27. januar 2004

Antropolog Mikkel Rytter og det kulturrelativistiske udgangspunkt

For godt et år siden blev Mikkel Rytter antropolog med godkendelsen af sit speciale “Lige Gift. En antropologisk undersøgelse af arrangerede ægteskaber” – vejlederen var Peter Hervik, som med flere udgivelser har spillet sig ind i halalforsker-eliten.

Her er et par citater fra Rytters konklusion, som meget godt understreger det kulturrelativistiske udgangspunkt:

“Ved at begribe det arrangerede ægteskab som én figurativ verden blandt mange, har jeg forsøgt at overskride forestillingen om minoriteternes fundamentale anderledeshed, og jeg har i stedet optegnet betingelserne for et analytisk vokabular, der kan rumme, at mennesker er forskellige på samme måde.”

[s. 113, via Integrationsdatabasen]

På baggrund af nærværende analyse vil jeg agitere for, at det i fremtiden igen skal være muligt for unge at gifte sig gennem arrangerede ægteskaber både i og udenfor Danmark, hvis det er det, de ønsker. I promoveringen af dette projekt er antropologien forpligtet til at spille en aktiv rolle, eftersom det ligger indenfor vores faglige tradition at formidle de mangfoldige socialiteter, folk indgår i, og forklare de verdensbilleder, de forstår deres liv ud fra. Målsætningen med denne antropologi er at gøre forskelligheder begribelige – også for de, der måtte leve deres liv på andre måder. Målet bliver således gennem empiriske studier at dekonstruere forestillinger om uoverstigelige forskelle og illustrere det indledende citat: ‘Mennesker lever ikke i forskellige verdener, de lever forskelligt i verden’. [s. 114]I øjeblikket er Mikkel Rytter forsker for Dansk Folkemindesamling, hvor han pt arbejder med projektet Gift med Intention – sammenlignende danske ægteskaber pre-1950’erne med nutidens pakistanske tvangsægteskaber. Samme har tidligere slået til lyd for at tvangsægteskaber var et problem som stort set kun eksisterede i medierne. Herom har han ret, hvis man godtager de antropologiske præmisser – hvad under 1 procent af danske vælgere gør. En appeaser som Mikkel Rytter har naturligvis fri adgang til medierne. Eksempelvis på torsdag i Koplevs X-felt på P1.

Oploadet Kl. 20:10 af Anonym Københavner — Direkte linkSkriv!
Arkiveret under:

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper