16. juni 2006

Michael Taarnby: Debatten om islamisk terrorisme er “ude af proportioner”

En af dagens store nyheder er Berlingske Tidendes historie om hvorledes islamisk terrorisme som fænomen ikke er et større problem herhjemme. Historien fylder blot nogle få linier i avisen, men feelgood-artikler relateret til islam når erfaringsmæssigt altid Ritzaus Bureau – og hermed alle danske dagblade. 

At jihadisme ikke er et problem herhjemme, konstaterede Bæk Simonsen nu allerede i 90erne, så succeshistorien leveres denne gang på et ‘højere niveau’, hvis man kan sige det sådan. Fra Berlingske Tidende, lidt fra Kun få jihad-krigere i Danmark.

“Ud af landets 114 moskeer og bedesteder er det de samme tre-fire danske moskeer, der har udklækket de danske jihad-krigere – de ekstreme muslimer, der er klar til at drage i hellig krig for islam. Og alt i alt har der kun været 30 af dem. Det konkluderer Michael Taarnby, socialantropolog og forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier. Han er i gang med at kortlægge fænomenet »Jihad i Danmark«.

»Set hen over de seneste 15-20 år har vi kunnet identificere en lille subgruppe på 25-30 personer. Set i forhold til en befolkningsgruppe på 200.000 muslimer i Danmark er det meget få, og de udgør en meget lille sikkerhedsrisiko. Helt ude af proportioner med den debat og det hysteri, der har været,« sagde Michael Taarnby, da han i går præsenterede en række delresultater fra sin endnu ikke offentliggjorte undersøgelse.”

Som udgangspunkt godtager jeg ikke antropologers vurderinger af noget som helst, og da slet ikke i gennempolitiserede spørgsmål relateret til islam. Eksperten, socialantropologen Michael Taarnby er så vidt jeg ved den eneste danske forsker der hidtil har brugt udtrykket “selvmordsaktivister”, og mere behøver jeg ikke vide for at tænde op i pejsen med analysedelen.

Antropologer betragter typisk islamisk terrorisme som et resultat af sociale omstændigheder, der intet har med islam at gøre, og derfor mener de problemet blive forstærket, såfremt medierne italesætter en forbindelse. Lige præcis derfor, fortæller Taarnby at debatten har været “ude af proportioner”, og lige præcis derfor skal han ikke tages for pålydende.

Oploadet Kl. 08:05 af Kim Møller — Direkte link2 kommentarer

2 Comments »

 1. Når alle andre argumenter svigter fremføres det gerne, at DET DREJER SIG OM ET GANSKE LILLE ANTAL. Det logiske spørgsmål må så være: Hvorfor i himlens navn så ikke få løst problemet – det logiske svar er: det drejer sig IKKE om et ganske lille antal.

  Ret beset er det vel også ret ligegyldigt for dem, det går ud over – for dem er problemet da stort…..

  Det minder en lille smule om en meningsmåling jeg så fornylig, hvor man spurgte nogle palæstinensere, om de gik ind for såkaldte selvmordsangreb. En stor del svarede, at det gjorde de delvist. Delvist? Det må da være ret sort/hvidt, og hvis det ikke var så alvorligt også nærmest komisk…

  Kommentar by freshair — 16. juni 2006 @ 18:53

 2. Men Michael Taarnby har da ret, debatten er da ude af probationer.

  Et godt eksempel er de “debatører” der bliver ved med at hævde at Danmarks omdømme har lidt skade efter den såkaldte krise.

  http://finans.tv2.dk/nyheder/article.php?id=4304849

  Men igen…. Det var nok ikke lige det “oraklet” tænkte på.

  Kommentar by Nielsen — 16. juni 2006 @ 20:46

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper