3. februar 2013

Religionssociolog i VG: “Islamofobi har erstattet ‘orientalisme’ som den vestlige akademias skamplett.”

Jørgen Bæk Simonsen har i en årrække været den mest markante ‘orientalist’ herhjemme, og selvom hovedparten af de nye forskere ikke har betonmarxistisk fortid, så sidder teorierne på ryggraden. Fremragende kronik af religionssociologi-studerende Alexandra Irene Larsen i norske VG – Forskere romantiserer islam.

“Midtøstenstudiene er dominert av tidligere venstreradikalere med et verdensbilde som romantiserer den totalitære islamismen. Disse står for en tolkning av islamismen og Midtøsten der tredjeverden-romantisering og antiamerikanisme blir brukt til å normalisere politisk ekstremisme og stemple enhver kritikk som «islamofobi».

Mange av fordommene som preger Midtøsten-studier er en direkte arv fra Edvard Said og hans sinte bok Orientalisme (1978). Med sitt sterke engasjement for palestinerne, klarte ikke Said å holde sitt politiske og profesjonelle virke atskilt. Det fantes ikke sannheter, bare «narrativer», og fakta ble redusert til det enhver vil gjøre ut av dem. Man skulle ikke kritisere «de andre». Det var ens egen kultur som skulle dekonstrueres og tas et oppgjør med, mens andres kulturer og tradisjoner skulle forstås og bevares.

Resultatet har blitt en berøringsangst overfor ikke-vestlige totalitære, antidemokratiske og undertrykkende strømninger. …

Innflytelsen til Said falt sammen med to andre prosesser. Den ene var radikaliseringen av samfunns- og humanistfagene i etterkant av ungdomsopprøret. Den andre var at mange venstreradikalere på 1980-tallet forlot aktivisttilværelsen og søkte tilbake til universitetene. De tok med seg venstresidens postkoloniale skyldkompleks og antirasisme og kanaliserte dette inn i fag som Midtøsten-studier, minoritetsstudier og antropologi.

Fagene skulle nå tjene sosialismens og arbeiderklassens interesser og forskningen skulle avsløre og motarbeide Vestens imperialisme. Opprørsgrupper i den tredje verden var ikke ekstremister men per definisjon frigjøringsbevegelser, og deres bruk av vold og undertrykkelse var berettigede, eller i det minste forståelige, svar på Vestens overgrep. Slik ble det gjengs i akademia å forsvare ikke-vestlig ekstremisme, heri islamismen. …

I Skandinavia er innflytelsen fra Said kanskje mest tydelig hos den svenske religionsviteren Mattias Gardell som har bakgrunn fra den revolusjonære bevegelsen Antifascistisk aktion. Hans bok Islamofobi (2010) har blitt populær og er til og med pensum på islamstudier ved Universitetet i Tromsø. Som Said har også Gardell en tydelig politisk agenda. Han skummer overflaten på jakt etter løsrevne sitater som passer hans verdensbilde, og presenterer disse som essensen av Vestens akademiske og offentlige virke.

I Norge har den tidligere AKP (ml)-eren Bjørn Olav Utvik, nå professor ved Universitetet i Oslo, vært med på å utforme feltet med en venstreradikal politisk slagside. Utvik har blant annet pekt seg ut i å forskjønne de faktiske forhold i den arabiske våren. Han påstår at islamismen moderniserer, fremmer utdanning og politisk aktivitet, fordrer økonomisk utvikling og skaper større individuell frihet – mens den i realiteten gjør akkurat det motsatte. Han har uttalt at islamistiske verdier skiller seg fælt lite fra sekulære verdier, hvilket sier en del om det rosenrøde bildet Utvik ønsker å tegne.

(Professor Bjørn Olav Utvik, 2006; Apollon.uio.no)

Sharialoven, mener Utvik, er ikke-rasistisk og «mer vidsynt» enn hva det kristne Europa var. Det er kanskje derfor han ikke er videre bekymret for islamiseringen av Egypt under Morsi og Det muslimske brorskapet. Utvik har gjentatte ganger påstått at Brorskapet er som en kristenkonservativ vekkelsesbevegelse. I mellomtiden fordrives religiøse minoriteter i Egypt, rettssystemet spilles ut, sharialover forfektes og Morsi styrer mot et regelrett diktatur. …

Islamofobi har erstattet «orientalisme» som den vestlige akademias skamplett. På samme måte som med orientalismen har anklagerne lite empiri på islamofobiens manifestasjoner: den er latent overalt.

Dette er ikke kun et norsk eller skandinavisk fenomen. Utvik og Gardell gjør akkurat det Martin Kramer i sin bok Ivory Towers on Sand påstår at amerikanske Midtøstenforskere har gjort. Ettersom islamismen møtte større mistenksomhet i Vesten kom Midtøstenforskerne like godt på ideen med å plassere de islamistiske grupperingene i kategorien «demokratiserende».

Så lenge de ønsket noe annet enn det bestående var de «reformvennlige» og burde aksepteres og støttes. Slik blir trusselen ved fremveksten av radikal islam nedtonet og nærmest latterliggjort – den er konstruert av media, eksperter og byråkrater som er fordomsfulle mot muslimer. …

Islamforskerne har blitt skyldige i det de selv i sin tid anklaget andre vestlige intellektuelle for: Å konstruere en fortelling med selektive fakta, ubegrunnede generaliseringer og tendensiøs språkbruk for å tjene et bestemt politisk formål. Ved å så aktivt forskjønne den virkelighet som utspiller seg har feltet konstruert en type samfunnsforskning som overbeviser ikke med sin rasjonalitet, men med sin retorikk.

Dette er en dyster avsporing av vestlig akademisk ånd, med potensielt farlige konsekvenser i møte med en fremvoksende totalitær islamisme.

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/44744/trackback

12 Comments »

 1. Hvor er det smukt skrevet. Kommentarsporet på VG overrasker ved at være positivt, med en selvfølgelig idiotisk indsats fra en muslim. Måske er det den nye generation der omsider skal få løftet den byrde vores generation ikke magtede at løfte, nemlig opgøret med den socialistiske nihilisme.

  Kommentar by Høgsbro — 3. februar 2013 @ 14:32

 2. Pragtfuld artikel. Endelig en solid start på at revidere mellemøst-forskningen og smide både Edward Said og Frankfurterskolen ud af universiteterne. Det er kommunistisk politik ikke videnskab.

  Kommentar by Tim Pallis — 3. februar 2013 @ 14:48

 3. Og det hele begynder med frankfurterskolen, alt akademisk råddenskab kan spores tilbage til dem og hvis man nævner hvilke folkefærd og religion de tilhører så er man en ond mand som vil udrydde alle andre.

  Kommentar by Lavard — 3. februar 2013 @ 15:10

 4. DR havde forresten den her øverst på forsiden her til morgen:
  http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2013/02/03/0203070534.htm

  Det kan man vist kalde at lukke øjnene totalt for de problemer Sverige (og Danmark) står overfor. Det ville ikke overraske mig hvis det blev brugt som argument i de kommende debatter.

  Kommentar by NulTolerance — 3. februar 2013 @ 15:20

 5. @4.
  Der mangler jo en masse oplysninger i den artikel her. Man ved jo ikke hvilke parametre der sammenlignes på – krinḿinalitet, vold, voldtægt, religiøs undertrykkelse, o.s.v.. Svenskerne har altid haft en ‘den rådne banan’ problematik lige som i DK, bare værre.
  Nu har de bare også ghetto/indvandrer-bøvl.

  Kommentar by mb — 3. februar 2013 @ 15:52

 6. -> NulTolerance

  Jeg har ikke nærlæst undersøgelsen, men så vidt jeg kan forstå, så handler undersøgelsen om ’socialt status’, og ignorerer eksempelvis kriminalitetsniveau. Da ældre indvandrerghettoer i sagens natur er de største med procentvis flere efterkommere, vil der her typisk være færre arbejdsløse end blandt nyankomne i ny-islamiserede områder. Det siger intet om at flere indvandrere er løsningen… Den talende klasse kæmper hårdt for at ændre opfattelsen af virkeligheden hinsidan…

  Kommentar by Kim Møller — 3. februar 2013 @ 17:41

 7. Lavard, der går faktisk noget længere tilbage. Nemlig til det kulturrelativistiske paradigmeskifte indenfor antropologien, som blev iværksat af den tysk-amerikanske jøde Franz Boas, der var alfaderlig mentor for bl.a. den seksualforstyrrede Margaret Mead. Det er her, at den akademiske krig mod den kristne civilisation for alvor tager sin begyndelse.

  Kommentar by Martin Kasler — 3. februar 2013 @ 18:34

 8. Der er p.t. meget damage control i medierne, i et desperat forsøg på at skjule alt det kriminalitet og racisme begået i stor stil af arabere.

  Kommentar by NulTolerance — 3. februar 2013 @ 20:13

 9. Hvilken Fremtid?

  Det der er, det relevante spørgsmål er hvilken akademisk fremtid den gode Alexandra Irene Larsen har. Med en offentlig meningstilkendegivelse og navnlig den, deraf følgende offentlig debat, som dette islamfob-/orientalistisk -kritiske synspunkt vil afføde, kan hun få problemer på job markede. Dog må jeg indrømme at jeg ikke kender ansættelsesprocedure ved norske universiteter eller ligende institutioner, men hun kan få det svært.
  Hendes kritik vil nok blive affejet med typiske argumenter; “hun kan jo ikke arabisk”, “hun er jo kun religions sociolog og ikke arabist”, “kan hun overhoved oversætte rigtigt” og ligende argumenter. Disse er de normale gamle travere der altid bliver trukket af stalden når det gælder kritik af islam, og arabister. Når det gælder islam kan resten af befolkningen ikke læse rigtigt eller forstå noget kildemateriale overhoved. Og hvis de kan så er teksterne taget ud af kontekst og ikke forstået med den rigtige indsigt, hvad end dette måtte være.

  Mvh.
  Historyman

  Kommentar by Historyman — 4. februar 2013 @ 02:09

 10. @9 Historyman
  Enig.
  Men så er det mor´li dum som en sten tænker!
  Hvorfor kan alle disse “kloge” arabist “ud af kontekst” klogeåger så ikke bare forklare hele mellemøsten især de koran-styrede lande, at de har misforstået islam ?

  Fordi jeg forstår islam som den praktiseres i mellemøsten, og den form for kvindeundertrykkelse hader jeg, og det kan da godt være poul Nytårshat Rasuldimunds far var en god nazist, men han dyrkede jo noget forkert, selvom han sikkert var sød, og sådan er der jo også med muhammedanerne, de er sikkert søde her i landet, men deres ideologi islam er sgu noget Big Shit, hvis det praktiseres som i mellemøsten eller som nazismen i det forhenværende nazi-tyskland.
  Eller bare kommunismen, big shit!

  Faktisk syntes jeg disse “forsker” burde belære mellemøsten om deres islam, som åbenbart ikke praktiseres, som forskernes forståelse af islam, før de belære os “islamofober” om islam.

  Men disse tanker har vel aldrig faldet disse erasmus hjernestendøde forsker ind, fordi det er nok letter at “overbevise” os §266b truede om, at islam er misforstået, hvis noget kritisk fremsættes, så skal vi nok få lært at lukke munden!

  Kommentar by li (islamonausea træt af de Skide/Muhammedaner) — 4. februar 2013 @ 04:28

 11. Nultolerance MB og Kim Møller

  26% af de indsatte i svenske fængsler er udlændinge. 50% af dem med straffe længere end 5 år er udlændinge. Som i Voldtægtssverige som alle andre steder!

  Historyman

  Hun er endnu en af de lidt for åbenmundede, som nu ikke har så mange andre fremtidsudsigter, ud over et arbejde som kamellortsopsamler.

  Li

  Hvis de gjorde dét og rejste ned til de varme lande, så ville dét også være det allersidste de gjorde i deres liv!

  Kommentar by A.R. — 4. februar 2013 @ 05:19

 12. Wenn Blondinen mit Dirndl-Figur den Koran zitieren

  http://www.welt.de/kultur/article113359419/Wenn-Blondinen-mit-Dirndl-Figur-den-Koran-zitieren.html

  Kommentar by mb — 4. februar 2013 @ 22:42

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper