29. april 2013

Bludnikow: ‘Kontroversiel’ er redaktøren der afslørede Blekingegadebanden, ikke tegneren der støttede

Kommentar af Bent Bludnikow i mandagens Berlingske.

Strids sabel

Det kom som en overraskelse for mange, at tegneren Jakob Martin Strids børnebog »Mustafas Kiosk« fra 1999 blev betegnet som racistisk og islamofobisk i Sverige og trukket tilbage af forlaget. Bogen handlede om Mustafa, der skærer hovedet af en stakkel med sin sabel. Artiklerne i dansk presse emmede af morskab, for tænk at den pæne og progressive Strid blev beskyldt for racisme af de puritanske svenskere.

Så pæn er Strid nu heller ikke. Han var i 1990erne, altså efter kommunismens fald, med i en radikal venstrefløjsgruppe, Den Røde Bande, der fik dom for vold og røverier. Jakob Martin Strid blev flere gange idømt hæftestraf for omfattende politisk motiveret hærværk. Han var desuden med i en støttedemonstration til fordel for Blekingegadebanden i 1993.

I sine striber, som han tegnede for Politiken i slutningen af 1990erne, var der en sympati for den tyske terrorgruppe Rote Armee Fraktion, og i en stribe lod han sin helt sprænge Berlingske Tidendes hus i luften. Voldsforherligelsen var uden tvetydighed.

Strid slap let fra sin fortid. I interview og artikler blev han rost og hædret og forklarede aldrig sin voldsforherligelse. Det nærmeste han kom, var sætningen: »Jeg er også træt af politik og af det der venstreorienterede image, jeg fik«. Han er en fabelagtig tegner, og hans kunst er med god grund blevet prist, men hans skyggeside er ikke tilstrækkeligt blevet journalistisk udfordret. Han var i lang tid med til at forsøde tanken om revolutionær vold, og journalister kunne have spurgt, om den blodtørstige Mustafa nu var så tilfældig. Og om han har givet inspiration til de voldelige venstrefløjsgrupper, der har plaget Danmark i de seneste par år. Men han blev ikke udfordret, for den slags spørger danske journalister ikke folk fra fortidens radikale venstrefløj om.

Anderledes er det med Lars Hedegaard, der i 2003 skrev »I krigens Hus«, hvor han fremmanede en islamisk trussel. Han er frit bytte og udsættes for hårde interview, og han bliver betegnet som »kontroversiel«. Venstrefløjen har aldrig tilgivet ham, at han som chefredaktør for Information i 1989 var med til at afsløre Blekingegadebandens ideologiske fælleskab med den radikale venstrefløj og siden kritiserede venstrefløjens dogmatik.

Selvfølgelig skal Hedegaard udsættes for kritiske spørgsmål, men hvorfor bliver Strid ikke udsat for dem? Lur mig, men jeg er temmelig sikker på, at Strid og Dagbladet Politikens folk, der jo har sluttet aftale med profetens efterkommere, og hvis redaktionelle linje derfor generelt underspiller islamismens trussel, aldrig vil blive ristet af Martin Krasnik i Deadline.

Det 20 århundredes ideologiske skygger hviler stadig over os. Folk, som anses for at tilhøre højrefløjen, bliver mindet om deres fortids gerninger og journalistisk ristet, mens venstrefløjens sabelsvingere skånes.

Oploadet Kl. 23:09 af Kim Møller — Direkte link2 kommentarer
Arkiveret under:

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/47712/trackback

2 Comments »

  1. Desværre har venstrefløjen nydt stor arbejdsro de sidste 40 til 50 år fordi Dansk demokrati ikke ønskede at udstøde Danskere fra samfundet,dette bevirkede at venstrefløjen med offentlig støtte fik lov til at vokse sig store og grimme og mange Danskere er ved at indse fejlen.De Danskere der har opført sig ordentlig har betalt regningerne for venstrefløjens ugerninger.

    Kommentar by emmagad — 30. april 2013 @ 01:14

  2. Politimorderen Thorkil Lauesen er tilknyttet Enhedsliten og derfor mangeårig betroet ansat i Københavns Kommune. Han er ideolog og ikon for de autonome i København. Hver femte Københavner ville idag stemme på Enhedslisten.
    Ja “højrefløjen, bliver mindet om deres fortids gerninger og journalistisk ristet, mens venstrefløjens sabelsvingere skånes.”

    Kommentar by A-mad — 30. april 2013 @ 15:55

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper