7. juli 2006

Dagbladet Information om Hommelsagen – 24 måneder med antikrigs-spin

Anne Mette Hommel blev igår pure frifundet i Landsretten, og det er indlysende at visse kredses modstand mod Irak-krigen har skabt en sag, hvor der ikke var nogen – til stor skade for Danmark og den involverede officer – og kun til gavn for den golde pacifisme der fik 24 måneder med ugentlige beretninger om postulerede overgreb typisk ledsaget af absurde motivanalyser og floskler fra de sædvanlige eksperter.

Her et udpluk af Informations dækning af sagen imod Anne Mette Hommel.

 • 5/8-04 Information (Charlotte Aagaard) – ‘Irak-fanger blev udsat for tortur’.

De danske soldater i Camp Eden har helt klart forbrudt sig mod FN’s torturkonvention. Det mener en af landets førende eksperter i tortur, professor dr. med. Bent Sørensen, der har været mangeårigt medlem af både FN’s Komite mod Tortur og Europarådets Komite til Forebyggelse af Tortur. Den 37-årige efterretningsofficer Annemette Hommel beskyldes bl.a. for at have nægtet en fange at drikke samt for at lade fanger sidde i stressende stillinger på gulvet i forbindelse med afhøring…

»Der er fire ting, der skal være opfyldt for, at man kan tale om tortur‹, siger Bent Sørensen. »Mishandlingen skal ske med fortsæt, altså med vilje. Der skal være et formål; f.eks at indhente oplysninger. Den skal udøves af en officielt ansat person, og endelig skal det være meningen, at personen skal påføres svær fysisk smerte eller psykisk lidelse. Efter min mening er alle fire betingelser opfyldt, når det drejer sig om de danske soldaters behandling af irakiske fanger,« siger Bent Sørensen, der nu er lægefaglig konsulent i Det Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre.

 

 • 7/8-04 Information (Johnni Michelsen) – Dansk omdømme skadet.

“Under overskriften ‘Danmark bekræfter mishandling af Irak-fanger’ fortalte al-Jazeeras hjemmeside i går, at danske tropper har »mishandlet og ydmyget irakiske fanger ved at nægte dem mad, vand og adgang til toiletter«.”

 

 • 12/8-04 Information (Johnni Michelsen) – ‘Virkeligheden er kommet til Danmark’.

“Danske soldater har ingen idé om, hvad der venter dem i et krigsområde, og tortursagen mod den danske kaptajn Annemette Hommel udstiller behovet for et opgør med et forældet og inkompetent forsvar, mener militærsociologen Claus Kold.”

 

 • 27/1-05 Information (leder af ‘ds’) – Tortur i Irak.

Hvad er så det danske svar på denne sørgelige tilstand for de basale menneskerettigheder i Irak? Efter den kedelige Annemette Hommel-sag er de danske soldater holdt op med selv at tage fanger. Det overlader vi til briterne eller til irakerne. Så kan vi nemlig ikke blive beskyldt for noget som helst!”

 

 • 17/6-05 Information – Tolk: Jeg skulle have sagt fra over for Hommel tidligere.

 

 • 24/6-05 Information – Blev instrueret i ‘hård facon’ over for irakere i Camp Eden.

 

 • 22/10-05 Information (kronik af Jens Juhl Jensen) – Hommel-sagen hørt fra sidelinjen.

“Hvem, der er ansvarlig for den åndelige tortur, er ikke så ligetil at sige. Den brave Annemette har jo næppe selv valgt sit køn, så i den henseende, er det altså ikke hende, der burde sidde på anklagebænken. Men hvem så?

For nu at vende tilbage til Hommel, så har hendes sag budt på endnu et udslag af den berøringsangst, der præger visse danskeres forhold til alle disse mærkelige udlændinge.”

 

 • 28/10-05 Information (Ritzaus Bureau) – Hommelsag belaster forsvarstop.

 

 • 12/1-06 Information (Charlotte Aagaard) – Tortur: Hommel-sagen peger opad.

“Uanset om Annemette Hommel bliver fundet skyldig eller ej, er det ifølge [strafferetsekspert Jørn] Vestergaard svært at frigøre sig fra fornemmelsen af, at hun er blevet syndebuk for ledelsens forsømmelser.”

 

 • 12/1-06 Information (Rasmus Bang Petersen) – Interview: Tolk: Afhøringer var bare et andet ord for tortur.

“Da Danmark sagde ja til at være en del af den USA-ledede militærstyrke i Irak, sagde man også ja til daglige konfrontationer med irakere… Ifølge den danske tolk var afhøringerne af civile irakere ikke kun problematiske, fordi der blev råbt af de afhørte, og de blev tvunget til at sidde i ubehagelige stillinger. Det værste var, at situationen gav irakerne associationer til en anden og langt værre afhøringsform – den de blev udsat for under Saddam Husseins torturregime.

 

 • 13/1-06 Information (leder af ‘jsn’) – En rigtig møgsag.

“Alt i alt er det en yderst skamfuld affære for det danske forsvar. Men når alle ankesager er afsluttet og alle regnskaber gjort op, er Hommel-sagen først og fremmest en illustration af det skammelige i, at Danmark gik med i George Bushs krig i Irak.”

 

 • 13/1-06 Information (Ritzaus Bureau) – Røde Kors: Soldater skal kende krigens regler.

“‘Sagen mod Annemette Hommel og hele sagsforløbet viser, at der er behov for bedre kendskab til og vejledning om Genèvekonventionen – også kaldet krigens regler – blandt danske soldater. Ikke mindst som følge af den danske deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan,’ siger lederen af Dansk Røde Kors’ folkeretsenhed, Peter Vedel Kessing, i en pressemeddelelse.”

 

 • 8/3-06 Information (Ritzaus Bureau) – Irak-chef slipper for tiltale i Hommel-sag.

 

 • 4/4-06 Information (læserbrev af Morten Oxelbøll) – Om retten til at fortælle en historie.

“Hvis de vestlige styrker i Irak ikke holder deres sti ren ved internt at undersøge og straffe lovovertrædelser af konventioner og militære forskrifter, eller hvis der ikke er vilje til at gøre det, må vi også indse, at vi på sigt vil tabe kampen om fortællingen og dermed også krigen.”

 

 • 22/6-06 Information (Ritzaus Bureau) – Hommel-tolk kræver erstatning.

“… Dermed har Forsvaret nu modtaget krav om erstatning på i alt en million kroner fra to af de kvindelige tolke, der deltog i fangeforhør under Annemette Hommel i Camp Eden.”

1 kommentar »

 1. Som andre med de helt rigtige meninger har Information tydeligvis en dobbeltstandard.

  Når det gælder om vennerne henviser avisen til internationale konventioner, retsregler mv. Når det gælder andre, holder avisen sig ikke for god til at (for)dømme andre, inden domstolene har talt. Og det burde ikke komme bag på nogen, at der ikke var fugls føde på den pind, der hed at dømme Hommel.

  Avisen og dens chefredaktør, som ellers ikke står bagest i køen, når det gælder om at korrekse andre, burde skamme sig.

  Kommentar by freshair — 19. juli 2006 @ 09:12

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper