15. februar 2007

“En tilstræbt objektiv rapport” om Den Hemmelige Krig…

Igår kunne man i læse at Den hemmelige krig vil blive undersøgt af Syddansk Universitets Center for Journalistik og journalisternes fagblad Journalisten. TV2 Online skrev blandt andet.

“Kald det naivt, men det er vores mål at lave en tilstræbt objektiv rapport. Hvis den kan få blot lidt af røgen til at lægge sig, så har vi nået, hvad vi ville,” siger Jakob Elkjær, chefredaktør på Journalisten, der er den ene af initiativtagerne til undersøgelsen.”

Måske er Jacob Elkjær ikke den rigtige til en uvildig undersøgelse af Guldbrandsens film. Det er ikke engang tre måneder siden Pressenævnet afgjorde en sag Nyhedsavisen havde anlagt mod ham, og er der en rød linie i hans journalistiske karriere, så er det netop kampen mod enhver form for krig. I 2003 indstillede han eksempelvis Informations Jørgen Steen Nielsen til Cavlingprisen for sin “stædige dækning af beslutningsgrundlaget for Irak-krigen”.

Oploadet Kl. 22:08 af Kim Møller — Direkte link12 kommentarer

12 Comments »

 1. Undersøgelsesgruppen består udover Jakob Elkjær bl. a. også af professor i journalistik Erik Albæk, Mette Bock fhv. chefredaktør på Jyske Vestkysten og nuværende bestyrelsesmedlem på Syddansk universitet, samt Mikael Kristiansen fhv. AFR kommunikationsrådgiver.
  Man må håbe at det giver en vis balance i tilgang og vinkling.

  Kommentar by SUS — 15. februar 2007 @ 22:44

 2. Én af de såkaldte eksperter, der skal undersøge sagen, er den radikale Mette Bock, der er tidligere chefredaktør på Jyske Vestkysten. For et par uger siden gjorde hun sig bemærket i programmet Chefredaktørernes Klub på DR2 ved at hyle op om, hvor forfærdeligt det var, at Anders Fogh i en sidebemærkning til Berlingske Tidende havde sagt, at DR måske skulle undersøge sig selv. Bock var så ophidset over udtalelsen, at hun ikke engang ville lade gæster af anden opfattelse tale ud. Nu skal hun altså fremstå som uvildig ekspert. Det her er et klokkeklart tilfælde af inhabilitet, men da Bock har de rigtige meninger er det selvfølgelig ikke noget problem…

  Kommentar by JanChris — 15. februar 2007 @ 22:50

 3. Som et lærestykke, kan undersøgelsen vel have en vis værdi. Men filmen fortjener ikke den store opmærksomhed.

  Kommentar by Mette — 15. februar 2007 @ 22:55

 4. Flere oplysninger i kommentarerne her:

  http://hodja.wordpress.com/2007/02/15/journalister-unders%c3%b8ger-journalister/#comment-67860

  Kommentar by Hodja — 16. februar 2007 @ 00:46

 5. Jacob Elkjær – monstro familiært relateret til Bo Elkjær?

  Kommentar by Hicks — 16. februar 2007 @ 08:27

 6. Man kan vel håbe at undersøgelsen også vil kaste lys over den fejloversættelse som regeringen er blevet grbet i da man har oversat “appopriate” til muligt og ikke passende som er den rigtige oversættelse.
  Det gør selvfølgelig en stor forskel om fanger behandles efter Genevekonventionen hvis det er muligt eller hvis det er passende.

  Det bliver desværre mere og mere klart hvorfor regeringen ikke vil have en uvildig undersøgelse.

  Kommentar by Jens — 16. februar 2007 @ 16:29

 7. Her Lars Hedegaards kommentar til undersøgelsen i Berlingske Tidendes “Groft Sagt”:

  Krigen under huden

  Efter mange genvordigheder kan vi alligevel se frem til en uvildig undersøgelse af den omdiskuterede DR- og Frank Aaen-film »Den hemmelige krig«. Initiativet kommer fra fagbladet Journalistens chefredaktør Jacob Elkjær, og denne gang er der udsigt til en virkelig professionel og uhildet granskning af ikke bare filmen men også begivenhedsforløbet i forbindelse med dens lancering. Undersøgelsesholdet på fem rummer nemlig nogle virkelige specialister. Blandt dem er TV-dokumentaristen Søren Steen Jespersen, der er partner i Bastard Film. Det var det firma, der lavede den opsigtsvækkende dokumentar »Muhammed-krisen under huden«, som DR viste for nylig.

  Det var her imam Ahmed Akkari optrådte som misforstået, bagtalt, sky, pjusket, følsom, ensom og usikker, og Naser Khader – som Akkari havde truet med bomber – som en ubehagelig magtens mand. For yderligere at samle sympatien om den misforståede idealist var Akkari forsynet med et ømt musikalsk ledemotiv, der også blev afspillet, når han udførte sine bedeøvelser i moskéen, skønt musik her er strengt forbudt. Også et anden af undersøgerne, nemlig adjunkt Mark Ørsten fra RUC, har tidligere fået smilet frem i Danmarks Radio.

  Det skete i rapporten »Mediernes dækning af krigen i Irak« fra slutningen af 2004, som gjorde DRs nyhedschef Lisbeth Knudsen så glad, fordi den frikendte hendes institution for at have favoriseret kritikere af krigen.

  Mændene bag »Den hemmelige krig« får nok heller ingen problemer med en tredje af undersøgerne, professor i journalistik Erik Albæk, der i august 2006 havde forsket sig frem til, at regeringen er sur på DR, fordi den har været mere neutral i sin politiske journalistik end den øvrige presse, som han betegnede som »generelt borgerlig«.

  Groft sagt afventer nu spændt, om undersøgelsesgruppen får komponeret en særlig underlægningsmusik, der skal ledsage dens frikendelse af Christoffer Guldbrandsen, Danmarks Radio, Enhedslisten, og hvem der ellers samarbejder om filmen.Lars Hedegaard

  Kommentar by JanChris — 17. februar 2007 @ 13:51

 8. Jnachris, det er måske liiiige værd at få med at det sidste medlem er Michael kristiansen ( tidligere spondoktor for Fogh og hvis afgang må tilskrives en stor del af de problemer og dårlige historier der nu dukker op om regeringen ).

  Det burde være din og resten af menigheden herindes garanti for at der bliver lavet et solidt stykke arbejde hvor konklusionen ikke er skrevet på forhånd.

  Jeg har noteret mig tavsheden omkring nyhedsavisens afsløring af regeringens oversættelsesfusk.

  Kommentar by Jens — 17. februar 2007 @ 16:41

 9. Jens, vidste du godt, at Michael Kristiansen i sin tid også sendte en ansøgning til Socialdemokratiet om at blive Poul Nyrups rådgiver? I den skrev han bl.a., at han havde fundet store svagheder hos Venstre, som han mente, Socialdemokratiet kunne udnytte. Hvad jeg forsøger at sige er, at ingen kan vide, om Michael Kristiansen er borgerlig eller ej. Personligt tror jeg det ikke.

  Kommentar by JanChris — 17. februar 2007 @ 22:48

 10. appopriate fik du det ord til IKKE PASSENDE ???

  Såvidt jeg ved betyder det PASSENDE, havde du sat et in foran havde pengene passet ;-)

  (hvordan du så for det passet ind i dette er mig en gåde men for oppositionens grædekoner er intet vel for småt)

  At du ikke kan se problemet i at 4 ud af 5 bag denne “undersøgelse” vist mere eller mindre er på Guldbrandsens,DDRs og EHLs side allerede før undre mig nu ikke !

  Kommentar by whodares — 17. februar 2007 @ 23:37

 11. Whodares, Jeg kunne også have skrevet at man havde oversat “approiate” til muligt i stedet for passende.
  Passende er den korrekte oversættelse.

  Jeg erkender at jeg ikke tænkte på at det kunne misforstås.

  Kommentar by Jens — 18. februar 2007 @ 10:01

 12. Janchris, egentlig må det være meget nemt at tilhøre det yderste højre og det er muligt at det er det der tiltrækker nogen.

  Hvis undersøgelsen ikke viser det ønskede resultat kan man bare bruge automatreaktionen og skyde på budbringerne og så iøvrigt være dejligt fri for at tage stilling til undersøgelsens indhold.

  De udpegede er angiveligt valgt efter journalistiske kriterier.

  PS Hvis Michael Kristiansen ikke er borgerlig har han skjult det godt.
  Hvordan en mand med sympati for venstrefløjen kan få sig selv til at få TV2`S Svenning Dalggard til på åben skærm at læse op af et stykke papir med en vurdering af duellen mellem Lykketoft og Fogh i Århus må stå helt hen i det uvisse.
  En vurdering der iøvrigt var lavet af MK på vej i bussen til duellen.

  Kommentar by Jens — 19. februar 2007 @ 02:23

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper