28. november 2007

Terrorforsker Lars Erslev Andersen: Terrorister skal guides på rette vej, ikke fængles

Naivt grænsende til det kriminelle. Lars Erslev Andersen i dagens Jyllandsposten – Kunne Vollsmose-sagen være undgået?

“Fredag den 23. november blev tre mænd dømt for at planlægge terrorisme.

To blev idømt 11 års fængsel, mens en skal fire år bag tremmer. Bliver dommene stadfæstet af Højesteret, må det siges at være særdeles hårde straffe for at være i besiddelse af materialer til fremstilling af bomber, TATP, downloading af bombemanualer samt belastende formuleringer.

Selvom jeg ikke er jurist, tror jeg, det er rigtigt at sige, at havde dette materiale skulle anvendes til et røveri eller anden såkaldt almindelig kriminalitet, ville dommene have været meget mildere. Men de tre blev dømt for at planlægge en terroraktion, og her stiller sagen sig helt anderledes. Så drejer det sig nemlig om statens sikkerhed, og ved anslag eller forsøg på anslag mod denne falder statens hammer hårdt. I hvert fald nogle gange, nemlig når sagen finder sted i en sammenhæng, hvor bekæmpelse af terrorisme er blevet det vigtigste sikkerhedsspørgsmål for staten og samfundet, sådan som situationen er i Danmark i dag i forlængelse af terrorangrebene den 11. september 2001 samt de uhyggelige terroraktioner i Madrid 2004 og London 2005.”

[…]

I lyset af at risikoen for både at blive dømt og få strenge straffe i dag er meget større end tidligere, når anklagen er relateret til terrorisme, er det et interessant spørgsmål om Vollsmose-sagen kunne have været undgået.

Vi har nu rettens ord for, at PET’s brug af den civile agent var helt i orden, og at han som vidne ifølge retsformanden og vel også nævningene var et meget troværdigt vidne. Den diskussion skal ikke tages op her. Men uanset hvordan man tolker brugen af den civile agent, er det interessant om hans rolle helt kunne have været begrænset til at være meddeler.

Lad os prøve et tankeeksperiment: Agenten videregiver informationer til PET, at han har observeret nogle mistænkelige personer, som han har grund til at tro arbejder på at planlægge terrorisme. PET tager informationerne alvorligt, foretager en efterforskning, hvorefter man retter henvendelse til pågældende mistænkelige personer og forklarer dem, at man ved, at de har gang i noget, som kan udvikle sig til noget meget alvorligt, at man holer øje med dem, og at man ikke vil tøve med at gribe ind, dersom de fortsætter med deres forehavende. Dette kaldes en forebyggende eller præventiv samtale. Sandsynligheden for, at de var blevet skræmt og havde opgivet deres planer, er reel, og PET ville med succes have udført sin vigtige opgave, nemlig at forhindre terrorisme i Danmark.

Hvorfor valgte PET ikke denne strategi?

Oploadet Kl. 13:32 af Kim Møller — Direkte link15 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/5249/trackback

15 Comments »

 1. Tja, måske fordi det disse personer lavede var kriminelt?

  Kommentar by borgerlige.dk — 28. november 2007 @ 13:48

 2. Manden er lige så dum som han ser ud til!

  Kommentar by Slyrgraff — 28. november 2007 @ 14:19

 3. ***præventiv samtale*** for militante islamister?

  – sikke dog en hjernedød psykopat! – er der virkelig ikke en bagatelgrænse for, hvor dumme folk må være før de bliver lukket ud i samfundet? hans IQ er 5 point mindre end hans skonummer på venstre fod og han burde indskrives på et psykiatrisk bosted med personaleopdækning..
  Lektor, min bare røv!

  Kommentar by Onion — 28. november 2007 @ 14:31

 4. Lars Erslev Andersen argumenterer:

  “Lad os prøve et tankeeksperiment: Agenten videregiver informationer til PET, at han har observeret nogle mistænkelige personer, som han har grund til at tro arbejder på at planlægge terrorisme. PET tager informationerne alvorligt, foretager en efterforskning, hvorefter man retter henvendelse til pågældende mistænkelige personer og forklarer dem, at man ved, at de har gang i noget, som kan udvikle sig til noget meget alvorligt, at man holer øje med dem, og at man ikke vil tøve med at gribe ind, dersom de fortsætter med deres forehavende. Dette kaldes en forebyggende eller præventiv samtale. Sandsynligheden for, at de var blevet skræmt og havde opgivet deres planer, er reel, og PET ville med succes have udført sin vigtige opgave, nemlig at forhindre terrorisme i Danmark.”

  Lars Erslev Andersen spørger:

  “Hvorfor valgte PET ikke denne strategi?”
  _

  Den strategi har PET netop anvendt uden resultat. PET har ført præventive samtaler med flere af de senere terrorsigtede. Men de ønskede åbenbart ikke at opgive deres forehavende, selvom de efter samtalerne var klar over, at PET holdt øje med dem.

  Det er uhyggeligt, at Lars Erslev Andersen direkte udtaler sig mod bedre vidende. Det er en skændsel. Men det er også trist, at en mand, der åbenlyst lyver, både kan oprette embede og anseelse i Danmark.

  Mens Lars Erslev Andersen drømmer om en verden, hvor terrorplaner kun skal medføre en påtale, kan andre glæde sig over, at retten har talt med noget større bogstaver.
  Så må man håbe, at straffen på 11 års fængsel er nok til at afholde fremtidige terrorister fra at planlægge terror. Man kan tvivle, og som minimum burde alle straffe indbefatte udvisning.

  Kommentar by anders and — 28. november 2007 @ 14:42

 5. Terrorforsker skifter job…

  Det forlyder fra vanligvis pålidelig kilde, at den engang så berømte terrorforsker Lars Erslev Andersen er blevet træt af sit arbejde og søger stillingen som imam i voldsmose!
  Han har endnu ikke sagt det direkte, men hans seneste kronik indholder …

  Trackback by Polemiken — 28. november 2007 @ 16:28

 6. Måske skulle han læse den del af Hamid el Moustis indlæg der handler om hjernedøde mennesker udenfor pædagogisk rækkevidde. Når han hører det direkte fra hestens mund går der måske en prås op for ham.

  Kommentar by PeterK — 28. november 2007 @ 16:47

 7. Selvfølgelig skal de guides på rette vej……… direkte i fængsel.
  Derefter et los i røven ud af landet.

  Det er ikke uvenlig tale eller manglende respekt der skaber terrorister. Det er udelukkende islam.

  Kommentar by Santor — 28. november 2007 @ 19:42

 8. Hvor fanden kommer disse naive idioter dog fra ????

  Kommentar by whodares "islam skaber tabersamfund" — 28. november 2007 @ 19:59

 9. Jeg har et bedre forslag. Hvad med at give dem fodlænke på i stedet? Så kan de sidde hjemme i moskeen og skamme sig over det de har gjort! HA.

  Kommentar by Anders — 28. november 2007 @ 21:34

 10. “Hvor fanden kommer disse naive idioter dog fra ????”

  Ja, man undres og så så mange af dem.

  Kommentar by hallucinationer — 28. november 2007 @ 22:49

 11. Tanken om præventivt politiarbejde er sådan set god nok. Men det er jo også hvad politi og PET ofte gør.

  I denne sag ville en “præventiv samtale” være det samme som at droppe tiltalen. De havde jo allerede planlagt og forberedt terrorhandlingen, så det er klart de skulle for retten og dømmes.

  Kommentar by Casper — 29. november 2007 @ 01:18

 12. Lars Erslev Andersen lyder jo som den fatwa glade socialdemokratiske politiker som er omtalt her på bloggen.

  Kommentar by Janne — 29. november 2007 @ 15:01

 13. Manden har godt nok et akademisk duelighedstegn af en eller anden art.
  Men det borger jo ikke for fornuft. Han må være blevet smittet med et eller andet alvorligt derude på Institut for Mellemøstligt Hurlumhej på SDU.

  Kommentar by fuck'em — 29. november 2007 @ 17:21

 14. Har lige hørt Erslev på tv2 news i anledningen af det nye bånd fra osama bin laden….Erslev udmelding var: “det er uklart hvad forbindelsen mellem taliban og al qaida er”

  – yderligere kommentarer er vist unødvendige..

  Kommentar by Onion — 29. november 2007 @ 21:00

 15. TV2 njuws er efterhånden værre end DR. Betaler man licens til det?

  Kommentar by Gitte8000 — 30. november 2007 @ 08:20

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper