21. august 2013

Lektor Haugbølle om national kulturs ‘hybriditet’, ‘fortællingen om enhedskulturen’ og det binationale

“Vesten undervurderer Mellemøstens sekulære”, forklarede Sune Haugbølle et tidsskrift tidligere på året, og han lader til at have et lektorat i varm luft og ønsketænkning. Her lidt fra et debatindlæg i Politiken – Lektor: »Jeg kan altså ikke mærke den danskhed, de taler om«.

“Kultur er det, vi spiser, og det, vi gør, vores traditioner og ritualer. Men det er også de historier, vi fortæller om os selv. Fortællingen om enhedskulturen er på mode… Vi må stå ved, hvem vi er, siger et kor af højre-, center-, venstreorienterede meningsdannere og politikere, og ikke give efter for de fremmedes mad, traditioner og ritualer.

Jeg kan ikke spejle mig i fortællingerne om det pæredanske og det multikulturelle, for de bygger på det samme præmis: at vi og de fremmede hver især udgør veldefinerede klaner, fasttømrede kulturer, der enten lever gnidningsløst side om side eller fastholdes i et hierarki af oplyst kristen modernitet over muslimsk obskurantisme.

For mig er debatten gabende kedelig. Den beskriver ikke vores samfund, som det egentlig er. Jeg tror, vi er blevet langt mere hybride som national kultur, end vi åbenbart vil være ved. … Udtrykket hybriditet kommer fra postkoloniale studier af blandt andet kreolsk kultur og blandingssprog som pidgin English, men bliver i dag brugt til at analysere kultur i bredere forstand.

Den indiske teoretiker Homi Bhabha taler om en national kultur, der ikke er baseret på eksotisme eller multikulturalisme og ’diversitet’, men på en accept af national kulturs hybriditet.

Nu gør det sjældent den store forskel, hvad antropologer siger. Vores offentlige debat er påvirket af andre stemmer. Og de holder os overvejende fast i et os og et dem, vi og de fremmede, Danmark og muslimerne. Selv når analysen kommer fra en velmenende venstrefløj.

[…]

Jeg har ingen anelse om, hvor mange ’bare danskere’ der i virkeligheden er binationale. Det er heller ikke vigtigt. Det vigtige er, at vi kan rumme deres hybride identiteter: deres halvkasteudseende, deres sprog, deres kreoliserede skikke og deres historier. Og at vi begynder at forstå, hvor meget globaliseringen har forandret os selv i de sidste årtier, så vi kan begynde at fortælle nogle historier, der passer til det 21. århundrede.”

Oploadet Kl. 13:59 af Kim Møller — Direkte link28 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/50652/trackback

28 Comments »

 1. Han har ikke forstået sagen. Der opponeres mod import af barbari som kvindeundertrykkelse, klanmentalitet, manglende loyalitet mod det brede samfund, dyrplageri, den stærkes ret, racisme o.s.v.

  Danskerne har som alle andre folkslag modtaget masser af påvirkning udefra, men det har været frivilligt og ikke dikteret oppefra. Forventes det, at vi går på kompromis med en mentalitet, der er modsat vores, ofte foragter os, og som har fejlet eklatant i opbygning af levedygtige samfund?

  Fri mig for antydninger om danskernes lukkethed. Ingen af os har jo problemer med f.eks. asiatiske indvandrere – et mønster, der kan genkendes i hele den vestlige verden, sjovt nok.

  Kommentar by JensF — 21. august 2013 @ 14:24

 2. Den særlige akademiske klasse og den politiske elite har udråbt sig selv som pære Danskere for det har de læst sig til ,men sandheden er at når man er skatteyder i Danmark og skal betale til andres virkeløse underhold så ved man hvordan det er at være Dansker,de lærde og eliten i Danmark får snart smæk i deres bare og det kommer til at gøre ondt.

  Kommentar by emmagad — 21. august 2013 @ 14:28

 3. >”Vi må stå ved, hvem vi er, siger et kor af højre-, center-, venstreorienterede meningsdannere og politikere, og ikke give efter for de fremmedes MAD, traditioner og ritualer.”<

  Der er givet efter…. I så grotesk grad, at jeg i min lokale FAKTA (kbh s), ikke kan købe fersk kylling der IKKE er Halal….

  Med andre ord er det nået så vidt, at jeg skal i en "specialbutik" for at købe en ikke HALAL kylling… Det er forkert og vil udløse en modreaktion…. "de fremmedes MAD" der stopper det jo ikke… Jeg er dansk og vil have lov til at være dansk…. Og så kan Sune Haugbølle spille lige så meget "violin" han vil… Skik følge eller land fly… Hvis SH vil spise Halal… Så kan han jo købe det i hos en muslim…

  Kommentar by ny kommentator — 21. august 2013 @ 16:39

 4. En rigtig akademisk tosse. Men han kan jo læse dagens indlæg i NORDJYSKE Aalborg og forstå det. Det er virkeligheden contra Lektor Haugbølle virkelighed. Og det vil sprede sig til alle byer og vokse i intensitet i relation til den stigende indvandring.

  “Stenkast på vinduer, graffiti og æg på døre og dørtelefoner. Brand i containere og opgange og scooterkørsel og uro om aftenen. Børn der truer andre børn. Det er i sandhed en udfordring at bo i Aalborg Øst, mener to mødre NORDJYSKE fangede ved Blåkildevej mandag formiddag. …4
  ”- Jeg er bange for, at hvis mine børn ikke allerede er i problemer, så kommer de det. Jeg kender ældre, der er så bange, at de går rundt med peberspray, siger Tanja Kristensen, der vil flytte for sine børns skyld.”
  -” Vi har nu søgt væk herfra, og vi har søgt alt. Vi vil bare væk, siger hun.”

  jeg biver altid virkelig gal når jeg læser danskernes problemer som følge af indvandringen. Og så disse bortforklarere som kun tør tænke korrekt, for det kræver ikke meget hjerne at se, hvor udviklingen bærer hen.

  Kommentar by kurt Rosenstrøm — 21. august 2013 @ 16:45

 5. “så vi kan begynde at fortælle nogle historier, der passer til det 21. århundrede.”

  Vi andre forholder os til en kaotisk virkelighed, mens Sune Haugbølle fortæller historier.
  Hvad mere behøver man egentligt vide om Sune Haugbølle – fjolset tror sku ikke der findes nogen objektiv virkelighed – virkeligheden er for ham bare en historie. Hvis han en dag er ved at dø af kræft, starter han bare på en ny historie, og så er alt straks godt igen.

  Spade!

  Kommentar by Mackety — 21. august 2013 @ 16:56

 6. Endnu et eksempel på en der bare snakker og ikke ænser hvordan virkeligheden er i dagens Danmark.

  Det er påfaldende som der altid bliver stillet spørgsmålstegn ved hvad dansk kultur er men samtidig anerkender de alle andre kulturer. En meget selvdestruktiv tankegang der er svær at forstå, man har ikke fattet Dansk kultur eller nægter blot at anerkende den.

  Jeg selv er ikke i tvivl om hvad dansk kultur er.

  Kommentar by NulTolerance — 21. august 2013 @ 17:36

 7. Det her ER danskhed og dansk kultur:

  http://www.youtube.com/watch?v=rZrvZS8GSx8

  Kommentar by HMAK — 21. august 2013 @ 17:44

 8. HMAK

  tusind tak for det klip, dejligt gensyn fra den Morten Korch tid, som alle de politisk korrekte foragter. UDEN at have prøvet at leve i den. Logik for perlehøns.

  Kommentar by tavsen — 21. august 2013 @ 18:01

 9. Tvangsforvis idioten i 60 dage til Yemen og se om han bliver klogere og kommer på bedre tanker, om hans fædreland og dets oprindelige befolkning.

  Lektor klaphat aka redepizzer Hakkebølle.

  Kommentar by Iznogut — 21. august 2013 @ 19:04

 10. Fin ide Iznogut men jeg anbefaler Nordkorea.

  Kommentar by kurt Rosenstrøm — 21. august 2013 @ 19:33

 11. Manden har aldrig været udenfor et sted hvor han kunne købe sin mad i et supermarked og ringe efter hjælp på få minutter. Derfor kender han ikke sin egen kultur for han har aldrig oplevet noget at sammenligne den med og har aldrig været udenfor den. Han har *set* men ikke *oplevet* andre kulturer. Lidt som en museumsgæst. Hvilket er den måde han går gennem livet på.

  Kommentar by Morani ya Simba — 21. august 2013 @ 21:25

 12. http://www.youtube.com/watch?v=lD5T0TupFw4

  http://www.denstoredanske.dk/Natur_og_milj%C3%B8/Genetik_og_evolution/Genetik/hybrid

  Biologi er oprindelsen for begrebet hybrid, og ligeledes hybriditet, at lektor Haugbølle og nogle antropologer benytter det om kultur uden at nævne årsagerne til brugen af begrebet som et velvalgt begreb der beskriver kultur, gør det bliver et uhyre svagt funderet begreb, set herfra.

  Jeg formoder lektoren forudsætter læseren som minimum har kendskab til indhold og videre sammenhænge ud fra eksempelvis: http://en.wikipedia.org/wiki/Hybridity .

  Kommentar by Peter Buch — 21. august 2013 @ 22:04

 13. Det er egentlig forbløffende så ideologisk nutidens “samfundsforskere er.
  Der er 0% tilbage af Karl Marx og hans udgangspunkt i virkelighedens samfundsøkonomi, produktivkræfter, produktionsforhold, marked, samfundsklasser, videnskab, politiske og ideologiske institutioner.

  Tilbage er kun fortællinger, hvor alt er et fedt. Undtaget “forskerens” egen ophøjede fortælling til italesættelse af alle andre.

  Kommentar by Niels P. — 21. august 2013 @ 22:06

 14. @nultolerance

  Dansk kultur er en and. Vi kan ikke engang selv blive enige om det alt imens vi gør os kloge på, hvordan andres er defineret.

  Definér først “kultur” og ikke blot med nogle tilfældige youtube videoer. Spørg enhver ung person og den person ville ikke nævne den sang. Det er jo fuldstændig til grin det jeg ser jer skrive.

  Det kunne jo være spændende om Kim Møller selv ville komme ind på emnet i stedet for blot at fange få citater fra andre udmærkede lærte.

  Kommentar by Venstrefløjen — 21. august 2013 @ 22:37

 15. Venstrefløjstosse, når du står i Kabul og skal bruge tamponer fordi det er den tid på måneden, så oplever du nok at der er forskelle mellem kulturerne.

  Kommentar by Hr. Naturli' — 21. august 2013 @ 22:46

 16. “historier, der passer til det 21. århundrede”. Jeg er ganske alvorligt bange for, at det bliver historier med kaos og de vesteuropæiske staters kollaps, demokratiers fortvivlede kamp for at forvalte velfærdssystemer og administration intakt, mens de ædes op indefra og angribes udefra af massive folkemasser fra syd og øst. De oprindelige folk, danskere, nordmænd, svenskere og så videre, vil gradvis miste tillid til demokrati og svage autoritetere, og mange vil søge mod ikke-demokratiske løsninger. Måske vil også dansker stå mod dansker. Jeg er bange for, at lektor Haugbølle får alle de hybride historier, han kunne forudser, men næppe kender karakteren af.

  Kommentar by Thomas — 21. august 2013 @ 22:56

 17. @ Venstrefløj

  Vestlige venstreorienterede mennesker mener at deres eget land ingen kultur har. De ved dog godt at der er forskellige kulturer i Verden, men mener blot at kultur er noget kun ‘de andre’ har.

  En anden version er at deres egne lande har alt fra andre – den går fint til indenrigs brug, men mangler ligesom at forklare, hvor det hele så kommer fra, hvis alle har alt udefra.

  Ovennævnte irrationelle fænomener skyldes ikke så meget kundskabsløshed som psykologiske faktorer af racehadende tilsnit.

  Kommentar by Søren Ferling — 21. august 2013 @ 22:59

 18. Mener venstrefløjen ikke-…udemærkede lærde?

  Eller er det af venstrefløjen skrevne blot en af mange hybride retskrivninger?

  Kommentar by Peter Buch — 21. august 2013 @ 23:24

 19. Lidt mere citat fra artiklen i POLITIKEN: “Fortællingen om enhedskulturen er på mode, og den anden fortælling, fortællingen om multikulturalismen, hvor flere forskellige kulturer mødes og lever på lige fod i gensidig respekt, er mere eller mindre afgået ved døden, ikke kun i Danmark, men i det meste af Europa.”

  Jeg er ikke helt enig i at den idylliske fortælling om multikulturen er afgået ved døden. Den lever da stadig i respirator i POLITIKEN og ligesindede main stream medier.
  At idyllen hele tiden underløbes af virkeligheden (>5 Mackety), således at der må bruges stor opfindsomhed i trick og blålys for at bevare den gode stemming, er en anden sag.
  Et hyppigt anvendt stråmandstrick er, at henvise til “multikultur” blandt vesterlændinge indbyrdes og sige: “se hvor godt det går med multikultur!” Det er præcis dette trick, han benytter videre i artiklen.
  Det er et trick, man vil forvente af en charlatan, ikke af en seriøs forsker.
  En seriøs forsker ville undre sig over, at den idylliske multikulturhistorie må holdes kunstigt i live, og give sig til at undersøge hvorfor.

  Kommentar by monse — 21. august 2013 @ 23:25

 20. #14 “Definér først “kultur” og ikke blot med nogle tilfældige youtube videoer.”

  Dohh kan godt få lidt flere ytube videoer:

  http://www.youtube.com/watch?v=JQ1cawpdaQ4

  http://www.youtube.com/watch?v=HohAC0nTV9o

  http://www.youtube.com/watch?v=3jv3Bpy0Zw4

  Kommentar by HMAK — 21. august 2013 @ 23:28

 21. @ #11, Simba,

  Tak for en klokkeren beskrivelse !

  Der er som bekendt ekstrem forskel på at have set “lidt forskellige ting” – og det at have levet midt i myldret. I en fremmed kultur. Langt fra den trygge hverdag i “The Nanny State”.

  Og sjovt nok kommer hverken følelsen af hjertevame, angst eller sød men kvælende lugt af fordærv med på folks TV eller almindelige turistrejser.

  Kommentar by MickeDansk — 21. august 2013 @ 23:41

 22. Historier fra dette århundrede har vi da, og de gode historier skal nok komme, men vi mangler altså et godt dansk ord for ‘junk-science’….

  Kommentar by Fidibus — 21. august 2013 @ 23:48

 23. MickeDansk,

  Tak. Ja der er ekstrem forskel på at have *besøgt* et land (som turist, til konference, handelsrejse eller lignende) og have *boet* der. Det sidste indbefatter i mine øjne både at man arbejder (eller studerer) der og at man gør det sammen med de lokale.

  De to kan ikke sammenlignes men mange forveksler dem og tror at fx. en turistrejse til Asien eller Afrika giver dem indsigt i hvordan de kulturer er. Men på en safari i Tanzania ser man hverken gennembankede kvinder der er bange for deres mænd eller børn der dør af rabies fordi deres far ikke vil ofre en ko for at betale for vaccinen efter barnet blev bidt af en rabiat hund. Mange folk bliver kvalmt indbildske af at have levet trygt og kedeligt.

  Kommentar by Morani ya Simba — 22. august 2013 @ 01:30

 24. Venstrefløjen kan købe min bog humanismens elendighed, så skal han få det ind med skeer.

  Kommentar by kurt Rosenstrøm — 22. august 2013 @ 18:31

 25. En samlende dansk kultur er en and, det kan der ikke herske tvivl om, det ved alle danskere når de møder andre kulturer.

  Der er naturligvis normer og vaner, men det er da for fanden ikke kultur.

  Dog har vi en i øjeblikket en lystig socialgruppe 5, der mener de besidder dansk kultur. Lad dem ha’ det og andre primitive ting, lad os andre om at genoprette landet med en socialistisk vinkel.

  Kommentar by Venstrefløjen — 23. august 2013 @ 14:33

 26. @Mickedansk

  Fortæl socialgruppe 5 om dette, når de brokker sig over for lidt arbejde og læsser alt skyld for deres egen elendighed og tåbeligheder over på minoritetsgrupper og venstreorienterede i vores stolte danske samfund.

  En af socialgruppe 5 ypperste præstinder trådte heldigvis tilbage fra politik i dag fyldt med en masse af symptomerne for denne gruppe. Gæld, børn, en fallerende politisk karriere og et sagsanlæg senere så takker socialgruppe 5 ENDELIG ud af politik.

  Som vælger og formentlig medlem af socialgruppe 5, må man være skuffet over sin bedste repræsentant for sin sag.

  Kommentar by Venstrefløjen — 23. august 2013 @ 14:42

 27. Normer og vaner er lige netop kultur. Højt besungne ting som halalkød, tørklæder og moskeer er derimod ren staffage.

  “Venstrefløjen” har, i lighed med den aktuelle venstrefløj intet med den rigtige venstrefløj at gøre. Den åbenlyse foragt for fattige mennesker med den forkerte hudfarve skinner igennem. der er intet politisk engagement, kun social positionering og markering af gruppetilhør. Der er selvhævdelse på andres bekostning, der er selvgodhed og egopleje. Der mumles en gang imellem noget om islamister, men hvis nogen formaster sig til faktisk at kritisere en islamist, skriges der “RACIIIIIST!”. Der er ingen moral, ingen omtanke, ingen politiske ambitioner, ingen empati, kun ego.

  Kommentar by JensF — 23. august 2013 @ 16:51

 28. @JensF

  Nu skrev jeg også om en samlende dansk kultur. Normer og vaner er ikke ligefrem noget der stimler folk sammen andet at de kan omgås hinanden uden mindre konflikter/uoverenstemmelser..

  Herinde på dette site, der hersker racisme og hos en del debattører bliver der også taget nazistiske vendinger i brug.

  Kommentar by Venstrefløjen — 23. august 2013 @ 20:05

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper