22. november 2007

“Forsvar retten til at vælge”… 3F

Fagforeningen 3F har gennem længere tid bekæmpet Nørrebro Bryghus, fordi medarbejderne på virksomheden har valgt ikke at indgå overenskomst med lige præcis deres fagforening. Der er foreningsfrihed i Danmark, så længere burde den historie ikke være, men det er nu alligevel lykkedes 3F at presse bryghusets flaskeøl-kunder til at stoppe samhandelen, og derfor kan man i øjeblikket ikke købe produkter fra Nørrebro Bryghus i Coops mange butikker (Kvickly, Brugsen).

3Fs metoder kan i sidste ende gøre medarbejderne arbejdsløse, og derfor gik ansatte i mandags i demonstrationstog fra restauranten i Ryesgade til 3Fs hovedkvarter. Her kom det til debat mellem bryghusarbejdernes talsmand Mikkel Bendtsen og Finn Sørensen fra 3F – det hele foreviget af Ekstra Bladet. Med retorik inspireret fra gangsterfilm, erklærede 3F-repræsentanten at de ansatte selv måtte bestemme, hvilken fagforening de var medlem af, men valgte de ikke 3F ville 3F gøre alt for at lukke virksomheden. Ikke Napoli anno 1930, men Nørrebro år 2007.

 • 20/11-07 Ekstra Bladet TV – Se hele diskussionen mellem 3F og Nørrebro Bryghus.
 • Manden der gav de demonstrerende ‘et tilbud de ikke kunne afslå’, fortalte om sine 30 års erfaringer med arbejdskampe, så lad os se lidt på hans fortid.

  Finn Sørensen var med til at stifte Kommunistisk Arbejderforbund marxister-leninister (KAm-l) d. 30. december 1973, i direkte opposition til det de så som småborgerlig – Danmarks Kommunistiske Parti (DKP). I lighed med Kommunistisk Forbund Marxister – Leninister (KFML) og Marxistisk Leninistisk Enhedsforbund (MLE) fandt de inspiration i Maos Kina og Enver Hoxas Albanien, men både MLE og KFML var ikke revolutionære nok – sidstnævnte blev eksempelvis kritiseret for at have lagt afstand til Stalin.

  Da revolutionstankerne gik højst, i slutningen af 1960erne og starten af 1970erne, var han med til at skrive Arbejderbladet, og blev blandt andet en del af kunstnerkollektivet Røde Mor. Her lidt fra teksten til nummeret EEC-ROK, han skrev til gruppens første LP Rok Ork (1970).

  En stærk imperialisme er der ikke noget ve’
  Så vi sir hammer og segl nej til EEC

  At proletarerne blir magre, det’ der ikke noget ve’
  Så vi sir socialisme skisme nej til EEC

  […]

  Hvis vi engang vil a’ med alle de ting der ikke er noget ve’
  Så må vi bekæmpe monopolkapitalismens EEC

  Partiet nedlagde sig selv d. 26. marts 1983, og Finn Sørensen der i hele partiets levetid sad i bestyrelsen, meldte sig så ind i Venstresocialisterne (VS), og derfor er han i dag også medlem af Enhedslisten. Det var han også i midten af 1990erne, hvor han skrev følgende i Solidaritet (1996:3) under overskriften Reformistisk og revolutionær.

  “Vores vigtigste opgave som revolutionære er tværtimod at oplyse arbejderklassen om kapitalismens indre lovmæssigheder, om hvordan de andre klasser og lag i samfundet og verden stiller sig til arbejderklassen og socialismen. Samtidig med at vi deltager i organiseringen af arbejderklassens “forsvarskamp” skal vi organisere afsløringen af kapitalismen i massemålestok, og konkretisere de betingelser, der skal være til stede for at arbejderklassen kan få indfriet sit spontane ønske om et samfund uden undertrykkelse, massearbejdsløshed, fattigdom, krig.

  Hvis vi skal blive i stand til det, så kræver det, at vi beskæftiger os langt mere med udviklingen af revolutionær teori, end vi gør idag.

  Hykleriet har kronede dage i fagforeningerne, hvor forbenede marxister stadig er toneangivende, og man undrer sig over hvor det borgerlige Danmark er i det her spil. Hvor 3F i København forsøger at tvinge en 3F-overenskomst igennem, så er det ikke mere end to uger siden samme fagforenings Århus-afdeling demonstrerede foran en århusiansk computergrossist under kampråbet “Forsvar retten til at vælge”.

  Flaskeøl fra Nørrebro Bryghus kan købes online og leveres til døren via ExploreWines.

  Opdate. Støt Nørrebro Bryghus ved din underskrift, stemme og indkøb.

 • Underskriftsindsamling: Støt medarbejderne på Nørrebro Bryghus.
 • Afstemning: Er det i orden, at 3F vil tvinge Nørrebro Bryghus til at indgå overenskomst med 3F?”
 • Produkter fra Nørrebro Bryghus kan købes i: 7-Eleven, BILKA, Føtex, Løvbjerg, SuperBest

  Onlinebestilling: ExploreWines.dk (fast månedlig levering, tryk på Genbestil vine).

  Frihedsøllen sælges kun fra restauranten i Ryesgade (København).

  Oploadet Kl. 18:44 af Kim Møller — Direkte link53 kommentarer

  The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/5234/trackback

  53 Comments »

  1. Jeg har næsten åndenød at raseri over ham Finn Sørensen. Mere utiltalende person skal man da lede længe efter. Jeg var tæt på at ruske min monitor i håb om at det ville forplante sig til manden.

   Kommentar by Gio — 22. november 2007 @ 19:02

  2. Så er der bestilt bord til i morgen aften :-)

   Kommentar by DaLi — 22. november 2007 @ 19:09

  3. Godt indlæg, Møller! Blev dog lidt skuffet over ikke at kunne finde Friheds-brewskien på ExploreWines… Har du et tip?

   Kommentar by Asbjørn — 22. november 2007 @ 20:09

  4. ExploreWines website er et stort rod i Firefox nyeste version. Jeg ved ikke om det virker med Internet Explorer, men jeg har dem svært mistænkt for at benytte en hel masse Microsoft-only ting.

   Kommentar by PeterK — 22. november 2007 @ 20:34

  5. 3F´s forretningsmetoder får mafiaen på Sicilien til at ligne kordrenge..

   Kommentar by Onion — 22. november 2007 @ 20:36

  6. 3F er et levende museum, præcist ligesom Finn Sørensen. Har han sovet de sidste 20 år? Jeg hørte ham i P1 til middag, det var noget af en oplevelse. Han fatter slet ikke at hans konfliktret ikke dækker hans kamp mod en anden fagforening. Konfliktretten dækker, specielt nu da eksklusivaftaler er forbudt, retten til konflikt mellem arbejdsgiver og arbejdstager. Hans eneste middel mod Kristelig Fagbevægelse er at få nogle overenskomster, der er så gode, at folk ser en fordel i at vælge hans forening frem for en anden.
   Markedsvilkår 3F, noget helt andet end mafioso metoder. Han talte meget om det gode fagbevægelsen er. Hvis han mener det, så skader hans handlinger det han tror på.

   Kommentar by PeterK — 22. november 2007 @ 20:41

  7. ak ja, man kunne passende spørge ham: “Hvem er det lige der er de monopolistiske undertrykkere nu?”

   Kommentar by Jacob — 22. november 2007 @ 20:45

  8. I skulle have set en eller anden “Trine” på debatten på ing.dk.

   Hun vedblev blot at messe “jamen-konkurrence-mellem-fagforeninger-kan-jo-give-lavere-løn” mantraet, hun var næsten grædefærdig, lol.

   Det er sgu næsten FOR morsomt. Gad vide hvilken planet disse mennesker er født på ?

   Kommentar by DaLi — 22. november 2007 @ 20:47

  9. O/T:

   Den her tigger nærmest om en ‘Møller:

   http://jp.dk/udland/europa/article1178682.ece

   Kommentar by DaLi — 22. november 2007 @ 21:34

  10. Dansk Fagbevægelse kan ikke komme ud af vanen med at overtræde Menneskerettighederne.
   Det gjorde de – helt uimodsagt – fra 1948 til engang i 2000 tallet.

   Juridiske professorer og menneskerettighedsspecialister tordnede mod alle overtrædere, men lukkede totalt øjnene for den danske fagbevægelses overtrædelser.

   Det er svært, at komme ud i det pulserende liv, når man har ligget i en kuvøse i så mange år.

   falkeøje

   Kommentar by falkeøje — 22. november 2007 @ 21:39

  11. Jeg smutter derhen lidt senere i aften…

   Kommentar by Henrik Ræder Clausen — 22. november 2007 @ 21:42

  12. det er fagforeningernes ret at lave sådanne blokader – det er en del af dansk praksis de sidste 200 år – hvorfor du pludselig har et problem med det danske aftalesystem er noget mystisk.

   Kommentar by Allan — 22. november 2007 @ 21:53

  13. og i øvrigt – nej vi har ikke et frit marked for arbejdskraft i Danmark – hverken via lov eller andet. Vi har et reguleret arbejdsmarked. Både på arbejdstager og arbejdsgiver siden.

   Kommentar by Allan — 22. november 2007 @ 21:54

  14. Bemærk Kristelig fagbevægelse samler underskrifter til støtte for Nørrebro Bryghus’ frihedskamp.

   http://www.krifa.underskrifter.dk/index.php

   Kommentar by G. Falcone — 22. november 2007 @ 22:00

  15. ->9

   Bashy basher igen Danmark. Slipper vi aldrig af med det svin? Nu skal jeg formulere mig så forsigtigt jeg kan, men her er løsningen: 1 stk. grisepølse. 1 stk. gaffatape. 1 stk. orange fangedragt. 1 sæt plasticstrips. 1 enkeltbillet til Tora Bora på monkey class. Nu kan det fandme være nok.

   Kommentar by Lars Findsen På Crack (islamofob) — 22. november 2007 @ 22:05

  16. 3F er en dødende forening – Men de forsøger at hold eliv i den. Det er ikke kønt. At der ikke er nogen ‘menneskerettighedsaktivister’ eller ‘dikriminationseksperter’ der ‘kritiserer’ dem er vel ikke overraskdende…

   Kommentar by Christian Lindhardt-Larsen — 22. november 2007 @ 22:16

  17. Kbh. radio (DDR P4) havde i morges d. 22/11 mellem kl.7:00 og 7:30 et 10 minutters indslag om konflikten. Indslaget var bygget meget neutralt op med kommentarer fra både ejeren og F3. Dog fik speakeren lige indskudt at medarbejderen ville få en vænsentlig højere løn med en overenskomst med F3, hvilket ikke blev yderligere kommenteret eller dokumenteret. Men helt væsentligt var, at medarbejdernes uvilje mod at indgå aftaler med F3 eller deres nyelige protestmarch til F3’s førerbunker, overhovedet ikke blev omtalt.
   Forvent ikke hjælp fra DDR – bestil bord!

   Kommentar by Rico — 22. november 2007 @ 22:28

  18. Allan brillirer igen i sin udannethed:

   “hvorfor du pludselig har et problem med det danske aftalesystem”

   Kunne Allan præcis forklare hvordan een fagforenings tvangsindgreb imod en anden fagforenings medlemmer er den del af ‘aftalesystemet’ ?

   Kommentar by DaLi — 22. november 2007 @ 22:39

  19. @#17 Dali,

   Det er da uhørt optimistisk af dig, at tro at Allahn kan bruges til noget som helst funktionelt..

   Kommentar by Onion — 22. november 2007 @ 22:54

  20. Selv efter de røde fagforeninger er blevet tvunget til at følge menneskerettighederne, er de ikke holdt op med at true deres medlemmer hvis de vil melde sig ud, nu er det bare mere skjulte trusler.
   Hilsen fra et LO medlem.

   Kommentar by Fritz — 22. november 2007 @ 23:10

  21. –> 12:

   Fra 1899, hvor Hovedaftalen blev indgået, er der 108 år, ikke 200. I 1807 havde vi knapt nok en arbejderklasse her i landet, – industrialiseringen begyndte senere i århundredet.

   Derudover skal Arbejdsretten jo tage stilling til konfliktens lovlighed en af dagene. Med andre ord: det er næppe klogt at udtale sig alt for skråsikkert om arbejdsjuraen netop nu.

   Kommentar by Poul Højlund — 22. november 2007 @ 23:21

  22. Allahn, vi kæmper bare for arbejdernes ret til at passe deres udmærkede håndværk uden indblanding fra mafia-lignende organisationer.

   Det er et dejligt sted, fine folk og ikke mindst: fremragende øl!

   Kommentar by Henrik Ræder Clausen — 23. november 2007 @ 00:21

  23. Beklageligvis ser det ud til, at 3Fs mafiametoder virker.

   Der er kun ét at sige: Boykot Coop og kim 3F ned.

   PS: Klik på linket og stem.

   Kommentar by Nikolaj — 23. november 2007 @ 00:40

  24. Helt OT.

   Så var der “fest” her omkring ghettoen hvor jeg er så uheldig at bo.

   http://ekstrabladet.dk/112/article362159.ece

   Kommentar by whodares "islam skaber tabersamfund" — 23. november 2007 @ 00:41

  25. Jeg beundrer Mikkels selvbeherrskelse – jeg vil sgu ikke kunne styre mig og sætte ild i skægget på forløjet kommunist-svin!
   Men alvorligt – hvis de vil ha kamp, hvor er så ledelse i Kristelig Fagforening & dens medlemmer (er selv medlem, doge her i Århus!) – de betaler jo kontingent så de skulle have i det mindste FYSISK støtte mod kommunist pøbelen! Det ville live op i gaden at se to grupper julemænd at slås på Nørrebro…

   Kommentar by Oldo — 23. november 2007 @ 00:49

  26. Ja, kom så i Onde Julemænd – vi kan lide jer!
   Det er på tide at 3F og kammeraterne finder ud af hvad Den Onde Regering TM virkelig står for, i form af nogle indskrænkede love/rettigheder for de møgdyr. Fagforeninger kan freake mig mere ud end selv gode, rettroende (tag dén KimpoLina) muslimer!!!

   Kommentar by DenOnde — 23. november 2007 @ 01:57

  27. @24, whodares,

   ja det er rigtig hyggeligt når 2 perkerdrenge brænder en vuggestue ned og er lige ved at sætte ild til en nærliggende bebyggelse.
   Det må varme de radikales hjerter, når de ser hvad deres tiltag til kulturberigelse har medført..
   S U K!

   Kommentar by Onion — 23. november 2007 @ 07:20

  28. @25 Oldo
   Desværre er det således, at det KUN er vensterfløjen der må demonstrere eller give lov efter DERES regler, ellers vanker der bank med jernstænger!
   Kan ikke lige nu huske hvilken rød fagforening, der for deres tvangsindkrævet penge fra uskyldige borgere, støttede Ungdomshuset. Så derfor ved de gode fredelige borger, der har handlet imod de totalitære voldsfagforeninger, undskyld, de rødefagforeninger,ved at være frivillig medlemmer af fx Kristelig Fagforening, at en demostration, vil være det samme som straffen for at blive voldtaget i Saudie Arabin, nemlig, 200 piskeslag bare med jernstænger.
   De røde fagforeninger kan nemlig altid hidkalde deres “bestikkelses” penge voldsglade “unge” fra deres støtteprojekt ungdomshuset.

   Kommentar by li — 23. november 2007 @ 07:54

  29. 27
   Nu skal du så læse Politikken, der står der ikke noget om hvem det var, så hvordan kan du skrive det var indvandre……

   Nååååååhhhhh jaaaaaa hvis politikken ikke skriver en beskrivelse af forbryderen er han med 99% sikkerhed en berigelse for vores kultur.

   Kommentar by Broholm (ordblind) — 23. november 2007 @ 07:58

  30. Det er horribelt at 3F uden hindring kan benytte mafialignende gidseltagning i en opdigtet “arbejdskamp”.

   Og det er endnu mere horribelt at medløbere og sympatisører udøver mere “solidaritet” med tyranniet end med organisationsfriheden.

   Sagen er sat på min nye blog: Spidsen (klik mit blå navn).

   Kommentar by Dansk Realist — 23. november 2007 @ 10:41

  31. Nørrebrobryghus øl bliver mandelgaven i år…

   Har dog lidt problemer med at bestille dem på explorewines, nogen tips??

   Kommentar by Sebastian — 23. november 2007 @ 12:20

  32. arbejdskamp er ikke mafia-agtigt. Det er reel legal kamp om lønforhold. Hvis du laver den sammenligning så er arbejdsgiverne også “mafia”-agtige når de forsøger at få en lønmodtager til at få mindre i løn.

   Kommentar by Allan — 23. november 2007 @ 13:03

  33. Allan, 3F er, imod både ledelsens og medarbejdernes vilje, ved at knuse deres glimrende arbejdsplads. Det er bestemt mafiaagtigt og et groft misbrug af 3F’s status som fagforening.

   Kommentar by Henrik Ræder Clausen — 23. november 2007 @ 13:34

  34. -> #32 Allan

   Der er altså fri organisations-ret herhjemme, og man kan som sådan ikke tvinge borgerne til at være medlemer af en bestemt forening. Lidt pinligt for Danmark, at vi for et par år siden måtte have en EU-dom til at fastslå dette vigtige princip også gælder her i landet.

   Derfor er der ikke her tale om ‘arbejdskamp’ men derimod om at udpresse penge af et firma og dets medarbejdere. Det kaldes i min bog for ‘mafia-metoder’.

   Kommentar by JensH — 23. november 2007 @ 13:56

  35. Kampen om lønnen betyder kun noget for mafia-bandens eget vedkommende, hvor meget får den ubrugelige røde havenisse Finn Sørensen måske ikke selv skrabet til sig!!
   Facistiske røde pampere hele bundtet…
   Hvis facistiske diktaturliderlige fagforeninger ikke selv formår at overbevise sine eller andre fagforbunds medlemmer, at DERES fallitforening er den bedste, så er de SELV skyld i deres medlems flugt, og skal på demokratisk vis acceptere det frievalg.

   Kommentar by li — 23. november 2007 @ 14:02

  36. Så sandelig en man – Finn Sørensen – med mange -ismer.

   Den mest betagnende -isme skal lige nævnes her: IDIOT-ISME.

   Kommentar by ramses-2 — 23. november 2007 @ 14:33

  37. @ 12 Allan

   Allan, din grænseløse uvidenhed, er mig en kilde til evig undren…

   Citat:

   “det er fagforeningernes ret at lave sådanne blokader – det er en del af dansk praksis de sidste 200 år – hvorfor du pludselig har et problem med det danske aftalesystem er noget mystisk.”

   Muligt, men denne danske praksis er blevet tilsidesat med Den Europæiske Menneskeretsdomstols afgørelse i sagen Sørensen og Rasmussen(2006).

   Efter denne dom, er det blevet bredt anerkendt, at individet har ret til at stå uden for en (bestemt) (fag)forening. Dette gælder også hvor der er tale om en privat faglig organisation som 3F. I para. 57 udtalte domstolen:

   “National authorities may, in certain circumstances, be obliged to intervene in the relationships between private individuals by taking reasonable and appropriate measures to secure the effective enjoyment of the negative right to freedom of association”.

   Med andre ord krænker den danske stat art. 11 (foreningsfrihed), ved ikke at skride ind over for 3Fs ulovligheder.

   Så ja, Allan, der er “pludselig” sket noget. Det skete i 2006 i Strassbourg.. Din sørgelige lille ignorant…

   /Legal_bastard

   Kommentar by Legal_Bastard — 23. november 2007 @ 15:38

  38. Allan lader ellers til at kende Menneskeretskonventionen.
   Hvorfor mon han springer den paragraf over, der omhandler foreningsfrihed?

   falkeøje

   Kommentar by falkeøje — 23. november 2007 @ 15:53

  39. -#24 og #27

   hop lige ind på TV2 teks og læs om det. Totalt afetnificeret og apologiseret så man dårligt kan se at EB og TV2 skriver om den samme begivenhed.

   Kommentar by PeterK — 23. november 2007 @ 17:31

  40. #39 ha ha ja det er tragisk, jeg ventede også kun på at tankepolitiet kom forbi os alle i området og pålagde os kun at nævne dem som to DANSKE “drenge”, nu da snakken allerede gik lystigt i området,men igen det var jo bare ENDNU et enkeltstående tilfælde eller var det ?

   For nu er der på meget kort tid futtet to vuggestuer/børnehaver af her i byen….Men det er nok bare noget kulturhalløj jeg ikke rigtigt forstår !

   Iøvrigt ligger vuggestuen i selve bebyggelsesområdet, det kunne have udviklet sig til en katastrofe af de meget store.

   Kommentar by whodares "islam skaber tabersamfund" — 23. november 2007 @ 20:46

  41. @32: hvordan kan man sammenligne arbejdsgivernes lønfastsættelse, der er dikteret af konkurrencen, med fagforeningernes systematiske chikane af folk der nægter at følge deres bud?

   Blot fordi at sidstnævnte er blevet tolereret af det danske system i årevis, gør det ikke mindre mafia-agtigt. De bryder helt basale menneskerettigheder, den private ejendomsret, ved at chikanere alle der ikke makker ret med blokader, aktioner osv. Faktum er at hvis arbejdsgiverorganisationerne opførte sig som fagforeningerne gør (f.eks. ved at gå sammen i sammenslutninger der forbød fagforeninger, chikanerede medarbejdere der meldte sig ind i en og for at sætte toppen på kransekagen samtidig chikanerede virksomheder der tillod fagforeninger med blokader, leverandør-stop osv.), ville folk fordømme dem som autoritære, måske endda fascistoide og i allerhøjeste grad mafia-agtige og forbryderiske. Og deres virke ville blive stoppet med magt af hensyn til konkurrencelovgivning og endda menneskerettigheder. Men det gør man ikke med fagforeningerne, hvilket kun kan tolkes som et produkt af de magtforhold der har fået lov at forme de seneste 50 års historie næsten uimodsagt.

   Mvh

   Kommentar by Martin Rannje — 24. november 2007 @ 13:51

  42. arbejdsgivernes lønfastsættelse er ikke dikteret af konkurrencen. Og den dom der kom i strassburg faldt fordi man tvang folk til at være med i en forening for at arbejde et sted. Det fagforeningerne her kæmper for er retten til at indgå overenskomst – hvilket man burde vide var noget andet.

   Kommentar by Allan — 26. november 2007 @ 09:25

  43. allan,
   jeg bliver lige nødt til at hviske dig i øret at fagforeningerne allerede har en overenskomst med Nørrebro Bryghus.
   Den er ikke med 3F, men med Kristelig Fagbevægelse (krifa), og det er det 3F er sure over. Det er simpel brødnid, og den kamp føres mod arbejdsgiveren, ren mafioso. 3F kunne jo med fredelige midler forsøge at overbevise de ansatte om at 3F kan tilbyde mere end Krifa,men som andre på venstrefløjen kender de mest til argumentet vold.

   Jeg var engang årsag til en konflikt af den slags, fordi jeg ikke ville stå i en fagforening, der støttede hvad jeg opfattede som terrorister i mellemamerika, og hvor en god portion penge blev sendt til et parti jeg ikke i mit vildeste mareridt kunne finde på stemme på. Da fagforeningen mødte op til forhandling hos min arbejdsgiver, en forhandling jeg forlangte at være med til – det var jo mig det handlede om, forlangte SID 5000 kr på bordet før man overhovedet ville lukke minden op. Og sådan blev det, 5000 dask blev langt på bordet i kontanter og stoppet i SID-mandens lomme, uden nogen form for kvittering. Ren afpresning. Det ser ud som om deres efterfølger 3F ikke er kommet meget længere.

   Man kam i øvrigt bestille NB’s øl telefonisk hos ExploreWines.
   Hauch 3

   Kommentar by PeterK — 26. november 2007 @ 11:33

  44. @ 42 Allan

   Mine pædagogiske tålmodighed burde udløse en medalje..

   Nu rækker din “burde viden” næppe så langt som min når det kommer til grundlæggende rettigheder. Hvis du eller havde den mindste forståelse – eller respekt – for grundlæggende frihedsrettigheder .Så vil du måske kunne se, at 3F ikke kan udøve en pression, der tvinger en virksomhed til at lukke, fordi den indgår aftale med en anden fagforening. Herved gøres den negative (fag)foreningsfrihed – i forhold til de ansatte – nemlig illusorisk.
   Årsagen er, at selvom de gamle stalinister fra 3F “de jure” har ret i, at NBs ansatte frit kan melde sig ind i Krifo (Det kan de!). Så eksisterer denne ret ikke “de facto”, så længe 3F aktivt søger at smadre de virksomheder som indgår aftale med andre end 3F, og derved forsøger at (gen)monopolisere fagforeningsmarkedet ad omveje.

   Kan du forstå det nu ?

   Kommentar by Legal_Bastard — 26. november 2007 @ 15:05

  45. “Det fagforeningerne her kæmper for er retten til at indgå overenskomst – hvilket man burde vide var noget andet.”

   Ja de kristne/gule fagforeningers ret til at indgå overenskomst uden at virksomheden skal blive ødelagt af 3F, der føler sig tilsidesatte. Det er ganske rigtigt noget andet end eksklusiv-aftalerne, der var omdrejningspunktet for dommen i Strasbourg. Jeg kan umiddelbart udlede af ovenstående sætning at vi er enige om at 3F ikke har ret til at gøre det de gør.

   Nu kan man så i dag endvidere læse at 3Fs chikane tilføjer NB så store omkostninger at det er lukningstruet, hvilket naturligvis indskærper omstændighederne yderligere.

   http://politiken.dk/erhverv/article438942.ece

   Mvh

   Kommentar by Martin Rannje — 26. november 2007 @ 17:43

  46. Hej Martin

   Ja, ekslusivaftalendommens resultat lader sig ikke direkte overføre til den verserende sag. – Når jeg i en tidligere post henviste til den var det fordi at geniet Allan, mente at 200 års fagforeningspraksis stod uantastet hen. Imidlertid KAN eksklusivaftaledommen få indirekte betydning for 3F, når de skrider så aggressivt frem som de gør. Se min argumentation ovenfor.

   Jeg tror at arbejdsretten dømmer til fordel for NB, men resultatet vil være arbejdsretligt (og ikke menneskeretligt) begrundet med, at inddragelsen af NBs produktionsvirksomhed ikke er et lovligt konfliktmiddel. Bryggerifunktionen har ikke nogen organisationsmæssig forbindelse til NBs restaurationsvirksomhed (bryggeriet har i øvrigt accepteret at indgå aftale med 3F!), og er derfor alene egnet til at berøve virksomheden dens eksistensgrundlag. Det må man som udgangspunkt ikke. Jeg har aldrig beskæftiget mig med arbejdsret, så det er muligt at jeg tager fejl. Men umiddelbart ved jeg godt hvor jeg ville sætte mine penge.

   Kommentar by Legal_Bastard — 26. november 2007 @ 19:44

  47. @46: kommentaren var sådan set ikke stilet til dig, men tak for svaret alligevel :-)

   Mvh

   Kommentar by Martin Rannje — 26. november 2007 @ 22:30

  48. Bare lige for at komme med en bemærkning til denne, temmeligt snævertsynede debat, som jeg ved et uheld kom til at klikke ind på.

   Mig bekendt har Nørrebro Bryghus aldrig antastet det at to 3F-afdelinger som har konfliktet imod dem. Det er vel det grundlæggende præmis for at få fjernet en blokade. Det som Nørrebro Bryghus har bragt for Arbejdsretten er om sympatikonflikterne var ude af proportioner.

   Arbejdsrettens dom (som er at sidestille med enhver anden domstol) sagde at det var de ikke!

   Jeg bliver også lige nødt til at knytte en kommentar til indlægget fra /Legal_bastard (nr. 37).

   Du har fuldt ud ret i at det står frit for enhver selv at vælge hvilken Fagforening de vil være medlem af, hvis de overhovedet ønsker at være medlem, jfr. dommen fra Den Europæiske Menneskeretsdomstol i 2006.Det er bare ikke dét spørgsmål arbejdsretten skulel tage stilling til.

   Spørgsmålet drejede sig om at 3F’s hovedformål med at kræve en overenskomst med bryghuset har været at fastholde og forsvare veletablerede overenskomstmæssige positioner, herunder den mindsteløn for faglært og ufaglært serveringspersonale, der er opnået via 3F’s landsdækkende overenskomst med Horesta – og ikke acceptere en lønnedgang via en overenskomst igennem aftale med de kristelige arbejdsmarkedsparter.

   Det er vigtigt at forstå forskellen på de individuelle rettigheder som dommen fra Menneskerettighedsdomstolen omkring det frie foreningsmedlemskab, og så Den danske aftalemodel omkring hvordan arbejdsgiver og arbejdstager tegner de kollektive overenskomster.

   At medarbejderne på Nørrebro Bryghus så stadig godt kan være medlem af Kristelig Fagforening og få hævet deres løn til 3F-niveau – det kan det da kun være ejerne af Nørrebro Bryghus der kan være kede af . Det giver ansatte en individuel lønfremgang, og der er for så vidt intet incitament for at kristelig Fagforening skal opleve medlemstilbagegang af den grund.

   Mvh Michael

   PS: Til de vil læse op på emnet (hvilket klart kan anbefales da det er meget vigtige principielle spørgsmål arbejdsretten har skullet tage stilling til) kan ”Kollektiv Arbejdsret” af Per Jacobsen anbefales.

   Kommentar by Michael — 13. december 2007 @ 12:03

  49. -> 48 Michael

   Det at loven ikke er overtrådt betyder jo blot at loven må ændres, så der også er foreningsfrihed i praksis. Er du uenig?

   Kommentar by Kim Møller — 13. december 2007 @ 12:06

  50. Hej Kim

   Det står naturligvis enhvert Folketingsflertal frit for at ændre loven. Det er de demokratiske spilleregler og sådan er det bare. Det vil jeg under ingen omstændigheder anfægte.

   Personligt vil jeg dog finde det en smule bekymrende hvis et folketingsflertal vil gøre dette på baggrund af en arbejdsretsdom (hovedparten af de arbejdsretslige domme er afsagt af højesteretsdommere, i dette tilfælde Børge Dahl, og danner derfor ofte præcedens på området). Jeg er ikke den store tilhænger af at man skal lovegive sig ud af domstolsafgørelser som man ikke bryder sig om. Og det uanset om man sidder til højre eller venstre i Folketingssalen.

   Og om der så er foreningsfrihed i teori eller praksis – Se det var jo netop min pointe med mit forrige indlæg, at gøre opmærksom på at dommen i Arbejdsretten ikke skulle tage stilling til om dommen fra Menneskerettighedsdomstolen var blevet overtrådt. Og som jeg også anførte – at 3F og Nørrebro Bryghus tegner overenskomst, betyder ikke at de ansatte ikke frit kan vælge hvilken Fagforening de ønsker at være medlem af. For min skyld kan de vælge hvilken Fagforening de vil, sålænge at overenskomsten ligger hos det forbund der tilbyder de bedste løn- og ansættelsesvilkår til de ansatte.

   Håber det gav svar – ellers må du endelig spørge igen.

   Mvh Michael

   Kommentar by Michael — 13. december 2007 @ 12:27

  51. -> Michael

   ” Jeg er ikke den store tilhænger af at man skal lovegive sig ud af domstolsafgørelser som man ikke bryder sig om. Og det uanset om man sidder til højre eller venstre i Folketingssalen.”

   Vås. Intet mindre. Såfremt love modvirker intentionen i andre love, så er det politikernes ansvar at tage stilling. Jurister tolker domme – intet andet.

   Du afslutter med…

   “For min skyld kan de vælge hvilken Fagforening de vil, sålænge at overenskomsten ligger hos det forbund der tilbyder de bedste løn- og ansættelsesvilkår til de ansatte.”

   Hvad får dig til at tro du har noget at sige ift. andres løn- og ansættelsesvilkår?

   Kommentar by Kim Møller — 13. december 2007 @ 13:47

  52. Hej Kim

   Jeg havde foretrukket en mere høflig tone, men siden det skal være sådan:

   “Såfremt love modvirker intentionen i andre love, så er det politikernes ansvar at tage stilling. Jurister tolker domme – intet andet.”

   Dommen fra arbejdsretten afgjorde jo netop at der IKKE var konflikt mellem menneskerettighedsdommen og sagen mellem Nørrebro Bryghus og 3F. Med andre ord er der i den konkrete sag INTET at lovgive sig ud af!

   “Hvad får dig til at tro du har noget at sige ift. andres løn- og ansættelsesvilkår?”

   Ok, jeg skal nok prøve at skære det ud i pap for dig, Kim. Jeg personligt, har intet at skulle have sagt – på samme måde som du og de ansatte på Nørrebro Bryghus heller ikke har det!

   Det var jo det der var min pointe, Kim.

   Løn- og ansættelsvilkår i forhold til at tegne overenskomst er ikke en privat sag. Det er et organisationsanliggende, om kan lide det eller ej. Dvs i det konkrete forhold et anliggende imellem de fire interessenter Kristelig Fagbevægelse, 3F, Kristelig Arbejdsgiverforening og Dansk Industri. Længere er sagen såmænd ikke.

   Og skal vi så ikke lade den stå der…

   Mvh Michael

   Kommentar by Michael — 13. december 2007 @ 14:47

  53. -> Michael

   Når dine indlæg, på alle leder og kanter forsøger at legitimere chikane af alle dem der ikke ønsker at bidrage til røde fagforeninger, så er der uanset ordlyden ikke meget venlighed over det.

   Kommentar by Kim Møller — 13. december 2007 @ 15:07

  RSS feed for comments on this post.

  Leave a comment

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

  

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper