12. november 2006

Lars Hedegaard om den kvindelige ‘kærlighedsflygtning’ der flygtede fra tæsk

Lars Hedegaard i dagens Berlingske Tidende.

Fordelen ved dansk
Den færøske politiker Jógvan vid Keldu er ifølge avisen dato så bekymret over nordboernes ringe indbyrdes sprogforståelse, at han anbefaler, at vi alle begynder at tale svensk med hinanden, da vi ellers vil ende med at kommunikere på engelsk. Og sagligt set er der ingen tvivl om, at den indbyrdes nordiske sprogforståelse er på retur, selv om det umiddelbart kan være svært at forstå, hvorfor man skulle vælge svensk, når engelsk dog har en noget større udbredelse.

De senere års sproglige fremmedgørelse skyldes bl.a., at de nordiske folk har mindre og mindre at snakke om indbyrdes, efterhånden som deres samfundsforhold og nationale diskurser hastigt fjerner sig fra hinanden. Og i takt med denne centrifugale udvikling begynder ordenes betydning at divergere mere og mere – også selv om man ved et første øjekast mener at kunne forstå dem.

Tag nu det svenske begreb »kärleksflykting«, som vi uden stort besvær genkender som kærlighedsflygtning. På dansk kunne det f.eks. henvise til et menneske, der er flygtet et eller andet sted hen for at være sammen med sin elskede. Men på svensk betyder det nærmest det modsatte. Således kan avisen Sydsvenskan berette om en kvindelig »kærlighedsflygtning«, der er kommet til det sydlige Sverige for at nyde kærligheden med sin danske mand, men som får så mange tæsk af manden, at hun har måttet flygte fra ham. Hendes problem er, at de svenske myndigheder vil tvinge hende til at blive sammen med den voldsomme elsker, ellers bliver hun udvist eller mister sit barn. Noget kunne altså tyde på, at selve grundbegrebet kärlek/kærlighed har vidt forskellig betydning på de to sprog. Groft sagt skal ikke lægge skjul på, at vi langt ville foretrække, om de øvrige nordboer begyndte at tale dansk.

Oploadet Kl. 22:19 af Kim Møller — Direkte linkSkriv!

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper