14. januar 2008

Lars Villemoes: “Man fik aldrig gjort op med voldsfilosofien på venstrefløjen…”

Der skrives meget om Blekingegadesagen i disse dage, men meget sigende for det politiske klima herhjemme, så handler debatten meget lidt om det faktuelle – hvem myrdede hvem og hvorfor. Nyhedsavisen er en undtagelse.

 • 14/1-08 Nyhedsavisen – Kun to kan have skudt Jesper Egtved Hansen.
 • 14/1-08 Nyhedsavisen – Hvem slog Jesper Egtved ihjel?.
 • Vil man vide mere om stemningen på den yderste venstrefløj, da Lars Villemoes skrev de omtalte artikler i Dagbladet Information, så er hans interview med Berlingske Tidendes Bent Blüdnikow stadig uomgængelig. Fra Den forhadte budbringer (10/3-07).

  “En forårsdag i maj 1994 passerede flere hundrede råbende autonome venstrefløjsaktivister gennem gaden neden for journalist Lars Villemoes’ lejlighed i København.

  De råbte »Villemoes, din svindler – du hænger snart og dingler«. Nogle af aktivisterne graffitimalede »Nazi Dø!« på hans gadedør og forsøgte at sparke døren ind. Lars kiggede ud ad sit vindue og tænkte sit.

  Han havde lige siden sin afdækning af Blekingegadebanden flere år tidligere været en hadefigur for den yderste venstrefløj og var blevet kaldt Mossad-agent og politistikker. Førende talsmænd fra venstrefløjen havde svinet ham til, og i en grundbog for studerende på journalisthøjskolen var han fremhævet som skrækeksempel på, hvad man ikke måtte som journalist. Ja selv journalisternes eget fagblad »Journalisten« havde advaret imod ham og en kollegas afdækning af banden.

  […]

  Da banden blev afsløret i 1989, ramte det venstrefløjen som en tordenkile. Kommunismen var på vej til sammenbrud, og nu blev den voldelige del af den danske venstrefløj afsløret gennem arrestationen af Blekingegadebandens medlemmer…

  På Information sad rockanmelderen og journalisten Lars Villemoes, der havde bedre indsigt i bandens baggrund end de fleste. Han havde som gymnasieelev i årene 1970-74 været en del af det miljø omkring Kommunistisk Arbejdskreds (KAK), der organiserede tøjindsamling til Afrika. Han var ikke blevet hvervet til gruppen, men havde godt kendskab til de aktivister, der senere skulle blive centrale medlemmer af Blekingegadebanden:

  »Jeg kendte flere medlemmer godt, og havde omgang med Holger Jensen, som var superaktivisten, der allerede på det tidspunkt havde tæt kontakt med PFLP. Men jeg tog opgøret med ham og gruppen, fordi jeg fornemmede, hvor det bar hen. Viljen til vold var allerede klart formuleret, og jeg tog derfor en beslutning om at distancere mig«.

  Mange år senere fandt Informations chefredaktion, som bestod af Lars Hede­­gaard og Peter Wivel, at han var den rigtige til at grave videre i sagen… på Information var det af afgørende betydning, at den gamle trotskist Lars Hedegaard valgte at lade Lars Villemoes køre sagen:

  »Der var en inderlig modvilje mod afdækningen i store dele af redaktionen. En ret bred del af venstrefløjen havde efter manien i 60erne med Che Guevara fattet kærlighed til den ekstremt voldelige organisation PFLP, og i stedet for Che var det i 70erne plakater med flykapreren Leila Khaled, hvor hun kælede for en maskinpistol, der var kommet op på væggen i studereværelserne. Flirteriet og beundringen for voldsaktioner var fortsat udbredt i dele af den unge venstrefløj i slutningen af 80erne, og tanken om, at kriminalitet i stor stil på venstrefløjen gennem mange år nu blev afsløret, var så uvelkommen hos både unge og ældre, at vi fik mange og meget stærke reaktioner. Oppositionen på redaktionen var mærkbar…«

  Foruden almindelige venstrefløjssympatisører var alle de gamle frontkæmpere med i hylekoret mod Informations afsløringer. Folk som historikeren Morten Thing, juraprofessor Ole Krarup, forfatterne Ulrich Horst Petersen og Erik Nørgaard, litteraten Jørgen Knudsen, VSeren Per Bregengaard samt mange mange andre.

  […]

  En autonom gruppe hængte plakater op i byen, hvor Lars Hedegaard og Lars Villemoes blev hængt ud som »politistikkere«. Læserbrevssiden fyldtes med rasende indlæg, og Lars Villemoes mødte personligt vreden og bitterheden ude i byen.

  Bladets opposition blev yderligere styrket, da venstrefløjens tre juridiske koryfæer Preben Vilhjelm, Flemming Balvig og Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet skrev en kronik i Information. Deres argumentation var på det formelle plan en juridisk kritik af, at Lars Villemoes overhovedet skrev om bandens baggrund og historie, før de var blevet dømt. Reelt var det et forsøg på en total nedgørelse af Villemoes’ artikler, der blev betegnet som »fiktion og ondsindet sladder«. Alle senere afsløringer og Peter Øvig Knudsens bog har vist, at hvert et ord i Villemoes’ artikler var sande, men denne sandhed var ubærlig i 1989.

  »Det lykkedes takket være Lars Hede­gaards indsats at få trykt en række artikler om banden og dens oprindelse på venstrefløjen«, fortæller Lars Villemoes, men situationen skærpedes hele tiden. På Det Fri Aktuelt lod chefredaktør Lisbeth Knudsen i 1990 sin journalist Peter Kramer føre an i en kampagne rettet mod Villemoes’ journalistiske hæderlighed. Kramer, der i dag er chef for TV2 Øst, var tidligere dømt som medlem af den såkaldte Trotylbande, der planlagde voldshandlinger i slutningen af 1960erne for at fremme revolutionen. Nu forsøgte han i Aktuelt at mistænkeliggøre hele sagen mod Blekingegadebanden og hænge Lars Villemoes ud som en fordækt person, der fungerede som politistikker og Israel-agent.

  Villemoes fortæller:

  »Situationen blev stadig mere usikker. Ved årsskiftet 1989/90 gik Lars Hedegaard og Peter Wivel af som chefredaktører og blev erstattet af journalist Lasse Ellegaard, der tidligere havde haft job på netop Det Fri Aktuelt. Efter at have krævet og fået trykt berigtigelser og truet med sagsanlæg mod Peter Kramer og Det Fri Aktuelt indgik Ellegaard alligevel på mine vegne, men uden overhovedet at orientere mig, et lunkent forlig i stedet for at stå fast på det hele.«

  Lasse Ellegaards svigtende mod i mødet med Det Fri Aktuelt, den redaktionelle opposition og læsernes vrede viste sig nu ved, at Lars Villemoes blev sat af sagen og en ung praktikant blev sat til at følge retsmøderne mod bandens medlemmer.

  […]

  På Information tog man aldrig et opgør om avisens holdning i sagen, og så sent som i sidste uge ved Peter Øvig Knudsens bogudgivelse undlod man at omtale avisens egen rolle i sagsforløbet. Efterspillet blev bittert, siger Lars Villemoes:

  »Banden fik meget milde domme, blev ikke dømt for flere meget alvorlige forhold og blev hurtigt løsladt. Nævningene var udvalgt blandt hovedsagelig medlemmer af venstrefløjspartier på Københavns Rådhus. Da dommen faldt, gik nogle af dem på værtshus og drak guldbajere og fejrede, at deres ideologiske venner var sluppet så billigt.«

  […]

  Mens bandens medlemmer og dens medløbere fik job og flotte karrierer blev Lars Villemoes længe udsat for hetz i journalistkredse og på venstrefløjen. Journalist Niels Rohleder, der havde ført an i hetzen mod Villemoes på Information, skrev en roman til en Gyldendal-konkurrence om den bedste ungdomsroman. Romanens grundtone var sympatisk over for »idealismen« hos de venstreradikale, og en fiktiv person med let genkendelige træk fra Lars Villemoes blev beskrevet som usympatisk. Rohleder vandt 1. prisen.

  Lars Villemoes siger i dag: »Man fik aldrig gjort op med voldsfilosofien på venstrefløjen, så voldsromantikken fortsatte. Hvis Information tidligere havde taget et reelt opgør med voldstænkningen, så var nogle af bandens beundrere måske faldet fra, men det turde avisen ikke, eller også overraskede det blot journalister og redaktører, at så mange af læserne ikke ville vide af det. Den dag i dag er det reelle opgør med brugen af vold og hærværk ikke taget på venstrefløjen, og det er en af årsagerne til, at f.eks. Ungdomshusets voldsudøvere og deres forældre ikke har forstået den afgrund, de står ved.«”

  PS: Et godt eksempel på venstrefløjens apologi, leveres af Poul Solrart Sørensen (Enhedslisten) i en kommentar på Nyhedsavisen. Jeg citerer…

  “- Disse mennesker gjore det af misforstået idialisme… i nogen situtioner er de helte og i andre bliver der gået forlangt og de bliver skurke, men vi kan ikke undvære mennekser der reagere på uretfædighed.”

  The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/5369/trackback

  24 Comments »

  1. Poul Solrart Sørensen er nu en af de mindst slemme – f.eks. vender han sig kraftigt imod de autonomes husbesættelser. Ellers flyder det med venstreradikal og proto-islamisk propaganda på siden.

   “14. januar 2008 13:31 af faakdanmark
   De burde krones hele banden! Robocoppen fik en fortjent visitkort. Så enkelt kan det siges…”

   Kommentar by Christian Lindhardt-Larsen — 14. januar 2008 @ 19:22

  2. Hvad mon Lisbet Knudsen i dag ville sige om hendes egen rolle i den sag ?

   Og Erik Valeur fra Press ?

   Men det snakker vi ikke om her i landet, hvorfor dog ødelægge den gode stemning ????

   Kommentar by Jesper F. — 14. januar 2008 @ 19:39

  3. Apropos tråden forleden om fascisme som et venstre- eller højrefløjsfænomen: Hvad skal man kalde den behandling Villemoes fik af de autonome ‘aktivister’, andet end brunskjortemetoder? For mig illustererer det yderligere faren ved at se alt i lyset af disse bevægelser fra 1930’erne – faren er netop at man lukker øjnene for at fænomener som har en eksplicit fascistisk form finder sit klareste udtryk af grupper som rutinemæssigt betegner deres modstandere som ‘fascister’. Projektion eller bevidst afledningsmanøvre?

   Kommentar by Lars Findsen På Crack (islamofob) — 15. januar 2008 @ 00:49

  4. ->2

   —> finder deres klareste udtryk hos grupper som …

   Kommentar by Lars Findsen På Crack (islamofob) — 15. januar 2008 @ 00:50

  5. herligt..så højrefløjen derimod er gennemført pacifistisk?

   Kommentar by Allan — 15. januar 2008 @ 07:40

  6. 4
   Nej Allahn, det står der jo heller ingen steder, men viser jo aldrig højrefløjen smadre politi og nabolag, true forfattere eller bare hylde folkemordere, det er klart din fløjs problem. Desværrre viser du selv at tankegangen lever i bedste velgående, med din støtte til flere våben i nattelivet

   Kommentar by Broholm (ordblind) — 15. januar 2008 @ 08:33

  7. Helt enig LFPC. Det eneste der nu mangler før “krudtet fænger”, er en person med demagogiske evner, så har vi balladen.

   Kommentar by Under Cover — 15. januar 2008 @ 11:39

  8. Sammenlignet med venstrefløjen, så er det du forstår ved højrefløjen gennemført pacifistisk. Så en for en gangs skyld har du ret bette knøvs.

   Kommentar by Hauch3 — 15. januar 2008 @ 13:38

  9. “herligt..så højrefløjen derimod er gennemført pacifistisk?”

   Siden 1934 i KU under Vestergaard, så ja.

   Du har jo ingen beviser for det modsatte. For de eksisterer ikke i den virkelige verden.

   Kommentar by DaLi — 15. januar 2008 @ 13:49

  10. dali: øhm, man kan kalde den krig som højrefløjen deltager i Irak for mange ting, men pacifistisk er den sgu ikke. Det er vist et så klokkeklart bevis som du kan få.

   Kommentar by Allan — 15. januar 2008 @ 15:32

  11. -> #10 Allan

   Hvorfor er du så fikseret på ‘krigen i Irak’?? Danmark har altså ikke mere tropper der, så den (Danske) højrefløj fører altså ikke krig i Irak, og har sådan set aldrig gjort det. De Danske soldater kom først ind EFTER invasionen var færdig, og det var med et FN-mandat i ryggen.

   Kommentar by JensH — 15. januar 2008 @ 15:36

  12. dali: men hey den virkelige verden går vel kun til Ejderen for DF-fanboys..

   Kommentar by Allan — 15. januar 2008 @ 15:36

  13. jensh: øhm, de danske soldater var del af en besættelsestyrke efter en ulovlig krig og var dermed indirekte skyld i en lille million døde irakere og 2 mio flygtninge. Ja du kan kalde det en besættelse hos mig, men en lille million døde vejer i min lommebog en del mere end 1 død politimand og nogle brækkede arme på nørrebro.
   Og at vi idag har trukket os ud af Irak gør jo blot vores ansvar endnu større. Man ødelægger ikke en statsmagt og efterlader et land i kaos og borgerkrig uden et ansvar. Så kom ikke og kald højrefløjen “pacifistisk”. Hvis man sender besættelsestropper til udlandet der slår ihjel kan man ikke være pacifist.

   Kommentar by Allan — 15. januar 2008 @ 15:42

  14. Allan – bette pjok.

   Så du vil hellere tale om alt muligt andet end det posten handler om.
   Du burde ellers være interesseret i dine”idolers” fortid – sølle skrog.

   F.eks. dette:
   Da banden blev afsløret i 1989, ramte det venstrefløjen som en tordenkile. Kommunismen var på vej til sammenbrud, og nu blev den voldelige del af den danske venstrefløj afsløret gennem arrestationen af Blekingegadebandens medlemmer…

   Der står også noget om nogle såkaldt jurister og kriminologer på KU – der så helt fremragende dokumenterer at venstrefløjsmoral er noget andet end jura og almindelig anstændighed.

   Du må også gerne kommentere på fhv. universitetsdirektør Anne Grete Holmsgaard – du vend SF-damen, der i mange år indledte ehnhver samtale: ”jeg er ikke antisemit”. Hun der i sin VS tid plejede omgang med PFLP-manden Marwan El-Fahoum, kontaktmanden til politimorderne, storrøverne og jødekartotekproducenterne fra Blekingegade.

   Du kan også kommentere på de mange ”fine” mennesker – i dag profefssorer o.l, der foretog offentlig pengeindsamling til El-Fahoums og Blekingegade-politimordernes PFLP, hvis speciale var drab på civile israelere.

   Jo der var skam mange “fine” mennesker på venstrefløjen. Nu er der kun fjolser som dig – bette Allan.

   Kommentar by Als — 15. januar 2008 @ 16:47

  15. -> #14 Als

   Ja, og alle disse “fine” mennesker har for længst trukket sig tilbage til deres villaer, sommerhuse og lystbåde, og håber inderligt at ingen begynder at grave nogen af deres ungdoms tåbeligheder frem. De eneste der ikke har forstået at revolutionen er aflyst er små sørgelige stakler som Allan.

   Kommentar by JensH — 15. januar 2008 @ 17:32

  16. ->1 Poul Solrart Sørensen er absolut langt langt ude på den rødfacistiske fløj skulle jeg hilse at sige, tag evt. et kig på hans blog på nyhedsavisen.

   Kommentar by Schopenhauer — 15. januar 2008 @ 17:59

  17. Tja… prøv lige at læse hvad han mener i sin helhed…
   vist ingen tvivl om at Poul Solart Sørensen nære den største sympati for både terrorbomber og de nævnte Blekingegade medlemmer, kunne være sjovt at bore lidt i om PSS beklæder nogle politiske poster for enhedslisten og i så fald…

   Citat fra nyhedsavisen:
   http://avisen.dk/torkil-lauesen-130108.aspx

   “14. januar 2008 11:21 af Poul Solrart Sørensen
   – Disse mennesker gjore det af misforstået idialisme.

   Det det skete ved bombe terroren i london var det samme. Mennesker har svært ved og klare den uretfædighed der foregår i Iriak og sympatien for disse mennekser bliver simpelthen for stærk for nogen mennesker og de reagere så. Det er uden tvivl også den samme slags mennesker der har reager imod torturen i abu grea fængslet… i nogen situtioner er de helte og i andre bliver der gået forlangt og de bliver skurke, men vi kan ikke undvære mennekser der reagere på uretfædighed.”

   Kommentar by Schopenhauer — 15. januar 2008 @ 18:23

  18. -> 17
   Google: Solart Sørensen + Enhedslisten siger, at han er kasserer i afdelingen på Lolland. Men også at herren har en mindre voldelig attitude end Ø-segmentet i øvrigt.
   http://staging.avisen.dk/blogs/solrart/min-tid-enhedslisten-vel-vaere-overstaaet-211207.aspx

   Kommentar by Als — 16. januar 2008 @ 10:58

  19. als: ja og de “fine” mennesker på højrefløjen idag, er i regeringen…

   Kommentar by Allan — 16. januar 2008 @ 11:13

  20. -> #17 Schopenhauer

   Ja, jeg har set Poul Solrart Sørensens skriverier i debatten på Avisen.dk, og det er ikke første gang han har udtrykt forståelse for de islamiske terroristers gerninger. Men hans holdning er typisk for venstrefløjen. I deres verdensbillede er disse islamistiske terrorister ikke voksne mennesker, som man kan stille til ansvar for deres handlinger. De eksisterer udelukkende som en reaktion på vestens (påståede) ondskab.

   Kommentar by JensH — 16. januar 2008 @ 11:40

  21. 19 – bette Allan.

   Ja – og bemærk venligst at en type sim dig, bette Allan, ikke af den grund er sendt i udryddelseslejr, som vi andre var blevet, hvis dine venner – dem denne post handler om, havde fået magt som agt.

   Kommentar by Als — 16. januar 2008 @ 13:22

  22. det er forstemmende og ærgerligt at mange medier…heriblandt DR….stadig hylder volden ( hvis den altså er “retfærdig”, dvs den er rettet mod dem med de forkerte meninger….og forkerte meninger er alt hvad der ikke er venstredrejet,økologisk og demokratisk)

   Kommentar by stig andersen — 4. februar 2008 @ 19:50

  23. rettelse…..der skulle have stået antidemokratidsk…og ikke demokratisk

   Kommentar by stig andersen — 4. februar 2008 @ 19:53

  24. Jeg nedlagede mine poster i enhedslisten i protest imod EL’s støtte til de autonome.
   Jeg mener på mange måder, at Islam er et højere nivau af religion end kristendommen, men det siger ikke så meget, da jeg ikke regner kristendommen for det skidt jeg træder på.
   Jeg har en pragmatisk indgang til politik og befinder mig på venstrefløjen. Jeg går under ingen omstændigheder ind for og springe bomber eller anden form for vold. Hvis mennesker blev lidt mere oplyste (se min hjemmeside), så ville man indse, at vold ikke er en del af løsningen men en del af problemet.
   Den svenske fredsinstitut offentliggjore for 10 år siden en vurdering af, hvad man i kroner og øre havde fået ud af sin fredsforskning og man nåede frem til, at for hver investeret svenske krone i fredsforskning, der havde det svenske samfund fået 27 kroner igen. En helt igennem god forretning. Få få år siden var vindmøller urentable, men idag er det en god forretning. Fred og problemløsning skal selvfølgelig også gøre en forretning, så vi kan få en mere stabil verden.

   Kommentar by Poul Solrart Sørensen — 4. juni 2008 @ 15:48

  RSS feed for comments on this post.

  Leave a comment

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

  

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper