6. marts 2008

DR-vært Peter Ingemann: “Det her er tv, og i tv lyver vi”

Fra Journalisten – DR i ny sag om tv-manipulation.

“Etik og globalt ansvar står i centrum, når DR hver tirsdag blænder op for forbrugerprogrammet “Guld og Grønne Skove”, hvor danskere kan lære, hvordan de selv kan bidrage til at forbedre det globale miljø ved at leve grønnere i deres egen husholdning.

Men den høje etiske standard gælder ikke programmet selv.

Værten i programmet har nemlig løjet for åben skærm. Det er sket i en episode af Guld og Grønne Skove, hvor beboerne i et kollektiv i Århus tilsyneladende skulle have fået en miljørigtig bil til låns i tre uger, men i virkeligheden kun fik lov at prøvekøre bilen i godt en halv time.

”Du skulle jo prøve sådan en miljørigtig bil i tre uger. Hvordan har det været at køre i den?” spørger journalist og programvært Peter Ingemann således kollektivets bilejer i programmet, der blev sendt den 29. januar.

”Det har været fantastisk. Vi punkterede en enkelt gang på vej ud til Bilka, Lone og jeg, men det kunne vi også godt klare,” svarer bilejeren, Jesper Givskud.

I dag bekræfter både Jesper Givskud og en af hans medbeboere, der deltog i programmet, over for Journalisten, at der var tale om fup. I virkeligheden kørte Givskud kun seks kilometer – godt en halv time – i den miljøvenlige bil.

»Vi grinede lidt af det og tog det ikke så seriøst. Journalisten (Peter Ingemann, red.) sagde ordret, men i en løssluppen tone, til os: ’Det her er tv, og i tv lyver vi,’« fortæller Jesper Givskud…

Forløbet bekræftes over for Journalisten af en anden beboer i kollektivet.

Jesper Givskuds historie om at være punkteret på vej til Bilka var heller ikke sand. Den opstod i situationen som én blandt flere røverhistorier, han fortalte om de tre ugers billån i løbet af de i alt tre tv-optagelser, der fandt sted den dag. Bilka-historien kom han på, fordi han faktisk var punkteret med sin egen bil i perioden.”

Oploadet Kl. 12:16 af Kim Møller — Direkte link13 kommentarer
Arkiveret under:

The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/5555/trackback

13 Comments »

 1. Ja. Hvorfor ikke, vi er sgu til grin for vores egne penge.

  Man skulle mene at det var en lille ting, men hvis de er et udtryk for en generel standart så er den jo helt gal.

  Det er journalister der sidder og forvalter noget af det dyrebareste i et demokratisk samfund, og så skalter og valter de med sandheden efter for godt befindende, bare for at få “et show” ud af det.

  Fy for fanden siger jeg bare.

  Kommentar by Santor — 6. marts 2008 @ 16:25

 2. Man skriver ikke DR længere.
  Nu hedder det DanMarx Radio.

  falkeøje

  Kommentar by falkeøje — 6. marts 2008 @ 16:54

 3. Det er ihvertfald et af de helt åbenlyse steder der kan startes med borgerlig modstand!
  Boykot tvangslicensen til DR, denne ensidige, politiske støjsender, som det åbenbart nærmest bliver “lovpligtigt” at bidrage til fra årsskiftet.!
  Det burde være en af de første mærkesager for det modstandsdygtige borgerlige danmark!!

  Kommentar by PB — 6. marts 2008 @ 17:14

 4. Skrev JP ikke at en fra ledelsen fra DR skulle have udtalt at troværdighed var det vigtigst i DdR????

  Hvad dato er det idag, er vi lige startet på April?

  Kommentar by Broholm (ordblind) — 6. marts 2008 @ 17:41

 5. Lille ordbog: Uacceptabel fejl = en fejl, der bliver opdaget.

  Kommentar by Nils — 6. marts 2008 @ 18:57

 6. Jeg tror han er blevet fejlciteret. Han sagde sandsynligvis “I DR lyver vi!”
  Men det afspejler meget godt miljøforkæmpernes moral.

  Kommentar by Rettentilselvforsvar — 6. marts 2008 @ 20:06

 7. Miljø- og klimapolitik er blevet et underligt stedbarn her i landet. Det skyldes vel politikernes generelle uærlighed: Man kradser en masse penge ind i miljøets navn og tvinger dermed folk til at leve langt mere spartansk end det er rimeligt, til gengæld vil man hellere bruge pengene på andre ting end at forbedre miljøet.

  Det er den store løgn, som så baner vejen for alle de små!

  Programmet skulle promovere “1 ton mindre” kampagnen som vel er det hidtil værste eksempel vi har set på inkompetente politikeres pegen fingre af almindelige mennesker.

  Jeg tror folk er ligeglade, de har for længst gennemskuet alt dette, man taler da indbyrdes pænt om miljøet, men folk gør ikke noget selv fordi de føler at de ville være til grin hvis de gjorde.

  Kommentar by Jens Hansen — 6. marts 2008 @ 21:55

 8. BREAKING NEWS
  Det er snevejr i helvede, og Willy er nu med i DF (eller har stjålet deres politik)
  http://jp.dk/indland/indland_politik/article1289529.ece

  Det er ikke kun sociale problemer der hindre integration, men også kultur.
  Jeg spørger igen, er det 1. April eller er jeg i limbo??

  Kommentar by Broholm (ordblind) — 6. marts 2008 @ 22:51

 9. Ej helt ærlig. Det er jo bare et underholdningsprogram? Det er ærgerligt, at dine engang imellem ganske interessante rejste problemstillinger, skal drukne i sådan noget brækjournalistik.

  Kommentar by peter — 7. marts 2008 @ 00:39

 10. -> 9

  Underholdningsprogram???

  Jeg tror ledelsen hos (D)DR vil undrer sig meget over din holdning til deres stort anlagte idealistiske energi-program.

  Iøvrigt typisk standardsvar fra (D)DR “vi beklager fejlen”, men der var jo ikke tale om en fejl, men derimod bevidst manipulation.

  Konsekvenser for de ansvarlige programledere får det næppe, og danskerne kan blot vente på den næste “ubehagelige” afsløring, af de socialistiske arbejdsmetoder blandt journalisterne på (D)DR.

  Ledelsen bør skiftes ud!

  Kommentar by Oskar W — 7. marts 2008 @ 02:59

 11. Hvis et eller andet firma havde stukket en hvid løgn over for en forbruger, så skulle de nok blive trukket igennem DR’s vridemaskine. Det sker jo både for store og små skandaler, men også når det egentlig er forbrugerens egen fejl.

  Den egentlige forklaring er at journalister (især TV) opfatter sig som hævet over almindelige regler, som en slags adel.

  Derfor er der også kommet en mere og mere ulidelig måde at udforme nyheds- og dokumentarprogrammer. Kraftig fokus på journalisterne selv. Også fremhævelse af “lækker” grafik, jingles, underlægningsmusik. Det er mindre vigtigt om man formidler budskabet til seeren. Formen ER budskabet.

  Tag f.eks. dokumentaren om Klaus Riskær forleden. Emnet var ikke Riskær. Emnet var journalistens proces med at lave filmen, lære Riskær at kende osv. Journalisten eksponerede sig selv kraftigt i filmen, selv om han var ganske intetsigende.

  Det falder sammen med at almen viden og idéen om det alment vigtige er næsten uddød blandt unge under 35. Desuden har vi i en generation lært at sandheden ikke findes. Altså kan man lige så godt bare finde på noget. Alt er overflade.

  Det hænger naturligvis også sammen med at DR som statsmedie har et særligt skidtvigtigt selvbillede. De har sagt til sig selv så ofte at de er neutrale og en grundpille i samfundet, at de nu tror på det.

  Se på de svenske aviser, der er direkte statsstøttede – der har journalisterne samme selvbillede. I Danmark er aviserne kun delvis statsstøttede (momsfritaget), og her er det lidt mindre slemt.

  Kommentar by Casper — 7. marts 2008 @ 05:05

 12. Mediernes manipulation i det hele taget er utålelig og DRs i særdeleshed er helt ude af proportioner.

  Tag også f. eks. den nylige sag om islamistisk propaganda forklædt som en kanin i et børneprogram for palæstinensere.
  Hvorfor hører vi ikke i den forbindelse, hvad de normalt sender i én lind strøm af anti-jødisk propaganda?

  Søren Espersen berører emnet i et debatindlæg i Jyllands-Posten i går:

  http://jp.dk/arkiv/?id=1288246&eceExpr=jihad&eceArchive=o

  Eller man kan tage f. eks. radioavisen til morgen, hvor gårsdagens terrorangreb mod en religiøs jødisk skole i Jerusalem omtales.
  Som afsluttende sætning bliver der sagt, at der også er dræbt over 100 palæstinensere i den forgangne uge.
  Hvorfor bliver der ikke sagt, at Israel har forsøgt at ramme det islamistiske Hamas, som på daglig basis skyder Qassam-raketter – og senest også missiler – vilkårligt ind over Israels civilbefolkning?

  Hamas er jo selvfølgelig så snu og udspekulerede, at de skyder fra tætbefolkede beboelsesområder. Når så israelerne svarer igen, kan de ikke undgå at ramme civilbefolkningen, og så opnår Hamas at få deres civile martyrer!
  Så kører offerretorikken derudaf for fulde udblæsning igen. Føj hvor det stinker.

  Kommentar by Johansen — 7. marts 2008 @ 09:38

 13. “Hamas er jo selvfølgelig så snu og udspekulerede, at de skyder fra tætbefolkede beboelsesområder” – ja, og det er jo noget de har lært af ham dér ‘Ralle-nas’ fra ‘bollahen i Libanon?!!

  Kommentar by Hans Henrik Hansen — 7. marts 2008 @ 10:16

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper