17. august 2007

DR: “Alle kan bidrage til wikipedia… men det er ikke alle der gør det med hæderlige motiver.”

Sidste år opfandt et yngre it-geni et program der registrerede ip-adresserne på personer der redigerede wikipedia. Tidligere på ugen blev hans wikiscanner så lagt online, og på nettet cirkulerer i disse dage et utal af historier.

Følgende var hvad DR valgte at fortælle danskerne…

CIA, Fox og mange andre piller ved net-leksikon
Søgeværktøjet der har afsløret, at CIA-folk har rettet i artikler om Irans præsident, har også fundet ud af, at folk i Vatikanet har fjernet indhold fra sider om lederen af det irske republikanske parti Sinn Fein, Gerry Adams.

[…]

Politisk tendens
Det er også kommet frem at folk på den konservative tv-station Fox News har været inde og ændre i tekster om forskellige kritikere, der offentligt har angrebet kanalen for stærkt partisk nyhedsdækning.

Tidligere er det blevet afsløret at tekster om medlemmer af USAs Kongres er blevet ændret fra computer i Kongressens kontorer. Også firmaet, der har leveret størstedelen af de stærkt kritiserede elektroniske stemmesystemer til brug i valghandlinger, har været inde og pynte på Wikipedia-tekster om selskabet, dets maskiner og dets relationer til det republikanske parti.

CIA, Foxnews, Republikanerne, Diebold, Vatikanet – alle eksempler fra den ene side – et problem, ikke mindst når der samtidig antydes noget fordækt ved rettelserne.

Her er en række wikiscanner-fund, DR ikke fandt interessante…

Al-Jazeera says the foundation of Israel was just as bad as the Holocaust, Al Jazeera does not like some words in Tailban article, BBC accuse Tony Blair of being a drunk sex maniac, BBC: George “Wanker” Bush, Democrats really don’t like Rush Limbaugh and his listeners, The Guardian rewrites The Times wiki, Nick Bilton [New York Times] calls Condoleeza Rice a “concert penis”, New York Times Compares Bush to Captain Kirk, New York Times: Vampires donate dead babies to the Grand Dragon of the Republican Party, Reuters: Bush is a mass murderer, Washington Post has fun with a rival, UN editor calls Oriana Fallaci a racist whore…

Opdate 18/8-07. Fra gårsdagens MetroXpress – når journalistik er værst.

Politikens to artikler om sagen.

 • 15/8-07 Politiken – Tv-station taget i Wikipedia-fusk (Billedtekst: “Wikipedia er sårbar over for ondsindet manipulation.”).
 • 16/8-07 Politiken – CIA redigerer Wikipedia-opslag.
 • 15 Comments »

  1. Pågældende DR-journalist (der er ingen byline) skal passe voldsomt på med at benytte sig af begreber som “politisk tendens” og “stærkt partisk nyhedsdækning”. Vedkommende afslører sig som en storslået hykler men evner sandsynligvis ikke at se det selv.

   Kommentar by S — 17. august 2007 @ 20:58

  2. Sommetider ved jeg bare ikke hvad vi skulle gøre uden Urias-Kim.

   Kommentar by .sfw — 17. august 2007 @ 21:11

  3. Det beviser vist at der er rigtigt mange i diverse medie-virksomheder og offentlige indretninger der har alt for meget tid til at lave den slags barnlige narrestreger.
   Jeg tror seriøst hverken CIA, Fox News, BBC eller FN har det som officiel linie :)

   Der er vist nogen der skal stramme op på reglerne om hvad virksomhedens eller organisationens internetforbindelse må bruges til.

   Kommentar by Den Kutteklædte Hævner — 17. august 2007 @ 21:13

  4. Enhver ved da, at wikien bliver brugt til manipulation. Det interessante er hvordan visse medier pludselig har opdaget hvad vi alle vidste i forvejen, og nu forsøger at bruge det til deres USA bashing.

   Kommentar by Holme — 17. august 2007 @ 21:45

  5. “Enhver ved da, at wikien bliver brugt til manipulation.”

   Desværre ikke. Du antager jo, at alle er lige så velorienterede og kritisk tænkende som dig selv…

   Wiki er et herligt værktøj, og det er godt at se BBC og de andre med fingrene nede i kagedåsen, igen.

   Kommentar by Henrik Ræder Clausen — 17. august 2007 @ 22:04

  6. 3
   Mange studier anbefaler stadig wiki, selvom de blev advaret til jul om de mange løgne der er derinde, så tror ikke alle kender til det

   Kommentar by Broholm (ordblind) — 17. august 2007 @ 22:19

  7. @Broholm
   Ikke desto mindre er wikien rigtig god til at give et overblik. Får jeg behov for at lære om bier og deres færden, er det meget let og hurtigt at lære det mest basale på Wikipedia. Jeg har lært rigtig mange ting om emner jeg ikke normalt beskæftiger mig med, og som ikke er vigtigt nok til at jeg vil købe og læse hele bøger om emnet. Så er det jo smart, at nørder inden for andre emner mine interesser, smider det ud på nettet til gavn for andre.
   Vil man vide noget i dybden og være sikker på sandheden i forbindelse med videre brug af det emne man nu er interesseret i, så kan man finde det i mere troværdige kilder.

   Kommentar by Holme — 17. august 2007 @ 23:48

  8. 6
   Helt enig, men nu var det mere fordi det nu ikke er alle der ved at de skal lave kritisk læsning på wiki (eller ikke fatter det)

   Kommentar by Broholm (ordblind) — 18. august 2007 @ 00:56

  9. Gad vide hvor mange DR medarbejdere, der har fået lidt lommepenge, så de kan gå anonymt ind på en internetcafe og skrive løs om ting de hader via en “ikke-DR” ipadresse?

   Mike

   Kommentar by Onion — 18. august 2007 @ 01:44

  10. Wiki-ideen er fremragende, men det siger sig selv at man ikke kan bruge et sådan opslagsværk til emner der berører politiske forhold hvorom der ikke hersker konsensus.

   Da der er langt flere venstreorienterede aktivister end højreorienterede, så vil der normalt være venstreorienteret bias, hvad i sagens natur vil være værst ift. den yderste venstrefløjs hadeikoner (Foxnews, Rush Limbaugh etc.), ligesom konspirationsteorierne også her får plads (Diebold: http://www.uriasposten.net/index.php?p=1636).

   Kommentar by Kim Møller — 18. august 2007 @ 06:44

  11. Det største problem med Wiki er slet ikke faktuelle fejl, men at artiklerne kan skrives så de ser fine ud, men i virkeligheden er dybt tendentiøse. Artiklerne om Tyrkiets proces i forhold til EU er gode eksempler. De er fulde af tekniske detaljer, der isoleret set er korrekte, men samlet giver et billede, der er meget skævt.

   Wiki er glimrende til tekniske detaljer, grundlæggende overblik og til at finde primære kilder. Men muligheden for (mere eller mindre anonymt) at skrive manipulerende artikler om kontroversielle emner er fristende for mange, der har en diskret interesse i at påvirke folks holdninger.

   Kommentar by Henrik Ræder Clausen — 18. august 2007 @ 08:02

  12. Det er denne slags guldkorn, som gør Uriasposten uundværlig. Dette er et ubestrideligt “hænderne nede i kagedåsen” bevis på venstreorienteret bias for tvangsopkrævne licenskroner.

   Hvis alle ikke fik set denne her:
   http://www.180grader.dk/nyheder/BBC-ansat_kalder_Bush_onanist.php

   Kommentar by Jakob — 18. august 2007 @ 10:44

  13. især denne del udstiller meget godt venstrefløjens hykleri og stupiditet.

   Andre grupper vil jo ikke gøre det samme
   Kan det ikke danne en uheldig præcedens, hvis Københavns Kommune vil forære et hus væk for at undgå ballade?
   “Jomen, hvilke andre grupper, kunne du forestille dig, ville gå ud og gøre det samme? Jeg kender ikke andre grupper, som der har været den slags problemer med.”

   Næh, det er vel, fordi de andre grupper ikke kommer fra et radikalt venstreorienteret miljø, ikke?
   “De unge har deres rødder på venstrefløjen, ja, men den yderste højrefløj kan også lave aktioner, som ikke altid er lige fredelige.”

   Er det ikke mest, fordi der er andre, som vil slås med dem?
   “Jo, men der er også provokatører til stede, når unge venstreorienterede demonstrerer,” siger Frank Hedegaard.

   ole@180grader.dk

   Kommentar by whodares "islam skaber tabersamfund" — 18. august 2007 @ 19:51

  14. Seneste eksempel fra DR: De ‘glemte’ at nævne, at de fleste arresterede i Kolding i dag var ‘autonome’ – dvs. venstreekstremister. Og at de fleste blev taget, fordi de fandt det meningsfuldt at hærge Kolding lidt efter demonstrationerne.

   TV2 gav som vanligt bedre grundlag for at tænke selv.

   Jonni fra Greve lagt i håndjern var ubetalelig. Den havde de heldigvis på begge kanaler :)

   Kommentar by Henrik Ræder Clausen — 18. august 2007 @ 20:22

  15. Whodares, jeg bemærker et lille Messerschmidt-citat i din .sig.

   Det kan jo give dig ballade. Hvad med i stedet at citere en mere politisk korrekt personage (omtrentligt):

   “Det er gået ad helvede til i de lande, islamister er kommet til magten.”

   Med denne mere nuancerede stillingtagen til tidens politiske problemer skulle du være sikret mod uberettiget hetz fra venstrefløjen.

   Kommentar by Henrik Ræder Clausen — 18. august 2007 @ 21:45

  RSS feed for comments on this post.

  Leave a comment

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

  

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper