sammen med gode venner at have set ‘Romper Stomper’ i Palads fredag den 6.8., blev vi og andre uskyldige bogstavelig talt overfaldet med flasker, tåregas og andet kasteskyts af en flok fascistiske autonome.

Hvad ligner det at sætte andres liv og helbred på spil på grund af politiske holdninger og fanatisme? … hvem er de virkelige racister og gemene voldsmænd? Vi er ikke i tvivl efter besøget i Palads. Og i og med at de fascistiske autonome stod og ventede ved døren, må det betegnes som planlagt vold.

Mens vi og andre måtte løbe for ikke at blive overfaldet og ramt af diverse kasteskyts, stod politiet med hænderne i lommen. Er de ikke til for at beskytte borgerne. Eller er politiet bange efter 18. maj?” (Ekstra Bladet, 16. august 1993, Autonome gemene voldsmænd

De venstreradikale retfærdiggjorde selvfølgelig overfaldet med henvisning til filmens publikum, der meget vel kan have været kortklippede grønjakker fra Vesterbro, som benyttede lejligheden til at se filmen.

Herunder en række scener fra den seværdige film, der dog virker noget karikeret, og ikke altid lige virkelighedstro. Her er en film som This is England klart bedre (2006). Jeg har bevidst udeladt sidehistorier, den værste vold, og den udpenslede nationalsocialisme. Det socialistiske element fremgår dog indirekte. Hando og gruppen taler om det endelige opgør (revolutionen), og vreden er i høj grad også rettet mod systemets ‘rich people’, der har solgt underklassens fremtid til fordel for tilvandret ‘cheap labour’.

Romper stomper (1992). Centrale scener der illustrerer filmens plot, kronologisk ordnet.

Handos gruppe overfalder nogle vietnamesere i en tunnel. Hando (Russell Crowe) indleder volden med følgende monolog.

Hando (Russell Crowe): What are you doing here? What are you doing here? I’m gonna tell you something. I want you to listen to me now, OK? This… is… not… your… country.

En skrotbunke af en bil med skinhead-venner fra Canberra ankommer til gruppens Ungdomshus-agtige bygning i en forstad til Melbourne. Scenen ledsages af voldsforherligende punk: “Tell him he’s not welcome here then give him several smacks? Smack him if he’s yellow, smack him if he’s black – Smack him till he fucks off and doesn’t come back”.

En af vennerne har meldt sig frivilligt til Flåden. Det er ikke populært.

Flea: Joined up a couple of months ago.

Hando: What for?

Flea: I needed a job, didn’t I?… I still get to keep the hair short.

Hando: You look like a fucking hippie with hair that long.

Sammen fester de igennem, som kun punkere kan gøre det. Musikken understreger brutaliteten: “Pulling on the boots and tightening up the laces… When the coppers see us, at first they pull their gun – But when they see us come towards then they start to run”.

Vietnamesere er ved at opkøbe deres lokale bar. Det rygtedes, “Hando, gooks down at the railway hotel.”, og gruppen går til angreb bevæbnet med køller, knive og flasker.

De får fat på et par vietnamesere, der får tæsk.

Hando: This is our place gook boy, our place. What are you going here? Hey? The only thing for you here is pain.

Champ (Eric Mueck): We don’t love you.

Flere biler med vietnamesere ankommer, og det ender i et større slagsmål. Handos gruppe er i undertal, og flere kan ikke gå derfra. Hando og enkelte bandemedlemmer slår igen, men til sidst må de alle flygte. Blandt de mere aggressive er Handos højre hånd Davey, spillet af Daniel Pollock. Under optagelserne var han på heroin, og kort før den australske premiere gjorde han selvmord.

De når tilbage til huset, med adskillige vietnamesere efter sig. Kun Hando vil tage kampen op.

Hando: What the fuck are you afraid of? This is our place. No more running. We stop them here!

De stikker af henover hustagene, og ender i en nedlagt lagerbygning, hvor et par hjemløse skræmmes væk. Hando planlægger stadig, at få hævn over vietnameserne. Et par af pigerne vil ikke være med til at slå folk ihjel, og det kommer til et brud.

Sonny Jim (Leigh Russell): I want to kill gooks. Gooks.

Pige: We could go fruit picking.

Sonny Jim: I hate the fucking country. Don’t I.

Før de kan tage hævn, må de først skaffe nogle penge til våben. Handos kæreste Gabe (Jacqueline McKenzie), der er flygtet fra sin overklasse-far på grund af incest, foreslår de røver hans befæstede villa. Det lykkedes at komme ind med hendes hjælp.

Hando: Nice place you got here.

Martin (Alex Scott): Who the hell are you?

Sonny Jim: We came to wreck everything, and ruin your life. God sent us.

Alt går dog alligevel galt, da de er bedre til at smadre end røve, og de må flygte tilbage til lagerbygningen. Gabe brokker sig over situationen, og Hando smider hende ud af gruppen. Hun kontakter politiet, og da de kommer står unge Bubs (James McKenna) og leger med en attrap-pistol – han bliver skudt på stedet.

Gabe opsøger Davey, der nu bor hos sin bedstemor, der ikke kender hans forhistorie. Hun overnatter hos ham, og de er stadig i sengen da Hando vækker dem. Sammen røver de en tankstation, og umotiveret slår Hando tankpasseren ihjel. Hando vil have Davey til at dropper Gabe, så de kan komme videre, men det er han ikke indstillet på: “I’m with her, and she’s with me.”

Gabe har misforstået det hele, og brænder i vrede bilen af. Hando vil slå hende ihjel, og det kommer til et opgør mellem de to venner. Davey ender med at stikke Hando i ryggen med hans Hitlerjugend-kniv – Hando udånder på stranden.

Et bus fyldt med asiatiske turister er stoppet på grund af den brændende bil, og de filmer på livet løs. Da de ser ned på stranden spørger den ene: “Are they allright?” Her slutter filmen.

Ovenstående er delvist baseret på Script-o-Rama.com. Se også IMDB.

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/34363/trackback

24 Comments »

 1. Ros til Kim Møller, fordi han tager et kontroversielt emne op, nemlig radikalisering af højreorienterede unge.

  Kommentar by Holgers ven — 10. marts 2012 @ 09:47

 2. > Holgers ven

  Den eneste vold i ovenstående post er den fra Antifascistisk Aktion rettet mod biografgængere, hvoraf nogle sikkert har været højreorienterede i det omfang de var politiske. Romper Stomper er en film.

  Kommentar by Kim Møller — 10. marts 2012 @ 10:27

 3. #1 Ja, og bemærk venligst, hvor svært det er at se forskel på deres,
  og venstrefascisternes metoder – to alen ud af et dårligt stykke,
  bare fascister i forskellig forklædning, som er parate til at tyrannisere og overfalde enhver, der vover at have en mening eller
  en opførsel, der ikke lige passer ind i disse selvbestaltede SA-korps
  ekstreme verdensbilleder. De ved det åbenbart bare ikke selv … endnu …

  En hel del muslimer har også vist sig at passe ganske godt ind i
  den nævnte kategori – allieret (på skrømt naturligvis) med den ultrafrelste, selvgode og naivistiske venstrefløj, men med Mein
  Kampf på natbordet. Det er sandelig et kønt selskab, I holder jer, HV.

  Måske burde du alligevel begynde at tænke SELV, HV?
  Prøv det dog – det gør kun ondt lige i starten :D

  Kommentar by Bjovulf — 10. marts 2012 @ 10:37

 4. > Kim Møller
  Tænkte nok, at Romper Stomper er en film. Det fremgår ligesom af sammenhængen.

  Men hvorfor gør du så meget ud af filmen, hvis du ikke vil formidle dens budskab, som da stadig forekommer aktuelt? Især her efter 22. juli i Norge.

  Kommentar by Holgers ven — 10. marts 2012 @ 10:56

 5. > Bjovulf
  Så er det altså frygten for smerten, der afholder dig fra at tænke selv?

  Kommentar by Holgers ven — 10. marts 2012 @ 10:57

 6. Holgers ven, Romber Stomper er en Film! Kim bliver vel ikke medlem af mafiaen, hvis han beskriver handlingen fra Godfather eller Pulp Fiction, vel?

  Den eneste organiserede politiske vold i dagens Danmark udgår fra venstrefløjen. Deal with it!

  Kommentar by Henrik R Clausen — 10. marts 2012 @ 11:52

 7. > Holgers ven

  I løbet af den sidste måned har det ‘moralske politi’ i Bagdad stenet 90 unge for at have ‘emo-appearences’ – en anden punk-gren. Synes du det er i orden at overfalde folk der tilhører en subkultur man ikke kan lide og/eller biografgængere der ser en film hvis plot man finder problematisk.

  Kommentar by Kim Møller — 10. marts 2012 @ 11:54

 8. Hvorfor er Holgers ven ikke forlængst blevet bannet? Han bidrager ikke med noget.

  At DR benytter sig af tvivlsomme eksperter er der ikke noget nyt i.

  VK forspildte chancen for at nedlægge lortet. De var vist bange for at blive upopulære. Nu er de populære som aldrig før (i hvert fald Venstre) men i opposition…

  Kommentar by Vagn Henning — 10. marts 2012 @ 11:55

 9. Har fra første hånd at ingen på Borgen tør udfordre DR.

  Kommentar by Henrik R Clausen — 10. marts 2012 @ 12:02

 10. Henrik R Clausen

  Jeg har jo netop rost Kim Møller for at trække filmen frem.
  Har det helt undgået din opmærksomhed?

  Kommentar by Holgers ven — 10. marts 2012 @ 12:10

 11. > 7. Kim Møller.

  Nej, det synes jeg ikke. Hverken i København 1993 eller i Bagdad 2012.
  Tværtimod burde venstrefløjen have gjort reklame for filmen, da den havde premiere.

  Kommentar by Holgers ven — 10. marts 2012 @ 12:14

 12. HV, Venstreekstremisterne reklamerede da for filmen, præcist som de reklamerede for mødet mellem VU og Daniel Carlsen: Med vold mod uskyldige.

  Jeg forstår ikke helt din indvending..?

  Kommentar by Henrik R Clausen — 10. marts 2012 @ 12:49

 13. > Henrik R Clausen
  Det jan du selvfølgelig have ret i. Men det var nok ikke med deres gode vilje.

  Kommentar by Holgers ven — 10. marts 2012 @ 12:52

 14. Lidt off-topic: Karpantchof er ved at uddanne sig til gymnasielærer – måske er det ikke så økonomisk givtigt at være “ekspert” i højrefløjen.

  Kommentar by Absalon — 10. marts 2012 @ 13:48

 15. 14, Absalon,

  Og hvor foregår det så?
  ——-

  AFA billedet;

  Billedet forekommer mig at være “opstillet”. Søndag middag? Klokken er 12.32 (øverst hj hjørne), 3 kørende biler, midt i KBH, ingen fodgængere og en synlig røv i bukser der ser ud til at for stramme til, at glide ned i kampen.

  Nogen der kan be- eller afkræfte?

  Kommentar by Hans Und — 10. marts 2012 @ 17:29

 16. René Karpantchof har til fulde fortjent de høvl, son nazisterne sandsynligvis higer efter at tildele ham. Desværre vil de gerne angribe alle andre end hvide mennesker. På trods af det vil jeg unde dem at få fingre i ham.

  Kommentar by Nielsen — 10. marts 2012 @ 17:38

 17. Nationalsocialismen ER socialistisk. Derom kan ikke diskuteres. Jeg er godt klar over, at der er lavet ufattelige mængder af spændingsromaner og spillefilm om nazistiske sammensværgelser i regeringer, efterretningstjenester o.s.v. + selvfølgelig at de må have ti-tusinder, der er rede til at storme ud på gaderne – bare her i Danmark.
  Det er jo fiktion!
  Den ekstreme, kommunistiske venstrefløj har været 100 gange så magtfuld og stået bag 100 gange så meget vold, terror og drab i nyere tid.
  Og een ting, som man kan være HELT sikker på, og DET burde interessere Uriaspostens og Snaphanens bloggere, det er, at hvis den yderste venstrefløj kunne slippe af sted med at sabotere og sætte Pia Kjærsgård og Dansk Folkeparti ud af spillet, så ville de ikke tøve 1 sekund med at gøre det. Se bare hvad SverigeDemokraterna – uden sammenligning i øvrigt – har måttet kæmpe imod.
  Kun fordi Pia Kjærsgård og DF nyder en vis “accept” af de bestemmende på parnasset, DR-journalister, de øvrige Christiansborg-politikere o.s.v., så kan den uparlamentariske venstrefløj ikke røre Pia Kjærsgård og DF uanset, hvor meget de gerne ville.
  Og kunne de få lov til at sætte DF ud af spillet vil turen jo komme til Venstre og de Konservative.
  Det tror jeg godt, at de fleste kan regne ud. Dummere er folk vel heller ikke. Selv Helle Thorning-Schmidt ved det.
  Jeg gik i gymnasiet på et tidspunkt, hvor socialdemokratiske elever, der var medlem af DGS, fortalte at VS’erne, DKP’erne, DKP/ML’erne, SAP’erne og KAP’erne sagde, at socialdemokraterne havde ekstreme synspunkter.
  Jeg kan huske, da den Danske Forening blev stiftet i 1987 på et tidspunkt, hvor de østeuropæiske efterretningstjenester i Sovjetunionen, Rumænien og Bulgarien og i DDR kørte for fuld kraft og likviderede systemkritikere ved hjælp af paraply-mord, nedskød uskyldige, civile DDR-borgere ved grænseovergange til Vesttyskland og torturerede og dræbte systemkritikere på psykiatriske hospitaler, som bliver beskrevet som endnu værre end fængslerne.
  I Vesteuropa sprængte venstreorienterede terror-grupper bomber i supermarkeder og nakkeskød upolitiske arbejdsgiverformænd (nogenlunde samtidigt som Pol Pots kommunister likviderede cambodianske skolelærere for at gå med briller.
  Venstreorienterede psykiatere i de skandinaviske lande, som mente, at det var et symptom på psykisk sygdom at have nazistiske holdninger, støttede 100% op om den sovjetisk psykiatri, der seriøst mente, at systemkritikere og dissidenter i Sovjet var skizofrene.
  I Sverige myrdede en venstreekstremistisk plejer for nogle år siden 2 psykisk syge beboere på et psykiatrisk bosted.
  Venstreekstremister myrdede en dansk politibetjent inde i København under et røveri.
  Da den Danske Forening så dagens lys i 1987, blev dens medlemmer, bl.a. enker efter modstandskæmpere under 2. verdenskrig overfaldet og slået i stenbroen i København.
  Den Danske Forening, som talte jøder, Holocaust-overlevere, frihedskæmpere fra 2. verdenskrig, folk der havde været tilfangetaget af Gestapo, efterkommere af negerslaver fra de Vestindiske Øer, blev udsat for venstrefløjens SA-stormtropper og et fuldkomment retsløst pøbelvælde, hvor gamle damer, hvis mænd havde kæmpet mod en anden fremmed invasionshær, som danskerne også måtte vige ud i rendestenen for, blev slået i jorden, nu hvor de var gamle og deres mænd var døde og ikke kunne forsvare dem længere.
  Når vi skal beskæftige os med venstre-pøblens stormtroppers sekteriske angreb på nazister herhjemme, så skal vi selvfølgelig ikke gøre det af sympati med nazisternes ideer og meninger, selv om de selvfølgelig udfra almindelig retsfølelse og medmenneskelighed ikke skal risikere liv og lemmer, sålænge de ikke har begået noget galt. De kan jo også nå at ændre opfattelser. Det er jo lidt det samme princip som med de unge socialdemokrater, der blev myrdet i Norge.
  Uanset om man er uenige med dem, kan man selvfølgelig ikke gøre dem fortræd, sålænge de ikke har gjort noget kriminelt, og de kan jo også nå at ændre mening mange gange.
  Så vidt jeg ved er mange af DF’s vælgere og medlemmer og også SverigeDemokraternas tidligere socialdemokrater.
  Karen Jespersen gik fra VS til Socialdemokratiet til Venstre, og både hun og VKO havde sikkert haft mere succes, hvis hun havde turdet tage skridtet fuldt ud, og stillet op for DF.
  Nej, vi skal beskæftige os med venstrefløjens terror og vold, for slipper venstrefløjens kumpaner afsted med at likvidere et lille sammenrend af nazister, som mest af alt fungerer som en diskussionsklub og har nogenlunde samme politiske pondus som den lokale filatelist-klub i Bredballe. Slipper venstrefløjen afsted med at udsætte en underviser og familiefar til 3 børn som Kim Møller for et potentielt farligt overfald (som kunne have givet Kim Møller en invaliderende hjernerystelse, der kunne have berøvet ham hans evner til at give sine børn tilstrækkelig omsorg).
  Slipper voldsmændene på venstrefløjen afsted med at “uskadeliggøre” Kim Møller, så kan vi nok regne ud, hvem den næste bliver: Pia Kjærsgård.
  Og når Pia Kjærsgård er sat “ud af spillet”, hvem bliver det så?
  Helle Thorning Schmidt, fordi hun vil fastholde 24-årsreglen, måske?

  Kommentar by Hanzi — 10. marts 2012 @ 17:51

 18. Både og. Der var konservative medlemmer af nazipartiet i 30’erne, men de holdt i fleste tilfælde ikke så længe som “arbejderne”. Det socialistiske aspekt i Tyskland i første halvdel af sidste århundrede er mere nuanceret end som så.

  Kommentar by Nielsen — 10. marts 2012 @ 18:41

 19. “hvis den yderste venstrefløj kunne slippe af sted med at sabotere og sætte Pia Kjærsgård og Dansk Folkeparti ud af spillet, så ville de ikke tøve 1 sekund med at gøre det.”

  “Den Danske Forening, som talte jøder, Holocaust-overlevere, frihedskæmpere fra 2. verdenskrig, folk der havde været tilfangetaget af Gestapo, efterkommere af negerslaver fra de Vestindiske Øer, blev udsat for venstrefløjens SA-stormtropper og et fuldkomment retsløst pøbelvælde”

  Det “sjove” ved dette er jo også, at ved det sidste valg var Dansk Folkeparti (Så vidt jeg ved. Ret mig hvis jeg tager fejl) det eneste parti der havde jødiske folketingskandidater.

  Jeg ved også, at selvom de aldrig ville fortælle det offentligt, så ligger det ofte mellem linjerne, at Dansk Zionist Forbund, opfordrer deres medlemmer og støtter at stemme på Dansk Folkeparti.

  Venstrefløjen fortsætter hvor nazisterne slap, godt hjulpet på vej af deres “højreorienterede” venner i DP, DNF og DNSB.

  Kommentar by Michael Jensen — 10. marts 2012 @ 20:30

 20. Ligegyldig, klichepræget og forudsigelig film.

  Nå, så har vi jødespørgsmålet til debat igen, kan jeg se. Gaaabb !

  Kommentar by Tolder — 10. marts 2012 @ 20:36

 21. Vold er for svage og afstumpede mennesker uanset hvilken politisk holdning man har. Romber stomber og American History X afspejler at alle højreorienterede mennesker er voldelige. Har ikke kendskab til om der er indspillet film blandt venstrefløjen. Men meget positivt at tage dette emne op.

  Kommentar by Lion — 10. marts 2012 @ 23:32

 22. #5 Nej, jeg begyndte nemlig meget tidligt, og så går det hele meget
  nemmere, end når man er blevet indokrineret af rundkredspædagogger
  i årevis og er vokset op blandt frelste PK-tosser uden kontakt med virkelighedens verden og derfor åbenlyst aldrig har lært at argumentere for sine holdninger endsige acceptere, at det faktisk er muligt og legitimt for andre at have “afvigende” holdninger, uden at det betyder at de skal overfaldes eller tilsvines med sprogets værste skældord, sådan som den åh-så-gode venstrefløj ellers har for vane.

  Du kan da sikkert nå det endnu, men begynd helst med små skridt.
  fx. med at indse, hvor langt ude i hampen din elskede, selvgode venstrefløj efterhånden befinder sig i jeres lallende naivitet og hæmningsløse lefleri for de islamiske fascister, og hvor langt ud I i jeres uansvarlighed og totale mangel på tanke for konsekvenserne har skubbet landet mod kaos og opløsning med jeres vanvidseksperiment med masseimport af “kulturberigere” med stærkt afvigende opførsel og ekstremt krævende og anstrengende kulturer, som ikke vil anerkende selv de mest basale normer for social adfærd i Danmark, og som i øvrigt foragter og hader så godt som alt ved dansk / vestlig kultur.

  Kommentar by Bjovulf — 11. marts 2012 @ 17:32

 23. @Kim Møller

  Nu vi er i filmens verden…

  Filmen Bad Ass har premiere i april i år. Man kan se en trailer til den her: http://www.youtube.com/watch?v=iIOQU-6ilMw

  I traileren ser vi 2 skinheads overfalde en mexicaner (Danny Trejo, hovedperson), hvorefter han giver dem tæsk.

  Som der står i starten af traileren “Based on a true story”.

  Den virkelige historie filmen er baseret på, er dette YouTube klip: http://www.youtube.com/watch?v=oepMGXMktcs

  Klippet viser en afroamerikaner der angriber en 67-årig, hvid, Vietnam-veteran og får tæsk.

  Så virkelighed: Sort-mod-hvid overfald.

  Hollywood-virkelighed: 2 skinheads-mod-hispanic overfald.

  Kommentar by Passing By — 11. marts 2012 @ 20:35

 24. Helt absurd, hvis den holder vand.

  Kommentar by Kim Møller — 11. marts 2012 @ 21:35

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper