28. juli 2012

Lektor problematiserer AUF’s kommunistiske flirten – Mikael Wiehe, Che Guevara…

Jeg har tidligere blogget om Mikael Wiehes optræden på Utøya, men lektor Einar Kristian Steffenak har flere interessante detaljer. Fra norske Dagbladet – Voldsromantiker på Utøya.

“Vi var mange som følte dypt med AUF-erne vi så på TV fra Utøya ett år etter at den fascistiske massemorderen hadde herjet. Det var flotte taler, fine sanger, god oppslutning, og stor flukt over Eskild Pedersens tale der han så sterkt og inkluderende talte også om dem som ble myrdet ved regjeringskvartalet. Likevel og dessverre, jeg sitter igjen med en liten bismak.

Den skyldes valg av hovedsanger på Utøya. En utmerket artist, men også en gammel kommunistdiktaturvenn fra 70-tallet, Mikael Wiehe. Det er han fortsatt. Jeg trodde ikke AUF var det, jeg vil helst ikke tro det.

(Alberto Korda, Guerilla Heroico, 1960)

Få TV-innslag etter 22. juli gjorde mer inntrykk på meg enn en ung, ledende AUF-er som snakket om helvetet på Utøya. Bak hang et stort bilde av den kommunistiske voldsmannen Che Guevara. Bildet var Alberto Cordas ikoniske «Guerilla Heroico» fra 1960. Dette løgnaktig romantiserende av en mann som sendte homser i arbeidsleire for å korrigere deres «tilbøyeligheter». Mannen som var ansvarlig for hundrevis av henrettelser etter maktovertagelsen i 1959, en ideologisk rigid kommunist for et rigid undertrykkende diktatur. Hvordan blir slike en helt, enn si opphengt som forbilde på et AUF-kontor i 2011?

Og så er det Mikael Wiehe. På kronikkplass i den svenske storavisen Dagens Nyheter skrev han 5.3.2007: «Kuba är det land i regionen som de senaste fyrtio åren bäst har forsvart de menneskelige rättighetarna.» Det er ikke småtteri. Og det blir verre: På hans plate «Ta det tilbaka» fra 2010 er han (med rette) kritisk til finansnæringens griskhet og medvirkning til finanskrisen i 2008. Han skriver:

«Hater du dom jävlarna, som köper upp och lägger ner. Vill du skära dom i bitar och slå inn dom i paket? Drömmer du om hovuden som ligger i en korg? Vill du sätta upp en galge på närmaste stora torg?»

Hva er dette? Det er godt gammeldags leninistisk hat. Det er som å lese NKVD-sjef (senere KGB) Berijas begrunnelse til Stalin – som sistnevnte sa ja til – for mordene på polske ledere blant annet i Katyn i 1940. Skal Wiehe få skrive dette? Selvsagt. Synge det? Ja, helt klart. Men er det passende å invitere som hovedgjest en slik museumsvokter og diktaturvenn på årsarrangementet for 22. juli?

Samme dag, på om lag samme tid som Wiehe sang på Utøya, mistet en av de ledende dissidentene på Cuba livet. Det var Oswaldo Payá. Han ble drept i en trafikkulykke, hans datter antyder at regimet stod bak. Det kan AUF eller andre deltagende ikke noe for. Men de kan noe for at de inviterer en som hyller dette regimet.”

(Udenrigsminister Jonas G. Støre og AUF-leder Eskil Pedersen, 21. juli 2012; VG)

Oploadet Kl. 00:14 af Kim Møller — Direkte link12 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/38938/trackback

12 Comments »

 1. Den cubanske revolution i 1959 væltede den modbydelige diktator Batista! Mange cubanerne kæmpede mod ham, de glemte bare hvad de kæmpede for! Jeg er ikke sikker på, at de kæmpede for et kommunistisk diktatur, i alle tilfælde er en million af landets 16 millioner flygtet siden revolutionen! En af lederne i revolutionen var Che Guevara. Efter sejren blev hans opgave at ryde op, det gjorde han med en uhørt brutalitet,og han henrettede egenhændigt adskillige af de 700-800, som han lod henrette! Hyggelig fyr, et rigtigt forbillede for den militante venstrefløj!
  Han forsøgte, at deltage i revolutionen i Congo, de frabad sig dog hans deltagelse, og returnerede ham. Han kunne ikke holde sig i ro, og forsøgt at eksportere revolutionen til Bolivia, her blev han dræbt, og verden blev befriet for en forbryder!
  Han døde ung, og det har det med at skabe helteskikkelser. Det kan kun være derfor han er blevet en kult skikkelse! Eller kunne man tænke sig, at der er vokset en generation af indoktrinerede op. I så fald er det lykkedes dem at viderebringe revolutionsromantikken til den næste generation! Og en ny og løgnagtig sandhed er opstået? Som Joseph goebbels sagde, hvis en løgn siges ofte nok, bliver den til sidst til en sandhed! Han sagde også at hvis du ønsker at en løgn skal blive til sandhed, så skal løgnen være så stor at, at ingen tror,den kan siges hvis ikke den er sand!

  Kommentar by Robert R — 28. juli 2012 @ 01:14

 2. Jeg tror ikke man skal gå så meget op i alle de Che Guavara t-shirts, plakater, badges, kasketter, der kan ses over alt. Langt de fleste, som viser den mand frem, aner intet om hans gerninger. De ved heller intet om den socialistiske fattiggård Cuba.
  Wiehe er lettere sindssyg. Jeg kender hans slags fra min iøvrigt meget venlige onkel og hans vennekreds fra KAP/Enhedslisten. De er alle det, som man kalder: Udenfor terapeutisk rækkevidde.

  Kommentar by Morten Andersen — 28. juli 2012 @ 01:20

 3. Mine to hadefigur Stampesinken og Annasinken er også udenfor terapeutisk rækkevidde.

  Kommentar by Machiavelli — 28. juli 2012 @ 03:05

 4. Nå! Så de arbejder både for en abe- og svinefri verden, samt en kapitalistsvine-/folkefjendefri en af slagsen! Tja, sådan er socialkommucister vel bare, at deres højre hånd ikke ved hvad deres venstre laver! Hvilket jo kan ses, når de protesterer mod dem selv og deres egne gerninger, uden at de dog evner, at fatte, at det er de gør. Jeg fatter ganske ganske enkelt ikke, at de ikke fatter en pløk af dem selv og deres egne gerninger!

  Morten Andersen

  Måske var det en idé, at fremstille nogle billeder ar Che (mellem venner), hvor der er et diskret hagekors på hans hat/tøj!
  Cuba, verdens største 50’er museum. Sådan burde man vel fremstille og markedsføre det som. Eller; kommunismen er en taberideologi.

  Kommentar by anonym — 28. juli 2012 @ 07:02

 5. Jeg undrede mig over, at AUF-leder Eskil Pedersen.
  På samme dag som masse mordet på hans kammerater havde fundet sted. Jeg tror næsten (ikke sikker på det),at Breivik stadig myrdede løs på Utøya.
  Stillede sig op og sagde VI TAGER UTØYA TILBAGE. Som om det var et eller andet rollespil.
  Han kunne ikke vente med, at komme tilbage til øen. Og æde, drikke, ta stoffer og hore.
  Mens jorden var gennemvædet af hans kammeraters blod og ligene flød overalt.
  Fuldstændig hjernevasket. Lader som om de er åh så medmenneskelige.
  I virkeligheden har de ingen selvstændige tanker eller føleser. De er for længst udskiftet med kommunistisk propaganda.

  Kommentar by xxxxx — 28. juli 2012 @ 08:50

 6. Jeg er ikke det mindste i tvivl om at disse frelste, “fredselskende socialister” (contradicto in adjecto!) ganske som andre primitive muhamedanere ville reagere ganske kontant med i egen opfattelse “direkte fremprovokeret” vold, hvis de skulle komme for skade at lide den ubegribelige tort at se folk i en bluse med dette angiveligt “blasfemiske” motiv:

  http://redcube.spreadshirt.com/p10

  Kommentar by Anders Peter Johnsen — 28. juli 2012 @ 09:54

 7. Det berømte billede af Che Lortevara blev vist nok taget til en begravelse af en af Castro-regimets egne mænd… Som Castro-regimets selv (hemmeligt) havde slået ihjel!

  Thats the revolution for you boys!

  Kommentar by Ich bin Allah (Akbar) — 28. juli 2012 @ 12:14

 8. Mikael Wiehe viser viser den revolutionære venstrefløjs sande ansigt.

  Og det er voldeligt…

  Kommentar by Jern Henrik — 28. juli 2012 @ 12:29

 9. Hvorfor skal Israel boykottes??

  Kommentar by Machiavelli — 28. juli 2012 @ 14:48

 10. Machiavelli

  Norge er vist nok, i følge dem der ved en del derom, et af de mest antisemitiske lande i Europa. Så derfor! Og så vidt jeg lige erindrer, har Udenrigsminister Jonas Gahr Støre, også hængt en del ud med de slemme drenge fra Hamas og deslige. Og derudover også udtrykt sin støtte til dem. Og du må jo også huske på at palæstinenserne, med en af verdens allestørste (ind)avlsrater, jo er ved at blive udryddet af af de undertrykkende nazionister og deres yankeekapitalistvenner
  (- Barack Al Husseini Osama).

  Kommentar by anonym — 29. juli 2012 @ 06:25

 11. Mikael Wiehe (live på Utøya den 22 juli 2012)

  http://youtu.be/i5fd66i2qto

  Kommentar by Da Capo — 29. juli 2012 @ 10:14

 12. ->Robert R — 28. juli 2012. Du skriver “Den cubanske revolution i 1959 væltede den modbydelige diktator Batista!..”
  Men Batista var selv kommet ud af en socialistisk revolution, med stor folkelig opbakning påtås det.
  Ligesom Mubarak, Gadaffi og Ben Ali kom fra socialistike revolutioner i deres land og deres partier var repræsenteret i Socialistik Internationale med Poul Nyrup og Helle Thorning-Schmidt var vicepræidenter.
  Den sande historie er mere indviklet end den aktuelle hype fra DR/TV2 og folkeskolelærernes staveplader. (Men eller enig i dine synspunkter om revolutions-døds-trippet baseret på de marxistiske staveplader.
  Men det har fat i mange se blot introen til OL-indmarchen i London, der forherligede den marxistiske religion – og der var ikke et øje tørt? :(

  Kommentar by A-mad — 29. juli 2012 @ 21:23

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper