2. september 2007

Jeppe Nybroe tredoblede en granateksplosion i et indslag til Horisont

Når man fanges med fingrene i kagedåsen, må man forvente tidligere arbejde bliver gået efter i sømmene. Idag kan Jyllandsposten ved hjælp af en rapport fra Delta Akustik afsløre at Jeppe Nybroe i et indslag på Horisont den 16. januar sidste år, har genbrugt lyden fra et granatnedslag tre gange. I modsætning til den første Nybroe-løgn, så er denne her i kaliber med Reuters Clone tool-skandale, og må alt andet lige gøre en ende på Nybroes journalistiske karriere. Måske Christoffer Guldbrandsen kan bruge ham i kommende produktioner i gråzonen mellem dokumentarisme og fiktion.

Fra EPN – DR-journalist afsløret i ny manipulation.

“Da TV Avisens højt profilerede studievært Jeppe Nybroe for en måned siden blev afsløret i at have vildledt seerne i et indslag om de danske soldaters tilbagetrækning fra Irak, var det ikke første gang, at han manipulerede med virkeligheden.

Det skete også i en anden reportage fra Irak, hvor Jeppe Nybroe fulgte amerikanske soldater på jagt efter oprørsstyrker. Indslaget blev bragt i udenrigsmagasinet Horisont mandag den 16. januar 2006.

I reportagen høres lyden af tre eksplosioner, men i virkeligheden var der ikke tre eksplosioner. Der var tale om den samme lyd fra én eksplosion, som blev genbrugt.

Det viser tekniske analyser af indslaget, som den selvejende forsknings- og analyseinstitution DELTA har foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten.

DELTA’s afdeling for akustik har analyseret hver af de tre sekvenser med lyd af eksplosioner og vurderer, at lydklippene er »helt identiske«…

»En sådan lighed mellem signaler optaget udendørs fra en kilde langt væk vil efter vores bedste overbevisning og lange erfaring med udendørs støjudbredelse aldrig kunne forekomme i virkeligheden,« konkluderer DELTA med henvisning til, at atmosfæriske forstyrrelser betyder, at selv ens lyde afsendt fra samme sted vil give forskellige signaler hos modtageren.”

 • 31/8-07 JP TV – Nybroe fanget i ny manipulation (sagen kort og præcist).
 • 31/8-07 Jyllandsposten – Teknisk notat – Analyser af eksplosioner på lydspor… (7 s. pdf).
 • Horisiont fra 2006 er desværre ikke online, men JP TV-indslaget kombineret med rapportens dokumentation er ret så overbevisende. Fra rapportens s. 5.

  Oploadet Kl. 09:49 af Kim Møller — Direkte link25 kommentarer

  25 Comments »

  1. Vi må desværre slå koldt vand i blodet…godt nok er han højst sandsynligt færdig som DDR´s “pusher” ud af til, men en chefstilling venter nok ham i kulissen,- måske ovenikøbet som nyhedschef. Om 15 år er han værdig som general direktør og afløser – den til sin tid – overmætte
   plummergøj.

   Mike

   Kommentar by Onion — 2. september 2007 @ 10:00

  2. Exit Nybroe.

   Kommentar by Mette (islamofob) — 2. september 2007 @ 10:45

  3. Det må vel kategoriseres som rigtigt journalistisk arbejde som JP har gang i. At det går ud over en kollega er kun godt. Forhåbentlig betyder det, at journalister fremover tør se kritisk på andre journalisters arbejde, så evt. manipulationer kan blive afsløret.

   Så mangler vi blot at se, i dette tilfælde DR, tage konsekvensen af afsløringerne.

   Kommentar by Kims — 2. september 2007 @ 10:56

  4. Nybroe fortjener at blive fældet på sine manipulationer. Men fortidens skrivende krigskorrespondenter (fra Hemingway og nedefter) skal nok være taknemlige for, at deres reportager ikke kan efterprøves på samme måde.

   Kommentar by Crass Børsting — 2. september 2007 @ 12:18

  5. Hvordan får JP idéen til at undersøge lyden, hvordan kunne de vide, at der var begået nybroe. Det er i sig selv en god historie, som måske har involveret undercover agenter, skæg og blå briller. Det er dygtigt gjort af JP, men baggrundshistorien for hvordan de har fået færten af Nybroes fadsæse r må være en rigtig god røverhistorie. Lad os høre den, bare for underholdningens skyld.

   Det er efterhånden en helt nybroeligt historie.
   fhv grisehandler.

   Kommentar by fhv grisehandler — 2. september 2007 @ 12:19

  6. Det er en skandale at Haagerup igen holder hånden over ham!! For 3 uger siden fik han sagen lagt ud fra JPs side – INTET gjorde han!!!
   Men tak fordi han i tiden efter lancerede en intern undersøgelse om “hvordan får vi Jeppe tilbage uden at stød seerne der er dumme”!

   Kommentar by Jeppe Lyver — 2. september 2007 @ 12:41

  7. At Jeppe og løgn går hånd i hånd, burde efterhånden stå klart…
   men HVORFOR lyver Jeppe…og er han den eneste derinde?

   Kommentar by Winston Smith — 2. september 2007 @ 12:46

  8. DR: Fake but accurate

   Kommentar by FriKapitalist — 2. september 2007 @ 12:49

  9. Han er vel snart moden til et job hos redaktør Crass Børsting på http://www.landsbytossen.dk

   Sandt eller løgn?
   Vi bringer historien
   inden for et døgn

   Kommentar by fhv grisehandler — 2. september 2007 @ 13:10

  10. Mere Nybroe, mere Nybroe!

   Hver eneste af hans utroværdigheder skader DR’s i forvejen yderst skrantende renomé, og gør DR mere og mere uvederhæftig.

   Derfor: flere af hans slags. Det kan kun gå for langsomt med at få den hastigt synkende Titanic, DR, til at forsvinde fra overfladen!

   Kommentar by Dansk Realist — 2. september 2007 @ 14:19

  11. Uden at jeg ved noget om det, vil jeg tro, at de unge løver vogter på hinanden og på at erobre de bedste revirer. Der er altid mennesker, som er parate til at sælge andre, hvis det kan gavne dem selv. Nyhedsværterne er velbetalte pinger af en forkælet og feteret slags, som man ikke havde tidligere.

   I bedste fald går vi nu ind i en æra, hvor journalisternes indbyrdes solidariatet smuldrer til gavn for “sandheden”. De kender jo hinandens lus på gangen.

   Kommentar by Mette (islamofob) — 2. september 2007 @ 14:23

  12. p.s. Nybroe har været ansat på JP.

   Kommentar by Mette (islamofob) — 2. september 2007 @ 14:24

  13. Uden jeg heller ikke ved noget om det, kunne den logiske forklaring på Nybroe`s mærkelige adfærd være, at de menige soldater, var rigtig godt trætte af denne ulidelige lille selvoptaget udklædnings “wana be” soldat! Så de har sladret til fanilie og venner, der så er blevet sure over, at deres tapre sønner og døtre, skulle bruge deres frokost pauce til at iklæde, køre rundt med og bombesprænge, for at glæde idioten!
   Sådan en gang drags-show, i nyhederen!!

   Kommentar by li — 2. september 2007 @ 16:13

  14. Det var en god idé, li.

   Kommentar by Mette (islamofob) — 2. september 2007 @ 17:48

  15. #12
   At man har været ansat på JP er da ikke garanti for noget som helst!
   Jeg husker en sag om en korrespondent JP havde i Vesttyskland, der havde kodenavnet “Flame” (var det vist nok) – den organisation han havde fået koden af var “Ministerium für Staatsicherheit” – altså det kommunistiske DDR – tror du der kun findes rådne æbler på venstrefløjsaviser?

   Kommentar by Winston Smith — 2. september 2007 @ 18:18

  16. -> 15 Winston Smith

   Du har fuldstændig mistforstået mig. Jeg tænkte, at man på JP kender til Nybroes svage sider og tog udgangspunkt i dem. Jeg skrev jo om rivaliserende løver.

   Desuden kender JP Haagerups svage sider til overflod, han blev under stor dramatik hældt ud derfra.

   Det er ikke længe siden, at jeg så en af JP-pingerne smide nogle hårde ord efter Haagerup, som jeg i øvrigt antager må være barnebarn af det tidligere skolebestyrerpar på den private og ærkeborgerlige skole i et af Århus’ velhaverkvarterer – Forældreskolen.

   Kommentar by Mette (islamofob) — 2. september 2007 @ 19:03

  17. Helt bortset fra, at jeg betragter TV som masse-hjernevask, viser dette med al ønskelig tydelighed, at DR’s nyhedsformidling ikke er til at stole på.

   Det er dybt chokerende at se den magt msm har, og dybt deprimerende, at så mange mennesker ukritisk sluget alt råt, som kommer ud af hus-alteret.

   Jeg har max set 5 minutters TV siden 31/12 2006, og jeg føler mig kun bedre tilpas.

   Drop licensen!

   Kommentar by Anna Lyttiger — 2. september 2007 @ 19:08

  18. DR løgn det hele!

   Kommentar by grønkål — 2. september 2007 @ 20:05

  19. One down, 3000 to go (eller hvor mange de nu arbejder i DDR).

   Kommentar by Jakob — 2. september 2007 @ 22:29

  20. Hvorfor tøver Ulrik Haagerup??? Smid løgneren ud, dette er ikke en hetz mod Nybroe – Det er en hetz mod alle der betaler licens!!!

   Kommentar by DR lyver — 3. september 2007 @ 08:28

  21. DR er et gennemråddent æble. Sælg paladset i ørestaden, og begynd forfra med nye folk, og en lidt mere ydmyg indstilling til kunderne. De skal naturligvis financieres via pay-per-wiev.

   Kig lidt efter avismodellen. Staten har statstidende, resten klarer vores almindelige markedsmodel. Hvorfor skal det være anderledes bare fordi det er radio og TV?

   Sådan to afsløringer – oven på alt det andet der ad nauseam er dokumenteret her og andre steder – burde fremkalde lynhurtige håndfaste reaktioner, og hvis man ikke magter det, så ren panik. Hvad sker der? Ikke en dyt, svindleren sendes på ferie og afspadsering, og vender tilbage til et lidt mere tilbagetrukket job, når støvet har lagt sig.

   Kommentar by PeterK — 3. september 2007 @ 08:55

  22. -> 16

   Se evt. kommentaren fra journalist Uffe Lindum i denne her post: http://www.uriasposten.net/?p=4800

   – Min datter gik på Forældreskolen for et par år siden, og ja – den virker borgerlig, omend søgningen til den idag ofte er fra det rødgrønne segment.

   Kommentar by Kim Møller — 3. september 2007 @ 13:12

  23. Nu er Nybroe ude i kulden:

   http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2007/09/03/164549.htm?rss=true

   JP fik simpelthen skovlen under den manipulator :)

   Kommentar by Henrik Ræder Clausen — 3. september 2007 @ 21:03

  24. ->13 “var rigtig godt trætte af denne ulidelige lille selvoptaget udklædnings “wana be” soldat!”

   Hver gang jeg scroller ned over posterne her og ser denne åh-så-selviscenesatte poseren i militært antræk, bliver kvalmegrænsen nået. Nu må han nok posere hjemme i haven i campinghabit og bøllehat indtil det næste lukrative jobtilbud.

   Kommentar by Lars Findsen På Crack (islamofob) — 3. september 2007 @ 21:31

  25. Jeppe Nybroe har et behov for at promovere sig selv. Jeg blev opmærksom på det da jeg (fra Århus – hvor JN var journalistelev) kendte til ganske ærlig og troværdig pige, som ellers taler pænt og respektfuldt om andre. Hun havde kendt JN og udtalte “han er en stor idiot” – “han behandlede mig meget dårligt”. Nu ved jeg godt at det er en påstand som kan rumme subjektive elementer. Men jeg kender som nævnt vedkommende, som ellers ikke udtaler sig om andre mennesker uden at kende godt til dem.
   Da jeg så efterfølgende har lagt til mærke til JN på skærmen, er billedet ganske tydeligt en selvpromoverende vedvarende handlemåde. Narcisistiske træk. Det kan bunde i mange forhold (man kan selv slå disse op..) – f.eks. husker jeg et indslag hvor Thomas Helmig netop havde været en del af et indslag, hvor der skiftes til JN, som udtaler med stort smil “ja, Thomas Helmig… Men det er MIG der er på!” Der var ikke en pointe men denne og end del andre ‘jeg er på’ situationer med JN har hele tiden underbygget indtrykket af narcisistiske overtoner. Det er reelt en stakkels reaktionsmønster. Hvis eller når vi ser eller hører noget til ham igen, så prøv at lægge mærke til dette. Det er en væremåde der ligger i det personlige og hænger ved.
   JN er kendt (eller snarere) berygtet for at ’stramme’ sine historier op – lige fra elevtiden på JP. Igen et personligt islæt om at selviscenesætte sin person/navn. Dette har gået igen i DR, hvor andre kollegaer har gjort indvendinger omkring hans formidling af deres producerede indslag. Pressenævnets afgørelse imod JN vedr. brug af skjult kamera; fadæsen om Viagra i 1999 og de netop opdagede manipulationer fra Irak, vidner om dette vedvarende næsten patetiske behov for lys på egen person fra JN’s side. JN’s medforfatterskaber er igen om emner der potentielt giver selv-fokus qua dets tema (f.eks. om dansk politik/statsministeren – og ikke knap så højtprofilerede emner).
   At især ledelsen i DR har vist så megen træghed eller optræder som “The Three Wise Monkeys” (ikke se, ikke høre, ikke tale) er et alarmerende biprodukt af Nybroe affæren. At der internt er satset på en enkelt medarbejder som skærm-vært (og profilbillede på DR’s egne publikationer omkring troværdighed..) har måske gjort at man har ville t undgå at sluge kamelen. Fool me once – shame on you. Fool me twice – shame on me. Denne analogi har måske fået størstedelen af licensbetalerne og i sidste ende DR Nydhedernes chef Ulrik Haagerup, til at sige stop. Det kunne kun gå for langsomt.
   TV-Avisen og øvrige medier har forhåbentlig lært af Nybroe affæren. Den er i det mindste blevet undervisningsstof på Journalisthøjskolen og licensbetalerne har håbet om en troværdig nyhedsformidling – upartisk af selvpromoverende islæt.

   Kommentar by Jens Evaldsen — 5. september 2007 @ 12:19

  RSS feed for comments on this post.

  Leave a comment

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper