3. januar 2007

Mogens Rukov om pressen der kun interesserer sig for “teknikaliteter omkring retssagen”

Befriende læserbrev af Mogens Rukov i dagens Jyllandsposten om Hængningen.

“Jeg forstår godt stationernes beslutning om ikke at vise den. Men jeg deler den ikke, jeg tror simpelt hen ikke på dem. De er hyklere. Jeg tror, de huser andre motiver end de giver det ud for, måske selv uden at vide det.

Et enkelt sted har jeg læst noget om dette hykleri. Anders Jerichow skriver 30/12 en glimrende artikel i Politiken under titlen Husk Operation Anfal.

Operation hvad for noget? Jerichow kritiserer helt rigtigt, at pressen mere har interesseret sig for teknikaliteter omkring retssagen end for de dybe forbrydelser, som Saddam har begået.

Operation Anfal var det angreb, omhyggeligt planlagt, under udnyttelse af hele det militære apparat, af krigsgasser måske husker De billeder af ligene i gaderne, opsvulmede og maltakterede af forgiftning, med op mod 188.000 dræbte, som Saddam lod foretage mod den kurdiske befolkning, med ødelæggelsen af tusindvis af landsbyer, summarisk henrettelse af store befolkningsdele til følge.

Heller ikke den aktuelle retssag mod Saddam blev fulgt i henseende til den forbrydelse, han var anklaget for: henrettelsen af 148 shiamuslimer som kollektiv straf. Men skuespillet omkring det interesserede man sig for, Saddams agitatoriske benyttelse af retslokalet som platform, de politiske trakasserier omkring dommerposter, USAs indblanding osv…

De har reageret som den værste boulevardpresse. De har forskånet os for virkelighed hele vejen igennem. Og givet os teater. Det er deres virkelige hykleri.

Og nu hykler så hele pressen videre. Den beklager, at vi ikke får afdækket hele mandens register af uhyrligheder i nye retssager, som de sikkert også ville behandle uden at afdække noget som helst andet end Saddams skråleri i retssalen.

I 1989 læste jeg Republic of fear om Saddams hemmelige politi og dets forbrydelser.

Jeg husker f.eks. stadig en enkelt case story: En lærerinde modtager sidst på skoledagen ny portrætter af Saddam. Da det er sent, vil hun vente til dagen efter med at hænge dem op. Om natten bliver hun hentet og er siden forsvundet.

Den hænger fast i mig i al sin ekstreme uskyldighed.

[…]

Tilbage er, at i dette årsskifte, hvor »Dæmonerne aldrig (bortset fra 1938-39) har haft så godt fat,« som en af mine venner skriver til mig, er det store hykleri vedvarende: At vende ryggen til realiteterne.

Vis den hængning.”

 • 29/12-06 Politiken – Anders Jerichow: Husk lige operation Anfal.
 • Oploadet Kl. 16:42 af Kim Møller — Direkte linkSkriv!

  No comments yet.

  RSS feed for comments on this post.

  Leave a comment

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper