15. december 2013

Hans Hauge: Apartheidstyret kunne ikke opretholdes efter Sovjetimperiets fald og Den Kolde Krigs ophør

I Radioavisen tidligere i dag, forklarede en forsker, at Mandelas arv var den racemæssige forsoning, men at der stadig var store problemer med den økonomiske ulighed. ‘Fred mellem folkeslag – Krig mellem klasser!’, lyder det fra organiserede ‘antiracister’ i Danmark anno 2013. Glimrende kronik af Hans Hauge i torsdagens udgave af Jyllands-Posten – Apartheid og Den Kolde Krig.

“Apartheidsystemets mulighedsbetingelse var Øst-Vest-konflikten og dermed Den Kolde Krig. Sydafrika følte sig omringet af fjender, der havde forbindelser til Østlandene og Cuba. Og ANC havde nære forbindelser til bl.a. DDR.

Den danske anti-apartheid bevægelse var en del af noget større: anti-amerikanisme, anti-EF og modstand mod NATO og atomkraft osv. Kampen mod apartheid i Danmark var en kamp mellem danskere og handlede om noget helt andet. Efter Nelson Mandelas død er apartheid-debatten dukket op igen. Mandelas kendemærke var forsoning, og nu vrimler det med uforsonlige angreb på de ‘konservative’ politikere, der ikke dengang kritiserede apartheid, eller som støttede Sydafrika. I Norge kritiseres Fremskrittspartiet og statsminister Erna Solberg fra Høyre; de kaldes hyklere. I Danmark går det ud over Brian Mikkelsen og afdøde Erhard Jakobsen. I England er det Margaret Thatcher, i USA Reagan, og man kan selv føje andre til.

Men man skal som bekendt ikke kaste med æbler, hvis man selv er et skrog. Hermed mener jeg: Det kom som et chok for dem i ANC, da DDR blev opløst. Det kommer jeg til til slut. Tiden var jo en anden dengang. Det var Den Kolde Krigs tid. Der må være en sammenhæng mellem Murens og apartheids fald. Sydafrika var realpolitisk set på Vestens side.

[…]

I 1948 vinder Nationalisterne (Afrikaaner) valget. I 1949 overtog de radikale ANC med sloganet om at smide alle de hvide i havet. Dog skulle de have skibe, mente Mandela. Vi skal ikke glemme, at Sydafrika var og er et demokrati. Der var tredeling af magten, og der var partier, som vi kender dem. Der var moderne infrastruktur og universiteter. Også for de indfødte. Mandela læste jura på Witwatersrand University. Der var blot ikke almindelig valgret, men det tog da også lang tid, før vi fik det. Det var et slags græsk demokrati. Det er det demokratiske, der adskilte Sydafrika fra alle andre afrikanske lande i samtiden.

Det vil også sige, at der stod demokratiske institutioner til rådighed, da Mandela overtog styret. Det nye styre ophævede undertrykkelsen, men den blev så erstattet af uorden og megen korruption. Sydafrika er et meget voldeligt land. Og så videreførte de på en underlig måde noget, der var grundlaget for apartheid – nemlig ideen om retten til et modersmål.

Nationalisterne opfandt i 1948 ideen om apartheid. Den blev opfundet af antropologer, der lagde stor vægt på, at børn skulle have modersmålsundervisning – især Bantu sprog og kultur. For uden et sprog og en kultur kunne de sorte afrikanere ikke bevare deres identitet. Og det var meningen med apartheid, at alle skulle have distinkte identiteter. Det var især noget, de afrikaans- talende vidste, var vigtigt, for sådan havde de bevaret deres kultur. Bantuerne skulle ikke, sagde de, være imitationer af europæerne. De mente, at først når de sorte fik en egen kultur, kunne de blive integreret i Unionen. De hvide var blot ikke kulturrelativister, for de mente, at den hvide race eller kultur var den sorte overlegen. I dag er der i Sydafrika 11 officielle sprog. Det er, vil jeg mene, en arv fra apartheidtidens opfattelse af en intim sammenhæng mellem sprog, identitet og kultur. Det synes at udelukke en fælles litteratur. …

Min pointe er altså, at apartheidstyret ikke kunne opretholdes efter Sovjetimperiets fald og efter Den Kolde Krigs ophør. Det ny Sydafrika er et af de første resultater af det verdenssystem, der afløste Den Kolde Krigs system: globaliseringen.

Mandela løslades februar 1990; de først valg afholdes i DDR, og Thatcher træder tilbage. Mandelas gode ven (der også sad på Robben Island) Walter Sisulu var medlem af kommunistpartiet. Sønnen Max Sisulu, parlamentsformand, beundrede DDR. ‘Vi var dybt truffet af DDRs kollaps’. DDRs fald var, som jeg nævnte, i ANC og SWAPO, et chok. … Geraldine Fraser-Moleketti, der var minister under Mandela og Mbkei indtil 2008, er aktiv medlem af kommunistpartiet. For hende er DDR et slags forbillede på et succesrigt socialistisk samfund. I dag er hun ansat i FN.

Der er ikke brug for et retsopgør, for kun ganske få gik ind for apartheid, men de fleste gik imod kommunismen. … I dag er der vist igen brug for kritik af det sydafrikanske styre, men det er, som om man holder sig tilbage med kritik af respekt for Mandela.”

Oploadet Kl. 19:12 af Kim Møller — Direkte link11 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/53742/trackback

11 Comments »

 1. Javist, og igen-igen er det vestens skyld:

  http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE6337007/amnesty-skam-jer-europa/

  Naturligvis skal Europa kunne overtage forsørgelsen for syriske ‘flygtninge’, der selv har ansvaret for at overbefolke deres failed state, og ydermere er muslimer af forskellig og for vesten komplet ligegyldig overbevisning, hvorfor de bekæmper hinanden. Det forekommer altså en smule retarderet, excuse my french.

  Hver gang, jeg læser vrøvl fra Amnesty International kan man altid i sikker overbevisning indtage det modsatte synspunkt. Dét er det fine med Amnesty International.

  Kommentar by Henrik Petersen — 15. december 2013 @ 20:34

 2. Alle politiske ulykker i verden skyldes den vestlige hvide mand, trods det at forskningen viser at den hvide homo saphiens(det oprejste menneske)udraderede andre afarter i blandt andet Irak, Iran og Tyrkiet. Det sidste nye altså News Break, en professor fra Århus Uni udtaler at Danmark bør lukke fem ud af otte universiteter i Danmark og koncentrere sig om tre super universiteter i alt i Danmark for bedre forskning, sådan, det er sådanne beslutninger det innovative Danmark har brug for.

  Kommentar by emmagad — 15. december 2013 @ 20:43

 3. Man kan nævne, at den nuværende sydafrikanske præsident, Jacob Zuma, var medlem af det sydafrikanske kommunistparti i næsten 30 år – han meldte sig ind i 1963. Han meldte sig først ud igen i 1990.

  Kommentar by Anonym — 15. december 2013 @ 21:50

 4. En vigtig del af debatten, der ofte glemmes, er at de sorte i Sydafrika ikke er den oprindelige befolkning. De indvandrede nordfra, fra områder i det sydlige Congo, omtrent samtidigt med at hollændere bosatte sig i området omkring det nuværende Cape Town. Både de hvide hollændere fra syd og Bantustammerne fra nord forfulgte og tilnærmelsesvis udryddede den oprindelige befolkning af buskmænd og hottentotter..
  De hvide behandlede hverken de oprindelige beboere eller de sorte godt, men de sorte på sin side behandlede buskmænd og hottentotter ligeså dårligt.
  Men som tingene står i dag, har de sorte ikke mere krav på landet end de hvide, de har været der lige længe, begge indvandrede midt i sekstenhundrede tallet.

  Kommentar by Robert R — 15. december 2013 @ 22:00

 5. @3 Robert R, 15. december 2013 @ 22:00:
  Netop.

  De hvide sydafrikanere skulle flytte sammen og danne en eller flere selvstændige nationer

  http://derwiduhudar.tumblr.com/post/62746795061/apartheid-there-was-a-reason-for-it :-)

  Kommentar by Lys — 15. december 2013 @ 22:14

 6. Efter flere gennemlæsninger af Hauges kronik forstår jeg stadig ikke koblingen mellem det hvide styres sammenbrud og Murens fald. Kan nogen hjælpe mig?

  Kommentar by Poul Højlund — 16. december 2013 @ 11:22

 7. 6,

  Jeg prøver. Strengt tage burde Hauge.

  Det hvide SA har formentligt tidligt erkendt, at apartheid var uholdbart. Men de var låst i deres position, fordi ANC og Mandela var Sovjetunionens stridskræfter i SA.

  Kommunismens sammenbrud åbnede så op for forhandlings muligheder.

  Kommentar by Hans Und — 16. december 2013 @ 20:23

 8. Tak, det var også sådan cirka min egen udlægning. Men der mangler noget argumentation i kronikken, som godt kunne være genopfrisket: noget om vestlig støtte til det hvide SA pga. infiltration fra østblokken i Sydafrikas nabolande.

  SA’s drop af apartheid kan så forstås som konsekvensen af et amerikansk / engelsk drop af fortsat støtte til et styre, der var blevet en belastning i den offentlige opinion.

  Eller man kan vælge at sige, at først, da det hvide SA ikke længere var nødvendigt i den kolde krig, kunne de komme ud af deres låste position.

  Jeg ved ikke nok til at kunne bedømme årsag og virkning her.

  Kommentar by Poul Højlund — 16. december 2013 @ 21:43

 9. Gider ikke rigtigt skændes om apartheid mere. Der er meget at kritisere ved Mandela og under den kolde krig var det nogle gange nødvændigt at støtte brutale diktaturer i kampen mod kommunismen. Det er der intet nyt i; USA og Storbritanien sendte jo guderne må vide hvor mange forsyninger til USSR under Anden Verdenskrig, som eller kunne være brugt godt under slagene i Vesteuropa eller mod Japan. Sådan er det når “one sunovabitch is the enemy of the sunovabitch that is our enemy too.” Global strategi er ikke for “blåøjede engle”.

  Kommentar by Morani ya Simba — 17. december 2013 @ 20:46

 10. Apartheid med etniske homelands virkede ikke i længden I Sydafrika. Nu må vi håbe, at det virker på Balkan? :)

  Kommentar by A-mad — 18. december 2013 @ 11:59

 11. Så vidt jeg ved, kom zuluer, bantuer, xhosaer og så videre først senere, i 1800-tallet, da der var blevet fundet guld og diamanter i bjergene, og da der blev arbejde at få i landbruget. Men det kan vist undersøges nøjere ved at læse lidt om SA’s historie. De hollandske bønder kom i hvert fald først. Der var ikke andre end buskmænd og hottentotter dengang og de forsvandt uden at de hvide havde noget med det at gøre. Hvis det passer, er der jo ingen tvivl om, hvem der har førsteretten – men det betyder jo ikke, at de får den.

  Kommentar by vivian edsberg — 18. december 2013 @ 22:43

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper