1. januar 2007

Cain og Nikulin om den danske Encyklopædi og Gulaglejrene i Sovjetunionen

Fra lørdagens Politiken. Geoffrey Cain og Leon Nikulin om den danske Encyklopædi og Gulaglejrene i Sovjetunionen.

“Enhver, der giver sig til at slå Auschwitz og de andre tyske kz-lejre op i Encyklopædien, vil finde en udførlig beskrivelse af, hvad der foregik dér. Buchenwald, Treblinka, Bergen-Belsen. De er der alle sammen. Men hvor er de kommunistiske? I Sovjetunionen var der ikke i hundredvis, men i titusindvis af disse lejre (undertegnede Leon Nikulin har tilbragt fire år i en af dem), og kun to af dem er nævnt i Encyklopædien: lejrkomplekset Kolyma i Magadanprovinsen og lejrene ved Vorkuta i polarkredsen.

Disse lejre var som de fleste lejre i Sovjetunionen en del af GULAG-systemet. Ordet GULAG er en forkortelse af ’Glavnoe Upravlenie Ispraviteljno-Trudovykh Lagerej i Kolonij’ (Hovedstyrelsen for forbedrings- og arbejdslejrene og kolonierne), og det var ikke ligegyldigt, om man havnede i forbedringslejr eller arbejdslejr, fordi forskellen kunne betyde liv eller død. Forbedringslejre – i sovjetjargon kaldet ITL og TKL – var beregnet for børn under seksten år (ITL) eller for kriminelle med en dom op til tre-fem år (TKL). I disse lejre fandtes der ingen politiske fanger af den enkle grund, at politiske fanger idømtes langt højere straffe. Disse gik fra ti år til tyve år og i visse tilfælde til livstid. Derfor var der ikke noget ITL eller TKL for de ’slemme’ forbrydere – systemkritikere og mordere (som ansås for at være lige farlige for sovjetkommunismen), men bare almindelige lejrophold. Og her gjaldt meget strenge regler.

Eksempelvis var der ingen ret til betinget løsladelse, og i tilfælde, hvor fangerne omkom på grund af sult, kulde, mishandling eller de frygtelige arbejdsbetingelser, blev deres kadavere ikke engang udleveret til de pårørende. Korrespondance var heller ikke tilladt, og besøgstid var begrænset til tredive minutter én gang om året. I tilfælde, hvor en fange nægtede at gå på arbejde, blev det anset for sabotage og medførte en tillægsstraf på to eller tre år. Efter udstået straf måtte de løsladte tilbringe flere år i samme egn (gerne Sibirien) og forpligtede sig under strafansvar til at tie om, hvad de havde oplevet.

[…]

Hvor mange der omkom i disse lejre, er et omdiskuteret spørgsmål. I Kolyma-lejrene i Magadan var det højst sandsynligt noget i nærheden af en million, men dette tal er neddroslet til ’tusindvis af fanger’ i Encyklopædiens opslag under stikordet ’Magadan’. Her bruges det meste af indslaget til at beskrive de stedlige geografiske forhold, omstillingen til markedsforhold efter kommunismens ophør, den megen kriminalitet og så videre og så videre. Der står meget lidt om den mareridtsverden, der fandtes før. Og denne verden er ellers udførligt beskrevet af en mængde eks-GULAG-fanger og historikere, heriblandt vores egen Per Stig Møller…

Var disse lejre koncentrationslejre? Ja, og Encyklopædien brugte også dette ord. Der er faktisk viet en hel side til fænomenet under netop denne overskrift: ’Koncentrationslejr’. Men når man slår op på siden, er det første, man ser, et stort kort over de tyske lejre i Tyskland og Polen og en lang, fremhævet liste over de tretten mest berygtede. Ganske vist er de sovjetkommunistiske lejre også nævnt, men yderst kortfattet. Godt nok var de slemme, siger teksten, og sammen med lejre i Kina, Latinamerika, Grækenland og Jugoslavien havde de »fællestræk med de nazistiske kz-lejre«, men det var kun »organisatorisk« og såmænd ikke andet. Vi skal vide, at de nazistiske lejre var enestående på grund af den systematiske grusomhed samt myrderiernes omfang og racepolitiske formål. Og derfor fylder omtalen af de sovjetiske og kinesiske lejre kun cirka en tyvendedel af indslaget om koncentrationslejre. Og skulle vi alligevel være lidt i tvivl om det, er der på modsatte side et billede af radmagre ’muselmænd’ i en lejrbarak.

[…]

Var nazismen og kommunismen ens? Dette samme spørgsmål blev engang stillet til en gammel ungarsk jøde, der havde mærket begge systemers kærlige hånd på sin egen krop. Hans svar var: »Nej, de var ikke ens«.

Og efter en tænkepause: »Men de lignede hinanden«.”

10 Comments »

 1. Her er jo intet nyt under solen – men godt at fokusere på det igen.

  I samme anledning så kom jeg ved Pinochets død til at læse en artikel om, at der under hans styre blev myrdet ca. 6.500 mennesker(og selvfølgelig blev et utal tortureret). Den anden dag stod at læse, at i konflikten Israel – Palæstina så blev der i 2006 slået ca. 660 Palæstinensere ihjel(begge artikler fra Berlingske.

  I min skoletid(er fra 68) så lærte vi alt om nazismens grusomheder, vi lærte om de skrækkelige amerikaneres opbakning til uhyret Pinochet, vi lærte lidt om Israels grufuldheder etc.

  Sjovt nok – eller rettere: tragisk nok, så lærte vi intet, og her mener jeg absolut intet om de ca. 60 – 100 mio. mennesker som Mao og Stalin har ombragt, intet om de røde khmeer osv.

  Pressen er jo blot et direkte spejlbillede af den forvrængede virkelighedsopfattelse, mange af os er blevet undevist i.

  Rent menneskeligt syntes jeg, at det er en forbrydelse mod al moral og etik, sådan som pressen fokuserer på Palæstina-konflikten(og her er udgangspunktet jo uanset fastlagt: Israel er den onde)når der i Sudan, er myrdet over 250.000 mennesker og ca. 1 mio. er fordrevet.

  Men ok, dels så står USA jo ikke bag regeringen og deres mordere i Sudan, dels har USA jo i flere år prøvet at foretage handlinger, men er blevet bremset af FN(læs: overvejende de muslimske lande der sidder der) og dels så er denne regering jo muslimsk og dermed hævet for enhver kritik fra dansk og europæisk presse iøvrigt.

  Det er iøvrigt, hvad Finn Slumstrup kalder “folkeopdragende element”

  Alt er reelt set ligegyldigt, for pressen har generelt samme opfattelse af USA, som islamisterne har af vesten, så lad mig blot kalde dem 2 alen af et stykke.

  Kommentar by Cicero — 2. januar 2007 @ 10:19

 2. Modsat de tyske KZ lejrene var der jo ikke gaskamre i de kommunistiske. De fleste ofre for kommunismen døde af hungersnød og forflyttelser.
  Et rigtigt udtryk for de nazistiske lejre må være udryddelseslejre, mens de russiske er kz-lejre.

  Kommentar by allan — 2. januar 2007 @ 11:04

 3. Fatter ikke helt pointen.

  Om man bliver gasset, fryser ihjel eller dør af sult, så dør man altså……………

  Jeg ville nu foretrække, at få en gang “gas”, hvis jeg skulle dø om ikke andet, så kunne jeg jo dø af grin.

  Pointen er blot den, at de mord og/eller det “omsorgssvigt” som du så smukt prøver at pakke det ind som, som er begået i den kommunistiske verden, har været fortiet i det danske undervisningssystem ligesom alt andet, som ikke direkte har kunne intimidere USA.

  At eksempelvis den russiske regering IKKE skulle vide, at folk døde som fluerne i de respektive lejre, må være “gas” fra din side af. Udryddelsen har jo været væsentlig mere omfattende og omtrent lige så systematisk.

  Kommentar by Cicero — 2. januar 2007 @ 11:17

 4. Allan bette knøvs,
  som sædvanligt har du galt fat i den smule du ved.
  Jeg er ret sikker på at en fange i Auswitch og en fange i en af de tusinder unavngivne lejre ved Kolyma begge ville foretrække gadøden. Fangerne i Kolyma blev sendt på arbejde i en guldmine kl 6 om morgenen i 40 graders frost, iført nogle gamle laser og med under 1000 kalorier i maven. Auswitch eksisterede fra maj 1940 til maj 1945. Kolyma eksisterede fra 1934 til 1954, og var accepteret at naivister som dig, selvom alle der ville vide det, godt kunne skaffe sig informationer.

  Kig lidt på den her site
  http://www.personal.psu.edu/users/w/x/wxk116/sjk/kolyma7.htm
  og fortæl os så allesammen hvad forskellen er. Vi venter spændt.

  eller læs Kommunismens Sorte Bog, den er på 600 sider, så her er det OK at komme retur med din mening om forskellen på nazisme og kommunisme om et par uger.

  Kommentar by PeterK — 2. januar 2007 @ 12:27

 5. #2. Det er “formålsparagraffen”, der udgør den saliggørende forskel!

  Nazilejrene arbejdede med udryddelse og død som mål, mens de hæderkronede “rigtige” kz-lejre i USSR arbejdede med genopdragelse af borgerne for øje, til alles bedste forstås!

  “Modsat de tyske KZ lejrene var der jo ikke gaskamre i de kommunistiske. De fleste ofre for kommunismen døde af hungersnød og forflyttelser.”

  Synd, at der ikke var nogen til at trøste de internerede “samfundsundergravere” om deres priviligérede død!

  Det lejrsanktificerende udsagn, bringer Ayan Hirsi Alis præcise karaktéristik af sine trosfæller ihu: “Muslimer mangler et indre kompas!”

  Karakteristikken om det manglende indre kompas kunne forsåvidt gælde både Nazitysklands og Sovjetregimets “menneskekærlige” administratorer.

  Kommentar by Marianne — 2. januar 2007 @ 13:32

 6. –>1
  “Pressen er jo blot et direkte spejlbillede af den forvrængede virkelighedsopfattelse, mange af os er blevet undervist i.”

  Og jeg kan fortælle jer at det fortsætter med indoktrineringen.

  I undervisningen (samfundsfag) blev jeg op til sidste kommunalvalg af nogle elever spurgt om nogle politiske problemstillinger. Som nyudannet og lidt i vildrede om hvordan man rent faktisk underviser objektivt, spurgte jeg min skoleleder og en kollega om hvordan de gjorde når man af eleverne bliver afkrævet en lille forklaring om for eksempelvis asylpolitik/indvandrerpolitiken.
  Svaret var at den objektive model de brugte var, at de fortalte ungerne om hvor egoistisk og fremmedfjendsk den nuværende regering er. Og når nu at medierne var så højreorienterede, kunne der vel ikke ske noget ved at man i folkets skole bragte lidt ligevægt ind i forholdet.
  Sådan bringes der hver dag “ligevægt” ind i forholdet omkring andre emner såsom kommunisme, indvandrerpolitik, folkemord, Israel-palæstina find selv på flere.
  Sådan har journalister, eksperter m.m. jo ligeledes bevæget sig op gennem uddannelsessystemet og så er det jo ikke så sært at mediebilledet i kongeriget er så fordrejet og forløjet.

  Jeg har aldrig lært noget om Gulag, endsige om kommunismen i sovjetunionen hverken i folkeskolen, på gynmnasiet eller på seminariet.
  Til gengæld har jeg lært en masse om.
  -USA’s fejltagelser i Vietnam.
  -En hel del om planøkonomiens fortræffeligheder frem for det frie markeds uretfærdige udbytning af arbejderen.
  -En masse om nationalsocialismen og hvordan dens dogmer i bund og grund ligner dansk folkepartis politiske grundlag.

  Jeg underviser ikke i samfundsfag længere, fordi jeg er en tøsedreng og har mit job for kært.

  Kommentar by Folkeskolelæreren — 2. januar 2007 @ 14:03

 7. -> En skam at du gav op….

  En anden interessant ting er at vi allesammen kender navnene Göbbels, Himmler, Kaltenbrunner, Gestapo. Meget få kender de tilsvarende russere, og ingen kender kineserne. Nogle få kender Tjeka’ens stifter Feliks Dzerzjinsky og Lavrentij Beria, men rækken af banditter er lang og hvis man ikke kender den er wikipedia et godt sted at begynde.

  Det er stadigvæk – 15 år efter sovjetunionens sammenbrud og med fri adgang (næsten) til alle arkiver og med alle uhyrlighederne kendt, helt OK at kalde sin cafe for KGB, og endda få gæster til at komme et sted udsmykket med den røde stjerne, og billeder af Lenin og Stalin. Der findes endda en cafe Felix, opkaldt efter Felix Drzensky, stifteren af KGB’s forløber Tjeka. Hvornår ser vi en ligeså smagløst kaldt Gestapo, og udsmykket med hagekors, billeder af Hitler, Himmler og Goebbels – og stopfuld af unge mennesker på en date ?. Og hvornår bliver de mennesker der sidder i folketinget og støtter sig på de konnumistiske ideer ligeså ringeagtet som de der støtter sig på nazismen ?

  Kommentar by PeterK — 2. januar 2007 @ 17:51

 8. Øv – slåfejl. Dzerjinsky er stavet rigtigt efter normal transkription første gang og det er selvfølgeligt kommunistiske idealer og ikke konnumistiske.

  Kommentar by PeterK — 2. januar 2007 @ 17:57

 9. Hilser alle Kim-Heads hernede fra Slovakia og ønsker Godt Nytår 2007. Jeg var nok en af de første i denne blog at nævne “Magadan” i mit tidl. indlæg om DR, tror jeg i Nov. ell. Okt.´06 – helt ærlig DR kunne hurtig skabe lidt ballance hvis de ringte til kollegerne her i Bratislava ell. i Prag og fik under-tekstet nogle af deres FANTASTISKE DOKUMMENTAR film om CCCP og GULAG!
  I festdage mødte jeg masse gamle skole-kammerater og som altid kom de gamle anti-kommunistiske vitser på banen – efter nogle glas slivovica, som denne: Sprsm.:”Hvad ligner mest på kommunisme?” Svar: “Tur i sporvognen: éen styrer, nogle “sidder” [forstås i spjældet], få “hænger” og alle ryster!”
  Stor tak til Kim for Skandinaviens bedste blog!

  Kommentar by Oldo — 2. januar 2007 @ 19:02

 10. En fremragende kronik fra Jyllandsposten – først afvist af Politiken om encyklopædiens forfattere, forsvarere og nu tavse tilskuere til omskrivningen af historien om kommunismens “lyksaligheder”.

  http://www.jp.dk/morgenavisen/mmeninger:aid=4163996/

  Kommentar by Antisalafisten — 3. januar 2007 @ 07:48

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper