10. august 2007

TV-avisen 29. juli 2007 Kl. 21.00 – Jeppe Nybroe lyver for åben skærm (dokumentation)

Jeg har tidligere skrevet om Jeppe Nybroes manipulerende indslag om tilbagetrækningen fra Irak, og når nu DR rent journalistisk er taget med fingrene i kagedåsen, så skal det selvfølgelig dokumenteres behørigt. Selvom indslaget er fjernet fra dr.dk, så kan man nu engang ikke holde kæft med tilbagevirkende kraft.

Sagen kort: TV-avisens Irak-korrespondent foregiver at være på vej ud af Irak sammen med danske soldater, selvom de i virkeligheden er i Kuwait og på vej ind i Irak til Camp Einherjer. Flere journalister fra danske dagblade var med på samme tur, og undrede sig over indslaget. Ekstra Bladet skrev om sagen d. 3. august, hvor også TV2 Nyhederne satte fokus på Jeppe Nybroe og TV-avisen.

(Youtube)

Sekund for sekund.

00.00 – Intro (dagens historier præsenteres kort).

00.10 – Skilt: Farlig tilbagetrækning.

Claus Buhr, DR-vært: De danske soldater i Irak er blevet udsat for ti raketangreb, blot indenfor det sidste døgn. En farlig tilbagetrækning er i gang.

00.26 – TV-avisen begynder.

0.32 – Dagens vært: Claus Buhr.

00.36 – Første indslag præsenteres, tydeligvis dagens hovedhistorie.

Claus Buhr, DR-vært: Her til aften er nogle af de første soldater ude af Syd-Irak – lige nu sover de i amerikanske militærlejre i nabolandet Kuwait inden de om kort tid flyver hjem til Danmark. Mange af soldaterne flyver hjem, mærket for livet, nogle af dem frygter af deres oplevelser med daglige raketangreb har skabt en angst de skal kæmpe med mange år frem. Reportage fra TV-avisens Jeppe Nybroe i Irak.

00.50 – Jeppe Nybroe interviewer danske soldater under den postulerede tilbagetrækning, der præsenteres som en slags evakuering. I virkeligheden er soldaterne og journalisten selv på vej ind i Irak.

Jeppe Nybroe, Irak-korrespondent: De danske soldater lader deres våben og gør klar til afgang. Fra hver en bil (soldat: maskingeværsild), fra hvert et gadehjørne (soldat: almindelig håndvåbenild), fra hvert et hustag (soldat: præcisionsild, finskytter, eller snigskytter om man vil)- ja, til enhver tid risikerer danskerne at blive angrebet – også her på deres allersidste køretur ud af Irak.

01.21.

Soldat (forkert skilt): Hvis vi kan få et tab i sidste øjeblik, så er det derfor danskerne rejser.

Jeppe Nybroe: – og nu er det sidste øjeblik kommet.

Flemming Andersen, overkonstabel: Der er kun en vej vi kan køre på ik’. Hvis de skal lave noget på os, så er det nemt, når vi kun køre på den ene vej. Så det er farligt for os.

Jeppe Nybroe: Den daglige risiko og dermed en daglig frygt for at blive dræbt er en del af bagagen for de fleste af de danske Irak-soldater der nu vender hjem.

Christoffer Strandborg, konstabel: De daglige raketangreb, det er da noget som har sat sig på et eller andet niveau.

Jeppe Nybroe: Hvordan?

Christoffer Strandborg: Jamen altså, det der med at når man ligger nede på gulvet og bare venter på at de lander, det – så skal man i hvert fald være stærk for at være fuldstændig ligeglad med det.

Jeppe Nybroe: De danske soldater kan fortælle om mange barske oplevelser i Irak, men de fortæller ligeså gerne om stoltheden over deres arbejde i Irak det seneste halve år.

Henrik Madsen, gruppefører: Det arbejde vi har gjort, har været med til at sikrer genopbygning af skoler, vandværker.

Flemming Andersen: Jamen, det er altid rart at hjælpe folk der har brug for det. Det, man får sådan en følelse inden i sig, at jeg sgu har gjort noget for nogen som havde brug for hjælp. Det kan vi godt være stolte af.

02.31 – Faremomentet understreges.

Jeppe Nybroe: Soldater og våben er skarpladte til det sidste. Det er altafgørende at alle mænd og kvinder i den danske bataljon nu kommer uskadte ud af Irak, og hjem til en tryg hverdag.

02.43.

Jeppe Nybroe: Hvad glæder du dig mest til?

Christoffer Strandgaard: Det ved jeg faktisk ikke helt – bare at komme hjem – slippe for at, daglige raketangreb, og følelsen, at man ikke er udsat for fare hele tiden.

02.56.

Jeppe Nybroe: Hvad glæder du dig mest til ved at komme hjem?

Henrik Madsen: Rækkefølgen det må være, kæresten og så familien og så Danmark generelt. Se noget grønt, se noget liv og frisk luft, og lidt kulde ville også være godt.

03.11 – Jeppe Nybroe afrunder med en direkte løgn. Ikke en ‘fejl’ eller mangel på journalistisk akuratesse, men en bevidst løgn der afslutter et manipulerende indslag.

Jeppe Nybroe: Nu ruller nogle af de allersidste soldater ud af Irak i ly af nattemørket. Missionen for den danske bataljon her i landet er endeligt afsluttet. I perioden 2003 til 2007 har cirka 5.000 danskere gjort tjeneste her i landet. I løbet af de kommende dage, er det hele forbi. Her vender de danske soldater hjem til deres kærester, hjem til deres familier, hjem til Danmark.

(link til sekvens)

03.35 – Indslag slut. Claus Buhr præsenterer næste.

Opdate. En læser har sendt mig en sjov lille video om ovenstående. Kan ses på Youtube, eller downloades til Ipod .

Oploadet Kl. 23:04 af Kim Møller — Direkte link11 kommentarer

11 Comments »

 1. Som journalist har man ét skud i troværdighedsbøssen, og misser man, er karrieren forbi. Exit Jeppe Nybroe. Men det fremgår også af indslaget (03:28), hvem der har filmet og redigeret Nybroe i lastbilen. Pågældende må altså formodes at have redigeret indslaget færdigt og sendt det hjem til København velvidende, at seerne ville blive fyldt med løgn. Gad vide hvad TV-Avisen vil gøre med ham?

  Kommentar by S — 11. august 2007 @ 02:55

 2. DR-chef undersøger Nybroe

  http://jp.dk/kultur/article1038474.ece

  Tidligere udlandschef er skuffet over Jeppe Nybroe, som han flere gange har beskyttet mod kritik fra bl.a. kolleger.

  Danmarks Radio undersøger tidligere nyhedsindslag af reporter og tv-vært Jeppe Nybroe, der den 29. juli bragte forkerte oplysninger i TV-Avisen.

  DR vil sikre sig, at Jeppe Nybroe ikke har manipuleret med fakta i andre af sine indslag, og at han vitterligt har været de steder, som han hævder at have været.

  […]

  Kommentar by Henrik Ræder Clausen — 11. august 2007 @ 06:47

 3. Er det ikke hele holdet bag nyheden, der er skyldige i bedrageri for åben skærm? Klipper, redaktør, etc.? Har de ikke allesammen vidst at det var fup?
  Ryd dog op i den samling Buhr-høns, eller endnu bedre, skrot hele det røde medie. Uanset hvornår man rammer DR eller DR2 under zapningen, viser de et muslimvenligt program eller et børneprogram på under pattebarnsniveau. TV2 kan købe Matador og Huset på Chr.havn, hvis ikke filmene snart er for slidte af genudsendelse på genudsendelse.

  Kommentar by Dansk Realist — 11. august 2007 @ 08:01

 4. Se det her her:

  http://www.youtube.com/watch?v=D7vZdde0s5Y

  for engang skyld så siger Nybroe sandheden, når han fortæller
  om sit forhold til sandheden og sit liv som krigskorrespondent for DR.
  Det stammer fra P1 i 2005.

  Kommentar by Kaj Eriksen — 11. august 2007 @ 11:06

 5. “Bliv hængende efter TV-avisen. Her viser vi nemlig Enhedslistens nye folketingskandidat Aasmaa, som fortæller om sin baggrund og sine planer om at gøre folketinget mere eksotisk, pluralistisk og spændende”

  Kommentar by DaLi — 11. august 2007 @ 11:32

 6. @ # 2: Der er faktisk også en mere generelle pointe i den artikel, du lænker til:

  “Men denne sag er dybt alvorlig og efterlader mig med en grim smag i munden. Jeg tænker selvfølgelig på, om han har manipuleret før,« siger Torsten Jansen.

  »Da jeg hørte om denne sag, blev jeg enormt vred og skuffet, for jeg har så mange gange stået på mål for Jeppe Nybroe, når han er blevet beskudt både internt og eksternt. Det har jeg gjort i tillid til ham. Jeg har altid stolet på hans version af, hvad der er sandt og falsk, ligesom jeg har gjort med alle andre.«

  Torsten Jansen mener, at DR har skudt sig selv i foden med en bazooka, da det er TV Avisens mest profilerede ansigt, der er blevet afsløret i at manipulere.

  »Er du én gang blevet taget i at lyve eller manipulere ud over en grænse, så er din troværdighed røget. Du har kun ét skud i bøssen. Jeg har selv været udlandsjournalist og ved, hvor nemt det er at snyde, og hvor fristende det er. Men gør du det, er du ude på en uoprettelig glidebane.«

  – Og her gik jeg rundt iført matrostøj og med store uskyldige blå øjne, og troede, at f.eks. Ole Sippel på 2 sekunder kunne sige SANDHEDEN om Israel via et interview med en eller anden antisemitisk kommunistisk israeler, som han havde samlet op i en skrældespand, og som var omtrent lige så repræsentativ for Israel, som Bjarne Tyrkertro og Bo Warming er for Danmark?

  Heldigvis har især internettet da betydet en demokratisering af adgangen til journalistiske kilder og viden generelt. Minder lidt om Luthers hovedpointe under reformationen: Kilden (i dette tilfælde Biblen) er der og bør være tilgængelig for alle. Der er ikke brug for nogen Pave/DR og lign. til at fortælle “hoben” hvad de skal mene.

  Med den ideologiske bias, som DR slæber med sig, har det formodningen imod sig, at det de siger er sagligt og journalistisk korrekt. Man bør derfor altid foretage et reality check.

  Og hvad DDR som instution angår, så tror jeg også, at de er uden for terapeutisk rækkevidde. – Omend enkelte (Poul F. Hansen, og eks-DR Leif Davidsen?) har formået at holde sig nogenlunde sobre. Jeg tror ikke, at en decideret “afnazificering” af DR vil være en større succes end den var i Tyskland (eller for den sags skyld andre opgør med ensretning og totalitarisme).

  Kommentar by Nicolai (slamofob) — 11. august 2007 @ 12:31

 7. DR er geniale, de har opfundet en 3 måneders troværdighedskur. 3 måneder væk fra skærmen lidt healing og så er Nybroe troværdig igen. Det er da genialt.
  fhv grisehandler

  Kommentar by fhv grisehandler — 11. august 2007 @ 14:48

 8. På indslaget fra youtube kan man se at der en mand der hedder “Jesper nylander” der var fotograf og redigerede indslaget ….hvad har DR gjordt med ham, han er vel også ansat af licensbetalernes midler og hæver sikkert sin løn endnu!

  Her er citatet fra Politiken som spurgte TV-Avisens chef Ulrik Haagerup om redaktøren eller fotografen kunne have stoppet galskaben:

  “Hvordan har du det med indsatsen fra de redigerendes side?

  »De havde ingen mulighed for at vurdere, hvad det her indslag var, da de ser det søndag. Og fotografen, som jeg har talt med, havde heller ikke nogen mulighed for det.”

  Hvordan kunne fotografen ikke vide noget – der står han havde redigeret og filmet det (kan vi heller ikke tro på hvad de skriver på skærmen)….han måtte da vide han var på vej væk fra Kuwait – da han filmede og senere puttede de fatale billeder ind i indslaget sammen med hans kollega Jeppe Nybroe.

  På Jeppes blog her – kan man se billeder af de to sidder og redigerer indslaget sammen …billederne er taget af TV2s folk ser det ud til:

  http://blogs.dr.dk/blogs/jeppenybroe/rss.aspx?Tags=jesper+nylander&AndTags=1

  Hvad sker der i DRs ledelse – løgnene er mange og de bliver flere, hvordan kan de sige at den anden medarbejder ikke kunne vide det var galt, når han trykker på startknappen på kameraet lige efter de har forladt Kuwait og så filmer Nybroes løgn stående på den kørende vogn.

  Hvorfor bliver I ved med at lyve???

  S.U. DR !!!

  Kommentar by Kaj Eriksen — 11. august 2007 @ 16:23

 9. @7: Jeppe Nybroe vender ikke tilbage til skærmen. Mit bud er, at han om et par uger meddeler sin afgang fra DR og starter som freelancer eller opretter et kommunikationsbureau. Sådan gør man i den branche.

  Kommentar by S — 11. august 2007 @ 17:21

 10. ->S Ja i stedet for at at sige tingene lige ud: fyret for løgn. Så forsvinder han nok med en eller anden forklaring om, at han søger nye udfordringer.
  Fhv Grisehandler

  Kommentar by fhv grisehandler — 11. august 2007 @ 18:47

 11. DR’s ansatte lever stadig i monopolets tid, de tror de er urørlige og at vi stadig frygter “sort skærm”. Når de siger “sort skærm” skal man spørge om det er et løfte eller en trussel.
  Jeg tror ikke det kan reddes, inficeringen er for massiv. Luk det, og start så et nyt, der skal være at samme størrelse som Statstidende. Hvorfor skal vi have et offentligt TV/radio selskab? Vi har ingen offentlige aviser, bortset fra Statstidende, og det har vi det jo egentlig fint med.

  Kommentar by PeterK — 12. august 2007 @ 22:05

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper