10. juli 2006

RUC-professor Bent Sørensen om de krige USA fører for at få kontrol over olien

Jeg tændte undtagelsesvis for P1 her til formiddag, mens kaffen løb igennem, og kom ind i slutningen af Sommersyn, med emnet Energi og ny teknologi, mens RUC-professor Bent (Erik) Sørensen var igang med at docere venstreradikale konspirationsteorier.

Bent Sørensen: … Hvis alle i USA købte sammen bil, som jeg kører rundt i [afbrydes].

Christian Wohlert, P1: – Det gør de garanteret ikke.

Bent Sørensen: Så ville USA ikke have behov for at importere olie som de har i dag, og derfor ville de så ikke have behov for gå ud og føre krig imod de lande de gerne vil kontrollere olieproduktionen og så videre ik’. Så det kunne simpelthen ændre verdensbilledet, hvis man kunne overbevise politikerne om at energi-effentivisering faktisk er den kortsigtede løsning, og så har vi bedre tid til at få den langsigtede igennem. Det er ligesom, som når politikere snakker om det her, så er det jo meget tit…

P1-værten Christian Wohlert fandt ikke RUC-looniens lyrik værd at kommentere, men hvad kan man også forvente af en mand der sidste år inviterede Carl Pedersen og Jakob Holdt i studiet til en ‘debat’ om USA.

7 Comments »

 1. nu har bushregeringen selv indrømmet at en af grundende til at krigene er olien. Så det har manden vel ret i?

  Kommentar by Allan — 10. juli 2006 @ 21:36

 2. Allan det er over din sengetid.

  Kommentar by Kim Møller — 10. juli 2006 @ 21:40

 3. Om jeg fatter al den snak om at føre krig “for at sikre sig olie”.
  Mig bekendt har alle lande på jorden behov for at købe olie, som en del af deres energiforsyning på linie med andre energikilder, og alle lande der besidder olieressurcer har behov for at sælge den, som en del af deres valutaindtjening.

  Olie afsættes på et verdensmarked til en markedspris, som fastsættes af udbud og efterspørgsel. Der er ingen stater, der “med magt” fastsætter prisen eller “med magt” fastsætter udbuddet. Således kunne FN (og USA) have ophævet sanktionerne mod Irak, hvorefter Irak´s olie i rigelige mængder ville være tilgået verdensmarkedet, hvis det var olien man var interesseret i. Og krig kunne være undgået.

  Kommentar by Luffe — 11. juli 2006 @ 08:14

 4. Apropos. http://www.uriasposten.dk/kopier/200603-WA-Pressefesten.jpg

  Rune E’s citatfusk: http://www.uriasposten.net/?p=98

  Kommentar by Kim Møller — 11. juli 2006 @ 08:23

 5. Tak for de links Kim

  Den logiske konsekvens af visse venstrefløjs personers påstand om at USA “bare ville have fat i Irak´s olie”, må vel være at USA indskiber Irak´s olie på egne tankskibe uden at betale. Den sejles så til USA for raffinering etc. , og ingen andre lande har mulighed for at købe. Eller hvad ??

  Kommentar by Luffe — 11. juli 2006 @ 08:42

 6. Én ting har professoren da ret i, og det er, at en bilfri søndag i ny og næ kunne gøre USA uafhængig af olie fra mellemøsten. Eller lidt mindre biler.

  Situationen i de fleste europæiske lande er i diametral modsætning hertil. Den eneste måde hvorpå fx franskmændene kan gøre sig uafhængige af olie fra mellemøsten, er ved at konstruere biler, der kan køre 1000 km på en flaske billig brillantine. (Parentes bemærket, så ville manglen på brillantine for alvor få de franske ”mænd” til at ligne de dårligt klædte aber, de i realiteten er.) Så havde det ikke været det, den gode professor burde fortælle om?

  Professoren er af vanlig RUC-standard, og han kan bruges til at kalibrere det absolutte nulpunkt på seriøsitetsskalaen for forskere. Skalaen går lineært fra 0 til 100. Meget få danske professorer kommer 30.

  Mvh. Børge.

  Kommentar by Børge — 11. juli 2006 @ 23:06

 7. Uanset hvor mange gange olieargumentet fremføres er det selvsagt noget sludder. Hvis der er nogen, som er afhængige af olie, er det Europa og i stigende grad Kina.

  Men det ligger vel udenfor professorens tankebane, at amerikanerne kan finde på at føre en krig, fordi de mener det er det moralsk og etisk bedste valg? Jeg siger tak til dem, som trods økonomiske og personlige ofre stod op mod nazismen og kommunismen…

  Kommentar by freshair — 22. juli 2006 @ 16:49

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper