9. februar 2008

Monica Papazu: Kosovo – frontlinjen mellem kristendom og islam

Sørine Godtfredsen anmelder seneste bog af Monica Papazu i Kristeligt Dagblad. Emnet er KosovoDet europæiske selvmord.

“Vi kender mediernes gengivelse af forløbet, men ifølge Monica Papazu ved vi slet ikke nok om, hvad der egentlig er gået for sig i det kaotiske område. Ligesom for få synes at forstå, hvordan de historiske hændelser skal fortolkes.

Monica Papazu finder mange svar i historien, og for at kunne forstå forløbet i Kosovo skal man ifølge hende kende til det osmanniske rige. Osmannerriget blev grundlagt sidst i 1200-tallet, og dette muslimske rige foretog en række erobringstogter – blandt andet mod Balkan og det centrale Europa. I processen konverterede mange albanere til islam, og ifølge Papazu handler stridighederne i Kosovo i høj grad fortsat om religion. De kristne serbere i Kosovo er gennem historien blevet opfattet som undermennesker, i de senere år er mange kirker blevet ødelagt, og albanernes kamp for løsrivelse er nært forbundet med bekæmpelse af kristendom.

I Papazus øjne har omverdenen ikke forstået kraften af den muslimske trang til udbredelse, og serberne er – ikke mindst takket være USA og NATO – alt for entydigt blevet fremstillet som skurkene. Med en lang række eksempler opremser Monica Papazu, hvordan hændelserne i offentligheden er blevet fordrejet, på grund af hvad hun opfatter som “den bitre frugt af uvidenhed og politisk konjunktur, af åndløshed og dårligt journalistisk arbejde.”

Især skal vi holde fast i åndløsheden. Monica Papazu ser den europæiske kristne kultur som seriøst truet, for ligesom albanerne i høj grad vandt Kosovo på grund af deres overlegne antal, vil islam blive stedse mere dominerende i kraft af mængden af muslimer i Europa.

Den demografiske kamp er afgørende, og Monica Papazu opfordrer her alle til at begribe alvoren i den historie, der reelt har stået på længe, men som det vestlige menneske i en blanding af berøringsangst over for islam og sløvhed i selvopfattelsen ikke kan begribe.

Oploadet Kl. 22:42 af Kim Møller — Direkte link6 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/5439/trackback

6 Comments »

 1. Der er stor sandsynlighed for, at de albanske ledere (statsminister Hashim Thaci og præsident Fatmir Sejdiu) vil erklære Kosovo selvstændigt i næste uge. Det vil i så fald blive en ensidig udråbelse af selvstændighed på trods af serbiske og russiske protester, men USA og de fleste europæiske stater forventes ikke desto mindre at anerkende den nye islamiske stat i Europa. Kosovo er en vigtig brik i den storpolitiske rivalisering mellem USA/EU og Rusland, et Rusland som selv bliver mere og mere udemokratisk og arrogant overfor Vesten. At der bliver ballade igen på Balkan kan der ikke herske megen tvivl om. Skal danske soldater være med igen, mod serberne? Kan man håbe, at USA/EU vågner op i 11. time og indser, hvad der foregår? Serbiens nye president Boris Tadic lader til at være en fornuftig mand, giv ham dog en chance.

  Kommentar by monse — 10. februar 2008 @ 06:07

 2. Der er lidt mere udførligt på Trykkefriheds selskabet.
  Hvor var jeg naiv/godtroende, da der var krig derovre, men jeg blev jo dårlig informeret igennem den gode presse, det kan ikke lade sig gøre i samme stil idag efter Nettet er blevet så stort, men jeg kender dog stadig mange der er stort set lige så uviden som en 10 årig om hvordan verden ser ud.

  Kommentar by Per N — 10. februar 2008 @ 06:59

 3. Albanerne er da ikke ude på at bekæmpe kristendommen ?!!?

  Noget som skete for 900 år siden, kan UMULIGT være grunden til at at Kosovo vil have selvstændighed.
  Mange kosovo albanere er kristne, og der har ALDRIG været protester imod dem . Dette ved jeg, da jeg selv er albaner. Jeg er ved at være godt træt af, at folk udtaler sig om noget, som de ikke kender til.

  Det er på tide at Kosovo får den afhængighed.
  Kosovo ville aldrig have hørt til Serbien, hvis det ikke var fordi Europa “forærede” dem det, efter 1. verdenskrig fordi de syntes, at Serbien havde lidt nok. (Selvom de var skyld i hele denne krig)

  De sidste 100 år har serberne Mishandlet kosovarerne, tvunget dem, til ikke at tale deres modersmål og slået 10.000 ihjel i løbet af et år.

  Serberne må erkende, at de har tabt Kosovo. Boris Tadic må være voksen nok til at erkende de, og føre Serbien frem mod EU, i stedet for at handle nationalistisk og føre et helt land med n masse muligheder “tilbage” .

  Kommentar by Anonym — 13. februar 2008 @ 19:47

 4. Kosova är inte muslimsk land. Kosova har ett stort kristen katolsk minoritet med biskop Dodë Gjergji som överhuvud. I Kosova byggs det balkans största katedral i centrala Prishtina. Konflikten med serberna har inget med religion att göra.
  Jag själv är alban kristen och pastor/präst. Jag bor i Sverige och stödjer Kosovas självständighet vilket jag inte skulle göra om detta skulle innebära att Kosova skulle bli ett islamistiskt stat. Uppgifter Monica Papazus använder i sin bok är helt hemtade hos regeringen i Beograd och är därmed ensidiga och vinklade.
  Dagarna efter att Kosova förklarat sig självständig talade den albanskkatolske biskopen inför EU-parlamentet i Strasbourg där han inbjöd serber och den serbiskortodoxa kyrkan att inleda försoningprocessen svaret kom här om dagen av en av mitropolitena/biskoparna innom den serbiskortodoxa kyrkan som uppmanade serberna till massmobilisering och en vepnad attack på Kosova.
  Gjohn-Marko Berisha, Pastor

  Kommentar by Gjohn-Marko Berisha — 6. marts 2008 @ 23:38

 5. Ang. Kosovo og deres selvstændighed se billederne af de ødelagte kirker.Der udslætes kristendom i Kosovo

  http://www.kosovo.net/pogrom.html

  Kommentar by Tina — 21. marts 2008 @ 09:02

 6. Det er altid nemt at snyde folk som ikke har så meget at gøre med Balkan og har sine informationer kun fra danske medier, der har vist sig som ikke rigtig objektive når NATO interesser er inkluderet.
  Kosovo i dag er kristenfri samfund, selv muslimer der ikke makker ret
  kan på sin skind mærke nye “demokratiske” magter.
  En af tidligere “anonyme” skriver i sin kommentar at Albanerne i Kosovo var tvunget ikke at tale sin modersmål, og at der blev slået ihjel 10 000 af dem…for de påstande er der bare ikke noget bevis.Og så er det lidt svært at førstå at de Albaner som er 20 år og ældre i dag ikke kan snakke noget andet sprog udover albansk.Hvordan passer det sammen med at de blev tvunget til ikke at snakke sin modersmål??
  Sandhed er den første der er forsvundet fra Kosovo, så forsvandt
  serberne og serbiske kirker derefter.Nu er dette tidligere kristnes land blevet narkobaronernes land.Lidt mere om udvikling kan i læse hvis i søger på nettet om seneste EULEX skandaler.Her er bare en link :
  http://www.euractiv.com/sections/enlargement/eu-kosovo-mission-shaken-corruption-allegations-309659

  Kommentar by radenko — 4. november 2014 @ 20:00

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper