19. januar 2014

“Se sandheden i øjnene”, skrev Politikens Jes Stein Pedersen i svensk avis, og blev hængt ud som racist

“Man kan ikke please en svensk antiracist med en skefuld godhed”, konkluderer Mikael Jalving i dagens Jyllands-Posten, og fortæller om hvorledes Politikens Jes Stein Pedersen er kommet i modvind i Sverige. Herunder historien fra hestens egne mund – Litteraturredaktør: Efter svensk Yahya-artikel bliver jeg nu kaldt racist.

“… Man ved intet om meningsdannelse, før man har oplevet at ytre sig offentligt i Sverige.

Det begyndte med en opfordring fra Svenska Dagbladets kulturchef Daniel Sandström. Han ville have mig til at fortælle avisens læsere, hvad det er, der har skabt så stor opmærksomhed om Yahya Hassans digte. Det gjorde jeg så i Svenska Dagbladet sidste lørdag, og jeg gentog, hvad jeg har skrevet her i avisen i løbet af de seneste tre måneder:

‘De vrede digte, og det Hassan yderligere har sagt i medierne om den måde, som religion, revselse og mandschauvinisme har forpestet hans families liv på, har bragt integrationsdebatten og debatten om islam et nyt sted hen i Danmark. Ligesom selve debatten om ytringsfrihed har flyttet sig et andet sted hen. Dødstruslerne mod og overfaldet på Yahya Hassan har fået mange til at indse, at ytringsfriheden rent faktisk er under pres, hvis man ikke kan ytre sig kritisk om islam uden at skulle politibeskyttes’. …

Jeg skrev også om, at Hassans digte i år udkommer på andre sprog: ‘Jeg er mest spændt på reaktionen i Sverige, hvor man har været alt for bange for at tale direkte ud af posen om de problemer, som notorisk opstår, når et socialdemokratiseret, meget verdsligt velfærdssamfund i løbet af relativt få år pludselig rummer bydele – ghettoer – som overvejende bebos af marginaliserede muslimer. Jeg kan næsten ikke se to parter, der befinder sig længere væk fra hinanden, end den moderne frie, veluddannede og selvbevidste svenske kvinde og den socialt deklasserede muslimske patriark fra den etniske underklasse, som forsøger at få tilværelsen i den frisatte modernitet til at falde i hak med sine ømfindtlige æresbegreber og kvindesyn. Yahya Hassans digtsamling skærer sig nådesløst ind i afstanden mellem disse to parter og siger mellem linjerne til dem begge: Se sandheden i øjnene, alt for mange menneskers liv bliver ødelagt, hvis hykleriet fortsætter’. …

Reaktionen kom prompte.

Elise Karlsson, forfatter og litteraturkritiker ved avisen, anklager mig for at være racist: Min tekst skulle angiveligt have racistiske hensigter rettet mod muslimer. Og ikke nok med det. Hun kristiserede Daniel Sandström så kraftigt for overhovedet at have trykt min tekst, at han i tirsdags følte sig nødsaget til at rykke ud med et forsvar for sin disposition.

Karlsson citerer ikke fra mit indlæg, men udtrykker sig i generelle vendinger. Hun slår kort og godt fast, at mine holdninger svarer til Sverigedemokraternas og bebrejder sin avis for at have løftet en dansk debattør frem, ’som er villig til at udtrykke ekstreme højresynspunkter’.

(Svenska Dagbladet, 14. januar 2014: Rasistiska åsikter drar ner debatten

“Med den danske poeten Yahya Hassan som utgångspunkt formulerade Politikens litteraturredaktör Jes Stein Pedersen tydligt rasistiska åsikter riktade mot muslimer.” (Litteraturkritiker Elise Karlsson)

Oploadet Kl. 15:21 af Kim Møller — Direkte link20 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/54495/trackback

20 Comments »

 1. Det er årets historie. Den kan ikke blive overgået.

  Det er så sjovt.

  Men der må jo så være frit slag for at angribe Politiken for at dets skribenter skader vores ry i udlandet.

  Jeg skammer mig i hvert fald, og vil nu være nødt til at fjerne dannebrog fra min rygsæk når jeg tager til sverige.

  Det er også skadeligt for den svenske turisme til danmark. De ønsker naturligvis ikke længere at komme hertil.

  Nej, det er pjat. Det er synd for Jes Stein som virker som en fredelig mand. Men formentligt lærerigt.

  Det kunne dog være sjovt at høre fra manden selv, hvad han tænker om f.eks. Seidenfaden og de andre Politiken-skribenter som gjorde nar af alle dem der for nogle år (ved seneste svenske valg) kritiserede den svenske presse og dens tabuisering af indvandrer-temaet.
  Nu har Jes Stein smagt medicinen, og mon ikke Morten Uhrskov, Søren Espersen, Ralf Pittelkows udlægning af “Svenske presse” var mere rammende end Seidenfadens?

  Kommentar by Superman — 19. januar 2014 @ 15:40

 2. De hellige automatfornærmede svenskere bør tages ca lige så seriøst som de hellige automatfornærmede muslimer. Lad dem hyle op alt det de vil, men ligesom med små børn i supermarkedet går det først over når de bliver ignoreret. Det sidste man skal gøre er at give dem deres “slik” i form af indrømmelser og undskyldninger, for så lærer de kun at vræle højere og længere næste gang de vil have noget.

  Kommentar by Per — 19. januar 2014 @ 16:05

 3. Hæ Hæ, det er såmænd sundt nok at danske “journalister” bliver udsat for lidt Svensk ultra-feminisme. Så kan de fanme lære det.

  Kommentar by Santor — 19. januar 2014 @ 16:42

 4. Men bare det mindste drys virkelighed vil jo altid blive opfattet som ufortyndet nazisme af anti-racisterne!

  Hvorfor gider nogen overhovedet at tage dem alvorligt??

  Kommentar by Ich bin Allah (Akbar) — 19. januar 2014 @ 16:51

 5. Sverige – et land du ikke kan nå…

  Kommentar by traveler — 19. januar 2014 @ 17:21

 6. Hold da helt kæft! Det er hård kost at skulle kæmpe sig gennem kommentarsporet til vedlagte artikel på Politikens side. Man føler sig jo hensat til en anden tidsalder, de tidlige 90´ere velsagtens. Kan ikke anbefales til folk med sarte nerver og et generelt (sundt)skeptisk syn på tilværelsen i øvrigt. I er advaret.

  Kommentar by Fabrice S — 19. januar 2014 @ 18:03

 7. Uha. Måske skulle Jes Stein til at se sig om efter et nyt job – nej vi har vist ingen arbejdspladser, der er højreekstremistiske nok. (Er Stein iøvrigt ikke et Jødisk navn?).

  {Irony off}

  Kommentar by bastardo — 19. januar 2014 @ 18:53

 8. Det er svært at forestile sig hvordan en politikken-journalist kan indarbejde denne oplevelse i sit normale verdensbillede …vil han være istand til at isolere oplevelsens logik fra sin egen , ikke helt så ekstreme udgave, af det politisk korrekte vanvid ?
  Eller vil der inde i hans hjerne begynde at dannes nye forbindelser mellem ting som han ellers har holdt skarpt adskilte ?
  Måske sku’ man HURTIGT sende ham et par gode bøger med posten (inden det lykkes ham at genopdele sin verden i vantætte sektioner) ,såsom feks ”Eurabia”af Bat Yeor og ”Vantro” af Ayan Hirsi Ali …han lader jo til at have en svaghed for ”etniske” profeter !

  Kommentar by Ole Burde — 19. januar 2014 @ 19:01

 9. Jeg har aldrig forstået hvorfor så mange – ellers fornuftige – debattører fra Uriasposten tager til Sverige. Hvad er dog det attraktive ved at rejse til et så sygt land? Ville i også tage til Nordkorea hvis det lå lidt nærmere? Nåede i at komme til Cambodja i Pol Pots tid og til Uganda i Idi Amins tid?

  Kommentar by Bjarne Binee — 19. januar 2014 @ 19:12

 10. Svenskerne holdes fanget af deres egne ledere, fanger og nu mindreværdige slaver i eget land. Den svenske elites begreb om hvad racisme er er dybt syg og pervers, ja kriminel vil jeg påstå, der er intet racistisk i det manden siger blot virkeligheden og sandheden men den er jo racistisk i Sverige når den bare omtales offenligt. Det viser et gennemsyret fascistisk samfund styret af socialdemokratisk tankekontrol, der er mange lighedspunkter rent principielt her med f.eks. Taliban eller andre islamiske/kommunistiske samfund, hvor alt anderledes skal smadres. Det er både farligt og forkasteligt, og trist for os andre med et land (broderland tillige) et stenkast væk der med rette kan betegnes som Nordeuropas DDR.

  Kommentar by LarsB — 19. januar 2014 @ 19:46

 11. Det giver IKKE Jes Stein grund til refleksioner over den chikane og had som han har været med til at udøse over dissidenter her i Danmark. Bare fordi Jes Stein oplever en lille storm i et andet land betyder jo ikke han oplever hvordan det er at blive hetzet i årevis i eget land og truet på job og anseelse.

  Kommentar by thatcherite — 19. januar 2014 @ 19:47

 12. Men det er fandeme morsomt.

  Kommentar by thatcherite — 19. januar 2014 @ 19:48

 13. Det er næsten lige så underholdende som den nuværende regering, der nærmest snubler over hinanden for at lyve, bryde ministeransvarsloven, bryder ‘løfterne’ og opfører sig idiotisk længere end man skulle tro muligt.

  Ja, naturligvis er Politiken en højrenazistisk pamflet, det kan der jo ikke herske tvivl om.

  Nå, ironi bort: Jes Stein Pedersen er blandt de få velskrivende og vidende journalister på Politiken.

  Sådan uden for emnet: Hvordan var det nu lige, Politiken forholdt sig til den tyske besættelse de første fire år? Find selv ud af, hvorfor avisen kaldtes samarbejdspolitiken og det sørme også var en radikal statsminister, der stod for denne.

  Sverige er et lorteland, og der er kun én vej frem: Luk Øresundsbroen og samtlige flyruter til/fra Sverige og lad dem drukne i deres egen sump af muslimelskere og feminister. De skal fgm ikke invadere Danmark.

  Kommentar by Henrik Petersen — 19. januar 2014 @ 20:52

 14. Svenskerne bliver simpelthen nødt til at gøre noget ved det her problem, for med tiden bliver det også vores. De må befri dem selv fra de tyranner der pt. leder dem, forstå de lyves for i stride strømme, vores regering er engle sammenlignet. Så slemt er det. Ellers ender det jo helt galt – og om de så vil det eller ej; SD er eneste mulighed de har lige nu. Det er erkendelsens vej, den er ofte lang og langsom.

  Kommentar by LarsB — 19. januar 2014 @ 22:01

 15. Hvor er det dog synd for de traumatiserede svensker, at de sådan ser racist-spøgelser overalt, det må være forfærdeligt, at leve med sådan en angst.
  Mit gode hjerte flyder helt over med medlidenhed med de syge svensker, så jeg tror jeg vil sende nogle negerboller og haribo sorte lakridsmasker og lakridspiber og svenske jule kanel småkager over til dem, så de kan hygge sig lidt med det i sygesengen.

  Kommentar by li (islamonausea træt amatør DIGTER) — 19. januar 2014 @ 23:27

 16. Det har været helt normalt i mange årtier at lukke munden på alternative meninger, især når det drejer sig om “multikulturen”. Det har ændret sig LIDT se sidste tre år, og det er der rigtig mange der ikke vil acceptere. De får et chock til valget i oktober.

  Blandt de mange, de afskyr meningspluralisme er yngre kvinder som Elisa Karlsson

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Elise_Karlsson

  Hun repræsenterer normaliteten, og det burde Stein Petersen nok vide.

  Kommentar by Snaphanen — 20. januar 2014 @ 00:06

 17. Nogle svenskere har fået nok: https://www.nordfront.se/

  Kommentar by Lys — 21. januar 2014 @ 03:00

 18. Få dage senere bliver Jes Stein Petersen presset til at trække sig fra sin nyudnævnte stilling som leder af Statens Kunstfond der uddeler arbejdslegater til danske forfattere. Han kritiseres for at være inhabil og for at have for meget magt.

  Jeg håber der ikke er en sammenhæng med at han har ytret noget politisk ukorrekt for nylig for det ville være et tegn på at Danmark rækker sig i svensk retning.

  Forhåbentlig er det to urelaterede begivenheder.

  Kommentar by M — 22. januar 2014 @ 16:29

 19. Link til ovenstående

  http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/542020:Danmark–Litteraturredaktoer-traekker-sig-fra-Statens-Kunstfond

  Kommentar by M — 22. januar 2014 @ 16:33

 20. Berlingskes Tom Jensen kom også med en kommentar til Jes Stein Pedersen´s artikel i det Svenske :)

  http://www.b.dk/kommentarer/racismen-hinsidan

  Kommentar by Santor — 23. januar 2014 @ 00:26

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper