15. marts 2014

“Man har skjult de dybe ideologiske elementer i multikulturalismen under et dække af bureaukrati”

Søren K. Villemoes har interviewet svenske Göran Adamson om multikultur, og det er der kommet en lang læseværdig artikel ud det, selvom han skriver fra et meget venstreorienteret synspunkt. Adamson er lektor i sociologi og minder i sin tænkning lidt om danske Frederik Stjernfelt, der ligeledes har forstået konsekvensen af multikulturalisme, men af ideologiske årsager, stædigt fastholder at dem der så faren først har skumle intentioner. Fra Weekendavisen – Kritik fra venstre (ikke online).

“Lektor Göran Adamson har fået nok. I de sidste 25 år har han oplevet, hvordan etnisk mangfoldighed er blevet promoveret som et absolut gode på de højere læreranstalter i Sverige. Det startede fredsommeligt, men det er gået langt over gevind, mener lektoren i sociologi, der med sin nye bog melder sig som kritiker af svensk multikulturalisme. …

Ifølge den officielle politik er mangfoldighed en garanti for kvalitet. Men det er ren fiktion, hævder Adamson. I virkeligheden har universiteterne blot gjort sig skyldige i at udbrede det, han anser for at være en racistisk, reaktionær og intellektuel uhæderlig ideologi, der hverken er gennemtænkt eller har noget videnskabeligt grundlag. …

Jeg mener, man har begået en stor fejl i Sverige ved at gøre multikulturalisme til officiel politik. Multikulturalister taler hele tiden om identitet, baggrund og rødder. Der er kun én anden gruppe i Sverige, der taler lige så meget om disse emner, og det er Sverigedemokraterne. De er i virkeligheden to alen af samme stykke,’ lyder det fra lektoren, som Weekendavisen møder på en café i København. …

Göran Adamsons bogprojekt startede, da han læste de forskellige mangfoldighedsplaner fra de otte største universiteter i Sverige. Det slog ham, at de alle brugte de samme ord og vendinger. Han fik mistanken, at der måtte ligge noget bag. Det førte ham på sporet af et hidtil overset politisk dokument, der viste sig at være hele baggrunden for de svenske universiteters mangfoldighedspolitik: ‘Mångfald i högskolan’ hed den. Det var en over 200-sider-lang rapport, som det svenske socialdemokrati fik udarbejdet i år 2000.

‘Dokumentet er det mest uddybende forsvar for multikulturalisme i det officielle Sverige, jeg har set, og det har været enormt indflydelsesrigt. Alle bureaukratiske forvaltninger i Sverige skal i dag have en mangfoldighedsplan,’ fortæller Adamson. …

Det, jeg fandt i dokumentet, var ekstremt autoritært. For det første taler rapporten konstant om mangfoldighed, men det virker ikke til, at forfatterne har nogen anelse om, hvad det egentlig er -ikke engang på et helt simpelt plan. De definerer det aldrig. Til gengæld skriver de gentagne gange, at mangfoldighed er berigende og skaber kvalitet,’ siger han.

Det undrede Adamson, hvordan rapporten kunne nå disse konklusioner. Han tog kontakt til en af de to hovedforfattere bag rapporten, Anders Persson.

‘Han viste sig at være en meget interessant fyr. Intellektuel og lettere kynisk. Et år efter rapporten var udgivet, havde han skrevet en artikel i et tidsskrift, hvor han kritiserede den. Han mere end antydede, at han havde følt sig presset til at skrive den,’ fortæller Adamson.

Han spurgte Persson, hvordan de vidste, at der var en sammenhæng mellem mangfoldighed og kvalitet.

‘Det hævdes adskillige gange i rapporten. Men jeg havde ledt og ledt og havde ikke kunnet finde nogen statistik, der viste en sammenhæng mellem mangfoldighed og kvalitet. Persson svarede, at det bare var noget, de havde skrevet. Det var ren politik. Et mantra, de skulle sige,’ fortæller han…

Ikke desto mindre førte rapporten til, at den svenske regering skabte en pulje på 2,5 milliarder svenske kroner øremærket de universiteter, der kunne implementere en succesfuld mangfoldighedspolitik. … I dag bliver undervisere som Adamson opmuntret til at inddrage mangfoldighed og multikultur i deres undervisning. Adamson ser paralleller til marxismens dominans i 1970erne -bare værre: ‘Marxisterne havde meget magt på universiteterne i 1970erne, men deres magt var aldrig bureaukratiseret på samme måde. Du havde ingen marxistiske arbejderklasse-konsulenter ansat. Men i dag har du de her mangfoldighedskonsulenter på universiteterne. Det hele er institutionaliseret. Man har skjult de dybe ideologiske elementer i multikulturalismen under et dække af bureaukrati,’ siger han.

‘I 1970erne ville marxister aldrig benægte, at de abonnerede på en ideologi. De forventede aldrig, at alle ville være enige med dem. Men multikulturalister hævder at tale på alles vegne. Diskuterer du med en marxist, så vil marxisten faktisk have en idé om, hvad han eller hun forsvarer. Hvis du kritiserer en multikulturalist, så har de ingen anelse om, hvad det er, de forsvarer. Det skyldes, at de selv tror, at de er progressive.

(Göran Adamson, Svensk mångfaldspolitik – En kritik från vänster, 2014)

“De er i virkeligheden to alen af samme stykke.” (- multikulturalisterne og Sverigedemokraterna)

“… i virkeligheden er de dybt reaktionære” (- multikulturalisterne, der går op i kultur, rødder og etnicitet)

“Venstrefløjen i Sverige er grænseløs naiv. De bliver ved med at hjælpe den yderste højrefløj, Sverigedemokraterna. Det er en slags antifascistisk refleks.” (- associerer Sverigedemokraterna med fascisme)

“En højreradikal ville typisk sige: Pas på de fremmede, de er dine fjender. Den multikulturalistiske venstreorienterede vil derimod sige: Vær sød ved de fremmede, de er dine venner. Men det er jo det samme bare vendt på hovedet.” (- multikulturalisterne er racistiske, som højreradikale)

“Det er en slags neoliberalisme.” (- multikulturalisterne fjerner fokus fra kapitalisme og økonomisk ulighed)

Oploadet Kl. 15:12 af Kim Møller — Direkte link9 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/55536/trackback

9 Comments »

 1. Det er en glimrende artikel i Weekendavisen, og svenskeren har mange gode ideer, om end de ikke er specielt nye for en dansker. De svarer til hvad “højreorienterede” har sagt i en del år og hvad Stjernfelt har skrevet meget om.
  Mest interessant bliver derfor nogle af de konkrete forhold der fremhæves f.eks. dokumentet om hvordan universiteterne skulle gøre det hele “mangfoldigt” og så fik penge for det, herunder hvordan forfatteren af dokumentet ikke engang vil stå inde for flosklerne.

  Men ligesom med Stjernfelt er det utrolig trættende hvordan kritik af mulitkulturalisme kun tør føres frem når der samtidig tæskes løs på en stribe stråmænd om de onde fra højre.

  Kommentar by Superman — 15. marts 2014 @ 16:02

 2. En af de sjove bemærkninger i artiklen er den om forlaget. Det er selvfølgeligt tankevækkende at bogen udkommer på et helt nyt forlag, men tænk engang hvad der skrives om forlaget; “er erklæret antiracistisk” – hvilken type mennesker starter et forlag og erklærer højlydt at vi er antiracistiske. Som om der er nogen der er pro-racisme, ja som om der overhovedet er nogen grupper af nævneværdig betydning der er racistiske.

  Det er fint med en bog mod multikulti ideologien, men helt fri for de tomme floskler der følger tæt med ideologien er forlaget i hvertfald ikke.

  Kommentar by Superman — 15. marts 2014 @ 16:07

 3. Jeg savner et bud på hvem eller hvad der har udstedt ordren om at alle instutioner SKAL indføre “mangfoldighed” fra den ene dag til den anden.
  Er det et hemmelig direktiv fra EU der er blevet sendt ned gennem rækkerne siden alle pludseligt har fået den samme ide på samme tid, og formulerer den på samme måde?

  Med fare for at lyde som om min hat er foldet af sølvpapir, så har jeg svært ved at se hvordan stortset alle EU lande’s myndigheder pludseligt kan få den samme ide om at begå kollektivt kulturelt selvmord uden at det kommer et sted fra.

  Kommentar by Per — 15. marts 2014 @ 16:34

 4. Luk broen – NU!

  Kommentar by bastardo — 15. marts 2014 @ 17:22

 5. Socialisternes hjernevask af Danskerne i uddannelsessystemet i de sidste 50 år er fejlslagen, derfor importerer man indavlede analfabeter og udsætter dem for endnu en gang socialistisk hjernevask til ingen verdens nytte og nu er de kommunistiske socialister ude i tovene da opbakningen til deres forsøg udvandes mere og mere, leve det frie Danmark for Danskerne.

  Kommentar by emmagad — 15. marts 2014 @ 18:17

 6. […] […]

  Pingback by »Svensk mångfaldspolitik er totalitær« « Snaphanen — 15. marts 2014 @ 19:24

 7. ..og så fremmer de ikke “multikultur”. De fremmer kun islamisk monokultur.

  Kommentar by Anonym — 15. marts 2014 @ 21:07

 8. Hvem har åbnet bagdøren ind til Danmark, de første 70 Syriske flygtninge er landet i Horsens, hvor de på forhånd er optaget på VUCs (voksen undervisnings center)sproglinje, hvem har givet dem adgang til Danmark og hvem betaler regningen, er det nye kunder til den socialistiske læreranstalt.

  Kommentar by emmagad — 16. marts 2014 @ 02:48

 9. @4 bastardo

  Jeg vil anbefale at vente til kommunisterne og AFA-rosset er taget til demonstration i Malmø.

  Kommentar by Allan — 16. marts 2014 @ 09:32

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper