18. juni 2012

Carsten Jensen & Problemet Gyldendal

For et par måneder læste jeg i Weekendavisen en rammende beskrivelse af Carsten Jensen, der netop havde modtaget Søren Gyldendal-prisen 2012. Han opførte sig som om, han var Robert Neville i Richard Mathesons sci-fi klassiker I am Legend fra 1954, hvor Neville ene mand kæmper for civilisationen i en postapokalyptisk verden overtaget af vampyrer/zombier. Bogen er filmatiseret flere gange, senest i 2007 med Will Smith i hovedrollen. Bent Blüdnikow kommenterer ‘Problemet Gyldendal’ i dagens Berlingske Tidende.

Berlingskes kommentator Henrik Dahl sagde i sidste uge til avisen om de venstreorienterede og kulturradikale: »Da Dansk Folkeparti kom til magten, sprang der nogle sikringer i hovederne på medlemmerne af disse grupper, så de mistede evnen til at analysere selv de mest enkle problemstillinger.

Siden har de arme mennesker ravet rundt, som var de blinde eller på stoffer.« Jeg kom til at tænke på udtalelsen, fordi Gyldendal for et par måneder siden gav sin fineste pris, Søren Gyldendal Prisen, til en af sine forfattere, nemlig Carsten Jensen. Det er ham, der har kaldt Dansk Folkepartis vælgere for »Pia Kjærsgaard og hendes skimlede sekt af klamme kældermennesker« og i årevis har udøst sin foragt for borgerlige vælgere og den borgerlige regering med bl. a. dette citat fra en kronik i Politiken: »Den institutionaliserede et syn på verden som opdelt i et faretruende os og dem, hvor kun meningsfæller blev tilkendt opholdstilladelse i demokratiet, mens modstandere blev udnævnt til statsborgere i terrorland. Danmark blev en nation, hvor den konstante chikane af mennesker med muslimsk baggrund havde højeste politiske prioritet, og hvor intet af det, den norske massemorder Anders Breivik tænkte og sagde, kunne komme bag på nogen dansker.«

Selv kommer Carsten Jensen fra den yderste venstrefløj. I sin pristale berømmede Gyldendals litterære direktør, Johannes Riis, Carsten Jensen, og prisen blev givet ikke blot for hans romaner, men for hans indsats som debattør.

Man kunne naivt tro, at Gyldendal belært af sin egen historie var forsigtig med at give priser til mennesker, der udtrykker foragt for andre. Forlaget blev i efterkrigstiden genskabt som Danmarks vigtigste forlag af Ole Wivel, der under krigen havde dyrket nationalsocialistisk medløberi og været med til at opfordre en af sine venner til at tage til Østfronten for at kæmpe for nazisterne. I 1970erne, da de politiske vinde vendte 180 grader, blev Ole Wivel venstresocialist og med moralsk patos kritiserede han nu politiske modstandere uden nogensinde at fortælle om sin andel i tidsånden fra 1940erne. En dansk Günter Grass, der lod forlaget udgive socialistiske bøger og glemte vigtige værker, der ikke passede ind i tidsånden.

Men nej, forlaget har ikke lært noget som helst, men Johannes Riis er en mand, der kan fornemme hvilket selskab han er i. I sine indholdstomme skåltaler til Gyldendals årlige reception taler han den danske kulturelite efter munden og siger aldrig noget, der kan provokere eller vække til dybere eftertanke.

En flagellantisk borgerlig offentlighed slubrer hvert år henført og ukritisk den tomme ceremoni i sig. Med prisen til Carsten Jensen har Johannes Riis indforskrevet sig hos de venstreorienterede og kulturradikale danskere, hos hvem sikringerne, som Henrik Dahl siger, er sprunget.

(Charles Heston som Robert Neville i The Omega Man, 1971)

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/37945/trackback

24 Comments »

 1. Ak – ja.

  Vi har i den grad behov for et alternativt højreorienteret kultursegment og det findes.

  Køb kun bøger, musik og kunst af mennesker som du ved har holdninger til højre for midten. Derved støtter du deres arbejde.

  Kommentar by Sigwar — 18. juni 2012 @ 15:41

 2. Det bestående “kultursegment” skal stoppes og uskadeliggøres – koste hvad det vil – jeg er skide ligeglad – Stodf det til mig har de mistet retten til at være danskere og ytre sig her i DK – De kan fanme tage til Mellemøsten og dyrke deres “frisind” – Jeg er bare så færdig med alle disse lortemennesker!

  Kommentar by Black Watch - Nemo Me Impune Lacessit — 18. juni 2012 @ 15:55

 3. Carsten Jensen er en fusker.Han slår sig på at være Marstaller
  selvom han ikke har boet i byen siden han var dreng.

  Hilsen en ærøbo

  Kommentar by jens peter — 18. juni 2012 @ 17:57

 4. Carsten Jensen giver mig kvalme!

  En besynderlig blanding af malurt, blåsyre og sirup i en fæl blanding.

  Kommentar by Santor — 18. juni 2012 @ 18:46

 5. Carsten Jensen er multikulturalisternes førende meningstyran.

  Hans indflydelse på personer og politikere på venstrefløjen skal ikke undervurderes: Venstrefløjens flokdyr er fuldstændigt underlagt en småborgerlig opportunisme og frygt for at blive set stående på det ‘forkerte’ hold. Kun få ting frygtes mere end at skulle stå på cheftyrannens sorte liste.

  Carsten Jensens indlæg om den ’skimlede sekt af klamme kældermennesker’ var næppe skrevet for at shame højrefløjen, men snarere for at påvirke de personer der sad i det sorte tårn og forhandlede regeringsgrundlag. Indlægget var faktisk adresseret til venstrefløjen, der fik cheftyrannens dom for, at de i deres populistiske iver for at komme til magten, havde svigtet multikulturalismen og nu stod til kæmpe svine-skideballe som kun han kan uddele dem.

  Det er sandsynligt, at det har haft sin virkning og, at Carsten Jensen med indlægget reelt fik påvirket forhandlerne til endnu flere lempelser i udlændingelovgivningen, end der ellers ville have været (hvem havde – trods alt – forventet 6 sider med 22 lempelser i regeringsgrundlaget!?)

  Den kulturradikale elite både frygter og tilbeder ham på en gang.

  Det er svært at pege på nogen der har en større virkning for multikulturalismens sag end Carsten Jensen.

  Kommentar by Tintin — 18. juni 2012 @ 20:44

 6. Jeg har meget blandede følelser overfor Carsten Jensen, på den ene side har jeg med stor glæde læst hans roman. Vi, de druknede. En rigtig velskrevet historisk slægtsroman!
  På den anden side er jeg meget forundret, når han udtaler sig politisk, som regel meget vredt og nedladende. Jeg har svært ved at forstå at det er den samme person!
  Så jeg har besluttet at jeg kan lide forfatteren Carsten Jensen, når han ikke skriver politisk, men jeg har meget lidt tilfældes med den agresive venstre radikale Carsten Jensen.

  Kommentar by Robert R — 18. juni 2012 @ 22:17

 7. Man kan selvfølgelig godt med glæde læse Mein Kampf og samtidig foragte Hitler, men man kan også lade være. Mange helt almindelige mennesker, købmanden, cykelsmeden eller forfatteren har to personligheder, en ud ad til og en skjult.

  Den pæne kan optræde i romanerne og udstråle menneskelighed, forståelse og næstekærlighed, medens den anden udviser menneskeforagt, dumhed og mangel på indsigt i almindelige sociale forhold. Carsten Jensen er en sådan personlighed.

  Normalt er det omvendt, en ren satan i bøgerne og en charmerende personlighed i den virkelige verden. Mange massemordere begik deres forbrydelser i mørket og var charmerende personligheder i dagslyset.

  Men den onde eller dårlige personlighed er altid den virkelige. Den anden er kun et resultat af sekundgærprocessen evne til at fortrænge virkeligheden, som ellers ikke ville være til at holde ud. Som sådan er det svaret på, hvorfor man hverken skal støtte eller rose idiotens Carstens Jensens litterære udfoldelser.

  Kommentar by Machiavelli — 18. juni 2012 @ 23:18

 8. Carsten Jensen er næsten lige så ulækker som en tyrk.

  Kommentar by Nielsen — 18. juni 2012 @ 23:39

 9. Ja! og finnerne stikker med knive.

  Kommentar by Machiavelli — 18. juni 2012 @ 23:42

 10. Har du været i Finland?

  Kommentar by Nielsen — 18. juni 2012 @ 23:55

 11. Hvorfor er Carsten Jensen så perfid? Så svensk faktisk, for kun i Sverige er man ellers vant til sådan nogle perfide angreb…. nå ja, han har jo en direkte linje til møgbladet Aftonbladet og bruger efters igende en del tid i Sverige…

  Kommentar by GottesWerk — 19. juni 2012 @ 00:24

 12. De fleste af kommentarerne til lige dette indlæg er nu ikke mere værdige i stilen end dem, Carsten Jensen kom med…

  Er der mon ingen gentlemen tilbage i verden, hverken til højre eller venstre eller på midten? Hold stilen og værdigheden, det er det, der gør forskellen på folk, og som inspirerer andre til at stræbe opad frem for nedad.

  Det er en gammel sandhed, at man godt kan være en god forfatter eller kunstner og en skidtmund privat.

  Kommentar by M — 19. juni 2012 @ 02:35

 13. Det kulturradikale triumviratet Gyldendal, Politiken og Danmarks Radio er både et kulturelt og et politisk problem af format her i landet. De har haft skyklapper på siden før anden verdenskrig. Det er lidt interessant, at de før krigen ikke brød sig om Churchill’s advarsler og efter ungdomsoprøret blev ekstremt venstreorienterede.

  Kommentar by Tim Pallis — 19. juni 2012 @ 04:07

 14. At de mord, den lemlæstelse, den sorg og meget mere der var sket såfremt mennesker med muslimsk eller anden baggrund ikke havde været muslimer eller andet kan være glimrende baggrundsmateriale og inspiration for kunstnere er en side af virkeligheden, noget andet at virkeliggørelsen af samtlige deres planer forsøges standset af de sande slimede kældermennesker.

  Kældermenneskene leve.

  Kommentar by Peter Buch — 19. juni 2012 @ 04:32

 15. Carsten jensen – den åndelige svensker – må være stolt. Nu har han både Søren Gyldendal-prisen og Olof Kvalme-prisen. Carsten Jensen er sandelig ikke tabt bag en vogn, det skulle da lige være en af natrenovationens.

  Iøvrigt en stor tak til Bent Blüdnikow der i årevis har været et fyrtårn i dansk kulturdebats “røde hav”.

  Kommentar by Binee — 19. juni 2012 @ 08:59

 16. Carsten Jensen er fanget af sine egen ord og holdninger, som mange “højredrejede” herinde også er det. Ganske menneskeligt, men dybt problematisk for et demokratisk samfund. CJ ved godt at næstekærlighed er en relativ størrelse, men insisterer på at gøde den, så den kan modstå selv de mest aggressive kulturer – fx. den muslimske æreskultur som Europa i disse år bliver påtvunget. CJ skal jo ikke selv opholde sig i længere tid i den kultur og trækkes med alle de fordomme og kontrolsystemer, muslimer er fanget i.

  Kommentar by morten olesen — 19. juni 2012 @ 09:56

 17. “Carsten Jensen er fanget af sine egen ord og holdninger, som mange “højredrejede” herinde også er det”

  Kan vi ikke få en uddybning??

  Kommentar by Machiavelli — 19. juni 2012 @ 10:21

 18. Uddybning: Caroline Wozniacki spiller ad helvede til. En forhånd der ikke kan slå en bule i en flødebolle, en serv til fjerdedivision og ingen hjerne på banen. Dansk kultur er færdig.

  Kommentar by Machiavelli — 19. juni 2012 @ 15:42

 19. @15 Til gengæld kan han i al sin opblæste idioti, frelsthed og totalt grundløse bedrevidenhed ofte lyde som om, han er blevet tabt foran en vogn ;-)

  Manden er totalt uden kontakt med virkelighedens verden. Men sjovt nok kunne folk som han ALDRIG nogensinde drømme om SELV at bo ude ved
  “kulturberigelsens” forfront eller udsætte deres egne præmiepoder for den – næh, den slags har man da sandelig almindelige folk til at gøre for sig, mens man så kan dyrke sin endeløse og kollegernes (selv)godhed på andres bekosning på de bonede gulve – og så endda blive “prist” og være velanset ovre i det lige så virkelighedsfjerne og konfliktsky PK-Sverige for alle sine endeløse, men ufunderede svinske udfald imod sine egne landsmænd. Mageløst!

  Man kunne ikke finde på sådan en karakter til en bog eller en film, men han findes faktisk derude …

  Kommentar by Bjovulf — 19. juni 2012 @ 17:07

 20. @18 Det er ketsjerens skyld ;-)

  Kommentar by Bjovulf — 19. juni 2012 @ 17:08

 21. “sin og kollegernes endeløse (selv)godhed …” skulle der have stået ;-)

  Kommentar by Bjovulf — 19. juni 2012 @ 17:09

 22. >13 Tim Pallis
  Du skriver det så sandt som det er. Tak for det.

  Kommentar by Nielsen — 19. juni 2012 @ 17:40

 23. Apropos Carsten Jensens ‘frisprog’

  “Karismatiske Zlatan Ibrahimovic er en fodboldspiller, de fleste har en holdning til. Det gælder i særdeleshed i Sverige, hvor en af nabolandets helt store kulturpersonligheder igen har pustet til ilden omkring stjerneangriberen.

  Forfatteren Jan Guillou, der blandt andet har skrevet bøgerne om superhelten Carl Hamilton og de storsælgende romaner om tempelridderen Arn, kritiserer angriberen for at dominere og ødelægge stemningen på det svenske landshold.

  – Måden han omtaler andre på, foragter dem, laver ansigter til dem og skælder dem ud. Det ødelægger stemningen, siger den 68-årige succesforfatter i Aftonbladets web-tv EM-studie.” (Sverige 2012)

  h t t p://www.sporten.dk/em-2012/efter-em-farvel-ny-zlatan-ballade-i-sverige

  Kommentar by Liva — 21. juni 2012 @ 10:02

 24. Ja, Liva, den så man ikke lige komme :-)

  Hans mål mod “musserne med fransk statsborgerskab” forleden var dog flot, men meget tænkeligt at han er for dyrt et bekendtskab for holdet og burde sættes af. Michael Laudrup VAR jo klasser over Ricardo-holdet, men var mig bekendt aldrig en skiderik overfor medspillerne.

  Kommentar by Kim Poulsen — 21. juni 2012 @ 10:19

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper