11. marts 2008

Da fundamentalisme blev Reformation (BBC & Kristeligt Dagblad)

Selv en blind høne kan finde korn. Interessant historie i mandagens Orientering, hvor Lars Møller Rasmussen beretter om en lidt for smart BBC-journalist ved navn Robert Pigott, der interviewer to (statsansatte) tyrkiske islamforskere, om deres kommende bog hvori de kvalificerer hadithernes troværdighed. Til samme artikel taler han med en i London bosiddende Tyrkiet-ekspert Fadi Hakura, der mener hadith-revisionen vil ændre islam fra at være en religion “whose rules must be obeyed, to one designed to serve the needs of people in a modern secular democracy… a kind of akin to the Christian Reformation”. BBC slår det sidste stort op, og betegner den kommende bog som “a revolutionary reinterpretation of Islam”.

 • 26/2-08 BBC Online – Turkey in radical revision of Islamic texts.
 • Tyrkiske Today’s Zaman har talt med Prof. Mehmet Gormez der citeres i BBC-artiklen. Fra BBC claims of hadith reworking unfounded.

  “A recent BBC report, titled “Turkey in radical revision of Islamic texts,” asserts that the Turkish directorate’s project is of a “revolutionary nature” and has “altered and reinterpreted” prophetic statements heretofore agreed upon as authentic. Speaking with Today’s Zaman on Wednesday, Dr. Mehmet Görmez, the directorate’s deputy director, said: “Our project is not aimed at effecting a radical renewal of the religion, as is claimed by the BBC. Our objective is to help our citizens attain a better understanding of the hadith. Though I underlined several times during our interview with a BBC reporter that our project cannot be considered a reformation of Islam, he distorted the facts, saying Turkey is preparing to publish a document that represents a revolutionary reinterpretation of Islam — and a controversial and radical modernization of the religion.

  […]

  On Thursday the Directorate of Religious Affairs issued a press release that expressed frustration with the coverage of the project by the BBC and other Western and domestic media outlets, rejecting the descriptions of “reform,” “revision” and “revolution.” “We believe that this academic and scientific hadith project, being conducted independent of domestic and foreign politics, will be an important step taken to convey the universal message of the Prophet Mohammed to the 21st century,” the statement read. Also on Thursday directorate head Ali Bardakoğlu spoke to the press at İstanbul Atatürk Airport while on his way to Saudi Arabia and commented that some foreign press organs had covered the project without doing sufficient research to back their claims.

  […]

  Görmez underlined that the project is being conducted by the directorate with the assistance of 35 hadith scholars from several Turkish universities and expressed disappointment over seeing distorted news articles in Western media related to their project.

  “I had an interview with BBC reporter Robert Pigott around two months ago about the project. I underscored during our interview that it cannot be termed a revolutionary reinterpretation of Islam. But, his article read ‘the very theology of Islam is being reinterpreted in order to effect a radical renewal of the religion.’ This does not reflect the truth.”

  Ali Eterez kommenterer historien på The Guardian – Not quite the Reformation.

  “In my mind, this initiative has more to do with Turkey’s AKP party trying to get into the European Union. “Look, we threw out all the bad hadith,” it seems to be saying. “Now let us in!”

  The only people this fools are those who think that tossing out hadith is something that has never happened before. I have some news for this contingent. Muslims do it all the time. Wahhabis tossed out the hadith narrations that traditionalists held dear. Reformists attack the hadith narrations that Salafis like. Some Muslims affirm God and Muhammad while rejecting that the hadith constitutes part of Islamic law. In fact, the Department of Religious Affairs probably considers itself keeping with the Islamic tradition of checking the isnad (chain of narration) and matn (analyzing the text) of the hadith. So if it was not an Islamic reformation when the Wahhabi hadith scholar al-Albani did it, why is it a reformation now?

  Kristeligt Dagblad åd BBCs historie råt. Fra Fra Tyrkiet vil ændre islamiske tekster.

  “Intet mindre end en islamisk reformation. Sådan lyder beskrivelsen af en kommende genskrivning af islamiske hadith-samlinger. Den nye udgave skal gøre op med kvindehad samt forældede og anti-kristne budskaber…

  Tyrkiet-eksperten Fadi Hakura fra Instituttet for internationale forhold i London taler om en fornyelse, hvor religionen går fra at skulle adlydes til at være indrettet efter folks behov i et moderne sekulært samfund.

  Det er lidt af det samme som den kristne reformation. Ikke helt det samme, men hvis du tænker over det, så ændres det teologiske fundament i religionen, siger han til BBC.”

  Oploadet Kl. 06:12 af Kim Møller — Direkte link11 kommentarer

  The URI to TrackBack this entry is: http://www.uriasposten.net/archives/5567/trackback

  11 Comments »

  1. Meget velskrevet kronik i JP i dag:

   http://jp.dk/meninger/kronik/article1292200.ece

   “Også biskoppen af Århus, Kjeld Holm, var så grundigt skuffet over den grimme lov og ikke mindst over, at Helle nærmest leger veninde med Pia, at han skrev til sin gamle ven Svend og truede med at melde sig ud af sit parti; imens sidder jeg her på Ærø og er skuffet over, at jeg ikke kan melde mig ud af folkekirken, fordi jeg allerede har gjort det; sådan set ikke på grund af skuffelse over Vor Herre, men snarere over grossistledet.

   Kommentar by McCain — 11. marts 2008 @ 08:21

  2. BBCs vinkling minder meget om venstrefløjens politiske koncept: “vi har et bestemt verdensbillede, og passer virkeligheden ikke ind heri, ja så må vi nødvendigvis manipulere med virkeligheden.”

   i øvrigt er det i det hele taget pudsigt sådan at fremstille islam som reformvenligt. sagen er jo, at de religiøse grupper (klaner), som har reformeret dele af islam (typisk imod en mere fredelig version) som fx ahmadiyyamuslimerne er stærkt forfulgte, da de af fx shia- og sunnimuslimer betragtes som kættere.

   dette faktum burde være almindelig kendt for enhver, som beskæftiger sig med islam – selv hos folk med en rent perifert kendskab til denne trosretning.

   Kommentar by FG — 11. marts 2008 @ 08:23

  3. Lidt OT
   Hitz-ut-Tahir forlangte islamisk apartheid – kun muslimer – i radioudsendelse om organisationen:

   http://jp.dk/indland/article1292508.ece

   Kommentar by Johansen — 11. marts 2008 @ 09:40

  4. Off Topic… men jeg tillader mig at henlede opmærksomheden på en intet mindre end fremragende kronik på JP.dk. Den er skrevet af en sygeplejerske fra Ærøskøbing og har titlen “Der kommer altid en Elmquist til…”

   et link :
   http://jp.dk/meninger/kronik/article1292200.ece

   Kommentar by Per Vers — 11. marts 2008 @ 09:44

  5. Jamen dog, lidt sobert overblik krydret med en anelse kynisme fra The Guardian. Revolutionen må være lige på trapperne?

   Kommentar by Hugin — 11. marts 2008 @ 09:58

  6. Fantastisk. Der er åbenbart ingen grænser for hvad de gode intentioner og ønsketænkningen hos BBC kan føre med sig.
   Man vil så gerne, så gerne have det gode i islam frem, så vi alle kan forstå berigelsen.
   Det eneste problem der er tilbage, er virkeligheden. Den ændrer sig ikke specielt hurtigt, men desværre konsekvent i den modsatte retning af hvad BBC og DR med flere, drømmer om.

   Kommentar by Superman — 11. marts 2008 @ 10:25

  7. Ups, lige et smut tilbage til frihedskæmperen, Kurt Westergaard.

   Glimrende kronik i dag i Jyllands-Postem af én af mine “medsøstre” :-):

   http://jp.dk/meninger/kronik/article1292200.ece

   Kommentar by Johansen — 11. marts 2008 @ 10:56

  8. Den er jo ældgammel. Die Welt skrev allerede i juni 2006:

   Bald jedoch soll nur noch die Religion kuschen. Die Frauen hingegen sollen in den Genuß eines neuen, reformierten Islam kommen, bereinigt von allen frauenfeindlichen Passagen. Dafür will jene Institution sorgen, die für religiöse Angelegenheiten die oberste Autorität beansprucht: das Religionsdirektorat in Ankara, abgekürzt “Diyanet”, also der Staat. 35 Theologen sollen dort die sogenannten “Haditha”, überlieferte Worte und Taten des Propheten, auf frauenfeindliches Material überprüfen, weil es “fabriziert und gefälscht sei”.

   http://www.welt.de/print-welt/article225130/Islam_wird_frauenfreundlich.html

   Tyrkiske eksperter fra religionsdirektoratet i Ankara “Diaynet” skal gennemgå hadith-samlingerne og gøre dem stuerene. Passager som “Hvis en ábe eller en sort hund eller en kvinde går forbi en bedende, bliver bønnen ugyldig” skal fjernes.Det er jo indirekte en indrømmelse af, at islam er kvindefjendsk. Og hvordan fjerner man lige 1400 års traditioner. Hvad siger fundamentalisterne til det?

   Kommentar by Hodja — 11. marts 2008 @ 11:43

  9. 5
   Det er god og klar tale fra din søster, bare Willyman og alle andre der har for travlt med at beskytte de kriminelle også læser JP, men de er vel mere til politikken, der rammer virkeligheden ikke så hårdt

   Kommentar by Broholm (ordblind) — 11. marts 2008 @ 11:43

  10. -> 8 Hodja

   Historien er på sin vis uinteressant. Jeg blogger udelukkende fordi BBC vælger at bruge den til at markedsføre islam.

   Kommentar by Kim Møller — 11. marts 2008 @ 14:15

  11. En vis del Vestens meningsdannere og politikere er Ønsketænkere.

   Og det forstår jeg egentligt godt.

   Jeg er næsten overbevist om, at disse er ved at være bevidste om den uafværgelige katastrofe de har medvirket til at påføre samtlige af Vestens befolkninger og lande, ved deres lukken op for tilvandring af Kulturberigere fra de Arabisk/Islamiske lande.

   Politikerne i Bruxelles forsikrede måske hinanden internt, dengang i 70 érne, da porten til Europas lande for alvor blev lukket op for tilvandringen fra Arabisk/Islamiske lande, at man kunne styre denne tilvandring .

   Nu kæmper man med at holde de oprindelige befolkninger på rette spor, nemlig dette, at det ER kulturberigelse vi får og har fået og at det hele ender i et smukt samliv mellem de Vantro og de Rettroende.

   Dette selvom man ikke selv længere er så overbeviste om sandheden i dette.

   Kommentar by Vivi Andersen — 11. marts 2008 @ 14:16

  RSS feed for comments on this post.

  Leave a comment

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper