18. februar 2014

“At gøre sig konkrete tanker om kommunismen er en måde at begrænse proletariatets drømme…”

Kasper Støvring i gårsdagens Berlingske om Mikkel Bolts seneste bog – Enden er nær! (ikke online).

“Det er ikke nogen blød mellemvare, kunsthistoriker Mikkel Bolt tilbyder læseren i form af sin nye bog, ‘Krise til opstand’. … Det er nemlig den hårde, revolutionære kommunisme, som Mikkel Bolt så at sige arbejder for. Den gryende kommunistiske revolte skal smadre den dominerende neoliberalisme og alle dens lakajer, de såkaldte ‘pjaltedespoter’, der udbytter menneskemasserne, skaber enorme uligheder, er racistiske og bundet til nationalstaten og dens umenneskelige værdier som eksempelvis ejendomsret. …

‘Krise til opstand’ er radikalt tænkt, og den slags bøger er altid interessante, om end ofte stærkt problematiske. Ikke mindst fordi det er vanskeligt at se, hvordan revolutionen undgår at udmunde i vold og i sidste ende drab på de ‘kontrarevolutionære’, hvortil blandt andre denne anmelder må formodes at tilhøre.

I en kritisk omtale af nogle af de europæiske protestbevægelser hedder det f. eks.: ‘Afsværgelsen af politisk vold er imidlertid også symptomatisk for begrænsninger ved de indigneredes protest, der forbliver inden for rammerne af en allerede etableret politisk offentlighed.’ En bogs kvalitet kan imidlertid ikke bedømmes på moralske præmisser. Så det er ikke derfor, at ‘Krise til opstand’ er blevet en halvdårlig bog. Det skyldes derimod dens mærkelige blanding af konkrete ’situationsanalyser’ med Marx’ ord og diffus utopisme. …

Hvad angår utopien om kommunismens globale virkeliggørelse, er den muligvis bevidst diffust formuleret. Der er jo god tradition for et billedforbud: At gøre sig konkrete tanker om kommunismen er en måde at begrænse proletariatets drømme og dermed den revolutionære aktivitet.

(Plakat for Rød Ungdom, 2005; Facebook)

Oploadet Kl. 05:12 af Kim Møller — Direkte link12 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/55040/trackback

12 Comments »

 1. Oprøret er i gang, men det har en helt anden karakter end det, Mikkel Bolt forestiller sig :-)

  Kommentar by Lys — 18. februar 2014 @ 10:39

 2. Når man følger opløsningen i den røde regering, aner man at krigen kommer til stå indbyrdes mellem kommunister og socialister, det er deres eneste udvej for at sikre sig fortsat forsørgelse af de Danske skatteydere.

  Kommentar by emmagad — 18. februar 2014 @ 11:14

 3. Informations præsentation af Mikkel Bolt og “Krise til opstand”.

  ’Venstrefløjen har ødelagt sin evne til at læse verden’
  http://www.information.dk/478606

  Kommentar by BE — 18. februar 2014 @ 12:36

 4. Kasper Støvring er et godt middel mod marxistiske tømmermænd! :)

  Det er – som KS nævner – interessant, at lytte til de lidende marxister, der vånder sig over deres nederlag.

  Man kan – som Kasper Støvring – kun le over deres kamp for at bevare deres fallerede tro.
  (Men de skylder os – ihvertfald undertegnede – noget at le af efter deres tyrannis sammenbrud)

  Fra Informations anmeldelse (tak for linket til BE) disse humørperler:

  “En 40 år lang nødlanding

  Vi skal med andre ord en tur ned i bibliotekets magasiner og have fat i den gamle læresætning om profitratens fald…

  Krise til opstand går i rette med nutidens akademiske venstrefløj, som har opgivet at læse Kapitalen …når vi på universitet flaskes op med forskellige aftapninger af poststrukturalisme og postmodernismeklicheer om historiens afslutning og opgøret med de store fortællinger, så er det faktisk også en ideologisk manøvre, mener Bolt..»Anliggendet er noget så umuligt på nuværende tidspunkt som den globale sociale proces (…) Umuligt, fordi 30 års postmodernisme effektivt latterliggjorde et sådant foretagende.
  …For da venstrefløjen ofrede kritikken af den politiske økonomi, gav den også afkald på muligheden for at forstå verden i sin totalitet…

  Som han selv erkender, er den udlægning polemisk. For venstrefløjens brødebetyngede selvransagelse siden 1989 har netop i sin mest karikerede form været en uddrivelse af alle prætentioner om at kunne sige noget definitivt om noget.
  – Men venstrefløjens nødvendige selvkritik kammer over og bliver til et knæfald for kapitalen, mener jeg. Man holder op med at bruge det marxistiske vokabularium.«

  Marxismens ordforråd ødelagt

  Selv om han på venstrefløjen kan lokalisere enkelte, spredte forsøg på at skitsere krisens anatomi, ændrer det ikke ved, at vi overordnet står på bar bund. Og at han endda på mange måder står alene med sit projekt i historisk modvind.

  – Meget af det, du siger i bogen, for eksempel om kapitalens modsætninger, er vel egentlig marxistisk børnelærdom. Hvad siger det dig om situationen, at man er nødt til at starte dér?

  »Det siger noget om, at vi ikke har ret meget tilbage. I den forstand er bogen jo et eksperiment. Den er et forsøg på at genaktualisere et vokabularium, som egentlig har været levende i en lang periode, men som de sidste 30-40 år næsten er blevet totalt ødelagt, og som i dag fremstår antikveret, outdated og alt for bombastisk.«

  I marxismens ruinlandskab

  Det, som i dag er udgrænset, er selve vores evne til at kunne forestille os en alternativ indretning af verden. Bolt betegner bogens udsigelsesposition som forsøg på at gribe ud efter brudstykker af marxistisk teori i et apokalyptisk ruinlandskab, hvor ethvert kritisk vokabularium er blevet tilintetgjort.

  – Du siger, at marxismen er forsvundet som politisk vokabularium. Hvordan føles det at tale et sprog, som de færreste forstår længere?

  »Et svar kunne være,…, som er nødt til at tage bestik af overmagten og kontrarevolutionen.«

  »Men bogen er også et forsøg på at lave en position at tale ud fra. At udøve en selvkritik…
  Jeg er født i 1973 – det år, som neoliberalismens fremkomst kan dateres til. Det er interessant at overveje hele det lange forløb … Den verden, jeg er vokset op i og har været med til at skabe. Det er tilsyneladende vores historiske opgave at bremse ethvert tilløb til social og materiel omkalfatring af verden,« siger Bolt.

  Min kommentar: “Profitratens fald” ha-ha :) Dejligt at høre de ord igen.

  Joken er at uden profitratens fald ingen velstand (og ingen fladskærme ;) ), men vi var alle forblevet fattige bønder med le og hakke eller stenaldermennesker med egen hule uden fladskærm og med egen kølle! :) som i Thy-lejren? :)

  Kommentar by A-mad — 18. februar 2014 @ 13:45

 5. Selv i thy lejren har de fladskærme, købt for deres egne penge, tjent på arbejde for kapatalister. Den bog skal ses som det den er, et studie i hvor fastgroet dele af venstrefløjen er, og hvorfor de ikke bør tages alvorligt af noget rationelt menneske i dag.
  Istedet burde man kigge lidt på hvem der har hjernevasket forfatteren i en sådan grad, er det ham selv eller er det foregået for skattepenge på et dansk universitet af en eller flere lærere som, hvis det er tilfældet, ikke lader imamerne i de værste koranskoler noget tilbage at ønske ifht indoktrinering.

  Kommentar by Per — 18. februar 2014 @ 14:30

 6. Enig.5.Per. Selv kommunisterne I DK lever i dag fedt af den faldende profitrate!

  Den faldende profitrate fik så desværre produktionen af tv-apparater ud af DK fordi kommunisterne også dem I Thy-lejren også købte godt ind af de billige tv-apparater (og fladskærme og anden elektronik)fra Japan og senere Kina.

  Som barn så jeg fjernsyn på vores dansk producerede fjernsyn fra Linnet&Laursen !

  Se hvordan herligt optimistisk det startede og det var den herlighed ‘den faldende profitrate’ ubønhørligt senere flyttede ud af landet, med massearbejdsløshed til følge! ;)

  http://www.youtube.com/watch?v=ysPvYSrUaYM

  Kommentar by A-mad — 18. februar 2014 @ 14:50

 7. Jeg spekulerer mest over det system, der giver sådan en vejsidetumpe en offentligt finansieret akademisk stilling.

  Kommentar by Sigwar — 18. februar 2014 @ 16:26

 8. Det mest ubehagelige er dog at manden har et højtlønnet job på universitetet, så vi betaler alle for hans indsats for ikke at lave noget rigtigt arbejde.

  Det burde være et problem for universitetet at have en sådan mand ansat, der ikke lader sig begrænse af normale akademiske metoder, men i stedet blot konstant kaster sig ud i pinlig politisk propaganda.

  Det gennemsnitlige indlæg på Nationen hos EB.dk, er bedre tænkt og udgør et mere kvalificeret indspark til samfundsdebatten.

  Kommentar by Superman — 18. februar 2014 @ 18:24

 9. Mikkel Bolt har en beskyttet stilling på et beskyttet værested. Og han er ikke alene. Her er det retoriker Thea Sejr og cand. mag. i audiologopædi Sara Gryholdt Rasmussen, der optræder på slap line som knirkeeksperter:

  http://politiken.dk/forbrugogliv/livsstil/ECE2211077/tv–saadan-knirker-kvinder-med-deres-stemmer/

  Kommentar by BE — 18. februar 2014 @ 18:38

 10. Hej 9.BE. Så lige videoen på linket med ‘knirkeekspertene’. Det er jo morsomt med disse talepædagoger. Hvis de kan klare sig ved at tilbyde deres ‘ydelser’ på et frit marked uden statstilskud er det vel OK?

  Som linket til DK-tv apparat fabrikken i Rødovre bygget I 1959 af danske arbejdere og bemandet med danske arbejdere og tydligvis startet af danske ingeniører, der var fremme I skoene, viser er der plads til nye ideer og virksomheder, så længe der er et marked, der vil aftage produkterne.
  Når produktionen bliver for dyr får den knniven af ‘den faldende profitrate’ og så må Nye ideer og produktioner tage over (hvisw fagforeningerne ellers vil tillade det :( )
  Problemet er som du så rigtigt vist nok illustrerer med dine ‘knirkere’ er innovation, ekspertise og markedsøkonomi skilt ad af statens tilskud til ikke-anvendelige forskere, undervisere og andre ikke-markeds udsatte offentligt ansatte.

  Det gror som mos overalt og løsningen er at nedlægge alle offentlige forskningsstillinger og alle offentlige socialrådgiver stilling o.l. og kun genopslå de offentlige stillinger, der er behov for.

  Lad de frigjorte så oprette 50.000 virksomheder på deres ‘uddannelse og ekspertise’ – a la Linnet&Laursen – for deres egne midler (de kan evt belåne deres huse/pensionsopsparing o.l.)

  BIG MOTHER stat skal kun tage sig af de syge ! :)

  Du er kun ekspert, hvis der er nogen, der vil købe din ekspertise på et frit marked og eksperter skal ikke fodres med andre folks penge indsamlet ved tvang, mens de sidder i en beskyttet, offentlig sandkasse i universitetet ,stat eller kommune.

  Kommentar by A-mad — 19. februar 2014 @ 15:06

 11. Neoliberalismen kom vist før 1973

  Kommentar by jens — 19. februar 2014 @ 19:02

 12. Ja,11.jens og kommunismen/socialismen – den snigende samfundsdød – er blevet mere udbredt siden krigen:
  Mens der i 1951 var 13 privat beskæftigede for hver offentligt ansat, er der i dag kun 2,3 privat beskæftigede pr. offentligt ansat.
  “Al magt til kommunen!” ;)

  Kommentar by A-mad — 20. februar 2014 @ 11:54

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper