7. juni 2013

Jens Martin Eriksen & Frederik Stjernfelt om elitens frygtbaserede selvcensur: ‘Voldsmandens veto’

Jeg har det med Jens Martin Eriksen & Frederiksen Stjernfelt som jeg har det med norske Bjørn Stærk. De gør det godt ud fra egne præmisser, men forsøget på at formulere en tredje vej virker noget påtaget, og lidt for meget som bekvemmelig positioneren. Viden forpligter, sagde man i gamle dage. Kasper Støvring anmelder seneste bog af Eriksen & Stjernfelt i Berlingske – De anstændige modsiges hårdtslående og velargumenteret .

“Engang for længe siden – i 60erne – kunne forfatteren Leif Panduro skaffe sig anerkendelse blandt sine kulturradikale ligesindede for sit opgør med borgerlige dyder i romaner som »Rend mig i traditionerne« og »De uanstændige«.

I dag er de selvsamme kulturradikale og andre uanstændige blevet de nye anstændige, der kalder på dyder som dialog og tolerance for at forhindre kritik af undertrykkende dogmer. Det er denne vending, som forfatteren Jens-Martin Eriksen og professor i semiotik Frederik Stjernfelt har sat sig for at afdække og gøre op med i deres nye bog.

De anstændige forsøger at begrænse den ytringsfrihed, der er livsvigtig i et liberalt demokrati. Bogen kortlægger minutiøst, hvordan de anstændige er blevet principløse, hykleriske, dobbeltmoralske og decideret kyniske. Deres krav om selvcensur camouflerer de f.eks. ved at tale om, at man skal have »respekt« for andre kulturer. Men denne respekt er i virkeligheden baseret på frygt. Det er nemlig kun islam, der skal skånes for hån, spot og latterliggørelse. For islamister truer som bekendt med vold, hvis man krænker deres dogmer. Det kaldes i bogen Voldsmandens veto.

»Tolerance« er ikke længere en fordring, der stilles til den, der lytter, men derimod noget, den, der ytrer, skal anvende for ikke at støde religiøse følelser. Og »religionsfrihed« betyder ikke længere individets frihed til selv at vælge sin tro, men derimod religionernes frihed for krænkelser.

Noget af det mest uhyggelige i vores tid er den konstante vigen tilbage for islamisternes pres på ytringsfriheden. Bogen giver adskillige eksempler herpå og afslører de strategier, anstændige anvender for at vise eftergivenhed. En hyppigt anvendt strategi er filtrering af information, som når medierne undlader at oplyse den etniske profil i sager om muslimers overfald på jøder og homoseksuelle.

Man kan diskutere Eriksens og Stjernfelts bekendelse til den radikale oplysning og angreb på al »kultur«. Og man kan mene, at deres tillid til debattens frigørende virkning forudsætter en homogen nationalkultur, som de ellers kritiserer. Hvis den fælles kultur mangler, får vi netop en syg krænkelses- og trusselskultur, hvor domstolene skal afgøre – eller undertrykke – uenigheder.”

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/48721/trackback

18 Comments »

 1. Venstrefløjens nonsens virker som noget Monica S Hansen på stesolid og stavekontrol har bedrevet. Lad dog være med at svare idioten.

  Kommentar by Nielsen — 7. juni 2013 @ 15:05

 2. Den bog køber jeg.

  Kommentar by Ole S. — 7. juni 2013 @ 15:07

 3. Okay

  Jeg havde ellers opgivet to herrer, Jens Martin Eriksen & Frederik Stjernfelt, for deres uvederhæftige omgang med sådanne emner.

  Men det virker ganske fornuftig, hvad de her har stykket sammen. Det virker som om, at de er inspireret af, hvad de onde ‘højreradikale’ har forsøgte at sige i årevis.

  Kommentar by traveler — 7. juni 2013 @ 15:12

 4. Jeg tror ikke på dem. Den fælles national kultur er afgørende for overhovedet at behandle den kriminelle og voldelige kultur. Uden tiltro til en fælles kultur er der ingen vej frem. Men det er da fint, de kritiserer nogle fra den herskende elite. Men hvordan stopper man den herskende elite, det er spørgsmålet.

  Kommentar by Ludvigsen — 7. juni 2013 @ 15:38

 5. Nu har de bare fundet ud af, at der er penge i at være kritisk. Man kan heller ikke pludselig springe fra den ene yderlighed til den anden. Hyklere. Desforuden forstår de ikke Islam.

  Kommentar by Ludvigsen — 7. juni 2013 @ 15:41

 6. Det sætter Helle Thornings grundlovstale, om at bruge ytringsfriheden med respekt, i perspektiv.

  Kommentar by Robert R — 7. juni 2013 @ 15:54

 7. “»Tolerance« er ikke længere en fordring, der stilles til den, der lytter, men derimod noget, den, der ytrer, skal anvende for ikke at støde religiøse følelser.”

  Det er endnu værre end som så:

  – Muslimer udtaler sig barbarisk: VI skal udvise “tolerance”

  – Vi udtaler os om barbariske skikke i Islam: VI skal være mere “tolerante”

  It’s a rigged game, guys….

  Kommentar by Morani ya Simba — 7. juni 2013 @ 16:45

 8. Se også Katrine Winkel Holms anmeldelse Positionisterne

  Kommentar by Balder — 7. juni 2013 @ 16:56

 9. Det er altafgørende at danskerne har en fælles kultur. Alt det vrøvl om oplysning fører igen steder hen. Interesserer muslimske unge sig for oplysning. Kultur samler for uden nation er mennesket ingenting. Når hele eliten og politikerne genem det multikulturelle samfund arbejder på at nedlægge fælleskulturen, skal man ikke komme og fortælle gamle Ludvigsen, at frihed til oplysning fører nogen steder hen. Ren intellektuel tågesnak.

  Der er kun en vej frem i dag – ud med islam.

  Kommentar by Ludvigsen — 7. juni 2013 @ 18:17

 10. @ 6 Robert R
  Helle Thornings grundlovstale afspejler bare, at hun er talsperson for regeringens leder Margrethe Vestager. Helle Thorning har ingen personlige holdninger. Hvad skulle hun dog have dem i?

  Kommentar by Binee — 7. juni 2013 @ 19:25

 11. Frederik Sternfelt får mig til at tænke på Groucho Marx (der ikke var i familie med Karl Marx).
  Groucho sagde (frit oversat): “Det er mine holdninger! Kan du ikke lide dem, så har jeg nogle andre”

  Kommentar by Binee — 7. juni 2013 @ 20:50

 12. Anmeldelser – Politiken og Information

  Interessant debatbog bliver uaktuel i sit slagsmål med Seidenfaden
  ht tp://politiken.dk/kultur/boger/ECE1990728/interessant-debatbog-bliver-uaktuel-i-sit-slagsmaal-med-seidenfaden/

  De anstændige misforstår ytringsfriheden
  h ttp://www.information.dk/462689

  Full svensk-norsk kulturkrig
  Det er paradoksalt, at svenske intellektuelle bruger så meget krudt på at stemple nordmænd som fremmedfjendske nationalister – samtidig med at Stockholms indvandrerkvarterer nat efter nat står i brand!
  (NB: kun online til torsdag)
  ht tp://www.weekendavisen.dk/smarticle/view/1

  Kommentar by anno — 8. juni 2013 @ 02:50

 13. “I dag er de selvsamme kulturradikale og andre uanstændige blevet de nye anstændige, der kalder på dyder som dialog og tolerance for at forhindre kritik af undertrykkende dogmer. Det er denne vending, som forfatteren Jens-Martin Eriksen og professor i semiotik Frederik Stjernfelt har sat sig for at afdække og gøre op med i deres nye bog.”

  Tak for det, omend bogen kommer noget sent. Men de kloge skal også kunne blive klogere.

  12

  Det er skønt at bogen har verbalt slagsmål med Seidenfaden. Det kan aldrig blive uaktuelt at være uenig med ham. Aldrig. Tværtimod skal det stå i neonskrift hvad Seidenfaden har sagt/skrevet af uhyrligheder. Glemmer aldrig hans undskyldning for muhammedtegninger. Fjols. Muhammedtegninger var (og er) nødvendige – også som udstillingsmontre indholdende bl.a. Seidenfadens gøren og laden.

  Kommentar by Liva — 8. juni 2013 @ 07:24

 14. Jesper Juhl i DDR. “Vi kan lige så godt se det i øjnene: Jesus kommer aldrig tilbage. Og selvom han gjorde, ville han være sat så langt tilbage, at vi ville grine af ham”

  Prøv at udskift Jesus med Muhamed og tænk på, hvad der ville ske. Forbryderne kommer fra vores institutioner.

  Kommentar by Ludvigsen — 8. juni 2013 @ 08:43

 15. 14

  Ludvigsen

  Så lad Jesper Juhl og DR grine af figuren jesus, så kan vi andre samtidig grine vores bare i laser af den såkaldte profet muhammed med barnekone og flerkoneri og intolerance overfor anderledes tænkende og troende mennesker. Lad os le, mens vi udøver kritik og laver satire.

  Apropos kritik, så er det bare skønt at se at kunstner Per Nørgaard viser forståelse for Lars Vilks ageren. Og der vil snart være flere kunstnere og andre, der vil vise støtte til Lars Vilks. Det er helt i dansk ånd, at grine af trumlende og intolerant religion – af f.eks. islam.

  I øvrigt et skønt billede Lars Vilks nu har lavet af et flot sejlskib med en mikroskopisk lille rundel hund. (Kan ses på Snaphanens hjemmeside) De religiøse skal stikke snuden helt tæt på for at være sikker på at blive fornærmet. Fræk intelligent humor.

  Kommentar by Liva — 8. juni 2013 @ 09:27

 16. 15

  ..hov det er ikke Per men Bjørn Nørgaard!

  Kommentar by Liva — 8. juni 2013 @ 09:30

 17. Det er godt for Danmark og Danskerne at der findes personer som
  Katrine Winkler Holm.

  Kommentar by emmagad — 8. juni 2013 @ 10:29

 18. Liva: “De religiøse skal stikke snuden helt tæt på for at være sikker på at blive fornærmet. Fræk intelligent humor.”

  Hehe :-)

  Kommentar by Hr. Naturli' — 8. juni 2013 @ 15:13

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper