26. februar 2008

DR’s Cuba-kender: “for mig fremstod Cuba mere som et politisk diktatur… men så…”

Fidel Castro overdrog i weekenden ledelsen af Cuba til sin bror Raul. Sammen grundlagde de det kommunistiske diktatur for en menneskealder siden, og den slags giver den dag i dag goodwill i de fleste redaktionslokaler. Horisonts 25 minutter lange program om Cuba igår var et klassisk eksempel på overflade-objektivitet. Fra introduktionen…

“Igår var Fidel Castros sidste dag som præsident – eller enehersker, alt efter temperament… cubanerne er langtfra enige om hvordan hans eftermæle skal skrives.”

Lidt senere. Glanspoleret naivisme…

Steffen Kreutz, TVavisen: Du har boet på Cuba… Du har mødt Fidel Castro to gange… Du ser ham lidt som en helt med visse forbehold.

Da Castro besluttede sig for at gå af i sidste uge, ringede jeg til dig for at høre om du ville give dit bud på Fidel Castros eftermæle. Sådan en lille tale på to minutter, som du skulle komme og aflevere her i studiet, og det sagde du ja til. Hvordan lyder den?

Thomas Stenderup, filminstruktør: Altså, da jeg kom til Cuba for 24 år siden, der forstod jeg simpelthen ikke, hvorfor cubanerne og her taler vi altså om langt størstedelen af befolkningen, hvorfor de var så glade for deres leder Fidel Castro, for mig fremstod Cuba mere som et politisk diktatur… men så efterhånden, så forstod jeg… (to minutter om diktatoren Bastista, onde USA og fattige Latinamerika)

Jeg har tit undret mig over hvorfor det har været så nødvendigt at have et så stramt politisk greb om Cuba i alle disse år. Altså, hvorfor forfølge anderledes tænkende, altså hvorfor forhindre folk i at forlade Cuba…

Derudover medvirkede lektor Rosalba Cazon Lopez.

 • 19/2-08 Horisont, P1 – Fidel Castro (Jørgen Laurvig, Jens Lohman, Sven-Erik Simonsen, Rosalba Cazon Lopez).
 • 24/2-08 Orientering Søndag – Cuba efter Castro (Jørgen Laurvig, Niels Lindvig, Jan Gustafsson).
 • “Fidel Castro er for mange cubanere revolutionshelten… Men for mange andre blev Castro en diktator… Men uanset hvordan man opfatter Fidel Castro, er meningerne passionerede…

  The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/5520/trackback

  15 Comments »

  1. Overflade-objektivitet er det helt rigtige ord. Selv når DR forsøger at foregive objektivitet, plumper de i med et brag. Hvordan kan folk holde ud at se på (og betale til) sådan noget bræk?

   Så trods alt hellere Niels Lindvig der slet ikke gider skjule sin sympati for diktatorer og despoter, når blot de hælder til den rigtige side.

   I øvrigt er der noget umådelig patetisk over oldinge iført militæruniform. I Danmark er det kun noget, man oplever, når der er kostumebal på dagcentret. I Cuba er det blodig alvor for en indespærret befolkning.

   Kommentar by S — 26. februar 2008 @ 17:06

  2. Det er vel trods alt et fremskridt, at de ikke bare kører videre med ensidig hyldest. Jeg synes DR fortjener, at man kvitterer for det. Der bliver trods alt lyttet en smule til kritikken.

   Kommentar by Kyrios — 26. februar 2008 @ 17:21

  3. hmm…syntes at du Kim også har haft lidt problemer med at tage afstand fra dikatorer i sydamerika – var det pinochet?

   Kommentar by Allan — 26. februar 2008 @ 17:27

  4. Allan, mener du at Castroregimet er et diktatur?

   Kommentar by Christian Lindhardt-Larsen — 26. februar 2008 @ 18:20

  5. @Christian

   Han mener nok ikke, at det er helt så enkelt.

   Kommentar by Nicolai K. — 26. februar 2008 @ 18:22

  6. Selvfoelgelig er Castro-regimet et diktatur. Den historiske politiske lammelse der ellers burde foere til massive angreb paa Cubas regering nu hvor en ny leder traeder til, skyldes at Castro-regimet er et ROMANTISERET diktatur; forfoerelsen ligger i at det i enhver forstand er spaendende og fremmedartet – og saa glemmer man tilsyneladende at det ogsaa samtidig er forkert.

   Lynx

   Kommentar by Lynx — 26. februar 2008 @ 18:28

  7. Spændende at se, om Information udkommer med sørgerand, den dag Castro-slynglen stiller træskoene…

   Kommentar by Jakob Ø — 26. februar 2008 @ 18:43

  8. Allahn posteringen du tænker på, handlede om at DDR konsekvent omtalte Fidel som leder, og Pinochet som Diktator.

   Kommentar by mike — 26. februar 2008 @ 18:59

  9. Brosten mod Århus Rådhus
   Af ERIK THOMLE

   Offentliggjort 26.02.08 kl. 19:30 – opdateret kl. 19:51

   For rullende Tv-kamera og med borgmester Nicolai Wammen og rådmand Peter Thyssen som tilskuere, angreb en 40-årig udlænding i aftes rådhuset i Århus med brosten

   http://jp.dk/indland/aar/article1279265.ece

   – Gad vide, hvordan det var gået ham på Cuba, når han var havnet i kløerne på den lokale Folkekomité til Forsvar af Revolutionen? – Ordningen er i øvrigt en tro kopi af nazisternes system med “Blockwarte” (altså “informanter” i hver enestelandsby og boligblok). Der var/er typisk tale om ren pøbel-“justits”.

   Kommentar by Nicolai (slamofob) — 26. februar 2008 @ 21:35

  10. naturligvis er Cuba et diktatur – ligesom Rusland og ligesom det af Kim romantiserede Pinochet-diktatur…

   Kommentar by Allan — 26. februar 2008 @ 21:36

  11. Det er vel “islam-forskeren” Tim Jensen, der er løs?:

   Pervers skoslikker løs i Odense

   http://ekstrabladet.dk/112/article978581.ece

   Kommentar by Nicolai (slamofob) — 26. februar 2008 @ 21:38

  12. Ekstra Bladet omkring februar 2004:

   “Ekstra Bladet står der dog uden nærmere forklaring;

   Drømmen om at kunne præsentere Cubas enehersker Fidel Castro 1. maj i Fælledparken som et led i fornyelsen af fagbevægelsen, er endt som et mareridt for formanden for LO-Storkøbenhavn, Peter Kay Mortensen.

   Han er nu på vild flugt fra sine planer.

   Til gengæld kan LO-toppen allerede 20. februar præsentere en anden af arbejderklassens kendisser, nemlig den engelske premierminister Tony Blairs spindoktor gennem seks år, Alastair Campbell.”

   —>> Allan: Jeg har ikke set nogen romantisere Pinochetstyret, men der er mange der har romatiseret Allenderegimet.

   Kommentar by Christian Lindhardt-Larsen — 26. februar 2008 @ 22:44

  13. Kære Stenderup.
   Din fascination af diktatur og ensretning er rystende – det er som at høre spøgelserne fra DKP hylde morderne i Kreml da landet hed Sovjetunionen.

   Bliver I da aldrig klogere? Har George Orwell godt nok levet forgæves? Alle de 100 millioner, der har måtte lade livet?

   Du skulle skamme dig!

   Kommentar by Bodil — 27. februar 2008 @ 08:05

  14. SYGT TV. (D)DR’s sædvanlige forherligelse af socialistiske diktaturer.
   Fidel er og bliver en despotisk DIKTATOR. Alt andet er skønmaleri fra DDR’s side, men hvad, det er vi jo så vant til.
   Hvorfor dvæler man ikke lidt over det faktum, at cubanerne faktisk er mere forarmede under Fidel end under Batista ???
   Hvorfor forherliger DDR til stadighed revolutionshelten CHE, som jeg nu altid har set som BARNEMORDER???? Kan vi få et seriøst svar?? NÆPPE.
   Spørg chilenerne IDAG om, hvad de mener om Allende’s marxistiske eksperiment. Majoriteten er glade for, at det blev standset. Det ved DDR udmærket, men vælger at lukke øjnene. Fuldstændig som under Den Kolde Krig, hvor DDR svælgede i mulige amerikanske overgreb og fejltagelser i Latinamerika, mens de samme enøjede politiserende DDR-medarbejdere bevidst lukkede øjnene for de UHYRLIGHEDER, der foregik 40 km SYD FOR GEDSER !!!!!!
   Utroligt, at de idag fortsætter deres forsøg på indoktrinering af befolkningen. Bare synd for dem, at samme befolkning er bedre til at tænke selv, end socialisterne, som ALTID har været lette at hjernevaske med en hvilken som helst syg -isme. At mange af dem opfatter sig selv som “intellektuelle” er dybt patetisk.

   Kommentar by ramses-2 — 28. februar 2008 @ 14:36

  15. Hej Rosalba jeg fik dit brev gennem facebokk men kunne ikke finde din mailadresse. <Facebook kunne ikke bruges – det er ret træls – men jeg er i Sydamerica de næste 3 måneder – så vi ses først til december. Håber alt står vel til og at du får denne mail. Hils alle påå holdet. kh. Aase

   Kommentar by Aase JOHANNESSEN — 7. september 2009 @ 02:31

  RSS feed for comments on this post.

  Leave a comment

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper