16. marts 2012

Jacob McHangama: “… den cubanske stat er lykkedes med at kue langt de fleste cubanere til tavshed”

Kronik af Jacob McHangama i onsdagens Jyllands-Posten – Den cubanske tragedie.

“»Den, der mister sin ære, har mistet alt«. Sådan står der på en af Cubas allestedsnærværende propagandaplakater med Fidel Castro-citater. Det er derfor ikke så lidt ironisk, at Castros politiske ideologi er direkte ansvarlig for den daglige ydmygelse, som den cubanske befolkning udsættes for. En del af denne ydmygelse består i manglen på grundlæggende menneskerettigheder… Den kvælende undertrykkelse af dissens og pluralisme er ikke umiddelbar synlig på trods af manglende privatejede medier. …

»Charmerende sambasocialisme« kaldte Mogens Lykketoft den cubanske model i 1987. Men tal med nogle af øens dissidenter, eller opnå almindelige cubaneres fortrolighed, og billedet ændres radikalt. En af Cubas mest prominente dissidenter er bloggeren Yoani Sanchez, som har brugt sociale medier til at lufte sin kritik af regimet ofte baseret på dagligdagsbetragtninger om livet i Cuba. Jeg tog til Havana blandt andet for at overrække Yoani Sanchez den skulptur, der fulgte med frihedsprisen, som Cepos tildelte hende i 2011, men som regimet nægtede hende mulighed for selv at modtage i København, da Sanchez systematisk nægtes udrejse.

… hun bliver fulgt tæt af styret, der har folk til at holde øje med hendes lejlighed, følger hende, når hun går rundt i Havana, og overvåger hendes korrespondance og telefonopkald. Hun fortæller mig, at den cubanske stat er lykkedes med at kue langt de fleste cubanere til tavshed via statens tætte, men ofte usynlige kontrol med alle aspekter af det cubanske hverdagsliv. Flere cubanere ville sandsynligvis imødegå den officielle censur, hvis konsekvensen ”alene” var korte arrestationer – et fænomen, der er blevet mere almindeligt efter løsladelsen og deporteringen af en række dissidenter. Men undertrykkelsen er mere end blot juridisk og officiel. Eftersom næsten alle cubanere er afhængige af regimet for deres overlevelse og daglige fornødenheder, er langt de fleste bange for at udtrykke kritik, fordi sådan dissens kan føre til fyringer, tab af goder og social isolation. Hele familier kan blive påvirket, hvis et enkelt familiemedlem krydser de mudrede røde linjer for tilladelig kritik, og derfor er denne form for udspekuleret social kontrol ekstremt effektiv. …

Men der er også et andet dystert aspekt ved undertrykkelsen af det cubanske folk end manglen på samvittigheds-, ytrings- og forsamlingsfrihed. Fraværet af økonomisk frihed og muligheder gør det svært for almindelige cubanere at klare sig på de rationeringer og den usle løn, de får udbetalt af regimet. Derfor er mange cubanere tvunget til at hutle, svindle og krejle for at få tingene til at hænge sammen. Det er en tragedie i et land, der på trods af utallige undertrykkende og korrupte regimer engang var et af regionens mest velstående lande. Den fede, men braklagte jord, de majestætiske, men nedslidte bygninger, manglen på butikker, hvor man kan købe kvalitetsprodukter ud over rom og cigarer (og selvfølgelig de allestedsnærværende Che Guevara- T-shirts til historiske analfabeter) og det generelle fravær af industri og erhvervsliv understreger Cubas fejlslagne revolution her i dens 54. år. …

Han fortæller også, at den cubanske socialisme ikke blot er en perverteret ideologi, men at ideologien også perverterer dens ofre ved at tvinge dem til at handle imod deres samvittighed og moralske overbevisninger. I januar 2010 kom det således frem, at 26 patienter var døde på grund af kulde og underernæring på et psykiatrisk hospital – en del af Cubas stærkt berømmede sundhedsvæsen. Ifølge nogle rapporter havde ledende dele af personalet bl.a. solgt hospitalets tæpper og mad på det sorte marked. …

Den sørgelige sandhed er, at én mands egocentriske ære har ført til ydmygelsen af et helt folk.

Oploadet Kl. 06:17 af Kim Møller — Direkte link6 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/35298/trackback

6 Comments »

 1. Her uddrag af en UNESCO rapport om Cuba cirka 1957: “Et karaktertræk ved den cubanske sociale struktur er en stor middelklasse” begynder den.

  “De cubanske arbejdere er mere fagforeningsorganiserede (proportionelt i forhold til befolkningen) end U.S. arbejderne. Gennemsnitslønnen for en 8 timers arbejdsdag på Cuba i 1957 er højere end for arbejdere i Belgien, Danmark, Frankrig og Tyskland. Cubas arbejder modtager 66,6% af BNP- indkomsten. I U.S. er tallet 70% i Schweiz 65%. 44% af cubanerne er dækket ind under den sociale lovgivning, en højere procentdel end i U.S.”

  Så kom den højt besungne ‘Revolution’ hvor alt siden hen er blevet smadret gennem den kommunistiske planøkonomi og en sindssyg ledelse af Castrobrødrene, og Che Guevara, der udtalte,

  “Hvis missilerne var blevet stående ville vi have affyret dem mod selve hjertet af U.S., herunder New York. Socialismens sejr er meget mere værd end millioner af atomofre.
  (Che Guevara, November 1962.)

  “Min drøm er at kaste tre atombomber over New York City.” (Raul Castro, Nov. 1960.)

  Da socialismens vej viste sig at være en katastrofe måtte Sovjet pumpe det der svarer til 10 Marshallplaner i den lille ø-stat, intet hjalp. Så argumentet med den såkaldte US blokade er helt ved siden af. Landet betaler ikke sin gæld til andre nationer. Alt er kaos og elendighed, og ikke mindst konstant menneskelig nedværdigelse.

  Castro der aktivt støttede og optrænede terrorbevægelser rettet mod Israel og Vesten bliver af nogle Røde ‘tåber’ også i DK benævnt en stor ’statsmand.’

  Alle med blot en smule sympati for Castroregimet burde læse noget af Humberto Fontova – et uddrag af hans artikler her:
  http://synopsis-olsen.blogspot.com/search/label/Humberto%20Fontova

  Stil kritiske spørgsmål vil Villy Søvndal, og for så vidt også Lykketoft og andre sossere, om Cuba og forvent besynderlige svar, som ikke er i overenstemmelse med de historiske kendsgerninger.

  Kommentar by synopsis-olsen — 16. marts 2012 @ 07:48

 2. Fidel Castro har vist været til statsmiddag hos dronningen og regering tilbage i 90’erne – nogen der kan bekræfte det? Det undrede mig, hvordan hans person var legitimeret af danske politikere.

  Kommentar by Zod — 16. marts 2012 @ 08:21

 3. På Wikipedia står at han var i Danmark i 1995 i forbindelse med “Verdenstopmødet om social udvikling” i København i marts 1995. 187 lande deltog.

  Kommentar by Zod — 16. marts 2012 @ 08:28

 4. Fest for 3 år siden.

  “Cuba er en drøm

  Et-partisystemet, flere hundrede politiske fanger og fejlslagen planøkonomi har ikke svækket kærligheden til Cuba blandt de flere end tusind danskere, som lørdag aften fejrede 50-års-dagen for det lille øsamfunds revolution”

  http://www.information.dk/178543

  Kommentar by BE — 16. marts 2012 @ 09:15

 5. “Gratis sundhed til alle” er noget nær det ultimative tryghedsgode. Derfor er det typisk den luns socialistiske magthavere kaster til folket i bytte for frihed. Vore egne socialister gør det samme. At det socialistiske sundhedsvæsen ved nærmere eftersyn viser sig at være fis og blålys passer blot logisk ind i billedet. Hvor mange medicinske landvindinger er der i tidens løb kommet ud af de socialistiske diktaturer sammenlignet med Vesten? Jeg har ingen sympati for personale, der hugger og videresælger patienternes tæpper, uanset hvor usle lønningerne må være. Det er imidlertid symptomatisk for det moralske forfald, der gødes i ethvert socialistisk system. Man får ikke noget for ingenting i denne Verden, heller ikke sundhed. Som en anden kommentator skrev for snart længe siden på disse sider, socialismen har 2 grundlæggende fejl: 1) Det fungerer ikke, og 2) Det kan ikke komme til at fungere.

  Kommentar by monse — 16. marts 2012 @ 21:28

 6. Lad falde hvad ikke kan stå. Den socialistiiske drøm har kostet mange liv. Og desværre er det ikke gjort med det. Nogle åndeligt mindrebemidlede, tror stadig, på socialisme. Når de kommer til magten, sinkes udviklingen mod større frihed for individet. Det er let for os at se hvordan de muslimske samfund begrænser individets frihed, Hvorfor kan vi så ikke se, at Danmarks lovgivning gør det særdeles svært at leve som et frit menneske. Og skulle du være så uheldig, at besidde ejendom, er der ingen tvivl overhovedet om at dit liv bliver reguleret, så du ønsker dig et andet sted hen.

  Kommentar by Nielsen — 18. marts 2012 @ 21:58

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper