22. oktober 2006

Anker Jørgensen til Il-Sung: “Deres folks villighed og disciplin ligger på et meget højt niveau”

Blandt venner der betragter Dansk Folkeparti som onde højreorienterede, omtaler jeg ofte partiet som det nye socialdemokrati. Her et citat af Pia Kjærsgaard fra et længere interview i dagens Politiken, der sådan set er selvforklarende. Politik burde altså handle mere om holdninger end om mandatmaksimering.

“Vi har jo netop sat den politiske dagsorden, at vi siger nej til skattelettelser til fordel for velfærd. Hvorfor skal Socialdemokraterne dog have den fjer i hatten.

Punditokraterne er ikke så vilde med reformsocialister, hvadenten de tilhører Dansk Folkeparti eller Socialdemokratiet, og det må her være på sin plads at henvise til Jens Ringsmoses historiske tilbageblik – Anker hos Kim. Her lidt fra Anker Jørgensens tale til Kim il-Sung i Nordkorea 1984.

“Vi forstår, at De, præsident Kim Il Sung, har været en fremragende leder af en meget lang og hård kamp for Deres lands uafhængighed. Jeg forstår, at Deres folk ønsker at være fri af enhver dominans fra store lande. En af de store opgaver for det koreanske folk er at fremme genforeningen af Korea. Jeg forstår meget vel at ét folk ønsker at bo i ét land, så jeg støtter fuldt ud Deres kamp for at nå dette mål… Jeg ved, hvor meget De, præsident Kim Il Sung, med al Deres hengivenhed har arbejdet for dette vidunderlige lands uafhængighed og for Deres folks lykke...

Jeg har nogle erfaringer på dette område. Under Anden Verdenskrig var Danmark fra 1940 til 1945 besat af tyske tropper, og vi kæmpede mod besættelsesstyrkerne. Jeg mener, vores kamp var hård. Men jeg er sikker på, at vi ikke kan sammenligne den med alle de frygtindgydende begivenheder, som De og Deres land har været udsat for.

Folket fører et godt og sundt liv… Denne udvikling er meget fantastisk… Jeg vil også sige, at det er skønt at se Deres lykkelige folk. Alle har job, alle kan lide at arbejde og ser glade og tilfredse ud. Børn og skoleelever i blå og hvide uniformer er optimistiske, og denne unge generation er Deres lands håb og fremtid… Det har været muligt, fordi De, præsident Kim Il Sung, har vist Deres folk den vej, der skal følges, fordi Deres folk står bag dets leder, men også fordi Deres folk virkelig ønskede at bygge landet fint op igen… Deres folks villighed og disciplin ligger på et meget højt niveau. (citeret fra Berlingske Tidende, 16. maj 1984)

Ole Birk Olesen tilføjer at Svend Auken faktisk også gæstede Kim il-Sungs Nordkorea i 1980erne, og henviser til dette manipulerede fotografi.

På billedet fra venstre mod højre: Christen Amby, nn, Gert Petersen, Kim Il-Sung, Svend Auken, nn.

Tidligere på året gæstede Svend Auken som bekendt den cubanske diktator Fidel Castro. Det kom der en længere artikel ud af, som kan læses på partiets hjemmeside – Fidels anden revolution.

Opdate 23/10-06. Billedtekst er tilføjet. Billedet må iøvrigt være taget før 1984.

21 Comments »

 1. Svend Auken må da “komme i bukserne” over Nordkoreas lave energiforbrug, som viser sig tydeligt på satellitfotos, hvor den nordlige del af halvøen henligger i buldermørke om natten.

  Kommentar by Lars Findsen På Crack — 22. oktober 2006 @ 19:33

 2. Auken er en letvægter rent moralsk, at han har venner er mere vigtigt end hvem vennerne er. Selv en flok socialistiske unge mennesker kunne på daværende tidspunkt(1988) godt se at Nordkorea var et regime.

  Da Seoul i slutfirserne nægtede at afholde Olympiaden i samarbejde med Nordkorea blev Kim Jong-Il så sur at han satte en masse penge over styr for at afholde det socialistiske World Festival of Youth and Students. Men hvad han ikke havde regnede med var følgende:
  “As Scandinavian and Italian delegates marched around the stadium, they briefly held up signs questioning human rights policies in North Korea and in China. Danes in the audience who brandished a sign just as Kim Il-sung began speaking found themselves in a scuffle with male North Koreans students…” – Under the loving care of the fatherly leader s343-344.

  Kommentar by Anders Kusk — 22. oktober 2006 @ 20:37

 3. Fantastisk at (gen)læse Anker Jørgensens tale. Og sikke en gang ævle-bævle.

  “Alle har job, alle kan lide at arbejde og ser glade og tilfredse ud.” Ja, hurra-hurra, “folket” er sikkert lykkeligt, de ved det bare ikke selv!

  Det værste er, at ikke flere tog afstand fra sådan noget ævl dengang, og såmænd heller ikke i dag. Medløberne skulle skamme sig.

  Kommentar by freshair — 22. oktober 2006 @ 22:19

 4. Fantastisk billede. Men nu de var i gang, kunne de så ikke have manipuleret klumpen ude til venstre helt væk. Grimt hår, grimme briller, overvægtig, ludende holdning, for kort slips, åbentstående jakke og en vadmelssæk syet om til et par (for lange) bukser. Tydeligvis en socialdemokrat. Hvor er Dansk Herremoderåd, når man har brug for dem?

  Kommentar by S — 23. oktober 2006 @ 02:10

 5. Ved vi, hvem de andre på billedet er?

  Henrik

  Kommentar by Henrik Krog — 23. oktober 2006 @ 10:19

 6. Gad vide hvorfor denne postering ikke er kategoriseret under den der kategori “Associationstrick”, som Kim har?

  Kommentar by Henning Holm — 23. oktober 2006 @ 12:38

 7. -> 6 Henning

  “Gad vide hvorfor denne postering ikke er kategoriseret under den der kategori “Associationstrick”, som Kim har?”

  Den er katagoriseret under ‘Historie’, og det siger sig selv at kategorien ‘Associationstrick’ udelukkende medtager underlødige af slagsen. Det vil eksempelvis sige en sammenkædning af demokratiske partier (eks. DF) med udemokratiske ideologier (fascisme, nazisme, stalinisme etc.).

  Ingen påstår at Socialdemokratiet er kommunistisk, men det siger sig selv partiet ikke har en bedre moral end dens medlemmer.

  I en tid hvor socialdemokratiske udenrigsordførere håner Fogh for sit samarbejde med Bush og den manglende succes med demokratisering i Irak, så er det altid rart at få proportionerne på plads.

  Kommentar by Kim Møller — 23. oktober 2006 @ 12:47

 8. Ved vi, hvem de andre på billedet er?
  den ene er gert petersen SF
  den første fra venstre er christen Amby gammel Provo halvkommunist og tidligere skattedirektør i kbh

  Kommentar by father — 23. oktober 2006 @ 16:31

 9. -> 8 father

  Det ser rigtigt ud.

  Christen Amby: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oID=360676

  Gert Petersen: http://www.sf.dk/images/gert_petersen.gif

  Kommentar by Kim Møller — 23. oktober 2006 @ 16:38

 10. Jeg burde have vidst det. Klumpen var ikke socialdemokrat, men SF’er.

  Kommentar by S — 23. oktober 2006 @ 19:18

 11. … og tilmed stifter af den dansk-Nordkoreanske venskabsforening, som blandt andet har til formål “at omdanne den koreanske halvø til en atomvåbenfri fredszone”. Hvordan synes du selv det går, Christen Amby?

  http://da.wikipedia.org/wiki/Venskabsforeningen_Danmark_-_Den_Demokratiske_Folkerepublik_Korea

  Kommentar by S — 23. oktober 2006 @ 19:32

 12. Trods den mildest talt ikke heldige påklædning har Christen Amby faktisk gode kvalifikationer.

  I Danmark har han bl.a. beskæftiget sig med at rådgive de heldige, som har vundet store gevinster i tips og lotto. Og højt spil falder vel meget naturligt i tråd med opgaven i Nordkorea ;-)

  Kommentar by freshair — 23. oktober 2006 @ 20:19

 13. Jeg er ked af at sige det (for det ville på sin vis fryde mig meget, hvis det var ham), men jeg er altså ret sikker på, at det ikke er Gert Petersen på billedet. Den pågældende synes at være–udover at være for velklædt–væsentligt yngre end GP (selv hvis det var i 1980erne). Måske jeg tager fejl, men jeg tror det ikke.

  Kommentar by Peter Kurrild-Klitgaard — 23. oktober 2006 @ 21:18

 14. Christen Amby yderst til venstre har aldrig været SFér, men VS´er, så vidt jeg husker.

  Kommentar by Luffe — 23. oktober 2006 @ 22:30

 15. http://www.sf.dk/index.php?article=2522

  Kommentar by S — 23. oktober 2006 @ 23:33

 16. ja, så huskede jeg forkert

  Kommentar by Luffe — 24. oktober 2006 @ 08:24

 17. For lige at føre dette ind i en aktuel kontekst.

  Havde Nordkorea mon haft atomvåben i dag, hvis USA havde indtaget en mere diplomatisk attitude inkluderende pinefulde statsbesøg i stil med Madeleine Albrights i 90´erne, i stedet for den langt nemmere sort-hvide politik, som er populær hos de fleste mennesker, men som i sidste ende tilsyneladende fører dårlige resultater med sig.

  Er diplomati med galninge ikke af og til en nødvendighed, især af hensyn til de 23 mio nordkoreanere. Er realisme ikke af og til at foretrække frem for idealisme?

  Kommentar by RasmusE — 24. oktober 2006 @ 12:14

 18. >17 RasmusE

  Var diplomatiet at foretrække i 1940?

  Problemet er ikke at man ikke har ført diplomati med nord-korea, men at kina har stillet sig i vejen for en egentlig løsning.

  Pacifisme er til gengæld ingen løsning og har aldrig været det, men vi ved jo alle sammen hvad de radikales “universal-løsning” er, og vi kender også resultaterne……

  Kommentar by Mackety — 24. oktober 2006 @ 13:13

 19. -> 17 RasmusE

  Skal dine betragtninger over nytteværdien af diplomstisk eftergivenhed overfor Nordkorea forståes som et forsvar for Anker J’s, Svend Aukens, Gert Petersens og andre venstrefløjsdkoryfæers leflen og slesken for dette brutale kommunistiske regime ?

  Kommentar by JensH — 24. oktober 2006 @ 13:52

 20. Til JensH:

  Jeg har noteret mig at det borgerlige blog-danmark har besluttet at imødegå nyheden om Nordkoreas uhyggelige atomvåbenkapacitet med en 20-år gammel nyhed med Anker Jørgensen i en meget uheldig hovedrolle.
  Jeg synes nok den gamle Anker gik langt over stregen, men hvad Anker gjorde for 20 år siden, skal ikke gøres til endnu en distrahering fra det faktum, at den nuværende amerikanske sort-hvide politik ikke har ført til gode resultater.

  Diplomati betyder også engang imellem at man må begrave principperne og finde realismen frem. Man må bide i det sure æble for at opnå nogle resultater.

  Det synes jeg Nordkoreas nyerhvervede atomvåben er et godt eksempel på, og at en ubetydelig dansk statsmand trådte i spinaten for 22 år siden spiller i den sammenhæng absolut ingen rolle.

  Kommentar by RasmusE — 24. oktober 2006 @ 17:32

 21. ->20 “Det synes jeg Nordkoreas nyerhvervede atomvåben er et godt eksempel på, og at en ubetydelig dansk statsmand trådte i spinaten for 22 år siden spiller i den sammenhæng absolut ingen rolle.”

  Det ville ikke spille nogen rolle hvis det ikke var relevant i dag, og kun blev brugt til at score billige points. I en tidligere fase af mit liv gjorde jeg mig således ofte lystig over Jyllands-Postens sympati for Mussolini i 1930’erne… Tas, tsk, tsk, det var jo næsten som om arvesynden klæbede til avisens navn, til trods for at ingen medarbejdere fra dengang stadig var ansat der.

  Jeg mener derimod at historier om prominente S-pingers flirt med totalitære styrer er højst relevante i dag, hvis de bliver brugt til at dokumentere en kontinuitet, et udeblevet selvopgør. Historier om fordums naivitet er nyttige fordi parallelerne til i dag er så slående: apologi over for eller bagatellisering af islams ondskab, min fjendes fjende-tænkningen, og inkonsekvensen i fjendebillederne, hvor vores eller USAs angivelige fejltrin overeksponeres og islams ditto ignoreres. “Bliver de aldrig klogere?”

  Jeg mener at denne perspektivering er højst interessant og relevant. Man kunne således konkludere at denne systematiske og konsistente vold på virkeligheden siger noget afgørende om deres udgangspunkt, deres ideologi.

  Kommentar by Lars Findsen På Crack — 24. oktober 2006 @ 22:39

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper