17. oktober 2006

Irak-krigen har kostet en halv million irakere livet… påstod The Lancet

Sidste onsdag kunne man i det danske medier læser at Irak-krigen “har kostet en halv million irakere livet”, men tal er taknemmelige og der er midtvejsvalg i USA. Lars Hvidberg har set nærmere på seneste undersøgelse fra The Lancet – Realitycheck – Gensvar til Lancet. Tjek også Observant – Lancet rapporten – manipulation med tallene så det klodser. Her lidt fra sidstnævnte…

“En simpel ting, som IBC næsten også kommer til at nævne, er at de grundlag rapporten er bygget på er usandsynligt småt. Den påstår at have fundet lidt over 300 flere dødsfald mere, end man burde have kunnet forventet, og ekstrapolerer derfra til de påståede 655.000 flere døde irakere. Hvert dødsfald, forfatterne påstår at have fundet ganges altså automatisk med 2.000 for at passe i deres kram.”

Interessant er det at Lancets redaktør Dr. Richard Burton, tydeligvis er en Moore-klon, og at undersøgelsen iøvrigt afvises af (krigsmodstanderne) Iraqi Body Count.

Opdate 18/10-06. En Lars fortæller på Hvidbergs blog, at CNN i modsætning til DR ikke godtog Lancet-tallene uden videre: Disputed study claims 655,000 Iraqi deaths.

Opdate 19/10-06. Punditokraterne henviser til en klumme af Steven E. Moore i Wall Street Journal, som retter fokus på det minimale statistikmateriale, og den manglende demografiske repræsentivitet – 655,000 War Dead? A bogus study on Iraq casualties.

Debatten på DR2 har idag overskriften Irak – skal Danmark forsat være med?, og diskussionen skal blandt andet leveres med udgangspunkt i følgende spørgsmål: “Hvor længe kan Danmark leve med at deltage i et Irak-projekt, som ifølge sidste uges amerikanske choktal har kostet 655.000 irakere livet siden 2003?”.

Opdate 21/10-06. Historiker Martin Lidegaard skrev nedenciterede i gårsdagens Information – USA-politik: Søren Pinds blinde øje (20/10-06).

“At udse Irak til at være den store kampplads mod terrorisme uden opbakning fra verdenssamfundet og uden nogen plan for landets fremtid var – og er – derfor en katastrofal beslutning, der foreløbig har kostet op mod 600.000 irakere livet og øget terrortruslen markant i både Irak og en lang række andre lande, herunder Danmark.”

Opdate 23/10-06. Gratisavisen Dato citerer engelske The Observer – Hvorfor er Blair premierminister?

“I løbet af lidt over en uge har vi erfaret, at antallet af dræbte civile i Irak indtil videre overstiger 600.000… Hvorfor er Tony Blair stadig premierminister efter at have indledt sit land i sådan en katastrofal krig?”

Oploadet Kl. 22:11 af Kim Møller — Direkte link6 kommentarer

6 Comments »

 1. Men formodentlig vil vi i de næste lange tider høre Villy Søvndal citere tallet igen og igen. Og mange vil hoppe på hans vogn, der som sædvanlig er godt forberedt af DR – som naturligvis ikke finder det opportunt at se “kritisk” på forholdene, da det ikke passer ind i DRs dagsorden.

  Boycott DR
  Deponer licenspengene.

  Kommentar by Limewoody — 18. oktober 2006 @ 09:49

 2. Det var akkurat samme metode de brugte sidte gang. Ekstrapolation fra nogle få eksempler – det var der heller ikke hold i.

  Kommentar by Hodja — 18. oktober 2006 @ 12:23

 3. Fra Pundidokraterne, se her.

  http://www.punditokraterne.dk/74094_Logne_forbandede_logne_og_statistik.html

  Limewoody, du fik ret. Søvndal er allerede ude.

  Kommentar by Luffe — 19. oktober 2006 @ 15:48

 4. Punditokraterne hedder det

  Kommentar by Luffe — 19. oktober 2006 @ 15:50

 5. Nå, sorry Kim. Havde overset din update d.d med samme link til Punditokraterne

  Kommentar by Luffe — 19. oktober 2006 @ 16:42

 6. -> 5 Luffe

  Opdaten kom pga. din kommentar. Burde nok lige have skrevet [tip].

  Kommentar by Kim Møller — 19. oktober 2006 @ 17:44

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper