31. januar 2014

Apologi for Pete Seeger: Kommunist ’stemplet’ som kommunist – borgerrettighedsaktivist på DR Online

I mandags døde den amerikanske visesanger Pete Seeger. Politiken og DR Online giver tårene fuld skrue med Ritzau’ske mindeord, der blandt andet fortæller, at han “som følge af sin kamp for borgerrettighederne blev… stemplet som samfundsfjendtlig kommunist i McCarthy-tiden”. Den aktivistiske musiker var stalin-tro til 1995, og forblev kommunist til sin død. Fra National Review – Totalitarian Troubadour.

“For some liberals, there really are no adversaries to their left. President Obama’s statement Tuesday on the death of folk singer Pete Seeger at age 94 was remarkable. Seeger was a talented singer, but he was also an unrepentant Stalinist until 1995, when he finally apologized for ‘following the [Communist] party line so slavishly.’ You’d think Obama might have at least acknowledged (as even Seeger did) the error of his ways. Instead, Obama celebrated him only as a hero who tried to ‘move this country closer to the America he knew we could be.’

‘Over the years, Pete used his voice — and his hammer — to strike blows for worker’s rights and civil rights; world peace and environmental conservation,’ said Obama. … When Seeger sang ‘If I Had a Hammer,’ what he really meant was ‘If I Had a Hammer and Sickle.’

[…]

The late John P. Roche, who served as president of the liberal Americans for Democratic Action in the 1960s and was a speechwriter for Hubert Humphrey, once told me that the success American Communists had in the 1930s by wrapping their ideology in the trappings of American traditions had to be remembered. … Roche vividly recalled how American Stalinists suddenly flipped on the issue of Nazi Germany after the Hitler-Stalin pact of 1939 brought the two former adversaries together.

The next year, Pete Seeger, a member of the Young Communist League, lent his support for the effort to stop America from going to war to fight the Nazis. The Communist-party line at the time was that the war between Britain and Germany was ‘phony’ and a mere pretext for big American corporations to get Hitler to attack Soviet Russia. The album Seeger and his fellow Almanac Singers, an early folk-music group, released was called ‘Songs for John Doe.’ Its songs opposed the military draft and other policies of Franklin D. Roosevelt.

Franklin D, listen to me,
You ain’t a-gonna send me ’cross the sea.
You may say it’s for defense
That kinda talk ain’t got no sense.

Just one month after the album was released, Hitler invaded the Soviet Union. The album was quickly withdrawn from circulation, and Seeger and his buddies immediately did a 180-degree turn and came up with new songs:

Now, Mr. President
You’re commander-in-chief of our armed forces
The ships and the planes and the tanks and the horses
I guess you know best just where I can fight . . .
So what I want is you to give me a gun
So we can hurry up and get the job done!”

(Pete Seeger og Occupy Wall Street, 2011)

I still call myself a communist, because communism is no more what Russia made of it than Christianity is what the churches make of it.” (Pete Seeger, 1995)

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/54755/trackback

17 Comments »

 1. En mindre – tak for det.

  Kommentar by Iznogut — 31. januar 2014 @ 17:20

 2. Er de fleste kommunister egentlig ikke ret gamle efterhånden? Hvis man ser bort fra diverse forvirrede enhedsliste typer så er der vel egentlig ikke så stor tilgang af nye unge rendyrkede kommunister, eller tager jeg fejl?

  Kommentar by Per — 31. januar 2014 @ 17:46

 3. Vi får se hvad DR vil skrive om Bruce Springsteen

  Kommentar by k.m. — 31. januar 2014 @ 17:53

 4. -> Per

  Jeg tror heller ikke der er den store søgning til Kommunistisk Parti, Arbejderpartiet Kommunisterne og den slags – men det går fremragende for Enhedslisten, og når Revolutionen leveres diskret med plusord såsom ‘antiracisme’ og ‘mangfoldighed’, så er der ingen rekrutteringsproblemer. Hvem kan være imod mere til alle og regnbuefarvet mangfoldighed?

  Kommentar by Kim Møller — 31. januar 2014 @ 17:54

 5. Det er det jeg mener, 80% af dem der stemmer på enhedslisten aner jo ikke hvad kommunisme er idag, (hvilket enhedslisten nok skal være glade for) så måske er det en uddøende ideologi trods alt, man kan da håbe.

  Kommentar by Per — 31. januar 2014 @ 18:16

 6. I still call myself a communist, because communism is no more what Russia made of it than Christianity is what the churches make of it

  Det er sjovt hvordan landene der er eller har været kommunist er aldrig gode eksemplarer af slagsen.

  Kommentar by jdm — 31. januar 2014 @ 19:14

 7. Manden var forbenet kommunist. Sangen, han blev kendt for, er ikke så ringe endda. Tror nu ikke, har før eller siden har lavet noget, der kalder på opmærksomhed.

  Bortset fra det enig med Iznogut: One down, thousands to go.

  Kommentar by Henrik Petersen — 31. januar 2014 @ 22:36

 8. Pete Seeger var først og fremmest fundamentalistisk pacifist, og som sådan blev man let kommunist i hans ungdom inden Stalin fik et dårligt rygte.

  I Danmark var de kommunisttro også delt op mellem magtmennesker som Ingmar Laksko og Ib Nørlund i den ene lejr og folkelige idealister som Villy Fuglsang og Preben Møller Hansen i den anden lejr.

  Men Pete Seegers sange som eksempelvis “If I Had A Hammer”, “Where Have All The Flowers Gone” og “Turn!Turn!Turn!” vil nok forblive kendte længere tid end erindringen om ham som kommunist og pacifist.

  Kommentar by perhag — 31. januar 2014 @ 23:37

 9. Communism is not love. Communism is a hammer which we use to crush the enemy.

  Kommentar by Lion — 1. februar 2014 @ 00:51

 10. – Perhag

  Stalinist til han var 74 år -Kommunist til sin død. Det kan ikke fejes væk med floskler om tidsånd, godhed og kreativt sind.

  Kommentar by Kim Møller — 1. februar 2014 @ 01:30

 11. Historien vil dømme ‘neo-liberalismen’ hårdere end ‘kommunismen’, fordi viljen var ondere. Og så er det jo ikke særlig fin historieskrivning – og det med rødder i ‘munkemarxismen’ endda (humanioras exit fra universiteterne…) – at beskrive og bedømme ud fra nutidige forhold.

  Kommentar by altså — 1. februar 2014 @ 01:52

 12. Pete Seeger er en moderne Jesus.
  Jesus var en moderne jøde.
  Hørte et sted, at den nyeste forskning har vist, at Jesus var en halvintellektuel, der kopierede ideerne og tankerne fra den veluddannede romerske herskende klasse, der prægede Nazareth, hvor han var barn. Der var på den tid en rig, kosmopolitisk by, hvor både romersk og græsk filosofi og kultur dyrkedes og det frisindede liv blev levet fuldt ud.
  ‘Bring it all home’ var hans motto og de analfabetiske jøder skrålede med på den nye hotte melodi: “We shall overcome!”
  Tricket virkede og det har virket hundrevis af gange før og efter vor tidsregning! :)

  Kommentar by A-mad — 1. februar 2014 @ 09:42

 13. Jernbetonkommunisten, den “Honecker-kyssende” en af de mest Kommunistpartitro “Æresmedlemmer” til DDRs 40 års Jubilæumsfest, også LÆNGE efter nedsmeltningen/totalopløsningen af hele den kommunistiske Østblok, – for ham er det da lykkedes at få glemselens slør til at sænke sig over både “Moskva-penge” andre af hans Landsforræderiske tiltag – han venter sig ligefrem ny Karriere i et evt. nyt “Revolutionistisk Nykommunistisk Enhedsparti”
  Vanviddet har stadig et GODT tag i ham.

  Kommentar by Cantor — 1. februar 2014 @ 10:49

 14. Skal man kalde en kunstner, der omskriver en sang, for at tjene sin herre for kunstner? Moske bare kunstig.

  Men jeg vil medgive, at Seeger kunne have haft en anstændig karriere som reklame tekstforfatter.

  Kommentar by Hans Und — 1. februar 2014 @ 12:19

 15. “Tricket virkede og det har virket hundrevis af gange før og efter vor tidsregning! :)

  Kommentar by A-mad”

  God kommentar. Og for egen regning; mon ikke at de rationelle grunde til hvorfor folk handler som de gør, inklusiv hvilke ideologiske retninger de erklærer sig tilhængere af, ikke er de faktorer som er mest udslagsgivende når det kommer til stykket?

  Kommentar by Balder — 1. februar 2014 @ 21:22

 16. Han var en kedelig selvoptaget fyr. Minder meget om loegnhalsen Obama.

  Kommentar by a.v.duch — 2. februar 2014 @ 02:11

 17. […] Seeger blev i anledning af sin alt for sene død som 94 årige omtalt på Uriasposten, via National Review, hvor det bl.a. […]

  Pingback by Undskabens Hotel — 26. juli 2015 @ 04:58

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper